nikusa

Diagnostic:azoospermia

Postări Recomandate

nikusa

Cine si ce stie despre azoospermie? Ce se poate de facut????

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Doina
Cine si ce stie despre azoospermie? Ce se poate de facut????

 

uite ceva info, preluata la despre copii. Nu disperati, gasiti un medic bun...

 

Azoospermia – mai puteti avea copii biologici?

 

Azoospermia este termenul folosit cand spermatozoizii lipsesc complet din lichidul seminal. Cei mai multi oameni cred ca acest diagnostic ar elimina posibilitatea de a mai concepe un copil; daca nu exista spermatozoizi in sperma, cum sa aiba loc conceptia?

 

Totusi, realitatea este ca o spermograma care arata absenta spermatozoizilor din lichidul seminal nu exclude posibilitatea de a fi produsi spermatozoizii, insa nu eliminati in sperma, sau posibilitatea existentei unor interventii care sa ajute barbatul sa produca spermatozoizi.

 

Chiar in acele cazuri unde dupa interventie nu exista spermatozoizi in lichidul seminal, exista posibilitatea colectarii de mici cantitati de spermatozoizi care au fost produsi in ca rezultat al interventiilor medicale.

 

Este azoospermia o problema de productie sau de livrare?

 

Cea mai importanta intrebare care necesita raspuns cand va confruntati cu azoospermia este daca problema consta in producerea sau in livrarea spermatozoizilor. Adica, testiculele nu produc spermatozoizi sau produc dar nu ii pot elimina in lichidul seminal?

 

Scopul unei evaluari initiale este sa faca distinctie intre cele doua variante. Daca testiculele produc spermatozoizi, dar acestia nu sunt in lichidul seminal, spermatozoizii trebuie colectati prin alt mecanism, fie restabilind fluxul lor normal spre lichidul seminal, fie colectandu-i.

 

Daca testiculele nu produc spermatozoizi, atunci este necesar sa se cerceteze daca problema poate fi corectata. Chiar daca problema nu poate fi corectata, exista numeroase cazuri in care nivelul spermatogenezei este destul de ridicat pentru a permite „colectarea“ spermatozoizilor in cadrul aplicarii tehnicilor reproductive avansate (advanced reproductive techniques – ART) si al micromanipularii (micromanipulation). In continuare sunt prezentate pe scurt atat cauzele problemelor de productie cat si ale celor de livrare.

Despre infertilitate mai cititi:

 

Ghid pentru cuplurile infertile

Stresul si infertilitatea sunt legate

Stresul si infertilitatea

Infertilitatea de cuplu

Despre infertilitate

Infertilitatea: adevaruri si neadevaruri

Metode de tratare a infertilitatii:

 

Si totusi mai exista speranta...

Noutati despre FIV

Decizia de incheiere a tratamentului de fertilitate

Analizele hormonale - explicatii si interpretari

Noutati pentru Fertilizarea in Vitro (FIV)

Fertilizarea in vitro

Reproducerea asistata in Romania

Stimularea ovariana

 

 

 

Problemele de productie

 

Cele trei cauze majore pentru neproducerea spermatozoizilor sunt problemele hormonale, incapacitatea testiculelor si varicocelul.

 

Problemele hormonale: Testiculele au nevoie de hormonii glandei pituitare pentru a fi stimulati sa produca spermatozoizi. Daca hormonii sunt absenti sau un nivel foarte scazut, testiculele nu vor produce spermatozoizi la potentialul maxim. Este foarte important de stiut ca barbatii care iau androgeni (steroizi) pe cale orala sau pe cale injectabila pentru a-si mari masa musculara sau performantele sportive reduc productia de hormoni care stimuleaza productia spermatozoizilor.

Incapacitatea testiculelor: Aceasta se refera in general la disfunctia partii producatoare de spermatozoizi a testiculului (epiteliumul seminifer) de a produce numarul adecvat de spermatozoizi maturi. Incapacitatea poate aparea in orice faza a productiei de spermatozoizi, din mai multe motive. Fie ca testiculului ii lipsesc cu desavarsire celulele care se divid pentru a deveni spermatozoizi (aceasta disfunctie este numita sindromul Sertoli – Sertoli cell-only syndrome) fie spermatozoizii nu au capacitatea de a-si termina dezvoltarea (ceea ce se numeste oprirea maturarii – maturation arrest) Aceasta situatie poate fi cauzata de anomalii genetice, care trebuie determinate prin screening genetic.

Varicocelul: Varicocelul inseamna dilatarea venelor din scrot (situatie asemanatoare producerii varicelor de la picioare.) Aceste vene sunt dilatate deoarece globulele sangelui nu circula corespunzator. Venele dilatate permit ramanerea in scrot a unei cantitati mai mari de sange, ceea ce are efect negativ asupra productiei de spermatozoizi. Problema poate fi corectata prin microchirurgie.

Problemele de livrare a spermatozoizilor – absenta sau blocarea ductelor

 

Complicatiile legate de livrarea spermatozoizilor sunt cauzate in general fie de o problema a sistemului ductal care transporta spermatozoizii, fie de probleme la ejaculare. Canalele care transporta sperma pot lipsi sau pot fi blocate.

 

Astfel, pacientul poate avea o absenta bilaterala (pe ambele parti) sau congenitala (din nastere) a vaselor deferente. Sau poate avea obstructii fie la nivelul epididimului (structura tubulara delicata care dreneaza testiculele) sau mai sus, la nivelul vaselor deferente mai musculare. Poate avea blocaje mecanice din cauza tratarii herniei sau a hidrocelului.

 

Spermatozoizii sunt depozitati in saci numiti vezicule seminale, apoi sunt depozitati in uretra, tubul prin care barbatii urineaza si ejaculeaza. Spermatozoizii trebuie sa treaca prin canalele (ductele) ejaculatorii pentru a ajunge din veziculele seminale la uretra. Daca acestea sunt blocate pe ambele parti, spermatozoizii nu pot trece.

 

In final, pot fi probleme cu ejacularea. Inainte ca barbatul sa ejaculeze, sperma trebuie mai intai sa fie depozitata in uretra. Acest proces se numeste emisie. Pot exista leziuni neurologice ramase dupa interventii chirurgicale, diabet, sau accidente ale coloanei vertebrale, care impiedica acest lucru. De asemenea, pentru ca sperma sa impinsa afara prin penis, intrarea catre vezica urinara trebuie sa fie inchisa. Daca nu este inchisa, sperma va fi impinsa in vezica, apoi va fi eliminata in timpul urinarii.

 

Evaluarea azoospermiei

 

Determinarea uneia dintre cauzele de mai sus sau a unei combinatii a cauzelor, este motivul pentru care azoospermia unui pacient este adesea complexa. In continuare sunt discutate pe scurt cateva dintre testele disponibile si modul in care ele ajuta la determinarea cauzei.

 

Examenul fizic

 

Cel mai simplu test este examenul fizic. Deoarece aproape toate testele au la baza elementele producatoare de spermatozoizi, epiteliumul seminifer, faptul ca dimensiunea testiculelor este sever diminuata este o indicatie ca este afectat epiteliumul seminifer. Profilurile hormonale realizate ulterior pot determina daca este o problema primara sau una cauzata de stimulare hormonala inadecvata.

Este examinat scrotul pentru a detecta prezenta venelor dilatate (a varicocelului). Prezenta lor poate fi confirmata de o sonda ecografica plasata in pielea scrotului.

 

In timpul unui examen fizic, pot fi simtite sistemele ductale. Daca sunt absente, inseamna ca pacientul are ceea ce se numeste absenta bilaterala congenitala a vaselor deferente (congenital bilateral absence of the vas deferens – CBAVD). In cele mai multe cazuri, se considera ca aceasta este datorata configuratiei genetice a pacientului si necesita analize cromozomiale ca parte din evaluare si tratament.

In final, in timpul examinarii structurilor ductale, se poate observa ca epididimul este dilatat. In general, este plat si mijlocul sau nu poate fi simtit. Astfel, un epididim dilatat poate fi indiciul unui blocaj.

 

Evaluarea hormonala

 

Hormonul de stimulare foliculara (follicle stimulating hormone – FSH) este secretat de glanda pituitara, care este responsabila de stimularea testiculelor pentru a produce spermatozoizi. Cand capacitatea de producere a spermatozoizilor este diminuata, glanda pituitara produce mai mult FSH in incercarea de a determina testiculele sa-si indeplineasca rolul. De aceea, nivelul considerabil marit al FSH-ului unui barbat este o indicatie puternica a faptului ca testiculele nu produc spermatozoizi la nivelul optim.

 

(Sunt masurate si nivelurile prolactinei testosteronului, al hormonului luteinizant (LH) si al hormonului de stimulare a tiroidei (TSH) pentru a determina situatia hormonala a unui barbat. Aceste valori pot dezvalui probleme care ar avea un impact semnificativ asupra productiei de spermatozoizi).

 

Testarea genetica:

 

Aceasta este o zona a cercetarilor intense. In acest moment este recomandat ca toti barbatii sa faca teste genetice de baza, care masoara numarul cromozomilor si studiaza blocurile materialului genetic. Uneori este recomandat screeningul genelor care pot cauza fibroza chistica. Exista teste pentru determinarea anomaliilor genetice specifice ale cromozomilor barbatesti care ar putea cauza azoospermia. Daca un fiu ar mosteni anomaliile respective, ar putea avea aceeasi problema.

 

Ecografia transrectala

 

Pentru a exclude posibilitatea unui blocaj al ductului ejaculator, este efectuata adesea o ecografie a ductului ejaculator si a veziculelor seminale. In acest caz, este plasata o sonda ecografica in rect, deoarece ductele sunt plasate in apropierea peretelui rectal.

 

De asemenea, ductul ejaculator traverseaza prostata, o glanda care poate fi observata prin peretele rectal al barbatului. Dilatarea veziculelor seminale arata ca ar putea fi pline de sperma deoarece nu se pot goli corespunzator. Tot prin aceasta metoda pot fi detectate chisturile care blocheaza ducturile ejaculatorii, prin exercitarea unei presiuni asupra peretilor lor, sau pot fi detectate chiar calcefierile din ductele ejaculatorii.

 

Uneori, poate fi descoperita existenta unui chist in uretra, iar indepartarea lui poate decomprima ductul ejaculator. Daca blocajul se afla pe ductul ejaculator, partea blocata poate fi indepartata in mod similar.

 

Analize de urina

 

Este posibil ca ejacularea sa se produca „inapoi“; sperma poate fi impinsa in vezica, apoi eliminata o data ce barbatul urineaza dupa ejaculare. Pentru a testa acest lucru pacientul este rugat sa-si goleasca vezica, apoi sa ejaculeze intr-un recipient. Apoi i se cere sa urineze din nou in alt recipient.

 

Daca exista sperma in urina, inseamna ejacularea s-a produs „inapoi“. Uneori aceasta problema poate fi corectata prin medicatie orala. In caz contrar, urina poate fi preparata ca sa nu afecteze sperma asa de mult, iar sperma este apoi recoltata din urina post-ejaculare.

 

Biopsia testiculara

 

In final, daca este suspectata o problema testiculara primara, se poate face o biopsie testiculara. Biopsia presupune pur si simplu obtinerea de tesut pentru examinare microscopica/de laborator. Se poate realiza folosind seringa sau printr-o incizie.

In trecut, recomandarile pentru biopsie testiculara erau rare. Era folosita o combinatie de teste care evidentia o problema testiculara, pentru care nu exista tratament.

 

Nu se punea problema ca biopsia sa stabileasca daca pacientul nu produce deloc spermatozoizi sau produce foarte putini, deoarece pentru nu exista un tratament pentru nici una dintre probleme. Totusi, acest lucru s-a schimbat de curand deoarece sperma testiculara a fost folosita pentru a obtine sarcina impreuna cu fertilizarea in vitro (in vitro fertilization – IVF) si cu insertia intracitoplasmica a spermatozoizilor (intracytoplasmic sperm insertion – ICSI). In aceasta procedura, spermatozoizii sunt recoltati si apoi injectati direct in ovul.

 

Concluzia despre azoospermie

 

Cei mai multi barbati pusi in situatia de a face o spermograma se tem de un diagnostic de azoospermie. Totusi, acel diagnostic nu inseamna neaparat ca barbatul nu produce spermatozoizi sau ca nu va putea niciodata sa produca spermatozoizi si deci nu va putea avea un copil biologic.

 

Diagnosticul de azoospermie este complicat. Cauzele corectabile trebuie gasite si tratate. Chiar daca nu exista spermatozoizi in lichidul ejaculat, spermatozoizii pot fi adesea prelevati si folositi pentru a realiza fertilizarea.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Mika

Nikusa, nu dispera!

Totul depinde de cauzele azoospermiei shi de cyt timp persista problema.

Azoospermia poate fi cauzata de o boala recenta (yn ultimele 3 luni) insotzita de temperaturi ynalte, cum ar fi gripa de exemplu. Se shtie ca perioada de cynd se creaza un spermatozoid pyna la momentul ejacularii este de undeva 3 luni. Asha ca spermograma trebuie repetate cel putzin peste o luna ca sa potzi vedea progresul sau regresul spermatozoizilor. Ynca o data, se poate vorbi despre azoospermie dupa cel putzin 3 luni.

cel mai bine e sa vb cu un medic shi el va va sfatui cum shi ce sa facetzi. Dar ytzi spun ca nu e cazul acum sa faci concluzii pripite...

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
liudasik

согласна с Mika ,и для точного диагноза надо пересдать анализ - и лучше - пару раз... не расстраивайтесь.. и муж пусть не расстраивается.... у нас тоже было такое - месяц усиленных витаминов (Е, С - по 1 гр , фолиевая кислота), сон - в 11 часов вечера а не как раньше - в 3 ночи, никакого спиртного и минимум сигарет , да, и секс - через 3 дня, для улучшения спермы.. через месяц - анализ практически идеальный!!!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
nikusa
согласна с Mika ,и для точного диагноза надо пересдать анализ - и лучше - пару раз... не расстраивайтесь.. и муж пусть не расстраивается.... у нас тоже было такое - месяц усиленных витаминов (Е, С - по 1 гр , фолиевая кислота), сон - в 11 часов вечера а не как раньше - в 3 ночи, никакого спиртного и минимум сигарет , да, и секс - через 3 дня, для улучшения спермы.. через месяц - анализ практически идеальный!!!

 

 

Multumesc foarte mult pentru inkurajare!!! Vreau doar sa mai spun ca spermograma am realizat-o de vreo 4 ori, rezultatul a fost acelasi... Si inka un lucru, kunoaste cineva vreun androlog bun, in afara de Pascal - nu pot suporta moaca lui kind iti spune rezultatul,te priveste ca pe o jertfa...

Va rog foarte mult sa imi spuneti ce sa mai facem impreuna cu sotul... El este foarte deprimat... Si eu nu ma simt mai bine...

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
nikusa
uite ceva info, preluata la despre copii. Nu disperati, gasiti un medic bun...

 

Azoospermia – mai puteti avea copii biologici?

 

Azoospermia este termenul folosit cand spermatozoizii lipsesc complet din lichidul seminal. Cei mai multi oameni cred ca acest diagnostic ar elimina posibilitatea de a mai concepe un copil; daca nu exista spermatozoizi in sperma, cum sa aiba loc conceptia?

 

Totusi, realitatea este ca o spermograma care arata absenta spermatozoizilor din lichidul seminal nu exclude posibilitatea de a fi produsi spermatozoizii, insa nu eliminati in sperma, sau posibilitatea existentei unor interventii care sa ajute barbatul sa produca spermatozoizi.

 

Chiar in acele cazuri unde dupa interventie nu exista spermatozoizi in lichidul seminal, exista posibilitatea colectarii de mici cantitati de spermatozoizi care au fost produsi in ca rezultat al interventiilor medicale.

 

Este azoospermia o problema de productie sau de livrare?

 

Cea mai importanta intrebare care necesita raspuns cand va confruntati cu azoospermia este daca problema consta in producerea sau in livrarea spermatozoizilor. Adica, testiculele nu produc spermatozoizi sau produc dar nu ii pot elimina in lichidul seminal?

 

Scopul unei evaluari initiale este sa faca distinctie intre cele doua variante. Daca testiculele produc spermatozoizi, dar acestia nu sunt in lichidul seminal, spermatozoizii trebuie colectati prin alt mecanism, fie restabilind fluxul lor normal spre lichidul seminal, fie colectandu-i.

 

Daca testiculele nu produc spermatozoizi, atunci este necesar sa se cerceteze daca problema poate fi corectata. Chiar daca problema nu poate fi corectata, exista numeroase cazuri in care nivelul spermatogenezei este destul de ridicat pentru a permite „colectarea“ spermatozoizilor in cadrul aplicarii tehnicilor reproductive avansate (advanced reproductive techniques – ART) si al micromanipularii (micromanipulation). In continuare sunt prezentate pe scurt atat cauzele problemelor de productie cat si ale celor de livrare.

Despre infertilitate mai cititi:

 

Ghid pentru cuplurile infertile

Stresul si infertilitatea sunt legate

Stresul si infertilitatea

Infertilitatea de cuplu

Despre infertilitate

Infertilitatea: adevaruri si neadevaruri

Metode de tratare a infertilitatii:

 

Si totusi mai exista speranta...

Noutati despre FIV

Decizia de incheiere a tratamentului de fertilitate

Analizele hormonale - explicatii si interpretari

Noutati pentru Fertilizarea in Vitro (FIV)

Fertilizarea in vitro

Reproducerea asistata in Romania

Stimularea ovariana

 

 

 

Problemele de productie

 

Cele trei cauze majore pentru neproducerea spermatozoizilor sunt problemele hormonale, incapacitatea testiculelor si varicocelul.

 

Problemele hormonale: Testiculele au nevoie de hormonii glandei pituitare pentru a fi stimulati sa produca spermatozoizi. Daca hormonii sunt absenti sau un nivel foarte scazut, testiculele nu vor produce spermatozoizi la potentialul maxim. Este foarte important de stiut ca barbatii care iau androgeni (steroizi) pe cale orala sau pe cale injectabila pentru a-si mari masa musculara sau performantele sportive reduc productia de hormoni care stimuleaza productia spermatozoizilor.

Incapacitatea testiculelor: Aceasta se refera in general la disfunctia partii producatoare de spermatozoizi a testiculului (epiteliumul seminifer) de a produce numarul adecvat de spermatozoizi maturi. Incapacitatea poate aparea in orice faza a productiei de spermatozoizi, din mai multe motive. Fie ca testiculului ii lipsesc cu desavarsire celulele care se divid pentru a deveni spermatozoizi (aceasta disfunctie este numita sindromul Sertoli – Sertoli cell-only syndrome) fie spermatozoizii nu au capacitatea de a-si termina dezvoltarea (ceea ce se numeste oprirea maturarii – maturation arrest) Aceasta situatie poate fi cauzata de anomalii genetice, care trebuie determinate prin screening genetic.

Varicocelul: Varicocelul inseamna dilatarea venelor din scrot (situatie asemanatoare producerii varicelor de la picioare.) Aceste vene sunt dilatate deoarece globulele sangelui nu circula corespunzator. Venele dilatate permit ramanerea in scrot a unei cantitati mai mari de sange, ceea ce are efect negativ asupra productiei de spermatozoizi. Problema poate fi corectata prin microchirurgie.

Problemele de livrare a spermatozoizilor – absenta sau blocarea ductelor

 

Complicatiile legate de livrarea spermatozoizilor sunt cauzate in general fie de o problema a sistemului ductal care transporta spermatozoizii, fie de probleme la ejaculare. Canalele care transporta sperma pot lipsi sau pot fi blocate.

 

Astfel, pacientul poate avea o absenta bilaterala (pe ambele parti) sau congenitala (din nastere) a vaselor deferente. Sau poate avea obstructii fie la nivelul epididimului (structura tubulara delicata care dreneaza testiculele) sau mai sus, la nivelul vaselor deferente mai musculare. Poate avea blocaje mecanice din cauza tratarii herniei sau a hidrocelului.

 

Spermatozoizii sunt depozitati in saci numiti vezicule seminale, apoi sunt depozitati in uretra, tubul prin care barbatii urineaza si ejaculeaza. Spermatozoizii trebuie sa treaca prin canalele (ductele) ejaculatorii pentru a ajunge din veziculele seminale la uretra. Daca acestea sunt blocate pe ambele parti, spermatozoizii nu pot trece.

 

In final, pot fi probleme cu ejacularea. Inainte ca barbatul sa ejaculeze, sperma trebuie mai intai sa fie depozitata in uretra. Acest proces se numeste emisie. Pot exista leziuni neurologice ramase dupa interventii chirurgicale, diabet, sau accidente ale coloanei vertebrale, care impiedica acest lucru. De asemenea, pentru ca sperma sa impinsa afara prin penis, intrarea catre vezica urinara trebuie sa fie inchisa. Daca nu este inchisa, sperma va fi impinsa in vezica, apoi va fi eliminata in timpul urinarii.

 

Evaluarea azoospermiei

 

Determinarea uneia dintre cauzele de mai sus sau a unei combinatii a cauzelor, este motivul pentru care azoospermia unui pacient este adesea complexa. In continuare sunt discutate pe scurt cateva dintre testele disponibile si modul in care ele ajuta la determinarea cauzei.

 

Examenul fizic

 

Cel mai simplu test este examenul fizic. Deoarece aproape toate testele au la baza elementele producatoare de spermatozoizi, epiteliumul seminifer, faptul ca dimensiunea testiculelor este sever diminuata este o indicatie ca este afectat epiteliumul seminifer. Profilurile hormonale realizate ulterior pot determina daca este o problema primara sau una cauzata de stimulare hormonala inadecvata.

Este examinat scrotul pentru a detecta prezenta venelor dilatate (a varicocelului). Prezenta lor poate fi confirmata de o sonda ecografica plasata in pielea scrotului.

 

In timpul unui examen fizic, pot fi simtite sistemele ductale. Daca sunt absente, inseamna ca pacientul are ceea ce se numeste absenta bilaterala congenitala a vaselor deferente (congenital bilateral absence of the vas deferens – CBAVD). In cele mai multe cazuri, se considera ca aceasta este datorata configuratiei genetice a pacientului si necesita analize cromozomiale ca parte din evaluare si tratament.

In final, in timpul examinarii structurilor ductale, se poate observa ca epididimul este dilatat. In general, este plat si mijlocul sau nu poate fi simtit. Astfel, un epididim dilatat poate fi indiciul unui blocaj.

 

Evaluarea hormonala

 

Hormonul de stimulare foliculara (follicle stimulating hormone – FSH) este secretat de glanda pituitara, care este responsabila de stimularea testiculelor pentru a produce spermatozoizi. Cand capacitatea de producere a spermatozoizilor este diminuata, glanda pituitara produce mai mult FSH in incercarea de a determina testiculele sa-si indeplineasca rolul. De aceea, nivelul considerabil marit al FSH-ului unui barbat este o indicatie puternica a faptului ca testiculele nu produc spermatozoizi la nivelul optim.

 

(Sunt masurate si nivelurile prolactinei testosteronului, al hormonului luteinizant (LH) si al hormonului de stimulare a tiroidei (TSH) pentru a determina situatia hormonala a unui barbat. Aceste valori pot dezvalui probleme care ar avea un impact semnificativ asupra productiei de spermatozoizi).

 

Testarea genetica:

 

Aceasta este o zona a cercetarilor intense. In acest moment este recomandat ca toti barbatii sa faca teste genetice de baza, care masoara numarul cromozomilor si studiaza blocurile materialului genetic. Uneori este recomandat screeningul genelor care pot cauza fibroza chistica. Exista teste pentru determinarea anomaliilor genetice specifice ale cromozomilor barbatesti care ar putea cauza azoospermia. Daca un fiu ar mosteni anomaliile respective, ar putea avea aceeasi problema.

 

Ecografia transrectala

 

Pentru a exclude posibilitatea unui blocaj al ductului ejaculator, este efectuata adesea o ecografie a ductului ejaculator si a veziculelor seminale. In acest caz, este plasata o sonda ecografica in rect, deoarece ductele sunt plasate in apropierea peretelui rectal.

 

De asemenea, ductul ejaculator traverseaza prostata, o glanda care poate fi observata prin peretele rectal al barbatului. Dilatarea veziculelor seminale arata ca ar putea fi pline de sperma deoarece nu se pot goli corespunzator. Tot prin aceasta metoda pot fi detectate chisturile care blocheaza ducturile ejaculatorii, prin exercitarea unei presiuni asupra peretilor lor, sau pot fi detectate chiar calcefierile din ductele ejaculatorii.

 

Uneori, poate fi descoperita existenta unui chist in uretra, iar indepartarea lui poate decomprima ductul ejaculator. Daca blocajul se afla pe ductul ejaculator, partea blocata poate fi indepartata in mod similar.

 

Analize de urina

 

Este posibil ca ejacularea sa se produca „inapoi“; sperma poate fi impinsa in vezica, apoi eliminata o data ce barbatul urineaza dupa ejaculare. Pentru a testa acest lucru pacientul este rugat sa-si goleasca vezica, apoi sa ejaculeze intr-un recipient. Apoi i se cere sa urineze din nou in alt recipient.

 

Daca exista sperma in urina, inseamna ejacularea s-a produs „inapoi“. Uneori aceasta problema poate fi corectata prin medicatie orala. In caz contrar, urina poate fi preparata ca sa nu afecteze sperma asa de mult, iar sperma este apoi recoltata din urina post-ejaculare.

 

Biopsia testiculara

 

In final, daca este suspectata o problema testiculara primara, se poate face o biopsie testiculara. Biopsia presupune pur si simplu obtinerea de tesut pentru examinare microscopica/de laborator. Se poate realiza folosind seringa sau printr-o incizie.

In trecut, recomandarile pentru biopsie testiculara erau rare. Era folosita o combinatie de teste care evidentia o problema testiculara, pentru care nu exista tratament.

 

Nu se punea problema ca biopsia sa stabileasca daca pacientul nu produce deloc spermatozoizi sau produce foarte putini, deoarece pentru nu exista un tratament pentru nici una dintre probleme. Totusi, acest lucru s-a schimbat de curand deoarece sperma testiculara a fost folosita pentru a obtine sarcina impreuna cu fertilizarea in vitro (in vitro fertilization – IVF) si cu insertia intracitoplasmica a spermatozoizilor (intracytoplasmic sperm insertion – ICSI). In aceasta procedura, spermatozoizii sunt recoltati si apoi injectati direct in ovul.

 

Concluzia despre azoospermie

 

Cei mai multi barbati pusi in situatia de a face o spermograma se tem de un diagnostic de azoospermie. Totusi, acel diagnostic nu inseamna neaparat ca barbatul nu produce spermatozoizi sau ca nu va putea niciodata sa produca spermatozoizi si deci nu va putea avea un copil biologic.

 

Diagnosticul de azoospermie este complicat. Cauzele corectabile trebuie gasite si tratate. Chiar daca nu exista spermatozoizi in lichidul ejaculat, spermatozoizii pot fi adesea prelevati si folositi pentru a realiza fertilizarea.

 

Nitsa,merci mult pentru informatie!!! Ma bukura faptul ca persoane ca tine exista si sar in ajutor...Deoarece de la medik nu am primit absolut nici o explicatie... In plus inca a mai facut niste grimase... Kiar am inceput a plinge... Eram increzuta ca de data asta va fi un rezultat bun... Ok, noi vom urma sfatul tau si vom gasi alt medik...

 

Daca kunoasteti andrologi buni, scrieti, eu am sa urmaresc cu atentie mesajele... Multumesc anticipat!!!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum