Lulutsa

Literele "r" Si "l"

Postări Recomandate

Lulutsa

Buna si la mine aceeasi problema, fetita are 4 ani 3 luni si nu pronunta "r" la fel in toate cuvintele e "l" si ea intelege acest lucru si tot nu i se primeste si se enerveaza si nu doreste sa continue exercitiile, nu stiu ce sa fac caci primele sunete cind a inceput la 5 luni spunea doar 'r ra -ra ra' de ce dupa ce i-au crescut dintii nu mai putea si nici pina acuma nu si deja nici copilul mezin fetita de 1 an si 9 luni vorbeste si la fel repeta ca cea mare "L", cum sa ma lupt cu ace defect ? 

va multumesc anticipat, as dori sa consult un specialist sa ne invete si pe noi cum sa lucram cu copiii.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
AlexandrinaTurcanu

Lipsa sau distorsiunea sunetului "R" pina la 5 ani, nu se considera o abatere de la norma, chiar daca sunt si copii care rostesc acest sunet (perfect) inca in primul an de viata.

Deci daca doriti sa urgentati procesul, este necesar sa antrenati limbutele fetitelor cit mai intens efectuind exercitii speciale pe care multi copii le executa cu placere...  Daca fetita nu doreste, incercati sa-i propuneti un joc in care ea ar trebui sa le faca luindu-se la intrecere sau cu un alt scop, important e sa nu i se zica ca o face penrtu a putea spune sunetul pe care ea nu-l poate zice... 

"R" este un sunet de exceptie, caci poate fi emis in 3 modalitati:

1- "R" francez

2-"R" emis cu ajutorul luetei (limbutei micuti ce se afla intre cerul gurii si git) 

3- "R" rostit cu virful limbii, aceasta fiind varianta cea mai corecta, insa este mult mai complicat sa obtineti si sa automatizati un "R" gresit, iar apoi sa-l corectati.

Din acest motiv va recomand sa mergeti la logoped cu fetita mai mare, sa va examineze, sa primiti setul individual de exercitii necesare, dar poate si rezultatul dorit din prima sedinta...

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum