
Factori emoţionali, cum sunt depresia, stresul şi traumele, pot duce la scăderea drastică a apetitului.
Şi unii factori controlabili, ca folosirea alcoolului, a tutunului şi a unor droguri, pot duce la scăderea poftei de mâncare.
Unele boli nedepistate, otrăvirea cu metale sau deficienţele nutriţionale pot, şi ele, să fie implicate în pierderea apetitului.
Dacă slăbiţi chiar şi 3 până la 5 kilograme fără să fi avut această intenţie, ar trebui să vă consultaţi medicul curant.
Plante care cresc apetitul
Pentru stimularea apetitului scăzut, încercaţi să folosiţi iarba mâţei, seminţe de fenicul, rădăcină de ghimbir, ginseng, frunze de papaya, frunze de mentă sau frunze de palmier pitic.
ЦитатаAtenţie! Nu folosiţi ginseng dacă aveţi hipertensiune, sunteţi însărcinată sau alăptaţi.
Ghimbirul ajută la stimularea inimii şi a sistemului circulator, crescând apetitul şi digestia. Ingredientele picante active pe care le conţine activează glandele salivare şi producerea sucurilor digestive. Se spune că înţeleptul Confucius condimenta fiecare fel de mâncare cu ghimbir.
Principalele ingrediente active ale rădăcinii de ghimbir conţin zingiberenă şi bisabolenă, dar şi camfen, linalol, citral şi cineol. Ghimbirul mai conţine vitaminele A şi B, minerale, grăsimi şi proteină. Poate fi ras şi presărat peste anumite mâncăruri ca să crească apetitul.
Ceaiul de ghimbir se face cu 1 sau 2 linguri de ghimbir proaspăt ras sau tocat la ceaşca de apă clocotită. Lăsaţi să stea vreo 10-15 minute, apoi strecuraţi. Amestecaţi cu miere şi suc de lămâie ca să evitaţi gazele, balonarea şi crampele. Este indicat ca acest ceai să fie băut după masă.
Alimente care stimulează pofta de mâncare
Ca să obţineţi proteinele şi caloriile necesare, beţi 3 sau mai multe pahare de 200 ml de lapte degresat sau de lapte de soia. Folosiţi o băutură de roşcove şi iaurt de băut de fructe. Mâncaţi numai pâine sau chifle din cereale integrale, macaroane, biscuiţi şi cereale calde sau reci. Folosiţi supele-cremă, deoarece acestea sunt mult mai bogate în proteine decât supele clasice.
Între mese, serviţi gustări bogate în grăsimi sănătoase: avocado, lapte bătut, brânză, pui, ton, curcan, băuturi din fructe, nuci, unt etc. Pe lângă faptul că ajută la câştigarea de kilograme, aceste gustări sunt uşor de digerat, bogate în proteine şi în acizi graşi esenţiali, cu bacterii “prietenoase”. De asemenea, este bine să nu beţi lichide în timpul mesei şi să luaţi suplimente din complexul B, care cresc apetitul.
Pe cât posibil, încercaţi să mâncaţi des cantităţi mici de alimente, în loc de două sau trei mese bogate. Cantităţile prea mari de alimente pot face unele persoane să-şi piardă apetitul, însă cantităţile mici şi mesele frecvente sunt mai bine tolerqate prin creşterea treptată a volumului de alimente.
Dacă este posibil, faceţi mişcare, dar evitaţi exerciţiile solicitante. Mersul pe jos şi exerciţiile fizice moderate pot creşte apetitul şi ajută la o asimilare mai bună a nutrienţilor de către organism.
Pe piaţă sunt foarte multe produse care pot veni în ajutorul persoanelor lipsite de apetit şi cu probleme de greutate. Acestea se găsesc în magazinele naturiste şi pot fi foarte gustoase, putând fi consumate sub forma unor milkshake-uri. Trebuie să aveţi însă grijă la aportul caloric pentru că, de obicei, conţin vitamine şi minerale care trebuie incluse în calculul zilnic al cantităţii de nutrienţi asimilate, ca să evitaţi o posibilă supradoză.