Obiceiuri periculoase care afectează smaltul dinţilor


    Un zâmbet frumos înseamnă o îngrijire corespunzătoare, cu vizite regulate la stomatolog şi timp acordat unei perieri corecte, pentru a ne menţine sănătoase dantura şi gingia.

Zâmbetul nostru depinde în egală măsură şi de noi, nu doar de medicul stomatolog, iar cu cât investim mai mult timp în sănătatea orală, cu atât ne vom bucura de dinţi sănătoşi la o vârstă cât mai înaintată. De ce este atât de important să ne menţinem sănătos smalţul dentar şi cum deteriorarea acestuia face că partea de sub smalţ să devină vulnerabilă?

 

5773dc8e9474f_zambetsanatos.jpg
Ce este smalţul dentar?

 

Un element foarte important din structura dentară este smalţul dentar, stratul exterior, dur, ce acoperă coroana dintelui. În momentul în care dintele erupe în cavitatea bucală, celulele responsabile de formare a smalţului îşi pierd funcţionalitatea, de aceea smalţul nu poate fi regenerat în cazul în care acesta este distrus de procese carioase, eroziuni. În anumite situaţii smalţul poate beneficia de depuneri pe suprafaţa sa, de precipitate de fosfat de calciu de origine salivară sau exogenă – dar aceste mici depuneri nu pot înlocui în totalitate pierderi semnificative de substanţă dură.

 

Datorită organizării structurale complexe şi a gradului ridicat de mineralizare, smalţul dentar este cunoscut ca fiind cea mai dură structură din organismul uman (mult mai dur decât osul). În formă sa matură, smalţul conţine mai mult de 95% substanţă minerală, iar duritatea să conferă coroanei dintelui o înaltă rezistenta la zgârieturi, abraziune sau şlefuire.

 

Ce provoacă deteriorarea smalţului?

 

Pe de-o parte acizii produşi de bacteriile din placă bacteriana depusă pe dinţi duc la scăderea pH-ului dintelui şi la demineralizarea smalţului. O uşoară demineralizare poate surveni de fiecare dată când mâncăm sau bem ceva acid. De asemenea, smalţul se poate sparge sau crăpa, de aceea trebuie să fim foarte atenţi, pentru că odată distrus smalţul, ne putem pierde foarte uşor dintele din cauza complicaţiilor ce pot apărea.

 

Un rol foarte important în producerea eroziunii dentare îl are consumul de băuturi acidulate, sucuri din fructe, citrice şi anumite alimente. Băuturile acidulate conţin acid fosforic, fructele conţin acid citric şi acid malic, produsele fermentate conţin acid lactic, strugurii şi vinul conţin acid tartaric. Este important să consumaţi aceste alimente cu moderaţie şi doar în timpul meselor.

 

Dăunătoare pentru smalţul dinţilor poate fi mestecarea tabletelor de vitamina C. Nici gemul de fructe, muştarul, maioneză şi ketchup-ul nu sunt tocmai alegerile potrivite pentru sănătatea dinţilor, deaorece alimentele cu un pH situat între 3,0 şi 4,0, precum produsele fermentate de diferite feluri, pot afecta smalţul, acesta fiind vulnerabil faţă de flora acidogenă a cavităţii orale.

 

Tipuri de afecţiuni care pot afecta smalţul dentar

 

Problemele digestive precum bulimia, care provoacă voma sau refluxuri acide pot afecta şi smalţul dinţilor, într-o anumită măsură, în funcţie de stadiul problemei.

 

În mod normal, saliva neutralizează acizii care provoacă eroziunea dentară, însă pot exista situaţii în care aceasta nu-şi mai poate îndeplini rolul de adjuvant. Xerostomia, senzaţia de gura uscată, este un simptom care apare deseori în momentul în care nivelul salivei din gură scade uşor sesizabil sau chiar drastic. În acest caz, acizii rămân la nivelul gurii pentru o perioadă mai lungă de timp, afectând mai mult smalţul,favorizând apariţia eroziunilor şi cariilor.

 

Unele persoane au obiceiul de a-şi lovi şi frecă dinţii în timpul nopţii, fără a fi conştienţi de acest lucru. Acest obicei se numeşte bruxism nocturn. „Bruxismul este provocat de stres şi anxietate. Persoanele care suferă de această afecţiune îşi pot deteriora dintii. Frecatul dinţilor poate duce la tocirea smalţului, la expunerea dentinei şi astfel dintii devin sensibili”, a specificat dr. Andra Custură. De aceea trebuie să evităm să fim stresaţi pe perioada zilei, pentru că acest lucru ne afectează sănătatea, chiar şi atunci când dormim.

 

Ticuri şi alte obiceiuri periculoase

  1. Niciodată nu îţi folosi dintii pentru a deschide o sticlă, pachet sau alte recipiente. Rişti să spargi sau crapi smalţul dinţilor. Obiceiuri precum roaderea unghiilor sau spargerea seminţelor pot avea efecte similare asupra smalţului. Cei care ronţăie cuburi de gheaţă sau bomboane au mari şanse să rămână atât fără smalţ, cât şi fără dinţi.
  2. Periajul prea dur sau incorect, de exemplu mişcările orizontale nu este aşa de bun precum ne am crede, din contră. Dacă te speli pe dinţi cu prea multă forţă îţi poţi distruge smalţul, ce duce la sensibilitatea gingiilor şi dinţilor , şi apariţia diferitelor afecţiuni. Cumpără o periuţă de dinţi cu perii moi sau medii şi periaza-ţi dinţii cu mişcări circulare. De asemenea, nu trebuie să-ţi periezi dintii cel puţin o oră după ce ai consumat alimente sau băuturi acide; atunci smalţul este mai moale. Imediat după consumul de astfel de alimente este indicată clătirea gurii cu apă de gură, abia după o oră să se efectueze periajul.
  3. În ceea ce priveşte albirea dinţilor, este normal să-ţi doreşti dinţi mai albi şi să mergi la dentist pentru asta, mai ales că pe măsură ce îmbătrânim dintii devin mai galbeni din cauza alimentelor pe care le consumăm de-a lungul timpului. Însă, dacă exagerezi, vei afecta smalţul şi te vei alege cu surprize neplăcute, cum ar fi cariile. În timp, chiar şi produsele care conţin foarte puţine substanţe acide vor afecta dantură.
  4. Pasta de dinţi nu este întotdeauna benefică pentru dinţii noştri. Cele prea abrazive distrug smalţul, chiar dacă iniţial efectul este de albire. Orice pastă de dinţi pe poziţia 100 este considerată abraziva, peste 150 nu este indicată, iar peste 200 dăunează smalţului.


Cel mai bine este să mergeţi la stomatolog pentru a vă consulta şi a vă oferi sfaturi în funcţie de problemele pe care le aveţi. Nu este indicat să folosiţi anumite produse doar pentru că aşa vedeţi la cei din jur, fiecare persoană are o anumită sensibilitate dentară, iar cel mai în măsură să vă ofere o părere avizată este medicul stomatolog.

 


csid.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.