catiuncic

Relatia: Mama-Fiica

Postări Recomandate

catiuncic

Buna ziua. As dori si eu un ajutor din partea dvs. pentru sora mea. Aceasta a crescut o fetita (7 ani) de una singura (a divortat cu sotul ei cind fetita avea un anisor). Pentru ca fetita sa nu simta lipsa tatalui, sora a incercat sa-i satisfaca toate mofturile. Plus la aceasta, foarte des ceda si-i implinea dorinta pentru a nu-i asculta prea mult plinsetul (adica la inceput zicea: nu, nu se poate, dar pina la urma ceda). Problema recenta este ca nu asculta nici un sfat, de genul: nu fi egoista, trebuie sa te imparti; nu ai voie sa intri in polemica cu copii ce vorbesc urit; trebuie uneori sa ajuti la treburile casnice; dintii se spala de 2 ori pe zi; cu hainele acestea ai voie doar in oras sa iesi, s.a.m.d. Absolut la toate observatiile noastre ne spune ca nimeni nu o iubeste, de asta toti o cearta. Va rog mult, sa ne dati un sfat, cum putem schimba situatia. Multumesc anticipat.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
TatianaCozman

buna ziua, Ecaterina.

Dvs povestiti despre problemele surorii dvs. De ce ea insasi nu a apelat la psiholog?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
TatianaCozman

E posibil sa schimbati situatia creata, insa pentru aceasta e nevoie de timp, stradiunta, rabdare, insistenta si intelepciune a mamei fetei. Rezolvarea problemei relatiilor e posibila doar in acel caz, daca mama va lucra asiduu asupra sa, daca ea isi va schimba pozitia sa de viata si atasamentul sau pentru fiica. In acest caz mamei ii pot ajuta consultatiile intre patru ochi cu psihologul, care ii va ajuta sa intocmeasca planul de reforme si sa revada metodele de educatie.

Cum sa interactioneze cu fiica? Straduiti-va sa neutralizati incercarile de a manipula adultii. Din momentul cind ea incepe sa zica ca nimeni nu o iubeste, in fiecare din astfel de situatii, adultii reactioneaza intr-un asemenea mod: “ Tu ai dreptul sa te superi si sa te enervezi, din cauza ca esti certata, insa noi te iubim si te vom iubi, doar ca acum trebuie sa-ti speli dintii!”. Intr-un asemenea mod, dvs ii oferiti posibilitatea sa inteleaga,

ca ea are dreptul la toate emotiile, ca un om obisnuit;

discutati cu ea despre atitudinea dvs catre ea in prezent si viitor;

nu-i oferiti posibilitatea de alegere, deoarece uneori copilul trebuie sa inteleaga, ca exista actiuni pe care sa le execute, netinind cont de dorinta (de exemlu: cind parintele isi intreaba copilul, daca se va spala pe dinti dimineata, sau se va duce la scoala, copilul intelege ca el are dreptul si sa nu faca acest lucru, de care si se foloseste).

Inca ceva merita de amintit, cind doriti ceva sa-I spuneti copilului, trebuie sa o faceti astfel, incit ochii sa se afe la acelasi nivel, vocea mamei trebuie sa fie linistita, ferma si increzuta.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum