nutritionist

Meniul din grădinițe. Adevărul dureros

Postări Recomandate

nutritionist

Iar tu știi cum se alimentează copilul tău?

 

Modalitatea de alimentație a copiilor în grădinițe este, cu siguranță, un subiect dureros pentru fiecare părinte conștient. Meniul sărăcăcios,cantitatea uriașă de zahăr, lipsa fructelor, sau cantitatea insuficientă a acestora, combinațiile alimentare „ destructive ” , aranjamentul inapetisant în farfuriile copiilor și desigur, perla colecției- calitatea nesatisfăcătoare a alimentelor furnizate- sunt doar unele dintre problemele, cu care se confruntă părinții, atunci cînd încep analiza meniului furnizat în grădinițe.

Conștientizînd problemele, părinții încep să bată alarma și să caute soluțiile posibile asupra situației create. Recent, cîțiva părinți, ai căror copii frecventează diverse instituții preșcolare din Capitală au apelat la ajutorul nostru în sensul analizei meniurilor existente și realizarea unei concluzii corespunzătoare asupra acestora.

Astfel, analizând pozele meniurilor, pe care părinții au reușit să le realizeze în instituțiile respective, cu durere în suflet am observat următoarele:

1.     Furnizarea produselor cu Indice Glicemic înalt la micul dejun.

Orez, griș, franzelă, zahărul din băuturile matinale și terciul preparat- sunt doar cîteva exemple de produse vizualizate de către noi. Consumul acestora în prima parte a zilei asigură fluctuații majore a glucozei în sîngele copilului, asigurîndu-i foame, pofte și epuizare în timp de 1-2 ore după luarea micului dejun. În plus, pick-ul glucozei în singe imediat după masă, asigurat pe o durată mare de timp este premergătoarea sindromului metabolic, a rezistenței la insulină și a obezității- într-un final.

Chiar și variantele sănătoase de dejun, în care era prezent terciul de ovăz, hrișca sau omleta erau mereu umbrite de franzela cu pâine. Este îngrijorător mitul, că această pâine cu Indice Glicemic înalt, preparată prin metoda expres, prin utilizarea diverșilor agenți de afînare și untul, cu conținut sporit de grăsimi vegetale vor oferi copilului sațietate. Foame, dureri abdominale și patologii inflamatorii- cu siguranță. Energie și sănătate- în nici un caz.

2.     Abundența făinoaselor în meniu, preponderent în partea a doua a zilei.

Glucoza în sânge continuă să fluctueze și în a doua parte a zilei. Covrigeii, budinca, franzela cu unt și sucul “ natural ” se regăsesc atît la gustarea de seară, cît și la prânz. Oare cît poate rezista pancreasul unui copil această încărcătură?

3.     Zahărul drept sursă primordială de energie.

Realizînd calcule matematice elementare am ajuns la cifra- 50 g zahăr/ zi pentru meniurile analizate. Și toate acestea în pofida recomandărilor OMS de maxim 25 g/ zi pentru un copil. De menționat- în aceste calcule nu a fost inclus și zahărul din sucurile furnizate din comerț, nici dulciurile, pe care copiii le consumă în timpul liber. Deci, această cantitate- de 50 g poate fi, în unele cazuri chiar și dublată.

Cu siguranță, zahărul compensează neajunsul caloriilor și este o metodă comodă , ieftină, dar oare distrugerea organismului copiilor nu este mai înfricoșătoare și mai costisitoare?

4.     Cobinații inoportune și sărăcăcioase de alimente.

-Varza, combinată cu cartofii, carnea de pui, sfecla, franzela și compotul

-Zeama cu tocmagi, combinată cu aceleași paste, sosul cu carne, varza cu semințe, pâinea și compotul din fructe

-Terciul de grîu și franzela- ambele asortate cu mult, mult unt.

Acestea sunt doar cîteva exemple de căi, pe care le poate parcurge copilul Dvs. de la sănătate spre indigestie, pancreatită, gastrită sau alte maladii inflamatorii.

5.     Calitatea produselor furnizate.

Numeroasele scandaluri din presă, referitoare la calitatea produselor furnizate în grădinițe nu sunt realizate pe teren neargumentat. Produsele lactate cu grăsimi vegetale, carnea de calitate inferioară- și toate acestea în cel mai bun caz, pentru că produsele alterate, păstrate în condiții inadmisibile sunt rezultatul verificărilor efectuate de către specialiștii din domeniul sănătății publice.

Necesitatea controalelor riguroase nu trebuie să scadă nici în dependență de timp, nici de vîrsta copiilor. Iar tragerea la răspundere a celor vinovați trebuie să existe oricând, indiferent de circumstanțe.

 

Astfel, la momentul actual starea meniurilor din grădinițele Capitalei se află la un nivel nesatisfăcător, fiind necesară efectuarea rectificărilor atât în compoziția acestora, cît și în cantitatea zilnică, oferită copiilor.

În continuare, suntem deschiși către colaborarea cu autoritățile responsabile, dar și alți părinți conștienți, care își doresc schimbări în alimentația propriilor copii.

 

 

Maria-Victoria Racu,

medic nutriționist

Fundația Bitonic

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum