Diana

Programul Educaţional „pas Cu Pas”

Postări Recomandate

Diana

Programul educaţional „Pas cu Pas” s-a născut în 1994 dintr-o iniţiativă a Institutului pentru o Societate Deschisă, susţinută de Fundaţia Soros Moldova, cu acoperirea metodică a centrului de dezvoltare a copilului Children’s Resources International (Georgetown University, Washington, DC). În 1998 s-a înregistrat ca ONG. De rînd cu alte 28 ţări care implementează programe similare, este membru-fondator al asociaţiei internţionale ISSA (International Step by Step Association).

 

Misiunea Programului “Pas cu Pas” este de a contribui la reforma învăţămîntului prin crearea unui model practic şi funcţional în cadrul educaţiei formative, model bazat pe tehnologii educaţionale avansate care promovează centrarea pe copil, practici de predare reflexivă, educaţia comunitară, deprinderi de gîndire critică la toate grupurile ţintă – copii, părinţi, cadre didactice, administratori ai şcolilor şi comunităţilor.

 

Componente ale Programului „Pas cu Pas”:

 

- Educaţia copiilor de la zero la 3 ani

 

- Educaţie centrată pe copil (de la 3 pînă la 7 ani)

 

- Clase orientate după necesităţile copilului (ciclul primar)

 

- Includerea copiilor cu necesităţi speciale

 

- Modernizarea în ciclul universitar a procesului de formare a viitoarelor cadre didactice

 

 

Activităţi ale Programului:

 

- cursuri de iniţiere şi de aprofundare pentru cadrele didactice din grupe de creşă, grădiniţă şi clase primare pentru promovarea educaţiei centrate pe copil în parteneriat cu familia şi comunitatea

 

- cursuri de iniţiere şi de aprofundare pentru administratorii grădiniţelor, şcolilor şi ai comunităţilor locale

 

- seminare de asigurare a continuităţii în utilizarea tehnicilor centrate pe elev la trecerea copiilor din clasele "Pas cu Pas" la ciclul gimnazial

 

- monitorizarea calităţii Programului pe teren în circa 200 şcoli (peste 700 clase) şi peste 90 de grădiniţe de copii

 

- asistenţă tehnică în asigurarea durabilităţii Programului pe teren

 

- seminare pentru profesorii de la instituţiile pedagogice cu scopul reformării practicilor de pregătire a specialiştilor în domeniul învăţămîntului primar şi preşcolar

 

- cursuri pentru părinţi ca avocaţi ai copiilor, inclusiv pentru cei cu nevoi speciale

 

- cursuri de pregătire şi perfecţionare continuă a formatorilor pentru toate componentele menţionate

 

- activităţi ce asigură un schimb continuu de experienţă în reţeaua naţională şi pentru colaborarea internaţională în cadrul ISSA.

 

Strategii de implementare a Programului:

 

- crearea unei reţele extinse de clase primare şi grupe de grădiniţă demonstraţionale

 

- investiţii în formatorii locali pentru ciclurile preşcolar, primar şi universitar (pedagogic)

 

- perfecţionarea cadrelor didactice de la ciclurile respective pe baza centrelor metodice ale Programului

 

- încurajarea legăturilor instituţiilor preşcolare şi primare cu instituţiile universitare pedagogice pentru asigurarea practicii pedagogice a studenţilor pe baza tehnologiilor moderne.

 

Centre metodice ale Programului:

 

CED - Centrul Educaţional Didactic „Pas cu Pas”, adresa: Chişinău, str. Decebal 91A, tel. 52-30-82, 52-87-23

 

grădiniţa #216, Chişinău

 

grădiniţa #43, Bălţi

 

liceul M.Eminescu, Bălţi:

 

şcoala #20, Bălţi:

 

Sponsori şi parteneri:

 

Fundaţia Soros Moldova

 

Institutul Pentru o Lume Deschisă

 

Centrul de dezvoltare a Copilului, Universitatea Georgetown, Washington D.C.

 

Fondul de Investiţii Sociale Moldova

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Cream

Mai este si gradinita nr 120 de la Botanica care activeaza dupa acest program .La aceasta gr.merge baiatul mkeu.Imi place foarte mult acest program dar doar pentru perioada de pregatire pentru scoala.Se pune accent serios pe individualitate si personalitatea copilului.Se lucreaza in grupuri si sunt niste traditii care se respecta la fiecare lectie.Au un anumit salut,un anumit mod de realizare a activitatii.

La scoala cred ca nu-l voi lasa in acest program pentru ca am auzit ca copiii din acest program se integreaza mai greu la programul obisnuit deoarece este mai strict si cere mai multa disciplina .

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
MultiColor

E un program foate bun si am auzit foarte multe lucruri pozitive despre el. Din pacate aici la Balti la gradinita n 43 acest program nu mai exista de vreo cativa ani, exact nu stiu dar mi s-a spus ca decand FSM nu mai finanteaza acest program. Am fost personal la aceasta gradinita caci vroiam sa dam fetita acolo, dar pana la urma am inteles ca deja e o gradinita obisnuita si educatoarele lucreaza cu ramasitele care au ramas dupa program :( De gimnaziu si liceu nu stiu.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Cream
cit te costa aceasta gradinita? Am in vedere cit platesti pe luna si pn cadouri, rechizite, fondul grupei, etc...

 

 

La intrare am platit vreo 300 lei pentru administratia institutiei si vreo 300 pentru grupa (pentru 2 ani inainte).Lunar achitam 150 lei (aici se include si engleza si rechizitele) .In afara de aceasta platim alimentatia (bonul de la stat=intre 40-80 lei).

 

Cadourile nu sunt exagerate.Stringem la sarbatori cite vreo 100-150 lei.In rest eu mai fac cite un prezent micut.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Liudik
Добрый день, не могли бы вы предоставить данную информацию на русском языке. Заранее спасибо

 

Mi hodim v sadik N 216, snaceala zaplatili 2000 lei, a potom kajdii meseat 420lei(v zavisimosti scoliko dnei hodili), cotorie raspredeleaiut na edu, ucitelei,dobavleaiut zarplatu vospitateleam... + 150(primerno, cotie platim v Banca de economii, ato gosudarstvenii bon). A tac eshio cupili vseakie prinadlejnosti, carandashi, clei, carton....

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
cil

Eu ieri am fost la aceasta gradinita, este peste drum de serviciul meu, si m-am gandit ca e cel mai bine - sa vin cu el aici.

Si D-na metodista de acolo cu un zambet foarte dulce mi-a zis ca nu ne poate primi, ca nu suntem din sectorul Botanica. Si ca avem nevoie de o indreptare pentru aceasta gradinita de la Directia de Invatamant, Tineret si Sport (DITS) sector Botanica.

Dar, zicandu-i eu ca fac rost de o indreptare, tot atat de dulce mi-a raspuns ca nu ne poate primi nici chiar cu indreptare ca nu au locuri.

 

Si atunci ma intrebam eu, unde sa stai la rand, cum sa faci sa poti merge la gradinita?!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Cream
cine stie,unde anume se afla gradinita pas cu pas cla botanica?

 

 

Vizavi de "Elat" este o cladire foarte inalta"Sigma"(gradinita se afla in spatele acestei cladiri).

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Taisafinscaia

Noi am fost prima promotie pas cu pas la gr. si la scoala in 1996 am plecat in cl.1, in2000 am absolvit cl. 4. Centrul de la botanica sa deschis in 1999 , au vrut sa ns ia profesoara cu doar 5 elevi, dar am fost la ei cu protest, si au cedat. Fundatia Soros la inceput sponsorizau complect proiectul ,la noi se schimba mobilierul odata cu cresterea copiilor, ne aduceau enciclopedii care in MOLDIVA nici nu se vindeau nicaeri, apoi au hotarit sa feca " biznes po moldavschi"si au facut centrul cu plata. dar metoda e f. buna, copiise dezvolta liber sidescatusat. :X-04: :uborka1: :crazy: :x025:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
solnysko
Девочки,чьи детки ещё ходят в этот садик на Ботанике, напротив Элата???Расскажите как там?Меня очень интересует любая информация об этом садике!

мой кум водил туда малышку до школы-очень довольны-сказали хорошие воспиталки

малая очень замкнутая по натуре,стеснялась

а там раскрылась

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Ириша
Девочки,чьи детки ещё ходят в этот садик на Ботанике, напротив Элата???Расскажите как там?Меня очень интересует любая информация об этом садике!

 

 

 

Мы туда пойдем первый раз в августе, но 2 крестников туда ходят-родители очень довольны, в плане развивающих моментов один из лучших садиков в городе и считается лучшим на ботанике. :mda:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
stoicris

noi mergem la gradinita nr 108 din sectorul Rascani. cica e tot Pas cu Pas asa si pe usa scrie...da nu mai inteleg , cred c a gr. 206 e chiar Pas cu Pas iar restul fac doar acelasi program...

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Noela

ziua noastra foarte mult se vorbeste despre acest program, e la moda dar cat nu am cauta informatie in net despre el (si in engleza) nu am gasit. Eu asa si nu pot intelege care e principiul lui, prin ce se deosebeste de cel traditional in plan practic nu teoretic. Mi se creaza impresia ca ultimul timp foarte multe scoli si gradinite il adopta fara a patrunde in esenta.

Daca e vorba de punerea accentului pe individualitatea copilului, pe aspectul dezvoltarii culturale, descoperirii de talente, perceperea lumii prin prisma propriei persoane pai atunci e practic identic cu sistema Waldorf - imi poate explica cineva deosebirea?

 

Apropo, pentru administratie - cred ca e un subiect interesant de studiu

 

am mai auzit si de scoala sau gradinita Montessori - este la noi asa ceva?

 

si iarasi dupa ce am studiat diverse sisteme de educatie - eu oricum nu mi-am trasat o delimitare clara intre ele. O poate cineva face?

 

Si e adevarat cand se zice ca astfel de sisteme ca Montessori, Waldorf, banuiesc ca si Step by Step, au fost la origine create pentru copii cu deficiente, dar in timp au demonstrat ca au dreptul sa fie aplicate si pentu copii considerati normali (din acest punct de vedere) si ca rezultatele aplicarii sunt chiar mai bune decat in cazul aplicarii metodelor traditionale.

 

Dar, pina la urma mie mi s-a creat impresia ca foarte multe principii au fost care alterate, care comasate, in fine peste tot (in orice sistema) se incearca aplicarea mai multor metode

 

eu insa ramin cu intrebarea, care e diferenta la origine?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Lighty
Девчонки,а кто-то

водил русскоязычных деток в этот садик??моей дочке 3 года,она неделю ходит в этот садик, и я переживаю не замкнется ли она?Если была у кого-то такая ситуация,прошу напишите, как происходило с вашим ребенком,не замкнулся ли,когда стал понимать?я понимаю,что все дети по-разному,но все же...

 

Ольга, пока вам не ответили мамы с аналогичной ситуацией, я хотела поделится тем,что наблюдала в нашей группе. Мой ребёнок ходит в 216 сад, Pas cu Pas, ему скоро 3, правда общаемся с ним на румынском. У нас в группе есть русскоязычные детки и я заметила, что воспитатель и няня общаются с ними и на русском, когда это требуется, переводят для них. Думаю всё будет хорошо, в этом возрасте дети легко привыкают к другому языку. Мой ребёнок постоянно слышит русскую речь и очень многое понимает, повторяет слова, хотя никто специально его этому не учил. Другое дело если воспитатели игнорируют русскоязычных деток, не помогают им.... я думаю у вас всё будет в порядке, поговорите с воспитателем, расскажите о ваших переживаниях, я думаю настоящий педагог найдёт правильный подход. Удачи вам и лёгкой адаптации!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Lighty
Светлана,большое вам спасибо за ответ. Я тоже считаю,что настоящий педагог найдет правильный подход к ребенку и,надеюсь, такие педагоги окажутся в нашей группе.Тем более,я видела еще пару русскоязычных деток в группе, и также слышала,что воспитатели к ним обращаются пока на русском.А вы,случайно,не во 2 группе???

Нет, не во второй, мы с вами соседи, мы в первой! :) Видела часто нянечку 2 группы, кажется очень приятной женщиной. Всегда здоровается с улыбкой. О нашем воспитателе и няне, тоже положительные впечатления. Ребёнок говорит, что они хорошие. :)

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Diana
Fetelor, spuneti-mi, va rog, cum putem nimeri la gradinita programei Pas cu pas?

 

Multumesc!

Trebuie sa aflati care gradinite merg dupa programul asta. Si va puneti in rind la directie, dar puteti fi mai norocoasa daca gasiti prin cine sa va aranjati la gradinita....

Copiii mei frecventeaza gr.126 si acolo se studiaza dupa programul Pas cu pas.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Lighty
Copiii mei frecventeaza gr.126 si acolo se studiaza dupa programul Pas cu pas.

Diana, am observat ca copiii nostri sunt de-o seama.

Noi tot frecventam gr. 216. Nu cumva suntem colegi de grupa?.... mai bine zis copiii nostri ... :)

 

Fetelor, spuneti-mi, va rog, cum putem nimeri la gradinita programei Pas cu pas?

 

Multumesc!

Noi eram inscrisi in rind la sectia raionala de inv. Cind ne-au spus, am luat indreptarea si am mers la gradinita, la dna director. Apoi am adus documentele necesare si am achitat donatia. Atit! :)

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Diana
Diana, am observat ca copiii nostri sunt de-o seama.

Noi tot frecventam gr. 216. Nu cumva suntem colegi de grupa?.... mai bine zis copiii nostri ... :)

 

 

Noi eram inscrisi in rind la sectia raionala de inv. Cind ne-au spus, am luat indreptarea si am mers la gradinita, la dna director. Apoi am adus documentele necesare si am achitat donatia. Atit! :)

de la inceput si eu la asta m-am gindit )) Totusi care e numarul? 126sau216

Eu nu stiu ce virsta are copilul dumneavoastra, dar ai mei unul e la d.Olga si altul e la d.Aura...

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Lighty
Salut! Da cu noi chiar sunteti colegi... :sad: si ma bucur ca avem asa coleg galant, care permite mai intii fetitelor sa urce scarile :sad:

:dash1: Mersi mult! Incercam sa educam un barbat adevarat :).

Noi la fel ne bucuram de prezenta fetitelor cochete precum este fetita dvs. :spiteful:

 

Nu sunt la curent, probabil frecventati de mai mult timp gradinita ... cum va pare, corespunde asteptarilor?

Noi suntem de o luna si jumatate la gradi, parca e binesor, dar inca nu mi-am format o impresie clara despre tot in ansamblu, cred ca a trecut prea putin timp si nici nu avem cu ce compara. Eu va doresc succese remarcabile si sa mergeti cu mare inspiratie la gradinita! :)

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
MamaDi
скажите мне, пожалуйста, номер садика, который находится чуть ниже магазина Ботаника. там программа Pas cu pas. хотела бы отдать ребенка в этот садик (уж больно понравился внешний вид), когда придет наше время. а за это время информацию поискать

 

Şcoala-grădiniţa "Pas cu pas" nr.152 bd. Decebal, 91-a, 2038 52-30-82 52-87-23 51-63-81

 

Там садик+школа (начальные классы). Принимают с 5-ти лет.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
MamaDi
с 5?? :girl_in_love:

спасибо...

а какие садики с 3-х принимают? именно с этой системой обучения

La Botanica - 216... vizavi de Elat.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Karol

Stie cineva daca exista vre-o gradi la Riscani sau Telecentru care lucreaza dupa programul Pas cu Pas?

 

Dacă nu gresesc, acest program e implementat si la gradinita 150 de la Rascanovca.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
zagaziulea

Stie cineva daca exista vre-o gradi la Riscani sau Telecentru care lucreaza dupa programul Pas cu Pas?

 

la riscami e 108.

 

Dacă nu gresesc, acest program e implementat si la gradinita 150 de la Rascanovca.

va gresiti. e 108.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Fiance

Скажите, а на Буюканах - Скулянке есть такие садики?

Мне очень хвалили эту программу, хотелось бы узнать если есть что-то в нашем районе.

Спасибки

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Бэлла

Добрый день ! Девочки раскажите чем отличается эта программа от стандартной ! Особенно интересно мнение тех кто в школу ходит !

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
oliga22

Поднимаю тему , подскажите а на Рышкановке есть такие сады? А потом и продолжение школы?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum