Diana

Martisorul

Postări Recomandate

Diana

S-a dus si luna februarie...mai intoarcem o fila din calendar...

si a venit primavara! Asta pentru ca romanii sarbatoresc venirea primaverii intr-un mod unic, la inceputul lunii martie. Dupa vechiul calendar roman, 1 Martie era prima zi din an si se celebra sarbatoarea "Matronalia" la care se desfasurau serbarile lui Marte, zeul fortelor naturii, al primaverii si al agriculturii.

 

An de an de 1 Martie ne recapatam speranta, optimismul, credinta in mai bine si sporul in toate. Martie este momentul in care oamenii incep sa caute primul ghiocel, ca semn al venirii primaverii cu adevarat. Acum frigul incepe sa se impleteasca cu razele soarelui, intunericul cu lumina si dupa o iarna grea cu omat mare invinge viata, primavara, soarele. Acest triumf al reinvierii si regenerarii este invocat prin Martisorul pe care-l daruim celor dragi, ca mic semn ce ne dorim sa le aduca fericire si noroc.

 

Probabil toti stiu ca de 1 Martie daruim martisoare sau primim mici simboluri ale primaverii, martisoarele, dar probabil putini dintre noi cunosc povestea martisorului ori s-au intrebat ce simbolizeaza si de unde a pornit obiceiul ,,purtatul martisorului"...

 

CE ESTE MARTISORUL?

Semnificatia martisorului a ramas aceeasi de-a lungul timpului: este un simbol al primaverii,al revenirii la viata. El ne aduce optimism si credinta. Forma acestuia s-a schimbat in timp. La inceput martisorul era simbolizat printr-o moneda. Mai tarziu aparea sub forma unor mici pietre de rau vopsite in alb si rosu insirate pe o ata. Acum margelele frumos colorate, ceramica si florile le-au luat locul.

 

CUM A APARUT MARTISORUL?

Ei bine...iata povestea martisorului... Odata soarele coborо оntr-un sat, la hora, luвnd chipul unui fecior. Un zmeu l-a pвndit si l-a rapit dintre oameni, inchizвndu-l оntr-o temnita. Lumea se intristase. Pasarile nu mai cвntau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai rвdeau. Nimeni nu оndraznea sa-l оnfrunte pe zmeu. Dar оntr-o zi, un tвnar voinic s-a hotarвt sa plece sa salveze soarele. Multi dintre pamвnteni l-au condus si i-au dat din puterile lor ca sa-l ajute sa-l biruie pe zmeu si sa elibereze soarele. Drumul lui a durat 3 anotimpuri: vara, toamna si iarna. A gasit castelul zmeului si au оnceput lupta. S-au оnfruntat zile оntregi pвna cвnd zmeul a fost doborвt. Slabit de puteri si ranit, tвnarul elibera Soarele. Acesta se ridica pe cer оnveselind si bucurвnd lumea. A reоnviat natura, oamenii s-au bucurat, dar viteazul n-a ajuns sa vada primavara. Sвngele cald din rani i s-a scurs оn zapada. Pe cвnd acesta se topea, rasareau flori albe, ghioceii, vestitorii primaverii. Pвna si ultima picatura de sвnge se scurse оn zapada imaculata. Muri. De atunci tinerii оmpletesc doi ciucurasi: unul alb si unul rosu. Ei le ofera fetelor pe care le iubesc sau celor apropiati. Rosul оnseamna dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sвngelui voinicului. Albul simbolizeaza sanatatea si puritatea ghiocelului, prima floare a primaverii.

 

CARE SUNT ORIGINILE MARTISORULUI?

La originile martisorului a stat o moneda de aur sau de argint, dupa alte surse, la care se atasa o sfoara facuta din doua fire rasucite, una rosie si alta alba ( sau alb si negru), ce semnificau lupta vietii asupra mortii, a sanatatii impotriva bolii si care era purtata in general de persoanele sensibile (copii si fetele tinere). Exista credinta, conform careia, aceasta amuleta aducea noroc si fericire.

 

PRIMUL MARTISOR

Poate o sa radeti...dar legenda martisorului spune ca: Umbland cu oile prin padure si torcand lana din furca Baba Dochia a gasit o para, i-a facut o "borta" si a legat-o cu un fir de ata, asta se intampla intr-o zi de 1 Martie si de atunci s-a extins obiceiul. Insa despre martisor a inceput sa se vorbeasca mai tarziu, primele informatii fiind furnizate de folcloristul Simion Florea Mihai.

sursa aici

 

Martisor - semnificatie, istoric, legenda

 

Martisorul este o sarbatoare specific romaneasca care celebreaza venirea primaverii. In aceasta zi se ofera persoanelor de sex feminin apropiate marisoare, ca mici semne de multumire. Se considera ca martisoarele sunt aducatoare de fericire si noroc. Ele sunt formate in mod traditional dintr-o fundita rosu cu alb - rosu semnifica iarna si albul primavara ? la care se adauga alte simboluri ale norocului: trifoi cu patru foi, potcoava, cosar, inima. Acest simbol este purtat la vedere o saptamana sau doua.

 

Cum a aparut acest obicei?

 

Descoperirile arheoloice arata ca se celebra prima zi a primaverii inca de acum 8000 de ani... Si pe vremea dacilor simbolurile primaverii erau confectionate in timpul iernii si se purtau doar dupa 1 Martie. Martisoarele erau atunci pietricele albe si rosii insirate pe o ata. Alte surse aratau ca martisoarele constau in monede care erau atarnate de fire subtiri de lana, negru cu alb. Tipul de moneda: aur, argint sau bronz indica statutul social. Ele erau purtate pentru a avea noroc si pentru a avea o vreme buna.

Dacii credeau ca aceste amulete aduc fertilitate, frumusete si previn arsurile din cauza soarelui. Acestea erau purtate pana cand copacii incepeau sa infloreasca si apoi atarnate de crengile lor.

 

 

Legenda babei Dochia

Acum mai multi ani o femeie batrana care se numea Dochia avea o fiica vitrega pe care o ura. Intr-o zi de iarna cumplita Dochia i-a dat o haina foarte murdara cerandu-i sa o spele la rau pana devine alba ca zapada.

Tanara fata a spalat-o mult timp, dar pe cat o spala ea mai tare, pe atat devenea haina mai neagra! Atunci a aparut un barbat care se numea Martisor si a intrebat-o de ce plange. Ea i-a povestit ce i se intamplat.

Atunci Martisor i-a spus ca poseda o putere magica si i-a oferit o floare rosie si alba si a indemnat-o sa mai spele inca o data vesmantul si apoi sa se intoarca acasa. Cand a ajuns fata acasa panza era alba ca si neaua. Batranei Dochia nu i-a venit sa isi creada ochilor. Ea nu ar fi crezut ca fiica sa vitrega va reusi sa indeplineasca sarcina. Deodata a vazut floarea din parul fetei. "De unde o ai?" o intreba batrana, "este inca iarna".

Batrana crezu ca primavara a revenit si pleca cu turma pe munte. Pe drum vremea era frumoasa, asa ca a renuntat la cojoacele pe care le puta. La sfarsit a fost insa prinsa de burnita. Cand a ajuns in varf i s-a aratat Martisor: "Vezi cat de rau este sa stai in frig si umezeala" a grait el, "tu, cea care ti-ai obligar fiica sa spele iarna hainele la rau." Apoi a disparut. Batrana a ramas singura pe munte, a venit gerul si oile au fost transformate in pietre.

De atunci rosul si albul simbolizeaza lupta intre bine si rau, intre iarna si primavara.

ele.ro

 

Tradiţia spune că mărţişorul are rolul unui talisman. La început a fost doar un şnur de mătase, împletit din două fire - alb şi roşu - care se prindea de mâna celor dragi pentru a le aduce noroc. Mai târziu, de el a fost legat şi un bănuţ de aur sau de argint, care să aducă bogăţie. Acum, bănuţul a fost înlocuit de alte simboluri - coşarul, trifoiul sau ghiocelul.

 

Martişorul îşi are originea în credinţele şi practicile agrare. Primele zile ale lui martie erau pentru comunităţile agrare de pe teritoriul ţării noastre începutul anului agrar. Evenimentul se sărbătorea cu prin ritualuri magice, menite să îmblânzească natura şi să aducă un an cu recolte bogate. Luna martie purta numele ocrotitorului cîmpului şi al turmelor, zeul care personifica renaşterea naturii. Mărţişorul cunoscut şi sub denumirea de mărţiguş sau marţ, este atestat ca amuletă încă din secolul al XIX-lea şi se agaţă în dimineaţa zilei de 1 martie la gîtul sau la mâna copiilor pentru a le purta noroc tot anul.

 

De şnurul împletit din fire de mătase albă şi roşie se lega un bănuţ de aur sau de argint, care se purta 12 zile, după care se lega de prima creangă înflorită. Culorile alb şi roşu ale şnurului semnifică încununarea principiului masculin şi feminin care guvernează viaţa pe pământ. În zilele noastre, bănuţului de odinioară i-au luat alte simboluri - coşarul, ghiocelulori trifoiul, pe care cumpărătorii le aleg după gustul lor sau personalitatea celui căruia îi va fi dăruit.

:|: Crina MANOLESCU

 

Cum se poarta martisorul?

La inceputurile sale, martisoarele erau purtate la gat sau la mana si erau atarnate de o cordea rosie sau de un gaitan compus din doua fire rasucite de matase alba si rosie, sau dintr-un fir de arnici rosu sau unul din bumbac alb. In zilele noastre, martisorul se poarta o perioada de timp bine determinata si nu mai este purtat la gat, ci la incheietura mainii sau prins in piept cu convingerea ca toate dorintele se vor implini.

 

Cum renuntam la martisor?

In trecut, in Moldova si Bucovina, copiii si fetele purtau o moneda de aur sau argint legata la gat timp de 12 zile dupa care o prindeau in par si o tineau astfel pana la inflorirea primului pom sau pana la sosirea berzelor. Altele agatau martisorul pe un trandafir, iar cu moneda isi cumparau branza pentru a avea o fata alba si frumoasa tot anul. Astazi martisorul se poarta 12 zile si apoi se agata intr-un pom tanar. Daca pomului ii va merge bine, atunci cu siguranta si cel ce a legat ata de martisor acolo va avea parte de un an bun, cu sanatate si succese.

 

Altii asteapta sosirea berzelor si arunca snurul dupa ele, zicand: Na-ti negretele/ Si da-mi albetele!

Scoaterea martisorului, conform ritualurilor, are un scop bine intemeiat: sa marcheze astfel tranzitia dintre sfarsitul iernii si noul anotimp care incepe.

 

Aici propun sa ne laudam :wink2: cu martisorii care i-am primit in dar sau care avem de gind sa ii daruim, sau care pur si simplu ne sunt pe plac unsure.gif

Incep eu tongue.gif Am inceput sa fac martisori.

3d3b9a35398e.jpg

Editat de Ксёмпа

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
@niri

Мне вчера подарили 2, слева от Amanda и справа от Nata&Cris, за что им большое спасибо!

e6f65cf6e52c.jpg

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Diana

LEGENDA MARTISORULUIStiati ca "legenda martisorului" este legata de o eclipsa de soare, din vremea ocupatiei romane din Dacia? Odata soarele coborî într-un sat, la hora, luând chipul unui fecior. Un zmeu l-a pândit si l-a rapit dintre oameni, inchizându-l într-o temnita. Lumea se intristase. Pasarile nu mai cântau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai râdeau. Nimeni nu îndraznea sa-l înfrunte pe zmeu. Dar într-o zi, un tânar voinic s-a hotarât sa plece sa salveze soarele. Multi dintre pamânteni l-au condus si i-au dat din puterile lor ca sa-l ajute sa-l biruie pe zmeu si sa elibereze soarele.

 

Drumul lui a durat 3 anotimpuri: vara, toamna si iarna. A gasit castelul zmeului si au început lupta. S-au înfruntat zile întregi pâna când zmeul fu doborât. Slabit de puteri si ranit, tânarul elibera Soarele. Acesta se ridica pe cer înveselind si bucurând lumea. A reînviat natura, oamenii s-au bucurat, dar viteazul n-a ajuns sa vada primavara. Sângele cald din rani i s-a scurs în zapada. Pe când acesta se topea, rasareau flori albe, ghioceii, vestitorii primaverii. Pâna si ultima picatura de sânge se scurse în zapada imaculata. Muri. martisor1.jpg De atunci tinerii împletesc doi ciucurasi: unul alb si unul rosu. Ei le ofera fetelor pe care le iubesc sau celor apropiati. Rosul înseamna dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sângelui voinicului. Albul simbolizeaza sanatatea si puritatea ghiocelului, prima floare a primaverii. (Ghiocel fotografiat de Dinu Lazar - www.fotografu.ro)

 

 

Mariuca Dumitru, 8 ani,

Scoala Nr.10, Focsani

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Sofi

Можете смеяться, но я очень люблю мэрцишоры, для меня это как поворотный момент, надел 1-го марта и все, пускай не так тепло, временами снег, но весна уже с нами, и мэрцишорчик как-будто бы греет что-ли. Каждый год скупаю, все что вижу, очень много раздариваю, много оставляю себе -просто так. Очень люблю момент, когда много продавцов выстраивается и ты ходишь и выискиваешь что-то эдакое. Очень люблю на нашем местном "Арбате" выбирать мэрцишоры- девочки мастерицы создают просто аховые шедевры, за такое никаких денег не жалко. Уже не первый год не изменяю мэрцишору, к-рый мне сделала двоюродная сестричка- он из бисера, довольно не маленький, в пол ладони , краааасотииища! На разную одежду, в основном, верхнюю, у меня разные мэрцишоры. Моя дочка тоже их обожает, на курточке у нее обычно штук 6 разных.

слышала такое, что многие не носят мэрцишоры, т.к. типа это молдавская символика, а сейчас такая ерунда во власти, короче не носим, т.к. мы не с вами. Это личное дел каждого, мэрцишор для меня- это приход весны, все, зимы не будет , впереди тепло и хорошо.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
AnaMaria

мне тоже нравиться. Еще когда была маленькой и ходила в детский сад мне мама всегда делала очень красивый мэрцишор и все дети хотели посмотреть и потрогать, и обычно уже в первый день его просто срывали с меня. И сейчас нравиться, ношу на верхней одежде, до 10 марта, а если забываю про него то до 1 апреля. А с властью никаких ассоциаций, тем более что живу в Румынии, и здесь мэрцишоры дарят, но не носят.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
solnysko

тема уже существует! по факту, молдованкой не являюсь

мэрцишоры обожаю, ношу, дарю

покупаю в огромной количестве

ношу по нескольку сразу от всех,кто подарил

муж молдаванин-у них не принято в семье

первое время он очень удивлялся как я трепетно и трогательно к этому отношусь

теперь привык и носит периодически

дите носит тоже с гордостью

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
adagio

Что касается мэрцишоров,я их просто обожаю,но очень редко ношу,потому что у меня очень много красивых брошек,и я их не успеваю носить,а вместе их носить-это уже получается слишком наляписто)))

Но я тоже считаю,что это очень добрая и светлая традиция,которая как ничто другое даёт нам почувствовать весну и обрадоваться ей!))))Благодаря ему мы становимся немножко добрее,достаточно посмотреть,сколько людей разных возрастов толпятся выбирая мэрцишоры и сделав покупку,радуются как дети))) :girl_in_love:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Sofi

уже возле Jemenii появилось ну просто огромное кол-во мэрцишоров, я себя оттуда просто выволакивала...есть всякие, надо походить и повыбирать... пока не купила 12 штук, не успокоилась, в понедельник опять поеду :spiteful:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Ver(O)nika

Я тоже люблю мэрцишоры!особенно приятно когда на улице теплая погода:)

Daca a venit vorba de laudat - iata aici este o parte din martisoarele pe care le-am pregatit anul acesta.

Очень красивые и креативные мэрцишоры!!!Мы вот тоже делаем к весне сладкие мэрцишоры:)))

208bdada0d8b.jpg

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
marusecika
82e319802dbd.jpg

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Ева 07

Я люблю на них смотреть),мне очень напоминают детство,вызывают у меня положительные эмоции,но не ношу)))

сейчас немного перебарщивают,уже традиционный мэрцишор иногда превращается в целый букет всяких веточек и прочей ерунды,и теряет первоначальную нежность и красоту.

так что мне по душе,обычные,простенькие мэрцишорчики) :rolleyes:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
moonlight

я тоже ношу и дарю,жаль ,что традиция потихоньку исчезает,несмотря на огромное разнообразие мэрцишоров...

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Natalypozitifff

Обожаю наши Мэрцишоры. И всегда, когда еду в страны СНГ на семинары - покупаю много МЭРЦИШОРОВ в подарок.

Вот год назад везла своим коллегам - ведущим стран зарубежья и СНГ.

23dea7bee48b.jpg

Я даже подготовила сценку с озвучкой. Всем нравится. Многие впервые видят и очень тепло принимают наш Балканский символ ВЕСНЫ!

Обожаю носить мэрцишоры на груди и на верхней одежде - тоже.

Милая и приятная традиция дарить людям радость через такую маленькую красно-белую бутоньерку.

Не забудьте 31-го марта в последний весенний день загадать сокровенное желание и повесить Мэрцишор на плодовое дерево!

Тем более, не за горами 1 марта.. А весны с её прекрасными традициями.. ой как хочется!!!! :kiss:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
neea

Когда была маленькой, с нетерпением ждала весну и мэрцишора - я чисто русская - но обожаю эту традицию. Ношу с гордостью подаренный Мэрциошор, по возможности, весь март и одариваю мэрцишорами всех своих добрых друзей и знакомых.

Знаю, что всем кто видит эту нашу традицию, она очень и очень нравится!

Больше всего люблю простенькие Мэрцишоры, желательно сделанные руками. Не люблю всякие наляпистые новинки.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Luthien

обожaю и всячески прививaю эту замечательную традицию в России :blush: 1 марта опять пойду местным знакомым дарить

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Alisha

Для меня это приятная традиция,вся семья их носит,причем как на верхней одежде,так и на кофтах... в детстве ,помню,делали в школе таких красных и белых куколок из ниток...научила дочку-ейочень понравились такие самодельные мэрцишоры...да,знаю многих,кто сейчас не носит мэрцишоры из политических(национальных) соображений ,но думаю,что политика здесь не при чем...это просто маленькое послание весны!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
petoxy

я тоже очень люблю марцишоры ношу и дарю, дочка тоже а муж равнодушен и не носит, в этом году даже заказала с Румынии 30 пар

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum