INTERVIU James Aspey- 365 de zile de tăcere, un singur mesaj


    James Aspey este  unul dintre cei mai faimoşi activişti din Australia în domeniul drepturilor animalelor, având în spate o poveste de viaţă impresionantă şi o evoluţie incredibilă. Supravieţuitor al cancerului, James este un personaj carismatic şi cu discursuri apreciate în întreaga lume, care ridică semne de întrebare profunde cu privire la modul în care fiecare alege să îşi trăiască viaţa.

Activistul australian a petrecut un an fără să vorbească, într-o linişte totală auto-impusă, călătorind prin Australia. Prin acest demers James a demonstrat lumii ce înseamnă să nu poţi să vorbeşti în nume propriu, crescând astfel nivelul de sensibilizare al publicului larg cu privire la necuvântătoare, la animalele care sunt exploatate cu cruzime de către oameni.

James Aspey va veni pentru prima dată în Romania, unde va susţine o conferinţă prin care va vorbi despre cum ne putem  schimba viaţa în bine, cum ne putem conecta cu animalele şi despre ceea ce putem face pentru a le ajuta. Evenimentul va avea loc pe 1 septembrie, la Hotel Caro.

După ce ai fost diagnosticat cu cancer ai decis că este timpul să aduci o schimbare în viaţa ta. Dacă nu te-ai fi aflat în situaţia asta crezi că ai mai fi adoptat vreodată acest stil de viaţă?

Cred că faptul că am avut cancer m-a făcut să-mi doresc să-mi trăiesc viaţa şi să o apreciez mai mult aşa că m-am concentrat asupra schimbării de a deveni o persoană mai pozitivă, dar sper că mi-aş fi dorit să devin o persoană mai bună odată cu înaintarea în vârstă şi dacă nu aş fi avut cancer.

La nivel global eşti cunoscut ca activist în domeniu drepturilor animalelor, iar pentru a trage un semnat de alarmă, ţi-ai auto-impus să nu mai vorbeşti timp de 365 de zile. Cum a arătat atunci o zi din viaţa ta?

Am călătorit prin Australia cu dubiţa mea. Uneori mă ofeream voluntar în sanctuarele de animale, hrăneam viţeii de lapte, acestea fiind animalele luate de lângă mamele lor în industria lactatelor aşa că, le-am îngrijit în loc să le lăsăm să fie trimise pentru a fi ucise în abator. De asemenea, am pedalat 5000 de kilometri de-a lungul Australiei pentru a arăta că putem fi sănătoşi, în formă şi atletici fără să consumăm produse din animale. Am scris pe blog în fiecare zi şi am rămas conectat cu cei care mă urmăresc pe paginile mele din social media.

Без названия.jpeg

Care a fost cea mai mare provocare în timpul celor 365 de zile de tăcere?

Un an a însemnat foarte mult şi am crezut că în timp va deveni mai uşor însă, de fapt, era din ce în ce mai frustrant să nu pot să mă exprim, să-mi sun prietenii şi familia sau să-mi aud vocea.

Ce ai simţit când ai vorbit pentru prima oară după un an?

Am avut emoţii pentru că primele mele cuvinte au fost rostite în timpul unui interviu filmat în direct la TV. Am vrut ca această campanie să fie una semnificativă şi să fac dreptate. Am petrecut 10 zile meditând înainte de primele mele cuvinte pentru a-mi da seama exact ce-mi doresc să spun. Vocea mea a sunat slăbită, dar mesajul a fost unul puternic, iar interviul a fost urmărit de milioane de oameni din întreaga lume.

james-aspey-copy.jpg

Ce ai învăţat în urma acestui demers?

Că o singură persoană poate face diferenţa şi că toţi ar trebui să luptăm pentru a ne folosi de darurile noastre unice, de puterile şi talentele pe care le avem pentru a ajuta la reducerea suferinţei, pentru a creşte pacea şi pentru a face lumea un loc mai bun.

Crezi că povestea ta de viaţă poate schimba stilul de viaţă al altor oameni sau este nevoie să treacă printr-o situaţie asemănătoare pentru a se produce această schimbare?

Am primit mesaje de la mii şi mii de persoane care au poveşti de viaţă unice, iar odată ce au realizat că pot trăi o viaţă fericită şi sănătoasă fără să mai mănânce animale, au ales şi să ducă o viaţă vegană. Cred că toţi cei care sunt împotriva cruzimii faţă de animale ar trebui să fie vegani, oricine ar trebui să fie, altfel provocăm prea mult rău care nu este necesar pentru aceste fiinţe inocente. De altfel, este mult mai sănătos să fii vegan şi mult mai bine pentru mediul înconjurător.

tmg-article_tall.jpeg

Cum vezi tu stilul de viaţă vegan şi cum crezi că este perceput de cei din jur?

Să fiu vegan este unul dintre cele mai bune lucruri pe care l-am făcut şi oricare alt vegan va spune acelaşi lucru. Unii oameni cred că este un stil de viaţă extrem, dar de când a devenit extrem să îţi doreşti să nu faci rău animalelor? Nu este mai extrem să spui că iubeşti animalele şi că eşti împotriva cruzimii faţă de animale, dar apoi să plăteşti pe cineva să mutileze, să tortureze şi să ucidă un animal pentru o mâncare sau un produs de care nu ai nevoie şi fără de care ţi-ar fi mai bine? Să fii vegan este un lucru bun în nenumărate moduri. Există motive pentru a fi vegan, dar nu există motive ca să nu fii.

În urma conferinţelor pe care le susţii care este atitudinea celor prezenţi? Sunt deschişi şi determinaţi către o schimbare sau doar îşi propun ca într-o zi să adopte acest stil de viaţă?

Trăim într-o lume care ne-a condiţionat să credem că mâncatul animalelor este natural, normal şi necesar. Nu este deloc aşa. Dacă ar fi fost natural, am fi fost capabili să mâncăm carne crudă sau ni s-ar fi făcut foame când vedem animalele cum sunt măcelărite. În schimb, suntem dezgustaţi. Cel mai normal lucru ar fi să iubim şi să respectăm animalele, nu să spunem că iubim anumite animale precum cânii, iar pe altele să le străpungem. Unii oameni sunt pregătiţi să asculte mesajul şi să înceapă să meargă pe această cale către o lume mai liniştită. Alţii sunt condiţionaţi de societate ceea ce le va lua ceva timp.

james-aspey.jpg

Cum arată meniul tău într-o zi obişnuită?

În dimineaţa asta am mâncat terci de ovăz cu afine, nuci  şi sirop de arţar. La prânz am mâncat avocado şi sushi cu tofu. La cină voi consuma un burger cu fasole neagră, cartofi wedges şi guacamole. Iar la desert, voi mânca brownie vegan şi îngheţată de banane care este pur şi simplu făcută din banane date prin blender şi băgate la congelator cu puţin lapte de soia sau de migdale. Delicios!

Care sunt planurile tale de viitor?

Să continui să călătoresc prin lume şi să ţin discursuri pentru a ajuta să-i educ, să-i încurajez şi să-i inspir pe alţii. Să continui să fac conţinut video pentru Youtube şi cred că cel mai mare lucru pe care îl voi face va fi să-mi donez rinichiul unei persoane care are nevoie. Mesajul va fi că este minunat să faci lucruri care îi pot ajuta pe cei aflaţi în suferinţă, dar nu trebuie să-ţi donezi organele. Dacă tot ce faci este să devii vegan, vei salva foarte multe vieţi, vei reduce suferinţa şi vei contribui la crearea acestei lumi ca fiind una mai paşnică şi liniştită.

one.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.