
Iarna, pielea se îngroaşă şi devine mai uscată, în ciuda îngrijirii. Eczemele, diabetul, dereglările tiroidei şi psoriazisul intensifică uscăciunea pielii, mai ales în zona călcâielor, care este lipsită de glande sebacee. Odată cu zilele toride, eforturile noastre trebuie intensificate pentru a reda pielii fineţea. Pantofii nu mai sunt pentru un sezon – aproape că sărim din ghete direct în sandale, aşa că prioritatea numărul unu devine îngrijirea tălpilor. Iată câteva soluţii care te ajută să te mândreşti cu picioarele tale, oricât din ele ai lăsa la vedere.
Exfolierea e de bază
Degeaba aplici o cremă dacă ea nu poate penetra pielea întărită. Primul pas este îndepărtarea ei cât mai eficientă. Pila şi piatra ponce nu pot face mare lucru când pielea este foarte uscată. Ai nevoie de ceva care să o înmoaie mai întâi. Lămâia şi sarea adăugate în apa băii de picioare fac pielea mai uşor de îndepărtat cu pila. De aceea este foarte important să laşi picioarele să se relaxeze într-un lighean cu apă caldă în care ai adăugat zeama de la o lămâie şi o lingură de sare grunjoasă. După 15-20 de minute, şterge picioarele şi pileşte-le bine. Această exfoliere trebuie făcută de 1-2 ori pe săptămână, iar pilirea tălpilor, la fiecare duş.
Atenţie, sucul de lămâie poate usca pielea! De aceea este esenţial ca după baie să-ţi masezi picioarele cu cea mai grasă cremă pe care o ai la îndemână.
Cremele grase sunt esenţiale
Unele sunt mai bune decât altele, la fel uleiurile, însă toate ajută la hidratarea pielii. Important este să le foloseşti consecvent, în fiecare seară, înainte să te culci, ca ele să-şi facă treaba peste noapte. Uleiul de susan, de struguri sau măsline sunt cele mai hidratante. Aplică o cremă sau câteva picături de ulei şi masează tălpile până când sunt bine absorbite. Acizii graşi din uleiurile vegetale hidratează, hrănesc pielea şi ajută la vindecarea călcâielor crăpate. Ele sunt şi ingredientele de bază ale multor creme.
Masca face minuni
Avem nevoie de ea nu doar pentru faţă, ci şi pentru îngrijirea corpului şi mai ales a picioarelor. Vei găsi şi în comerţ măşti speciale pentru hidratare sau pentru picioare grele ori odorizante. Însă poţi să pregăteşti şi singură acasă o mască hrănitoare cu fructe bogate în acizi graşi şi minerale esenţiale pielii.
Pasează ½ banană coaptă şi amestecă cu ½ avocado moale. Întinde masca pe tălpi şi glezne, las-o să acţioneze 15-20 de minute şi apoi clăteşte cu apă călduţă. Masca se aplică cel puţin o dată pe săptămână.