Lo-li-ta

Săptămâna Mondială De Promovare A Alăptării La Sân

Postări Recomandate

Lo-li-ta

Conform Calendarului evenimentelor speciale ale OMS, în perioada 1-7 august curent, se desfăşoară Săptămâna Mondială de promovare a alăptării la sân cu tematica ”Evaluând trecutul – planifică viitorul: aniversăm 10 ani de la elaborarea Strategiei Globale OMS/UNICEF privind alimentaţia sugarilor şi a copiilor de vârstă fragedă”. Scopul evaluării constă în reliefarea reuşitelor şi analizei situaţiei privind alăptarea copiilor şi planificării activităţilor principale, pentru următorii ani.

 

Conform Raportului Mondial a stuației copiilor în 2011, elaborat de UNICEF, se estimează că din cca 136,7 milioane de copii, care se nasc în toată lumea, doar 32,6% din ei sunt alăptați exclusiv în primele şase luni după naştere. În Republica Moldova, potrivit Studiului privind cunoştinţele, atitudinile şi practicile familiilor în domeniul dezvoltării timpurii a copiilor, realizat în 2009, din totalul de 97 % de copii, care sunt alăptați la sân, numai 30% din ei sunt alimentaţi cu lapte matern în exclusivitate până la 6 luni de viaţă.

 

Este cunoscut că, laptele matern are o compoziţie adaptată la nevoile de digestie şi asigură, în primele 6 luni de viaţă, necesităţile nutriţionale ale sugarului, fiind un aliment ideal, cel mai uşor de digerat, permanent proaspăt şi steril, cu temperatura optimă şi oricând gata de întrebuinţare, conţine proteine proprii speciei umane şi este un produs hipoalergenic. Astfel, laptele matern reduce riscurile malnutriţiei, anemiei, retardului statural şi greutăţii scăzute în rândul copiilor, de până la 2 ani, ajută la prevenirea infecţiilor şi bolilor respiratorii, întăreşte sistemul imun şi reduce riscul unor afecţiuni cronice serioase, precum diabetul zaharat, obezitatea şi alte boli digestive.

 

Din aceste considerente, OMS şi UNICEF, recomandă insistent alăptarea exclusivă la sân în primele şase luni de viaţă a copilului, iar după această perioadă de viaţă, până la doi ani sau mai mult, ar trebui ca alăptarea doar să fie completată cu alte alimente.

 

Mamele care alăptează şi viitoarele mame, trebuie să cunoască avantajele şi beneficiile alăptării la sân, precum: reducerea riscului apariţiei cancerului de ovar şi de sân; prevenirea depresiei postnatale; refacerea uterului; contracepţie naturală; revenirea greutăţii corporale la cea ideală, vindecarea mai rapidă a înţepăturilor de insecte, a arsurilor uşoare, acneei, conjunctivitei, hemoragiei ombilicale, zgârieturilor etc. şi, totodată, este şi mai economic.

 

 

Pe parcursul Săptămânii Mondiale de promovare a alăptării la sân, de către lucrătorii medicali din instituţiile medicale publice, din toată ţara, conform ordinului Ministerului Sănătăţii, vor fi organizate şi realizate activităţi de informare, educare şi comunicare în acest domeniu cu sloganul ”Calea spre sănătate de-a lungul vieţii începe cu alăptarea”. Astfel, vor avea loc discuţii publice şi individuale, se vor petrece seminare, ateliere de lucru, şedinţe informative, specialiştii vor participa în cadrul emisiunilor radio şi TV etc.

 

 

Notă informativă:

 

Specialiştii în alimentaţia copiilor nou-născuţi îndeamnă viitoarele mame şi mamele care alăptează să respecte următoarele recomandări:

·
alaptatul se pregăteşte de la începutul sarcinii prin renunţarea la sutien şi spălarea zilnică a sânilor cu apă fără săpun;
·
stimularea zilnică a mamelonului, pentru a dezobstrua canalele galactofore în ultimele săptămâni de sarcină;
·
timpul suptului se reduce: în prima zi, la câte 5 minute la fiecare 2-3 ore, a doua zi cca 10 minute, a treia şi a patra zi câte 15 minute, dar nici într-un caz să nu depăşească 20 minute;
·
între supturi nu se dă nici ceai, nici alt fel de lapte, se evită suzeta;
·
alăptatul nu are ore fixe, iniţial fiind LA CERERE!
·
în prima lună se va forma un program conform personalităţii copilului;
·
alăptarea trebuie să fie alternată, din ambii sâni. Se suge dintr-un sân până se goleşte, apoi se trece la celălalt sân până se satură copilul. La suptul următor, se începe cu al doilea sân, în care a rămas lapte;
·
în timpul alăptării, greutatea sânilor creşte prin lapte, iar pentru evitarea întinderii sânilor se recomandă purtarea unor sutiene mai largi, cu bretele neelastice;
·
îngrijirea sânilor, prin spălare, numai cu apă fiartă şi răcită fără săpun, antiseptice şi alcool, care sunt interzise;
·
evitarea produselor alergice: – căpşunii, pepenele galben, fragii, ciocolata, etc.; produsele care consumate în cantităţi mici, dau miros şi gust neplăcut laptelui de mamă: conopida, fasolea, usturoiul; produse dăunătoare: prăjeli, conservanţi, afumături, mezeluri, băuturi acide sau foarte dulci, excesul de sare; consumul în exces al grăsimilor reduce secreţia lactată.
·
interzicerea fumatului, consumului de alcool şi cofeină deoarece, fiind eliminate prin lapte în cantităţi mari, au efecte nocive asupra sugarului.

 

sursa: www.ms.gov.md

Editat de Lo-li-ta

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri