nutritionist

De Ziua Mondială a Obezității

Postări Recomandate

nutritionist

Obezitatea- problemă complexă a umanității

Astăzi,de Ziua Mondială a Obezității am decis să listăm cîteva dintre cauzele primordiale ce aduc în prezent tot mai multe persoane în culoarul unui IMC morbid și creeză predispoziții spre numeroase patologii, printre care Diabetul Zaharat, maladiile cardiovasculare, cancerul, infarctul miocardic și chiar demența.

Cauze și teorii, care ar explica apariția acestui fenomen sunt numeroase, cu fiecare cauză depistată și argumentată apărînd mai multe șanse de a cîștiga lupta tot mai crîncenă împotriva obezității.

Stereotipul, care enunță că puterea caracterului este cheia ce poate rezolva această problemă sună prea simplist în zilele noastre. Iată cîteva dintre numeroasele cauze, ce contribuie în ansamblu la declanșarea acestei patologii:

·        Predispoziția genetică. Studiile medicale au confirmat celebra presupunere. Acum e demonstrat- dacă rudeniile apropiate au suferit sau suferă de această maladie, urmașii ar trebui să fie cu ochii în patru.

·        Alimentele hiper-procesate. Majoritatea alimentelor, pe care le consumăm astăzi nu sunt alimente în general, ci doar un amestec hipercaloric cu un gust și miros placut, ce ne impun să le consumăm din nou si din nou.

·        Dependența. Produsele hiper-procesate acționează asupra centrilor de recompensă din creier, determinîndu-l să ceară acest tip de alimente în schimbul eliberării mediatorilor plăcerii.

·        Marketing-ul agresiv. Investițiile în publicitate și vînzări a companiilor producătoare a alimentelor procesate sunt uimitoare. Doar conștiința noastră și educația corespunzătoare a copiilor ne pot salva din capcana ademenitoare a comercianților.

·        Insulina. Micșorarea sensibilității celulelor corpului la acțiunea insulinei contribuie la dificultăți în depozitarea grăsimilor noi și a arderii celor existente.

·        Substanțele medicamentoase. Unele medicamente, precum antidiabeticele, antidepresantele și psiholiticele pot prezenta drept efect advers acumularea în timp a masei corporale.

·        Leptina. Hormonul sațietății, produs de către celulele adipoase  are drept funcție tansmiterea semnalului către creier despre momentul în care consumul alimentelor trebuie stopat. În cazul dereglării funcționării acestui mecanism survine acumularea grăsimii, în schimbul arderii acesteia.

·        Zahărul. Prezența acestuia în cantități excesive în dieta modernă determină depozitarea surplusului sub formă de grăsimi în corp. Adăugarea alături de zahăr și a siropului de fructoză determină rezistența corpului la insulină și leptină.

·        Informația incorectă. Cauza primordială este conducerea, în dorința de a-și remodela silueta de sfaturi incorecte și mituri alimentare, formulate de persoane cointeresate în comercializarea fast-food-urilor, produselor degresate sau altor alimente convenabile”.

Cu toate că cauze, ce ar argumenta apariția obezității sunt multiple, ele nu pot servi drept scuze pentru a pierde lupta împotriva obezității. O dată depistată, cauza primordială urmează a fi înlăturată. Datorită progresului medical, biologic și nutrițional acest fapt este realizabil.

Urmați-vă scopul și veți reuși!

 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum