gaby

Рождество

Postări Recomandate

gaby

Рождество

Одним из крупнейших и наиболее почитаемых праздников, отмечаемых многими христианами, является Рождество.

 

«Из документов явствует, что только в первой половине 4 века римские христиане начали официально праздновать Рождества Христа 25 декабря. Почему выбор пал именно на этот день, не на какой-нибудь еще? Этот день является днем зимнего солнцестояния, когда длина дня начинает увеличиваться и сила солнца возрастает. Язычники-римляне праздновали в этот день рождение непобедимого солнца «Dies natalis Solis Unvicti», праздновали шумно… с пиршествами, обменом подарками. Деловая жизнь в эти дни останавливалась, учреждения не работали, школы были закрыты, не приводились в исполнение приговоры… Такое «присоединение» языческого праздника к христианской церкви было одобрено далеко не сразу и далеко не всеми христианами. Сирийские и армянские христиане обвинили римских христиан в принятии языческого культа, хотя их самих можно было упрекнуть в том, что они праздновали Рождество 6 января, когда отмечался день рождения бога Осириса, отождествляемого также с солнцем. Блаженный Августин призывал своих братьев во Христе устраивать 25 декабря праздник не в честь солнца, а в честь Того, Кто это солнце сотворил. Еще в 5 веке папа Лев Великий (440—461) пишет в своем пасторском послании: «Есть среди нас такие, которые считают, что праздновать надо не столько рождение Христа, сколько восход нового солнца…». Таким образом, дата 25 декабря как день рождения Христа была как бы навязана церкви верующими, которые, согласно древним народным обычаям, отмечали в этот день очередную перемену в природе. Эти извечные традиции укоренились глубоко в сознании людей, и не удивительно, что христиане — главным образом простой люд — не могли и не хотели с ними расставаться. И церкви, бессильной искоренить эти обычаи, ничего не оставалось, как приспособить их к своим нуждам и вложить в них новое содержание» [*1].

 

 

читать далее

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Five

Da, intr-adevar nu este scris nicaieri in Biblie ca sa sarbatorim Craciunul (nasterea lui Isus) sau chiar Pastele (invierea lui Isus), dar nu este un pacat sa sarbatoresti! Multa lume de azi transforma aceste evenimente in niste sarbatori idolatresti (de Craciun - Mos Craciun, Sfantul Nicolae etc.; de Paste - oua, iepurasi etc.)

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
gaby

Mary vreau sa intreb ceva, din curiozitate, nu vreau sa incepem o discutie si aici ca alaturi, daca in prezent aceste sarbatori sunt transformate in sarbatori idolatresti, de ce cei care cunosc acest lucru nu spun nimik? De exemplu, preotii doar vad oua de pasi s.a.m.d. totusi ei nu neaga sau nu explica ca acest lucru nu este corect.

Multumesc anticipat.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Five
Mary vreau sa intreb ceva, din curiozitate, nu vreau sa incepem o discutie si aici ca alaturi, daca in prezent aceste sarbatori sunt transformate in sarbatori idolatresti, de ce cei care cunosc acest lucru nu spun nimik? De exemplu, preotii doar vad oua de pasi s.a.m.d. totusi ei nu neaga sau nu explica ca acest lucru nu este corect.

Multumesc anticipat.

 

Eu tot nu vreau sa raspund pentru preoti, pt ca nu cred in ei, in Biblie clar si despicat scrie referitor la ei. Crezi ca preotii cunosc acest lucru? Poate si cunosc, dar nu toti din ei. Eu stiu ca totul ce tine de obiceiuri si datini nu are legatura cu ce a lasat Isus, El a spus ca astia sunt fatarnici, pt ca cred in exterior, iar in inima nu este curat...deci ce folos sunt ele? Doar aduc mai multa derutare si ii inchid ochii la lucrurile cu adevarat importante.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Noela

da, articolul citat de autor e purul adevar si e bine ca acest adevar sa ajunga la noi toti ca sa stim de unde vin radacinele acestei si altor sarbatori

iar traditiile, ma rog, fiecare decide pentru sine sa le urmeze sau nu, dar neaparat in cunostinta de cauza (adevar)

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
AnaMaria

Gaby, e un articol interesant, dar chiar nu inteleg de ce l-ai pus aici şi nu inţeleg de ce ai ales sa numeşti tema aşa cum ai numit-o. Din câte am inţeles, tu eşti de religie musulmană - păi ai deschis tema despre Islam (adevărul despre Islam – daca nu ma inşel) – scrie acolo tot ce crezi si ştii despre Islam. Dar mi se pare incorect (неэтично) din partea ta să incepi aşa discuţii pe tema asta despre religia mea. Căci se vede clar ca tu contezi pe o discuţie, nu vrei numai să ne oferi o informaţie.

Personal nu sunt o fiinţă foarte credincioasă şi pun multe la indoială, am citit si am văzut la tv foarte multe studii istorice despre evenimentele din Biblie. Dar acest post al tau chiar mă deranjează. Dacă acestă temă ar fi deschisă de oricine altcineva de religie creştină (catolică, protestantă, penticostală, martorii lui Iehova s.a, dintre care mulţi nici nu sărbătoresc Crăciunul) nici n-aş scrie nimic aici.

Un lucru e sigur – свято место пусто не бывает! Azi ne îndoim de credinţa noastră, mâine nu mai avem nici un prilej de a săbatori Crăciunul, iar poimâine ne pierdem identitatea şi incepem să-l slăvim pe un alt dumnezeu cu tradiţii şi cărţi cu nimic nu mai precise şi corecte decat Biblia - şi o să ajungem să ne simţim oaspeţi in propria noastră casă – de fapt asta şi se intamplă in multe ţări din Europa.

Sa respectam fiecare religia altora la fel cum o respectam pe a noastră proprie.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Noela

AnaMaria, nu am citit tema despre Islam si nu cunisc autirul nici motivele ei - dar ea a adus o informatie care este veridica si pe care n-o cunoaste asa de multa lume

Eu sunt crestina, dar nu ortodoxa, deci Biblia o cunos si iti confirm ca nicaieri in Biblie nu gasesti informatia despre nasterea lui Isus (despre data)

 

Dar cum am mai zis mai sus - fiecare decide ce sa faca cu religia si traditiile sale sa le urmeze sau nu - dar fiecare trebuie sa detina o informatie corecta ca sa poata sa aleaga

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
ihtus

hm

asa-zis "adevarul despre Craciun" il cunosteam demult, dar... cine cauta piatra de poticnire - o gaseste

cine cauta adevar - il va gasi

 

1. Da, sarbatoarea pagina a fost inlocuita prin Craciun - sarbatorirea zilei de nastere a lui Isus

ei si ce? La fetita mea in grupa copilasii, nascuti vara, isi sarbatoresc la gradinita zile de nastere toamna, ca sa fie cu toti copilasii impreuna. E ceva criminal?

Oamenii crestini din toata lumea sarbatoresc nastera Domnului, si poate nu ortodoxii, dar protestantii cred ca TOTI cunosc acest "adevar" - ca nu este anume ziua acesta, si nu o cunoaste nimeni, dar de ce sa nu se bucure in fiecare an, ca s-a nascut Mintuitorul?

Si cred ca multi din voi chemati oaspetii nu anume in ziua cind v-ati nascut, dar cumva pe simbata-duminica, nu?

 

2. Atribute: Mos Craciun, brad, luminite, cozonac, oua, iepuras

da, traditii pagine, daca le primesti drept ceva obligatoriu=sacru=sfint

daca pt tine este la fel ca prezenta clownului, baloanelor la sarbatorirea zilei de nastere, nu vad nici o problema

 

3. Traditii

Acelasi lucru - daca e ceva obligator, pt ca "asa trebuie", daca sarbatoarea ta depinde de faptul ca ai facut anumite lucruri: ai postit, ai sfintit ceva, ai fost in anumite locuri si ai facut anumite lucruri pt ca "asa trebuie" - da, у sarbatoare pagina

daca sunt traditii frumoase, care nu sunt obligatorii, si la care ai putea sa renunti cu usurinta sau sa le inlocuiesti cu altele - e o sarbatoare ca si celelalte

 

4. Si ultima: de asta nu vad nici o diferenta intre a sarbatori Craciunul pe 25 decembrie sau pe 7 ianuarie, si nu inteleg pe cei care impart lumea in "voi" si "noi" doar dupa data acestei sarbatori.

 

(Fetelor, VA ROG sa nu postati articole intregi, aici se explica cum se procedeaza in asa cazuri)

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum