
Cireșe, căpșune, frăguțe, zmeură, coacăze roșii și negre, mure, afine, merișoare. Sălbatice sau de cultură, micile fructe de culoarea pasiunii sunt o comoară de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți, după cum sugerează tocmai culoarea lor apetisantă. Au o compoziție de excepție, țin în frâu pofta de mâncare, îți furnizează energie, au puține calorii și, deloc de neglijat, sunt delicioase. Neîndoios, cura cu fructe de pădure are toate atuurile pentru a intra în topul celor mai populare diete de slăbit.
Ți se potrivește?
E regimul ideal dacă îți plac fructele roșii și vrei nu doar să slăbești, ci și să-ți detoxifici corpul. Ai nevoie însă de multă voință ca să urmezi o astfel de dietă restrictivă.
În schimb, dacă preferi mai degrabă mâncărurile sărate, e indicat să optezi pentru o altă cură de slăbire, care să nu fie prea dulce pentru gustul tău. De asemenea, ar fi bine să eviți acest regim dacă ai teren predispus la alergii, întrucât căpșunele și zmeura, de exemplu, sunt cunoscute drepte alergene.
Principiile dietei
Urmează dieta numai 24 de ore dacă scopul tău e să-ți detoxifici organismul: în acest răstimp, mănânci doar fructe și bei apă. Dacă vrei să slăbești, poți prelungi cura până la cel mult zece zile: în această perioadă, vei mânca la prânz normal, iar la micul dejun, cină și pe parcursul zilei, poți savura la discreție delicioasele fructe de pădure, care îți vor potoli foarte bine foamea. Ai grijă însă la porția de cireșe, mai bogate în calorii decât suratele lor. Poți consuma fructele crude sau fierte, sub formă de compot, dar fără zahăr.
Pentru masa de prânz, alege numai alimente sănătoase: supă de legume, pește, carne slabă de pui sau vită, legume la abur, salată de crudități (nu uita de varză, excelentă în curele de slăbire).
Nu ai voie: dulciuri de niciun fel, biscuiți, sucuri din comerț, pâine, produse de patiserie, cartofi, prăjeli, mezeluri, paste, pizza.
Grație efectului diuretic, fructele roșii sunt perfecte pentru eliminarea surplusului de apă. Așadar, adio picioarelor umflate și grele!
Descoperă-ți aliații
Deși toate sunt bogate în fibre și vitamine și conțin antioxidanți, substanțe care ne feresc de bolile de inimă și unele cancere, fiecare dintre fructele roșii are savoare și virtuți proprii.
Căpșune
Parfum delicat, aromă plăcută, gust inconfundabil, iată ce le face unele dintre cele mai căutate și apreciate fructe! Sunt excelente dacă suferi de hipertensiune, grație potasiului, care reglează tensiunea arterială. Combat constipația: odată ajunși în tubul digestiv, micile semințe favorizează contracțiile intestinului. Căpșunele n-ar trebui să le lipsească femeilor care vor să rămână însărcinate și celor deja gravide, datorită bogăției în acid folic (lipsa acestui element poate provoca naștere prematură sau malformații ale fătului). De asemenea, au nevoie de un plus de acid folic femeile care alăptează, copiii, vârstnicii, fumătorii, persoanele depresive. 100 g de căpșune au 32 calorii.
Cireșe
Secretul lor se află în pigmenții care le colorează în roșu rubiniu, numiți antocianine, cu o putere antioxidantă mai mare decât a vitaminelor C și E. Grație antocianinelor, care acționează similar aspirinei, cireșele sunt un medicament natural eficient în dureri articulare, de cap, menstruale. Mâncând 20 de cireșe, e ca și cum ai înghiți o aspirină. Atenție însă: dacă vrei să slăbești, nu face abuz de cireșe deoarece au multe zaharuri, care, ce-i drept, îți furnizează energie, dar totodată stimulează secreția insulinei, hormonul care te împiedică să slăbești. 100 g de cireșe au 68 cal.
Coacăze
Acum câteva sute de ani erau considerate alimentul longevității. Capacitatea lor de a încetini procesul de îmbătrânire se datorează în special conținutului mari de antioxidanți, printre care și vitamina C. Diluat cu apă, sucul de coacăze este o băutură foarte eficientă în stările febrile și gripale. O cură de câteva zile cu suc de coacăze (aproximativ 500 ml de suc pe zi, împărțit în 3-4 porții) este excelentă pentru detoxificarea și tonificarea organismului și totodată te scapă de simptomele neplăcute ale cistitei. Atât coacăzele negre, cât și cele roșii au efecte foarte bune în stări infecțioase, dureri reumatice, artrită, gută, litiază urinară, inflamații digestive, constipație. 100 g de coacăze au 33 cal.
Zmeură
Datorită fibrelor, au o acțiune marcantă asupra intestinelor (accelerează tranzitul și combat constipația). Este unul dintre fructele foarte bogate în fier, indispensabil globulelor roșii din sânge. Include neapărat zmeura în meniu dacă suferi de anemie deoarece te ajută să-ți refaci rezervele de fier. Sucul de zmeură, unul dintre cele mai gustoase răcoritoare, este un bun remediu în stările febrile infecțioase deoarece favorizează transpirația, iar sub formă de gargară, ajută la tratarea stomatitei și amigdalitei, având efect antibacterian și calmant. 100 g de zmeură au 38 cal.
Afine
Datorită unei substanțe pe care o conțin, mirtilina, s-au dovedit a fi un excelent remediu în diareea de natură infecțioasă, o problemă destul de frecventă vara. Afinele sunt recomandate și în tratarea cistitei și colibacilozei. Mai mult, ele protejează vasele de sânge, previn tulburările circulatorii (varice, arterită), ameliorează vederea nocturnă și îmbunătățesc activitatea ficatului și a veziculei biliare. 100 g de afine au 54 cal.
Frăguțe
Măresc rezistența organismului la infecții, favorizează eliminarea toxinelor, stimulează tranzitul intestinal, previn alergiile, reglează sistemul nervos și activitatea glandelor endocrine. Sunt tonice și remineralizante, iar în stări de oboseală sau epuizare fizică, frăguțele furnizează energia necesară să te pui rapid pe picioare. 100 g de frăguțe au 34 cal.