Printr-un simplu selfie descoperi daca suferi de cancer pancreatic


    O echipă de oameni de știință de la Universitatea Washington din Statele Unite au făcut o descoperire care va revoluționa lumea medicală. Prin intermediul unei aplicații poți detecta mai ușor dacă suferi de pancreatic. Tehnologia are rolul de a depista cancerul pancreatic printr-un simplu selfie.

Цитата

DR. RADU ZAMFIR, DESPRE TRATAMENTUL ȘI SIMPTOMELE CANCERULUI DIGESTIV. CELE MAI RĂSPÂNDITE CANCERE DE ACEST TIP DIN ROMÂNIA

Aplicația BiliScreen depistează cancerul pancreatic utilizează o cameră de smartphone, algoritmi computaționali și instrumente de învățare programată pentru detectarea unor creșteri ale nivelului de bilirubină din sânge în sclera unei persoane. Tehnologia va fi prezentată curând și în cadrul unei conferințe internațională, informează agenția Xinhua.

selfie-cancer-pancreatic-2-1170x990.jpg

Echipa care a conceput BiliScreen, a realizat anterior BiliCam, o aplicație pentru smartphone prin care se poate depista icterul infantil cu ajutorul unei imagini realizată cu pielea copilului. Un studiu publicat recent în jurnalul „Pediatrics” a demonstrat că BiliCam a ajutat la estimarea cu acuratețe a nivelurilor de bilirubină în cazul a 530 de copii.

În cadrul unui studiu clinic inițial efectuat pe 70 de persoane, BiliScreen a identificat corect cazuri îngrijorătoare confirmate în procent de 89,7%.  ”Dacă oamenii își pot face acest test simplu o dată pe lună — în intimitatea locuințelor lor — s-ar putea depista boala îndeajuns de devreme pentru a se urma un tratament care le-ar putea salva viața”, a adăugat Mariakakis, autorul principal al lucrării, care va prezenta aplicația la conferința internațională Ubicomp 2017 organizată de Association for Computing Machinery în Maui, Hawaii, la 13 septembrie.

Simptomele cancerului pancreatic

Cu o rată de supraviețuire de 9% în cinci ani, cancerul pancreatic are unul dintre cele mai rele prognostice, parțial din cauza faptului că nu prezintă simptome evidente și nu există metode noninvazive de depistare a tumorii înainte ca aceasta să se răspândească în corp. Unul dintre primele simptome ale cancerului pancreatic, ca și a altor afecțiuni, este icterul, o colorație galbenă a pielii și albului ochilor cauzată de acumularea de bilirubină în sânge.

Testul de sânge utilizat în prezent pentru măsurarea valorilor bilirubinei nu este în mod obișnuit administrat adulților decât dacă există motive de îngrijorare, precizează sursa citată. „În cazul cancerului pancreatic, problema este că până ce devii simptomatic este de obicei prea târziu”, susține Alex Mariakakis, student doctorant în cadrul universității amintite, într-un comunicat.

Цитата

PLANTA CHINEZEASCĂ FOLOSITĂ ÎN MEDICINĂ CARE VINDECĂ OSTEOPOROZA

Posibilitatea de detectare a semnelor de icter atunci când nivelurile bilirubinei sunt ușor ridicate ar putea oferi posibilitatea dezvoltării unui program cu totul nou de depistare a unor afecțiuni la pacienții cu risc ridicat.

elli.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.