Lunitza

Gourmand{Eye}

Postări Recomandate

Lunitza

Intr-o buna zi, Renata si cu mine am hotarat, de ce nu?

In primul rand este o mobilizare, in al doilea rand, avem doar de castigat din asta...

asa s-a nascut Gourmand{eye}, un blog de lifestyle, in mare parte foto culinar(amandoua fiind fotografi, mai mult sau mai putin profesionali, dar scoliti, asta da), cu multe retete sanatoase.

Dar multe! pentru ca postam aproape zilnic.. Eu postez doar retete vegetariene, vegane, Renata mai vine si cu niscaiva carnita.

Asa ca va invitam in ospetie!

http://gourmandeye.wordpress.com/

este un proiect non profit, asta asa, pentru moderatori si admini. pur entuziasm si dorinta de a crea.

Pentur inceput vin cu

reteta martisorului Renatei.

(de 1 martie, Renata a venit cu un meniu complet "Martisor")

dsc5943fb.jpg?w=590&h=391

dsc5950fb.jpg?w=590&h=888

 

Iată care-i treaba: avem biluțe cu surprize și avem și un sos de rodii.

 

Pentru biluțe:

  • 100 gr fulgi cocos
  • 100 gr făină migdale
  • 2 lg unt cocos lichid
  • 2 lg nectar agava/miere/etc.
  • 2 lg apă
  • surpriza: migdale înmuiate peste noapte

 

Pentru sosul de rodii:

  • o rodie
  • 2-3 lg miere
  • 1 lța suc lămâie

 

Pentru continuare mergi aici

 

 

 

 

 

Un alt martisor a fost orezul in sos de rosii

 

rice-and-tomato-sauce.jpg?w=590&h=428

 

 

 

E o rețetă cu care ne putem face de cap fiecare dată diferit…și pe care o putem servi și la paste.

  • roșii decojite (eu am luat la cutie vreo 400gr parcă, ca să aibă mai mult gust, culoare și să fie mai repede)
  • juma de ceapă, tocată mărunt
  • un morcovel, tocat și el mărunt
  • o tulpină de mândră țelină, tocată și ea, tot cu frunze
  • usturoi, un cățel tocat
  • pătrunjel tocat, vreo 2 linguri sau 1 linguriță uscat
  • busuioc tocat, vreo 2 linguri sau 1 linguriță uscat
  • niște ulei de măsline
  • sare și piper (super brand totuși)

 

Si reteta completa aici .

 

bomboane_web.jpg?w=590&h=400

Iar asta-i creatia mea, dupa ce am facut niste suc de morcovi si mar am hotarat sa nu arunc pulpa.

Ingredientele de care avem nevoie sunt:

*pulpa rămasă de la sucul de mere şi morcovi

*câteva curmale

*stafide

*nucă (vroiam şi fulgi de cocos, dar îi terminasem)

 

Se amestecă toate frumos şi se se crează aste creaţii sferice minunate. Eu am făcut de 3 feluri, fără nucă, doar tăvălită prin nucă şi chiar amestecată cu nucă. Toate foarte bune.

Sunt foarte bune şi aşa, dar m-am gândit să le dau la deshidrator (din lipsa unuia le-am aranjat frumos într-o cutie alimentara şi la calorifer cu ele).

 

Altceva, care se afla printre all time fav, ciupercile la cuptor.

dsc_3777_web.jpg?w=590&h=388

dsc_37801.jpg?w=590&h=541

{Ciupercile} se spală, se curăță de piciorușe(piciorușele nu se aruncă, desigur). Se aranjează cu pălăriile în jos(vezi în foto) și se dau la cuptor așa. Atât. În opinia mea, orice altceva este de prisos, poate pentru anumite alte rețete aș adăuga anumite condimente, dar aici, e absolut minunat și atat. Continuarea pe blog.

Sper sa ma tin si sa vin si la voi, cel putin de cel putin 2-3 ori pe saptamana. :)

Speram ca v-am intrigat si sa va placa si voua ce facem noi.

Un weekend cat mai fericit va uram!

Editat de Lunitza

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Lunitza

Inca un desert, yum yum:) si crudivor/raw

budinca-chia.jpg?w=590&h=380

 

Pentru budincă:

 

3 linguri de semințe de chia

 

1,5 pahar cu lapte

 

și atît… Magie este extrem de simplă… Se amestecă ingredientele și se dă la frigider, într-o caserolă închisă pentru cel puțin 4 ore, dar mai bine peste noapte. Se poate uita din când în când, să observați transformarea, magia mumei natură. Semințele vor crește în dimensiune și se vor gelefia.

 

Pentru desertul în sine, amestecăm budinca și înghețata, putem unge și cu nițică miere sau sirop de arțar, pentru cei foarte iubitori de dulce.

 

Reteta inghetatei o gasiti aici.

 

si arata cam asa

 

dsc_3653.jpg?w=590&h=888

Editat de Lunitza

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Estella

O, Rodica, te felicit cu noua tema culinara! Imi plac retetele tale sanatoase si exotice )

le urmaresc cu atentie pe facebook ;)

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Roca

mmmm..ce frumooos....

am vazut eu asta si prin alte parti ;-b....

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Танюсик

Mmm Rodicutz te felicit cu deschiderea temei... si cit mai mult adepti a alimentatiei naturale...

Uneori mai incerc si eu, si asa bine ma simt...

 

Voi mai incerca si unele retete de la tine :)

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Aries

ah, ce martisoare gustoase!! :kuk:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Lolly

Ммм, красиво, аппетитно и по -весеннему:)

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Ленуля

Интересные рецептики )))

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Lunitza

mmm, multumim tare tare frumos!

sper sa va placa si sa incercati si voi retele pe care le incercam cu o doza mare de curiozitate si noi >)

Astazi vin in ospetie cu 2 feluri de hummus, unul al meu, celalalt al Renatei :)

Pentru hummusul clasic, avem nevoie de naut

6810429642_e30755bef6.jpg

Se lasă năutul de cu seară la încolţit. Ca să vă mai povestesc ceva, am încercat să fac şi hummus crudivor, însă gustul năutului crud nu a prea mers, din păcate. Tocmai din cauza asta, a doua zi fierbem năutul.

În timp ce năutul fierbe, pregătim aşa zisul tahini, adicătelea pastă de susan. Eu o fac după următoarea reţetă. Scufund binişor susanul pentru 2-3 ore în apă curată, scurg susanul printr-o sită, iau aparatul cel mai tare din parcare, le big {blender} si vrum vrum, între timp adăugând o linguriţă de apă şi una (nu prea plină) de ulei de susan sau de care oi fi având chef în ziua aia. Vruuum, vruuuuum, magie pură. E gata tahini-ul.

 

6956545545_a26a3563bd.jpg

Toata reteta, poftim aici

Tot pe link, un aperitiv sanatos, cu 2 feluri de paste, hummus si alta pate din seminte de floarea soarelui.

6956541843_c5b9edeac1.jpg

Si Hummusul de ieri, al Renatei, din dovlecei, mmm :) bunatate, sa mai zica cineva ca great minds don't think alike!:)

dsc5844.jpg?w=590&h=888

hummus din dovlecei (zucchini e și mai bun)

  • 2 dovlecei, decojiți
  • 1 lămâie, suc
  • 3 căței de usturoi tocați
  • 1 cană de tahini (eu îl import, la noi deocamdată nu e, dar poate fi preparat și acasă din susan)
  • 1/4 cană susan
  • un vârf de linguriță chimen
  • 3 linguri de ulei
  • paprika
  • sare și piper

Se amestecă toate în afară de ulei și paprika în blender sau cu cel de mână, și se adaugă apă dacă e nevoie după consistență. Se gustă și se drege cu ce simți că are nevoie…La sfârșit când are o textură cremoasă se adaugă și uleiul, se servește cu niște paprika presurată deasupra, precum și cu verdeață tocată la dorință. Consistența ar trebui să fie ca o smântână groasă căci se mai prinde la frigider, eu uneori o fac ca smântăna de 10% și îl servesc drept sos la salată.

Mai multe aici .

Dar crackerii de in ai Renatei ati vazut?

mmm, bunatate bunatate, sincer sincer!

flax-crackersw.jpg?w=590&h=278

 

Pentru un mic dejun în fugă, o gustare sau pur și simplu în loc de pâine, îți propun niște crackeri de {in}.

Avem nevoie de:

  • 1 cană semințe de in
  • 1 cană de apă
  • 1 lingură de sos soia

 

Într-un vas lăsăm semințele să absoarbă apa, cam vreo oră. Apoi îi adăugăm soia, mestecăm. Putem adăuga și ierbușoare, usturoi sau ceapă praf, chilli praf pentru crackeri mai picanți etc, fiecare pornind de la rețeta de bază.

Cu spatula întindem acest amestec pe tava de rolă ca să avem un strat de vreo 7-8 mm. Și se bagă la cuptor, eu le-am ținut la 120 de grade vreo 15 min după care le-am tăiat cât de cât mai uniform, și mai apoi am ridicat la 180 grade până s-au uscat și cronțăiau plăcut.

dsc5742fb.jpg?w=590&h=438

Iar postul integral aici

dsc5726w.jpg?w=590&h=888

Salad bar :) a la Renata, aici

Va urez o saptamana cat mai prolifica si plina de mancare sanatoasa! Sper sa ne auzim/citim cat mai recent! Si sper sa va placa de noi :P

Cu drag, Rodica si Renata

 

ps: Lolly, sa stii ca tu esti vinovata :)) de ce s-a intamplat cu mine anul trecut si iata in ce am crescut acum:) multumesc pentru inspiratie!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
KateaM

Urmaresc cu mare placere recetele tale! Totul arata apetisant si frumos. Succese.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
mumushika

Bravo pentru curajul vostru, mai ales la noi in societate. Felicitari pentru blog e foarte binevenit taman in post :dance4::kiss:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Renatik

Bravo pentru curajul vostru, mai ales la noi in societate. Felicitari pentru blog e foarte binevenit taman in post :dance4::kiss:

Bine spus, dar e mult mai interesant sa fii oaia neagra:) oricum asa ma simt mereu in aceasta tara

Multumim tuturor!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
coffy

ммм, Родика, Рената, с удовольствием наблюдала за вашими творениями на фэйсбуке- браво!

это в моем вкусе) легко и вкусно, уверена)

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Цукерка

Спасибо за рецепты, возьму на заметку. Все такое обалденное красивое!!!!!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
abe

ммм, Родика, Рената, с удовольствием наблюдала за вашими творениями на фэйсбуке- браво!

это в моем вкусе) легко и вкусно, уверена)

а где остальным можно приобщится к прекрасному? :)

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Lunitza

Abe, pagina noastra de facebook: https://www.facebook.com/gourmandeye

blogul in sine: http://gourmandeye.wordpress.com/

De 8 martie am gatit un tort raw, foarte bun, zic eu, foarte!. :)

dsc_4256.jpg?w=590&h=442

dsc_4219.jpg?w=590&h=397

dsc_4258.jpg?w=590&h=590

Blatul contine urmatoarele ingrediente

faina de migdale (migdale rashnite fin) 1/4 de cana

mac (ramas de la laptele de mac) (2-3 lingurite)

nuci grecesti, maruntite, dar nu in stadiul de faina 1/4 de cana

seminte de floarea soarelui decojite, marutite, 1/4 de cana

unt de cocos (lichefiat, pus la o baita de aburi se lichefiaza imediat)

si cateva stafide, nu prea multe, sa nu indulcim prea tare blatul.

dsc_4208.jpg?w=590&h=885

Reteta integrala click aici

 

Si multumim tare tare frumos pentru cuvinte de lauda, speram sa va provocam si pe voi la lucruri noi, gustoase si sanatoase!

 

Sanatate tuturor!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Цукерка

Прелесть какая!!!!!!! Красота, да и наверно вкуснотень неимоверная

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Liolia

Очень красиво!!! А как попробовать хочется!!! :girl_wacko:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Lady

Imi taie rasuflarea cand intru pe aici. :val02:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Lunitza

Lady, multumim, parerea ta chiar conteaza, pentru mine, cel putin...si ne bucuram!

Спасибо всем, на самом деле еда очень вкусная, а в добавок еще и здоровая! так что пробуйте, думаю не пожалеете точно!

 

Astazi mai vin cu o serie de retete, fotografii...

dsc_4153.jpg?w=590&h=391

 

Orezul negru se pare că este un super aliment, pentru că este foarte bogat în antioxidanţi, nutrienti şi fibre şi este mult mai gustos decat celelalte tipuri de orez.

Dati şi voi un google despre orezul asta.

Se găseşte şi în Moldova, hurray!

 

dsc_4146.jpg?w=590&h=391

  • 100 gr de orez
  • sos de soia
  • ciuperci
  • roşii în sucul lor
  • ceapă

Reteta

aici .

 

[/left]

 

 

 

 

Raw {Cheesecake }

 

dsc_4569.jpg?w=590&h=471

 

Fiind o mare mare admiratoare a ăstui desert, am tot căutat reţete, una mai interesantă ca alta.

 

Anul trecut am incercat să fac pentru prima data un cheesecake raw, fara de cheese, adică branză. Anul asta, am zis să mai incerc o dată, dar să schimb ceva acolo.

 

Un desert incredibil de gustos şi foarte pe gustul meu, nici prea dulce, nici prea greoi(doar dacă ficatul dvs ar avea probleme la ingerarea nucilor, atunci da) şi destul de uşor de pregătit.

 

dsc_4578.jpg?w=590&h=434

 

Blatul, l-am făcut ca aici, iar pentru cremă vom scotoci prin frigider şi cămară dupa :

  • nuci cashew (caju, acaju- am observat mai multe formulări, aşa că nu sunt sigură care ar fi aia corectă) 1 cană şi jumătate, puse de cu noapte în apă.
  • o juma de cana de lapte de cocos
  • încă o juma de cană de suc de portocale
  • conţinutul unei păstai de vanilie
  • 2-3 linguriţe de miere
  • zestul de la o portocală
  • o lingură de agar agar
  • 2-3 linguri de mac

Mai mult aici . Un plus din partea mea, nu iese mai scump decatun cheesecake clasic cu philadelphia... ba chiar mai ieftin... asa ca give it a try!

 

 

 

 

 

 

 

De 8 martie am primit in dar un storcator, iata si unul dintre rezultatele:)

 

 

 

 

 

dsc_4442.jpg?w=590&h=337

 

Este un suc din mere și dovleac.

 

dsc_4449.jpg?w=590&h=437

 

dsc_4428.jpg?w=590&h=613

 

Proporțiile aproximative pentru 2 pahare de suc:

 

4 felii de dovleac de aproximativ 10-15 cm lățime pe partea mai lată.

 

si 4-5 mere medii.

 

Atît, de restul se ocupă dl magician, storcator de fructe și legume.

 

dsc_4456.jpg?w=590&h=514

 

Reteta de la mama:

Pieptul de pui se taie fâșii, cam cât degetul, se sărează, pipărează, se taie ceapa julienne, se pisează usturoi, se adaugă la pieptul de pui, tot aici și sucul de roșii și o lingură de smântana. În toată minunăția asta de sos, carnea se lasă la frigider pentru 3-4 ore, să se marineze.

Dupa ce s-au scurs orele, se formează rozetele cu ajutorul scobitorilor, iar în mijloc se decorează cu o felie de roșie și la cuptor cu ele!

dsc_4549.jpg?w=590&h=428Mai mult aici> http://gourmandeye.wordpress.com/2012/03/10/rozete-de-la-mama/

Si o lasagna fara paste, asta daca poate fi numita cu adevarat lasagna... Dar este gustoasa, la noi s-a mancat in 2 tmpi si trei miscari >)

dsc_4461.jpg?w=590&h=391

dsc_4486.jpg?w=590&h=393

  • 3 bostanei mici, dați prin madolină sau cum am facut eu, tăiați cu un cuțit din ăla care curăță legumele.
  • ciuperci
  • roșii conservate în sucul lor (din comerț sau din cămara, cum am eu de la buna mea mamă)
  • 2 cepe
  • un morcovel
  • vlăstari de fasole mungo (opțional, dar daca-i aveam, păcat sa nu-i folosesc)
  • lapte de cocos
  • opţional parmezan sau branză tofu, eu n-am folosit, da vedeți ce rumenă e? și buuuună!

dsc_4483.jpg?w=590&h=466

Pentru reteta integra, treci aici> http://gourmandeye.wordpress.com/2012/03/10/no-pasta-lasagna/

Pofta mare! si multa sanatate tuturor!

Editat de Lunitza

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Renatik

Rodica, Renata superrr!! Iata eu acum am ochit cateva recete si mi le iau la carandas!! Cheese cake-ul il voi incerca sa-l fac ca arata tare apetisant!!! :)

 

Rodica da unde pot eu gasi lapte de cocos si vanilia in pastai?

Lapte de cocos gasesti in magazinele mari, eu de ex il iau de la fourchette sculeni sau este sortiment mare la nr. 1 viaduct. vanilia gasesti pe la departamentul cu condimente

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Renatik

Salată de {sfeclă} exotică

 

http://gourmandeye.w...sfecla-exotica/

 

Pentru că e luni şi pentru că e multă treabă am să-ţi povestesc repejor câteva reţete de salată pe care le-am servit la ospăţul pregătit de {mama}, evident cu ocazia zilelor care sunt deja în urmă.

 

Alors,

  • 2 sfecle
  • o portocală
  • miez de nucă
  • pătrunjel
  • opţional mozarellaăr
  • sare, zahăr, oţet balsamic

 

Avem câteva etape și care durează, de aceea apucă-te de ea din timp.

 

Sfecla se învelește în folie, fiecare separat și se bagă la cuptor la temepratură mare cam pe vreo 2 ore.

 

După care, se curăță, ori o leși să se mai răcorească ori o feliezi deodata. Secretul e, spune mama, ca să fie tăiată în felii mai măricele, anume așa i se păstrează gustul delicios și tare tare bun. După ce le-am feliat, le presurăm cu o juma de linguriță de sare (la ochi), cu vreo linguriță de zahăr și vreo 3 linguri de oțet balsamic, și se lasă cumințel vreo 1-2 ore la marinat.

 

Când e gata sfecla, curățim portocala și îi tăiem feliile fără pieliță (de dorit să faci treaba asta deasupra fafuriei cu sfecla, ca să curgă sucul direct acolo:). Se așează peste sfeclă. Îi presurăm o mână bună de pătrunjel tocat, miez de nucă și la dorință mozarella.

 

Savurează cu mare drag!

 

6975534387_71e9b1f682_z.jpg

betroot salad by gourmand{eye}, on Flickr

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Цукерка

Вау какой салатик. Интересно какой на вкус

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Renatik

{Avocado} mentolat

 

http://gourmandeye.w...ocado-mentolat/

 

Aceasta e salata preferată a mamei mele, e foarte simplă, şi totuşi aşa cum e la ea nu am regăsit-o la nimeni. Nu pentru că ar fi pregătită altfel, ci pentru că e de la mama:)

 

Așa cum spunea și Rodica avem mare noroc de mamele noastre minunate că au crescut așa fete bravo:)

 

Revin la avocado nostru….

  • 1 avocado, molicel
  • 300 gr ciuperci
  • lămâie
  • frunze mentă proaspătă
  • ulei măsline
  • sare, piper

Avocado, curățit, feliat grosuț și scurtuț. Se stropește cu suc de juma lămâie, sare și piper

 

Ciupercile se curăță de coajă (mămica insită că așa se prelucrează mai bine în stomăcel) se feliază mai grosuț în alt vas se parat de avocado, se stropește cu cealaltă juma de lămâie, sare și piper. Cât stau ele în fermecata lămâie albușoare și lucitoare, tocăm frunza de mentă, nu mărunt!

 

Ușor, ușor, cu mânuțele spălate (de la bun început de fapt) amestecăm feliile mândre de avocado cu cele de ciupercuțe, le turnăm niște ulei de măsline, și frunza de mentă.

 

E fantastică! E pur și simplu….mmmm

 

 

 

6975534013_165dfdc7fd_z.jpg

avocado salad by gourmand{eye}, on Flickr

 

 

6975534755_b77ce2354c_z.jpg

avocado salad by gourmand{eye}, on Flickr

 

 

Salată cu ton {Nicoise-like}

 

http://gourmandeye.w...n-nicoise-like/

Nicoise are multe variante şi oricum e bună. E săţioasă, e sănătoasă şi e perfectă pentru un prânz de familie sau cu prietenii.

 

Acum o facem aşa:

  • cartofi fierţi
  • fasole roşie la cutie
  • ardei roşu
  • măsline
  • ouă
  • ceapă verde
  • ton
  • verdeaţă
  • ulei măsline
  • muştar
  • oţet de vin
  • sare şi piper

Cartofii se fierb, se curăţă şi se taie cubuleţe mai mari. Ardeii se taie şi ei cubuleţe mai măricele. Se amestecă cu cartofii, cu fasolea clătită în apă rece. După ce îi cocoţăm pe un platou, începem să le mai presurăm deasupra ceapa verde tocată, verdeaţă tocată, măslinele feliate şi ele, tonul bucăţele mai mici şi ca să le fie şi mai bine, le alăturăm ouăle fierte tăiate în 4.

 

Ca să nu fie înecăcioasă, pregătim pentru salată un Vinaigrette: 3-4 linguri de ulei măsline, 1-2 linguri muştar, 1 lingură oţet de vin, sare şi piper. Noi am mai adăugat şi apă minerală ca să fie mai lichid.

 

Şi poftiţi!

 

 

 

6975533223_de608f4f91_z.jpg

Nicoise-like salad by gourmand{eye}, on Flickr

 

Ospăț în familie

 

http://gourmandeye.w...pat-in-familie/

Am decis să fac o recapitulare la toate rețetele de azi, plus un meniu pentru un ospăț în familie sau cu prietenii

 

Așadar:

 

Salată cu ton Nicoise like

 

Salată de avocado cu ciuperci și mentă (vegetarian și de post)

 

Salată de sfeclă exotică (vegetarian și de post fără mozarella)

 

Salată de vinete cu roșii (vegetarian și de post)

 

Platou verde cu legume (vegetarian și de post)

 

Platou carne

 

Platou pește cu kalamate

 

Platou cașcavaluri cu gemuri

 

Meniul a fost gândit și pregătit de mămica mea scumpă, așa încât să nu fie nimeni discriminat și să-și satisfacă fiecare poftele culinare:)

 

 

 

6975535401_94d638e3c6_z.jpg

festin-8-martieW by gourmand{eye}, on Flickr

 

 

6829408318_3ef1bde4a2_z.jpg

family lunch by gourmand{eye}, on Flickr

 

 

6975532887_896783e153_z.jpg

family lunch by gourmand{eye}, on Flickr

Editat de Renatik

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Renatik

Ciorbiţă roşie

 

http://gourmandeye.wordpress.com/2012/03/14/ciorbita-rosie/

Ciorbiţele sunt indispensabile din alimentaţia noastră. Iar ciorba roşie este una din preferatele mele, în special acea ukrainească, pe cât de “nesănătoasă” este.

Astăzi îți propun una delicioasă și cu adevărat sănătoasă.

dsc6042w.jpg?w=590&h=391

  • 1 ceapă
  • 2 tulpini țelină
  • 1 morcov
  • 2 sfecle (350 gr)
  • varză roșie (250 gr)
  • ulei măsline
  • 1 lingură oțet/suc lămâie
  • 1 linguriță zahăr
  • verdeață
  • sare și piper

Va trebui să gătim în paralel sfecla și restul legumelor.

Astfel, sfecla tăiată cubulețe, se pune la foc într-o tigaie, se presoară cu o linguriță de zahăr. Când este aproape gata i-am adăugat apă fierbinte ca să le acopere binișor, se poate chiar și borș și se dă în clocot, după care se mai ține un pic la foc mic. Se stinge și se lasă să se odihnească sub capac. Anume acesta este secretul ca ciorba să fie roșie, eu niciodata nu am pus sfecla doar fiartă în ciorbă și niciodată nu am ras-o mărunt. Pierdem tot ce ne poate oferi mai bun și e păcat

După cum am zis, în paralel cu sfecla, în altă tigaie, se aruncă ceapa tocată, țelina inclusiv și frunzele, apoi și morcovul (sau cubulețe sau feliuțe, după plac). Se călesc la foc mediu vreo 8-10 minute. Între timp ne ocupăm de varză, o tăiem cu spor ca și pentru salată. O băgăm sub capac la legumele sfârâitoare și aromate, amestecăm și mai lăsăm vreo 10 min. Daca e prea uscat, pueteți să-i adăugați vreo 2 linguri de apă.

Într-o cratiță mai mare ne așteaptă apa clocotindă, unde adăugăm bunătatea din ambele tigăi, perfect ar fi în loc de apă să folosiți bulion de legume. Eu am un mix de mirodenii care îl folosesc pentru amăgeală gustativă:)

Dacă s-a folosit borș la sfeclă, atunci o dregeți după gust, dacă nu, atunci o dregeți cu suc de lămâie sau oțet. Sare și piper.

Se servește cu multă verdeață, iar bărbaților li se permite și o lingură de smântână:) Poftă mare!

dsc6043w.jpg?w=590&h=391

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.