Postări Recomandate

nutritionist

Anul 2017 a fost unul bogat și productiv în idei pentru Fundația Bitonic. Am reușit cu forțe comune să acoperim un teren și mai mare de persoane, printre care copii, tineri , dar și adulți interesați de modul sănătos de viață, nutriție și explicații medicale ale unor fenomene cotidiene.

Cireașa de pe tort a devenit însă ciclul de lecții Cum alegem sănătatea de pe raft?,ideea căruia a fost instruirea adulților în alegerea corectă a produselor alimentare de pe rafturile magazinelor din țară.

Analizînd etichetele produselor de pe piața autohtonă, tehnologia de producere a acestora, dar și legislația în vigoare am descoperit multe șiretlicuri, la care recurg producătorii pentru a obține un produs frumos, ieftin, cu termen de valabilitate mare, dar și cu o listă foarte lungă de ingrediente, consecința consumului căruia este un șir de patologii medicale grave, ce vor apare lent și pe neobservate.

Însă, spre marea noastră bucurie am descoperit pe piața autohtonă și producători sinceri, scopul cărora nu sunt veniturile și vînzările mari, dar calitatea produselor. Ei sunt cei, ce lucrează pentru un nume bazat pe calitate și comentarii pozitive din partea cumpărătorilor- a celor, ce își prețuiesc sănătatea proprie, dar și pe cea a celor dragi, în primul rînd a copiilor.

Printre producătorii sinceri, de calitate, detectați de către specialiștii Fundației Bitonic se numără:

1.     Dorin Mereuță, sincer brutar din orașul Căușeni , care ne-a frapat nu doar cu producția sa- sută le sută eco, lipsită de aditivi și realizată după rețeta bunicilor noștri( după cîte cunoaștem, cea mai sănătoasă generație), dar și cu cunoștințele biochimice, fizice și nutriționale, pe care le posedă.

2.     Bucătăria de lapte din sectorul Rîșcani al Capitalei, producătorul iaurturilor și a altor produse acidolactice vii ( Voinicel, Micuțul Bio, Lacta Ton,Lacta Lux) , cu termen minim de valabilitate( care și demonstrează acest fapt), produs recomandat în primul rînd copiilor și persoanelor cu diverse afecțiuni digestive, printre care și disbioza intestinală. Producători, care au venit cu argumente, dovezi și descrieri ale procesului tehnologic, pe care îl realizează. Dar, în primul rind- eticheta și conținutul vorbesc singure de la sine.

3.     Producătorul de cereale naturale pentru micul dejun Ronți. O doamnă ambițioasă și încrezută, care își dorește să schimbe imaginea cerealelor și a micului dejun, percepția acestora, doamna care este gata să afirme lumii întregi că cerealele pot fi sănătoase, dacă nu adăugăm în ele cantități uriașe de zahăr, aditivi și coloranți, care creează dependență, dar și maladii alergice și digestive în primul rind la copii- iubitorii acestor delicii.

4.     Producătorii de cașcaval natural, bio, după rețeta franceză, din lapte moldovenesc- Fromage, din raionul Rezina. Producători, care au venit nu doar cu ideea unui produs natural și sănătos, dar și cu ideea de a susține sătenii în realizarea laptelui obținut de la animalele din gospodărie. Util, sănătos și absolut delicios.

5.     Producătorul de Păstrăv autohton din raionul Ocnița- fost sportiv, adept al modului sănătos de viață, care cunoaște în detalii despre beneficiile consumului de pește și a ales să îl crească în condiții biologice optimale la noi în țară. Astfel, păstrăvul beneficiază de apă curată, oxigenată, dar și hrană naturală, nefiind prelucrat cu absolut nici o substanță chimică. Iar consumatorii au parte de un produs natural și ecologic direct de la producător.

Acești producători au trecut controlul specialiștilor Fundației Bitonic după principalii parametri menționați- compoziție, etichetare, respectarea procesului tehnologic, dar și a principiilor alimentației sănătoase.

În anul 2018 urmează.. căutarea altor producători autohtoni de valoare, care pun în prioritate calitatea, nu venitul. Producători de carne, fructe, legume, miere și vin.

Urmează încă un an plin de descoperiri. Fiți pe fază!

Autor- Maria-Victoria Racu, medic nutriționist, Fundația Bitonic

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum