GNadejda

Hipotiroidie

Postări Recomandate

GNadejda

Bună ziua!

Am şi eu o întrebare referitor la investigaţiile necesare de efectuat copiilor.

Ţin să menţionez că din anul 2011 sufăr de hipotiroidie, cu rezultatele analizelor:

TSH - 3,8 (0,4 - 4,0)

Anti TPO 121 ( 0 -30)

Imediat de atunci am inceput consumul de Levotyroxină căte 50mg zilnic. Peste 3 luni, TSH indica o valoare de 0,008 ( 0,4 -4,0). De atunci am abandonat la insistenţa medicului, tratamentul pentru 3 luni. Iaraşi după 6 luni, valoarea TSH 8,8 ( 0,4 - 4,0).

După am reluat consumul de Levotyroxină câte 50 mg zilnic până TSH în 6 luni a ajuns la 1,53. Toate analizele le dau la acelaşi laborator de asta nu mai indic normele:)

Deci, am rămas însărcinată, am continuat consumul numai că 50/75mg zilnic. Pe toată perioada sarcinii TSH nu a ridicat mai mult de 2,02, şi asta a fost la 35 săptămâni de sarcină.

Am uitat să menţionez greutatea înainte de sarcină 69 kg, înalţime 175 cm.

 

Şi acuma la subiectul principal. Acuma am 37 săptămâni de sarcină, 80kg, iar marele eveniment se apropie, şi vreau sa ştiu dacă există necesitatea de efectuat dozarea TSH şi FT4 la copilul ce urmează să apară. Ştiu că în vremurile trecute dozarea TSH era obligatorie pentru toţi nou-născuţii şi se efectua în a 5 zi de la naştere. Acuma ştiu sigur că nu este obligatoriu.

Pe mine ma interesează dacă copilul născut de la o mamă cu hipotiroidie compensată, poate prezenta semne de hipotiroidie congenitală. Adică ce şanse sunt ca copilul să primească aceeşi afecţiune încă de la naştere.

Tot citind info pe net, am investigat nişte informaţii referitor la faptul că copii sunt predispuşi( mai des fetele) să moştenească această patalogie, care însă se deyvoltă cel mai des la finalul celor 20 - 30 ani de viaţă, de asta nu ar fi motive de ingrijorare.

Sunt foarte confuză şi de asta va rog mult să ma clarificaţi referitor la această situaţie, pentru a proceda corect.

Mulţumim anticipat!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
endocrynolog

Buna ziua!

Chiar daca hipotiroidia dvs a fost bine compensata in timpul sarcinii, exista, totusi, probabilitatea ca anticorpii materni (AntiTPO) pe care-i aveti majorati, au ajuns si la glanda tiroida a copilului. In astfel de situatii copilul ar putea prezenta in primele 6 luni dupa nastere o forma de hipotiroidie tranzitorie, care ar putea necesita si tratament. Tiroidita autoimuna propriu zisa la copil, avand in vedere predispozitia genetica in familie, intr-adevar se dezvolta mai tarziu (deobicei dupa varsta de 6 ani). Dozarea hormonilor tiroidieni a ramas si va ramane, intotdeauna, obligatorie pentru toti copiii nascuti la termen la a 5 a zi dupa nastere (acest test, insa, nu se face la moment in maternitatile din RM si va recomand sa-l faceti de sine statator) pentru a exlude o alta forma de hipotiroidie, numita congenitala si care se intalneste cu o frecventa de 1:3000-4000 nasteri. Hipotiroidia congenitala apare spontan, fara vreo legatura cauzala cu patologia tiroidiana a mamei si are o evolutie deosebit de grava daca intarzie diagnosticul si respectiv, tratamentul. Dozarea hormonilor TSH si T4 liber dupa a 5 a zi de la nastere pentru copilul nascut la termen (si la a 14 a zi pentru copilul prematur pana la 32 saptamaini) este suficienta si obligatorie pentru excluderea acestei probleme.

Editat de endocrynolog

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
GNadejda

Mulţumim de recomandări, neapărat vom doza TSH şi FT4. Iar dacă rezultatul se încadrează în limitele normale, să înţeleg că următoarea dozare o facem o dată ce înaintăm cu vârsta?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
endocrynolog

Ati inteles corect, insa pentru a evita unele examinari inutile, cel mai bine ar fi sa urmati dupa indicatiile medicului.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
nb25

Buna ziua. Spuneti-mi va rog unde se poate de efectuat analiza tsh, pt cs la toate laboratoarele unde am sunat spun ca recolteaxa probe numai de ls 3 luni. Si nu este o problema daca recoltam poate in ziua 14?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
endocrynolog

Mai bine mai tarziu, decat niciodata, deci se poate si la a 14a zi. Orice laborator poate efectua analiza. Daca este o problema de colectare din punct de vedere tehnic (ma refer la lipsa experientei din partea asistentei medicale), puteti ruga asistenta din maternitate sau alta asistenta mai experimentata sa colecteze 3 ml de sange intr-o eprubeta simpla si sa transportati proba la laborator. Stabiliti din timp cu laboratorul aceasta conditie.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
nb25

Da unde ma pot adresa ca sa recolteze calitativ proba ma refer din punct de vedere tehnic? Si este neaparat din vena?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
endocrynolog

Este neaparat din vena. Cand am spus "din punct de vedere tehnic" m-am referit la experienta asistentei medicale, in general,  de a colecta sange la copii nou-nascuti. Nu este nevoie de o tehnica speciala pentru a colecta sange cu scopul dozarii hormonilor tiroidieni.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
nb25

Buna seara. Am vrut sa va intreb. La cele 19 zile de viata am recoltat proba de sange din vena, si am dat analiza la TSH. Valoarea a iesit 4.06 dintre limitele indicate de laborator 0.4  - 16.4

Sper ca este ok TSH. Am vrut sa va intreb cand mai trebuie de dozat " cu scop profilactic", pentru a anticipa urmari nefaste.

Multumim anticipat.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
endocrynolog

Buna seara!

Prin aceasta examinare ati exclus, cu siguranta, hipotiroidia congenitala.

Referitor la alte examinari profilactice, nu exista anumite recomandatii, iar in caz ca exista o predispozitie familiala pentru patologii tiroidiene dobandite, atunci va sfatui sa efectuati mai intai o consultatie la endocrinolog, incepand cu varsta de 3 ani.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
nb25

Buna ziua. Si iarasi eu cu o multime de dubii. Anticipat imi cer scuze pentru insistenta, dar sunt cu moralul la pamant si am nevoie de o recomandare. Dupa cum am mentionat mai sus, TSH am dozat la 19 zi cu indicatorul 4.06, care se incadreaza in limitele de laborator. Sunt foarte ingrijorata datprita faptului ca la 1 luna , medicul mi-a zis ca avem icter persistent cu indicatorul de bilirubina 110. Cea directa era 5.0 si cea indirecta 105. Bine, am inteles ca poate fi pe fon de alimentatie la san, caci cea directa se incadreaza in limitele normale. Probele ALAT si ASAT tot sunt ok. Administram Ursosan si LactoFiltrum. Sclerele deja sunt albe, pielea roz si palatul dur la fel roz, cu toata ca pin acum era un pic galbui. Luni dam inca o data fractiile bilirubinei si sper ca este ok. Inca ceva, copilul doarme si analizeaza camera cu ochii larg deschisi si cu gura intredeschisa. Este foarte somnoroasa, se trezeste sa manince, si iar doarme. Pe zi suntem activi in suma cam 1.5 poate 2 ore.

Atatea de multe simptome, icterul, gura intredeschisa si somnolenta asta, ma face sa ma gandesc la semne de hipotiroidie, insa rezultatul probei spune contradictoriu.

Sunt confuza si nu ma pot bucura de famuilia mea, stand cu acest gand.

Va rog ajutati-ma si spounetzimi, oare copilul nostru poate avea hipotiroidie?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
endocrynolog

Simptomele enumerate de dvs se intalnesc des in caz de hipotiroidie si foarte des in lipsa ei. Valoarea normala a TSH este suficienta pentru a exclude aceasta patologie, insa concluzia definitiva trebuie sa fie luata de medicul care examineaza copilul.

Va sfatui sa urmati indicatiile medicului referitor la hiperbilirubinemie si in caz ca persista valori majorate, in lipsa unei cauze, puteti intreba si despre necesitatea consultarii unui endocrinolog.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
nb25

Simptomele enumerate de dvs se intalnesc des in caz de hipotiroidie si foarte des in lipsa ei. Valoarea normala a TSH este suficienta pentru a exclude aceasta patologie, insa concluzia definitiva trebuie sa fie luata de medicul care examineaza copilul.

Va sfatui sa urmati indicatiile medicului referitor la hiperbilirubinemie si in caz ca persista valori majorate, in lipsa unei cauze, puteti intreba si despre necesitatea consultarii unui endocrinolog.

 

Multumim pentru recomandari. Din pacate multi dintre medicii pediatri, considera ca TSH 4.06 este limita maxima admisibila, probabil din nestiinta faptului ca copii se racordeaza la alte norme. Noi am facut analiza la Synevo, unde am dat si toate analizele TSH si FT4 in sarcina o data pe luna, de asta sunt ferm convinsa ca este un laborator de incredere. Eu cred ca sunt prea insistenta, fiindca este primul copil, si respectiv gasesc in el simptomele tutoror patologiilor existente. Daca Dvs. spunetzi ca dozarea TSH este suficient de a exclude hipotiroidia, cred ca am sa ma linistesc si am sa incep sa gandesc pozitiv, fara a ma gandi ca copilul are hipotiroidie. Cel mai tare sunt stresata din cauza gurii intredeschise, de asta si sunt ingrijorata....Aveti ceva presuperi, de ce ar sta cu guritza intredeschisa????

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
endocrynolog

Nu voi face multe presupuneri, fiindca una din cauze ar putea fi o alarma falsa din partea dvs.

Incurajez decizia de a gandi pozitiv, cu atat mai mult ca hipotiroidia a fost exclusa (aveti si garantia calitatii a retelei de laboratoate Synevo).

Nu va sfatui sa rasfoiti prea multa informatie medicala in lipsa unui diagnostic stabilit; aceasta cale este destul de dificila chiar si pentru un medic, iar dvs veti culege doar motive de neliniste. Dedicati mai bine acest timp familiei si bucurati-va impreuna de minunea careia i-ati dat viata.

Daca copilul nu intampina dificultati in timpul alimentatiei si adauga suficient in pondere, nu vad un motiv de ingrijorare pentru gurita intredeschisa. In plan de examen profilactic, la indicatia medicului de familie, veti fi consultati de otorinolaringolog si chirurg, unde veti putea clarifica si intrebarea data, daca va fi nevoie.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
svetik76

 D.Andrian ,Buna ziua!  Am facut U.S.G. -ul glandei teroide dupa  recomandarea mdicului pediatru. S-a depistat ca glanda teroida e mai mica de norma.=Volum 1.46cm3- volumul norma 1.7cm3=

 Baietelul are 4 ani ,greutatea-14.600kg,inaltimea-99cm. ESte un copil cu retard psihovebal si motor.Elemente de autism.

Permanent somnolent , somn nelinistit, oboseste repede.Sforaie prin somn.Medicul ORL mi-a spus ca  adenoizii sunt de gradul 1 . Plus la aceasta s- au gasit si vizica biliara deformata. Scaunul deseori e cu mucozitati si cu miros foarte puternic. Pediatrul cit si medicul ORL ne-a recomandat consultatia endocrenologului si al gastrilogului.

 

E nevoie de analize endocrine? Daca DA, atunci care ? Aveti acelas orar de primire-mercurea de la 10 pina la 12 sau putem sa ne apropiem in orice zi lucratoare?  

 

Va rog foarte  mult,  parera D-voastra. Multumesc MULT! Sanatate!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
tatiana4

-


 

Editat de tatiana4

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
endocrynolog

 D.Andrian ,Buna ziua!  Am facut U.S.G. -ul glandei teroide dupa  recomandarea mdicului pediatru. S-a depistat ca glanda teroida e mai mica de norma.=Volum 1.46cm3- volumul norma 1.7cm3=

 Baietelul are 4 ani ,greutatea-14.600kg,inaltimea-99cm. ESte un copil cu retard psihovebal si motor.Elemente de autism.

Permanent somnolent , somn nelinistit, oboseste repede.Sforaie prin somn.Medicul ORL mi-a spus ca  adenoizii sunt de gradul 1 . Plus la aceasta s- au gasit si vizica biliara deformata. Scaunul deseori e cu mucozitati si cu miros foarte puternic. Pediatrul cit si medicul ORL ne-a recomandat consultatia endocrenologului si al gastrilogului.

 

E nevoie de analize endocrine? Daca DA, atunci care ? Aveti acelas orar de primire-mercurea de la 10 pina la 12 sau putem sa ne apropiem in orice zi lucratoare?  

 

Va rog foarte  mult,  parera D-voastra. Multumesc MULT! Sanatate!

Buna ziua! Nu exista norme minimale pentru volumul tiroidei; o glanda tiroida "mica" poate functiona la fel de bine. Avand in vedere simptomele enumerate, va fi suficient de dozat hormonii TSH si T4 liber (daca n-au fost efectuati pana acum). Cu rezultatele, voi fi disponibil sa va primesc in orice zi lucratoare.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Natashenika

Buna ziua, добрый день! Лучше опишу Вам проблему на русском, ответ отлично пойму и на рум-ом.

Мальчику 6 лет , проблема в том что постоянно открыт рот и иногда даже торчит язык. Проблемы с лором и аденоидами исключили, невропатолог тоже сказала привычка, ортодонт отправила, пока проблем с их стороны не видит. Семейный врач открещивается говоря, тоже привычка, Что делать и к какому специалисту обращаться уже просто не знаю, помогите пожалуйста. Уже портиться прикус и деформируется челюсть, боюсь чтобы не было потом поздно.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Natashenika

Жду с огромным нетерпением, если только скажите, что к эндокринологу побежим, семейный даже направление не хочет давать. Пойдем самостоятельно, только не знаем к кому!!!!!!!!!!!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
endocrynolog

Buna ziua, добрый день! Лучше опишу Вам проблему на русском, ответ отлично пойму и на рум-ом.

Мальчику 6 лет , проблема в том что постоянно открыт рот и иногда даже торчит язык. Проблемы с лором и аденоидами исключили, невропатолог тоже сказала привычка, ортодонт отправила, пока проблем с их стороны не видит. Семейный врач открещивается говоря, тоже привычка, Что делать и к какому специалисту обращаться уже просто не знаю, помогите пожалуйста. Уже портиться прикус и деформируется челюсть, боюсь чтобы не было потом поздно.

 

Buna ziua! Este cam dificil in situatia data sa va dau un raspuns on-line. Probabil ca specialistii pe care i-ati consultat ar fi putut sa va trimita singuri la un endocrinolog daca ar fi considerat necesar. Iar daca nu sunteti increzuta puteti intreba direct despre aceasta la medicul dvs de familie.

Incercand, totusi, sa va ajut, va rog sa indicati care este inaltimea si greutatea copilului? cum se dezvolta din punct de vedere psihoneurologic?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Natashenika

6 ani 120 cm si 23 kg. Проблем вроде никаких нет, развитие соответствует возрасту, очень развитый мальчик, воспитатели хвалят  успеваемость, слишком подвижный. физически тоже все нормально и фигурка и все остальное. Неужели может быть просто привычка? Это же не нормально, каждые 5 минут делать ему замечания. На семейного врача вообще положиться не могу, так как у него всегда все нормально, проблем нет.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
endocrynolog

Tabloul descris nu este caracteristic pentru o disfunctie endocrina si probabil medicul de familie are dreptate. Temerile dvs pot fi neargumentate si puteti fi linistita ca ati intreprins tot posibilul pentru a exclude o problema.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Natashenika

MULTUMESC!!!!!!!!!!!!!!!!!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum