Varicela in sarcina. Riscuri si recomandari.


    Varicela este una dintre asa-numitele boli ale copilariei. Totusi, nu toti copiii contacteaza aceasta boala la momentul potrivit, unii ramanand neimunizati pe tot parcursul vietii.

afectiuni-ce-pot-dauna-sarcinii-totul-despre-mame-696x454.jpg

Virusul varicelo-zosterian poate produce doua boli: varicela, in copilarie, la prima infectie, si herpes zoster atunci cand infectia se reactiveaza in corpul uman, la maturitate.

Majoritatea populatiei feminine adulte este deja imunizata natural impotriva virusului varicelo-zosterian, prin contactul direct cu infectia in copilarie sau adolescenta. Aceasta este imunizarea activa impotriva varsatului de vant. Imunizarea pasiva se poate face prin intermediul vaccinului, dar acest tip de imunitate nu este completa, ceea ce inseamna ca persoana vaccinata va face, totusi, varicela, insa intr-o forma mai usoara decat persoana nevaccinata, si nu dureaza toata viata.

Varicela este o boala foarte contagioasa si se transmite foarte usor prin aer si aerosoli, mai rar, prin contact cu obiectele infectate. Contactarea bolii in timpul sarcinii poate avea efecte neplacute asupra fatului, totul depinzand de momentul infectarii.

Daca gravida contacteaza boala in primul trimestru de sarcina, virusul poate trece prin placenta si afecta fatul, producand sindromul varicelei congenitale. Insa riscul este unul minor, doar 1-2 % din copiii nou-nascuti fiind afectati. Varicela congenitala produce malformatii de tipul hipoplaziei extremitatilor (membrele se dezvolta anormal, ramanand mici si deformate), tulburari ale sistemului nervos, anomalii la nivelul ochilor si cicatrizari cutanate anormale.

In ultima parte a sarcinii, virusul contactat de viitoarea mamica nu afecteaza fatul, pentru ca tot prin placenta trec de la mama la fat si anticorpii protectori. Totusi, infectia aparuta cu cateva zile inainte de nastere produce varicela perinatala, care are o rata de mortalitate de pana la 30%.

Nou-nascutul, lipsit de anticorpii mamei si cu un sistem imunitar insuficient dezvoltat, contacteaza varicela care ii afecteaza organele cele mai importante, dar, in special, plamanii.

Mamicile gravide si care nu au nici un fel de imunizare impotriva varicelei trebuie sa pastreze distanta fata de copiii purtatori ai virusului varicelei, de mediile in care se manifesta virusul, precum crese, gradinite sau scoli. Aceste locuri sunt predispuse edpidemiilor de varicela, aceasta boala izbucnind cu regularitate in fiecare an, in anotimpul de iarna si chiar si primavara.

Daca infectia cu varicela s-a produs, exista investigatii paraclinice care pot determina anomaliile de dezvoltare pe care fatul le-a suferit. In primul rand, se vor face teste de sange pentru determinarea anticorpilor produsi in urma infectiei. Daca acestia sunt prezenti, se vor face ecografii pentru a observa eventualele anomalii de dezvoltare intrauterina. In cazul in care medicul a observat anomalii de dezvoltare, va recomanda amniocenteza si sfatul genetic.

Pe baza amniocentezei, se poate pune un diagnostic pozitiv si se poate spune cu certitudine daca anomaliile observate sunt compatibile cu viata. Sfatul genetic consta in explicarea unor anomalii genetice sau de dezvoltare intrauterina, astfel incat parintii sa inteleaga mai bine riscurile infectarii cu varicela in timpul sarcinii si managementul unor astfel de probleme. Este ideal ca sfatul genetic sa aiba loc chiar inainte de sarcina, pentru evaluarea unor riscuri si pentru evidentierea, in istoricul famililal, al posibilitatii transmiterii unor defecte de la parinti la copii.

Varicela  nu este des intalnita la femeile gravide. Majoritatea dintre viitoarele mamici a fost imunizata activ si nu va contacta varicela. Gravidele imunizate pasiv, prin vaccinare, vor face niste forme foarte usoare de boala, fara complicatii grave.

Pentru linistea dumneavoastra si pentru o sarcina fara complicatii pentru fat, este bine sa va informati cu privire la aceasta boala si la alte probleme de sanatate ce pot aparea in sarcina, daca planuiti sa aveti un copil in viitorul apropiat si, mai ales, daca sunteti deja o viitoare mamica. O discutie serioasa cu medicul dumneavoastra va poate oferi informatii mai detaliate asupra tuturor bolilor si riscurilor existente in sarcina.

jurnaluluneimame.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.