Studiu ÎNGRIJORĂTOR! 20% din numărul femeilor însărcinate din Moldova beau zilnic alcool


    Un moldovean consumă, în medie, 16 litri de alcool pur pe an. Sunt datele unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care ne plasează pe locul trei în lume. 17 la sută din totalul bolnavilor de alcoolism sunt femei.

Deşi nu există statistici oficiale cu privire la numărul gravidelor care beau alcool, specialiştii spun că acestea sunt tot mai lume. Cea mai gravă situaţie este la sate.

Potrivit doctorilor, tot mai multe femei, inclusiv gravidele şi cele care alăptează, ajung în stare de ebrietate la spital.

"Chiar săptămâna trecută, o mămică care a venit cu copilul pe care îl alăpta. Au adus-o în stare de ebrietate, grad avansat. Copilul cela săracul, ba era ţinut pe o parte, ba era ţinut cu capul în jos", a spus şeful de secţie la Dispensarul de Narcologie, Gheorghe Roșior.

"Aproape 20 de procente din femei de vârsta reproductivă folosesc zilnic alcool. Este un mit că a folosi alcoolul pentru aţi scoate stresul, a folosi alcoolul pentru a ridica hemoglobina, sunt doar nişte scuze de a ne îneca amarul în pahar", a spus medic şeful Centrului de Sănătate Publică Chişinău, Luminița Suveică.

Specialiştii susţin că alcoolul consumat în timpul sarcinii, chiar şi în doze mici, este extrem de dăunător fătului. Tăria absorbită în sânge îi afectează în primul rând celulele nervoase.

"Este demonstrat ştiinţific că aceşti copii au un IQ mult mai scăzut, în jurul la 65. Aceşti copii asimilează mai greu materialul de la grădiniţă, şcoală",a spus medicul obstretician SCM Nr.1, Cristina Ipatii.

Pentru a informa viitoarele mămici despre pericolul la care se expun atât ele cât şi copiii lor, organizaţiile neguvernamentale au lansat o campanie cu genericul "Sunt prea mic ca să beau". 

"Am propus aplicarea iată a acestui simbol pe etichetele sticlelor, ambalajelor, produselor alcoolice. Noi considerăm că acest simbol ar putea să sensibilizeze, să informeze femeile care sunt însărcinate", a spus manager de proiect, Nadeja Costin. 

În Moldova, campania se desfăşoară pentru al treilea an consecutiv. Evenimentul are loc simultan în 36 de ţări la data de 9 a lunii a noua, la ora 9 şi 9 minute. A fost aleasă anume această cifră pentru că semnifică durata de 9 luni a sarcinii.

Citește mai mult: http://www.publika.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.