nutritionist

Produse lactate adevărate? Greu, dar posibil

Postări Recomandate

nutritionist

Produsele lactate întîlnesc în ziua de azi un consum destul de larg, dar și o falsificare, pe care consumatorul deseori nici nu o bănuiește.

Unul dintre cele mai controversate și consumate produse lactate este cașcavalul. Atît la o masă festivă, cu un pahar de vin roșu, cît și la un mic dejun, pentru o tartină sau o rețetă mai sofisticată.

Deși termenul “ cașcaval” nu poate fi găsit în documentația tehnică autohtonă, ne-am deprins deja să denumim astfel orice produs de colorația respectivă și mirosul deja cunoscut, cumpărînd-ul deseori fără a atrage atenția la denumirea și inscripțiile notate pe etichetă.

De fapt, acest produs poartă denumirea de brînză, care poate fi nematurată (  se consumă deodată după producere) sau maturată ( are nevoie de condiții speciale pentru a ajunge la o stare comestibilă, deci, așa- zisul cașcaval).

Despre beneficiile acestui produs lactat putem vorbi la nesfîrșit, dar rezumînd putem zice că reprezintă, comparativ cu laptele o sursă de trei ori mai concentartă de Calciu, Fosfor,Zinc, Seleniu, proteine (până la 25 %), lipide( pînă la 60 %), dar și vitaminele A, B2, B12, K2. Asimilarea de către organism a acestor elemente este de 98-99 %. Astfel, consumînd o felie de cașcaval beneficiați practic de întreaga gamă de elemente fără careva pierderi.

Problema majoră este, însă producătorul, interesul căruia uneori este doar profitul, rezultatul fiind un produs de cașcaval ce conține coloranți, aditivi și grăsimi vegetale, deci calorii goale, care nu ne alimentează practic deloc. Astfel, pentru a beneficia de un produs adevărat, cu toate proprietățile menționate trebuie să ținem cont de următoarele reguli:

1.     Compoziția. Cașcavalul autentic este fabricat din lapte, culturi de microorganisme lactice, enzime coagulante, sare alimentară și mucegai, dacă este cazul. Colorantul de origine vegetală poate fi prezent, dar preponderent în lunile de iarnă, atunci cînd laptele utilizat nu are colorația atît de intensă, necesară pentru produsul finit. Ingredientele, care ar trebui să lipsească sunt grăsimile vegetale, agenții de îngroșare, conservanții, aromatizatorii. În cazul utilizării grăsimilor vegetale, producătorii notează, de obicei pe etichetă-           “ produs din cașcaval”- atenție la etichetă!

2.     Prețul. Pentru a fabrica 1 kg de cașcaval autentic este necesar de 10-12 l de lapte, inclusiv celelalte ingrediente și cheltuielile adiționale. Văzînd pe raft un produs ieftin, cercetați ingredientele și analizați mirosul (dacă este posibil). Probabil, aveți în față un produs din cașcaval. Prețul real al unui cașcaval ar trebui să fie de minim 200 lei.

3.     Simțul. Cașcavalul are miros specific, dacă nu îl percepeți- puneți la dubii autenticitatea produsului. Gustul diferă pentru fiecare produs, în dependență de culturile lactice utilizate. În orice caz, acesta nu ar trebui să fie de unt, grăsime vegetală sau masă omogenă lipsită de oricare gust. Mirosiți. Dacă aveți în față cașcaval adevărat, veți înțelege, ce tip de lapte a fost utilizat la fabricare.

4.     Condițiile de păstrare. Atrageți atenția la locul, din care procurați produsul. Curățenia este, bineînțeles prioritară. Nu optați niciodată pentru bucăți de cașcaval tăiate și ambalate în magazin. De obicei, termenul acestora este expirat și ambalarea a fost efectuată de cel puțin 5-6 ori.

Untul este alt produs utilizat deseori,în special în alimentația copiilor. Dar nu tot ce procurăm este, de fapt, unt. Produsul clasic ar trebui să conțină minim 80 % de grăsime. În cazul unui conținut mai redus este vorba despre produsul cu conținut redus de grăsime sau de pasta de unt (spread). În cazul acestora grăsimea animalieră este înlocuită cu cea vegetală, în forma hidrogenată, nocivă pentru consumul de durată.

Un alt criteriu, pe care trebuie să-l luăm în seamă este comportarea produsului la păstrarea în frigider. Dacă acesta devine moale și ușor de modelat după dezghețare- fiți siguri- aveți în față un produs cu conținut de grăsimi vegetale.

Fiți atenți și inteligenți în alegerea Dvs.!

 

Autor: Maria-Victoria Racu, medic nutriționist, Fundația Bitonic

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum