Noi reguli de păstrare a alimentelor


    La prima vedere poți crede că ar fi bine să ții totul în frigider, mai ales în timpul verii, dar unele alimente își mențin proprietățile mai bine la temperatura camerei. Descoperă care este alegerea potrivită în funcție de tipul preparatului.

gnom2.jpg

Mediul rece din frigider poate părea garanția prospețimii alimentelor, dar nu toate preparatele trebuie ținute la rece pentru a avea un gust bun.

Iată cum să păstrezi diferite alimente pentru a evita deteriorarea lor sau problemele digestive:

 1. Avocado: la temperatura camerei

Este foarte greu să cumperi un avocado deja copt, așa că în majoritatea cazurilor este recomandat să păstrezi acest fruct la temperatura camerei până când ești sigur că s-a copt, După aceea îl poți muta la rece, având grijă să-l scoți din frigider cu 5 minute înainte de a-l consuma. Păstrează sâmburele în jumătatea de avocado pe care nu o utilizezi pentru a încetini degradarea fructului.

 2.  Nucile: la frigider

Poate acest sfat te va surprinde, dar gustarea ta crocantă nu trebuie ținută în bucătărie sau în cămară. Uleiurile din componența nucilor pot râncezi rapid dacă este aer cald în jurul lor, așa că frigiderul este mult mai potrivit pentru a le păstra. De asemenea, le poți congela pentru că au un conținut de apă foarte redus și le poți folosi până la un an după aceea.

 3. Pepenele verde netăiat: la temperatura camerei

Nu mai ocupa un raft întreg din frigider cu pepenele verde pe care nu l-ai tăiat încă. Este bine să-l ții la temperatura camerei până când îl începi. După ce l-ai feliat înfășoară fiecare porție în folie alimentară și mută pepenele la frigider.

 4. Pachetele de salam sau șuncă presată: la frigider

Este esențial să păstrezi orice preparat de acest tip la rece, chiar dacă intenționezi să îl servești ca aperitiv. Singura excepție posibilă este salamul întreg, pe care trebuie să-l pui la rece de îndată ce ai tăiat primele felii din el. Nu ignora această instrucțiune pentru că vei favoriza răspândirea bacteriilor care provoacă toxiinfecțiile alimentare.

 5. Siropul natural de arțar: la frigider

Varianta naturală a acestui sirop nu conține deloc conservanți și poate acumula particule de mucegai dacă nu ții sticla la rece după ce ai deschis-o. Dacă ai ales o variantă procesată de sirop de arțar este în regulă să ții sticla în cămară. De asemenea, dacă nu te entuziasmează prea tare să pui sirop de arțar rece peste clătite este indicat să așezi clătitele pe o farfurie, să continui cu o lingură de sirop, apoi să dai totul la microunde timp de 30 de secunde.

 6. Bananele coapte: la frigider

Bananele galbene, foarte coapte, se vor menține proaspete încă o săptămână dacă le pui la rece, dar așteaptă până când au o culoare uniformă, eventual și câteva pete. Dacă pui bananele parțial verzi la rece vei stopa procesul de coacere și nu vei putea savura gustul deosebit al fructelor coapte.

 7. Prăjiturile: la temperatura camerei

Aerul rece va usca rapid prăjiturile, indiferent cât de bine le împachetezi pentru a preveni întărirea. În afara cazului în care glazura are tendința să se topească este mai bine să ții prăjiturile în bucătărie.

 8. Uleiul de cocos: la frigider

Toate uleiurile pot râncezi, mai ales cele pe care le folosești mai rar la gătit cum este uleiul de cocos. Va fi solid atât în cămară, cât și în frigider, așa că nu este nevoie decât să iei cantitatea potrivită și să o încălzești puțin la microunde.

9. Usturoiul: la temperatura camerei

Cățeii de usturoi vor rezista până la 3-4 luni în bucătărie, așa că nu trebuie să-ți faci griji că se vor strica. În cazul în care știi sigur că nu-i vei folosi o perioadă mai îndelungată poți pune cățeii de usturoi necurățați în congelator.

eva.ro





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


  • Conținut similar

    • julia122997
      De julia122997
      Deși se vorbește mult mai des despre conținutul excesiv de zahăr al meniului copiilor, să știi că și prea multă sare le poate face rău. Potrivit specialiștilor, copiii de toate vârstele, atât din orașe mici sau sate, cât și din orașele mari, consumă prea des alimente sărate și există variante extrem de nocive care pot fi irezistibile pentru cei mici.
      Cercetătorii au analizat dieta a peste 2.000 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani. Deși necesarul zilnic de sodiu variază de la 1.900mg pentru copiii cu vârste cuprinse între 4 și 8 ani până la 2.300mg de sodiu pentru copiii de peste 14 ani, problema este că s-a constatat că meniul celor mici conține de obicei 3.000mg de sodiu pe zi, iar în cazul adolescenților se poate ajunge și la 3.500mg.
       Efectele negative ale alimentelor prea sărate consumate în copilărie
      Chiar dacă ți se pare că sodiul nu este la fel de periculos ca și zahărul, realitatea este că va crea riscuri grave pentru sănătatea copilului nu numai în prezent, ci și la vârsta adultă. În primul rând se relevă impactul excesului de sodiu asupra tensiunii arteriale. Astfel, unul din 9 copii cu vârsta între 8 și 16 ani are o tensiune arterială peste valorile normale. Tensiunea crescută din timpul copilăriei este un factor major de risc la vârsta adultă.
      De asemenea, consumul frecvent de alimente foarte sărate în anii copilăriei va influența percepția gustului și poate pune bazele unor alegeri alimentare nocive pe termen lung. Un copil care a consumat foarte mult sodiu are mari șanse să devină un adult care preferă alimentele de la fast food și depășește constant doza recomandată de sodiu.
       Iată care sunt alimentele care constituie cel puțin jumătate din consumul zilnic de sodiu al copiilor:
      - pizza;
      - preparatele mexicane cum sunt taco și burrito;
      - sandvișurile de la supermarket sau de la fast food;
      - pâinea, mai ales chiflelele;
      - carnea afumată;
      - supele;
      - gustările condimentate, în special chips-urile sau popcornul pentru microunde;
      - brânza;
      - laptele simplu;
      - carnea de pui.
      Unele dintre alimentele de pe această listă nu te vor surprinde, de exemplu pizza, chips-urile sau mâncarea de la fast food, dar altele pot fi interpretate diferit.Laptele simplu nu este suspectat de majoritatea părinților, dar oare înseamnă că de acum încolo nu mai trebuie să cumperi brânză, pâine sau carne de pui?
       Pune în aplicare următoarele sfaturi pentru a ameliora meniul copilului tău fără să impui restricții exagerate:
       1. Focalizează-te pe ceea ce se mănâncă în afara casei
      Este vorba despre mâncarea de la restaurante sau de la fast food. Aceste preparate au un conținut foarte ridicat de sare și nu este vorba numai despre localurile fast food, ci acest lucru se întâmplă inclusiv în cazul restaurantelor elegante. Reducerea numărului de mese luate în oraș este o modalitate simplă de a scădea totalul de sodiu din meniul copilului.
       2. Redu ponderea gustărilor sărate
      Chips-urile sau pufuleții cu diferite arome reprezintă calorii inutile pentru că nu furnizează nutrienți utili organismului. Rezervă-le pentru ocazii speciale și dă-i copilului mai des gustări formate din alimente proaspete.
       3. Nu te îngrijora din cauza conținutului natural de sodiu
      Sodiul care se regăsește în mod natural în alimente nu este un motiv de îngrijorare. Astfel, deși laptele se află pe lista creată de specialiști, nu va reprezenta o problemă dacă restul meniului este util. Și iaurtul este benefic.
       4. Nu pune solnița deoparte
      Puțină sare va da un gust bun rețetelor tale și va face ingredientele sănătoase mai atractive, mai ales când vine vorba despre legumele rumenite pe grătar sau la cuptor. Legumele sunt o sursă foarte bună de potasiu, mineral care contracarează efectele negative ale sodiului, așa că nu trebuie să eviți să le pui sare.
       5. Ia măsuri suplimentare pentru a reduce sodiul
      Clătește cu atenție toate variantele de legume de la conservă, apoi lasă-le să se scurgă bine în strecurătoare pentru a elimina până la 40% din conținutul de sodiu.
      6. Nu te stresa excesiv
      Nu este nevoie să cauți la raft numai produse fără sodiu sau să te stresezi citind etichetele minuțios. Dacă limitezi numărul de mese la restaurant și favorizezi alimentele proaspete, evitând variantele procesate, nu va fi o problemă dacă tu și familia ta mâncați supă de la conservă sau nuci cu sare din când în când.
      eva.ro
    • julia122997
      De julia122997
      Aceste produse avansate finale glicozilate se formează atunci când lipidele sau proteinele sunt combinate cu glucidele în sânge. Astfel, dacă ne dorim să întârziem îmbătrânirea. să avem un organism sănătos și să avem o piele mai frumoasă, o schimbare în alimentație poate fi de mare ajutor. În lista următoare vei găsi 5 sfaturi de urmat pentru a substitui mâncărurile care îți dăunează.
      1. Înlocuiește cartofii prăjiți cu cartofii dulci
      Alimentele prăjite în ulei la temperaturi înalte eliberează radicali liberi, substanțe care accelerează îmbătrânirea și alterează pielea la nivel celular.
      Așadar, alternativa pentru cartofii prăjiți o reprezintă cartofii dulci la cuptor. Aceștia sunt bogați în cupru, substanță care sporește producția de colagen. Cu toate acestea, ai grijă să nu adaugi prea multă sare, care poate cauza deshidratare.
      2. Înlocuiește carnea foarte procesată cu carnea de pasăre
      Carnea procesată – printre care se numără salamul sau șunca- conține foarte mult sodiu, sulfiți și grăsimi saurate. Acestea pot conduce la deshidratare, provocând apoi inflamație.
      Puiul sau curcanul la grătar, pe de altă parte, reprezintă o sursă de aminoacizi, substanțe care contribuie la producția de colagen.
      3. Consumă avocado sau ulei de măsline în loc de margarină
      Margarina era privită într-un timp drept o alternativă mai sănătoasă pentru unt. Cu toate acestea, faptul că produsul este bogat în acizi grași trans-nesaturați înseamnă că lasă pielea mai vulnerabilă la radiații UV, afectând elasticitatea și colagenul.
      4. Satisface-ți pofta de dulciuri cu iaurt sau fructe
      Zahărul în exces poate afecta, de asemenea, nivelul de colagen, sporind îmbătrânirea. Prin urmare, data viitoare când îți este poftă de ceva dulce mănâncă fructe sau iaurt cu puțină miere. Afinele sunt o variantă foarte bună în ambele cazuri pentru că sunt bogate în antioxidanți.
      5. Renunță la carbohidrații procesați și încearcă pâinea integrală
      Există o legătură între mărirea indicelui glicemic- cauzată de consumul de carbohidrați procesați- și nivelul de produse avansate finale glicozilate din sânge. Ai putea, deci, să înlocuiești alimentele ce conțin astfel de substanțe cu pâinea integrală fără zahăr adăugat, bogată în antioxidanți.
      elle.ro
    • julia122997
      De julia122997
      Din păcate, doar câteva persoane sunt conștiente că unele alimente nu sunt foarte bune dacă sunt consumate pe stomacul gol. Având în vedere acest lucru, iată două liste cu ceea ce ar trebui să mâncăm și ce ar trebui să evităm dimineața:
      10 alimente pe care să le eviți pe stomacul gol:
      Produse de patiserie: Alimentele care conțin drojdie irită stomacul și pot provoca flatulență. 
      Dulciuri: Consumul de zahăr crește nivelul de insulină, care la rândul ei crește semnificativ activitatea pancreasului, iar acest lucru poate duce la diabet. 
      Iaurt și alte produse lactate fermentate: Dacă mănânci iaurt pe stomacul gol, atunci acidul clorhidric format în stomac ucide bacteriile cu acid lactic. 
      Pere: Fibra brută din pere poate răni membranele mucoasei stomacale.
      Roșii: Roșiile conțin niveluri ridicate de acid tanic, care crește aciditeta în stomac. Acest lucru poate duce la ulcere gastrice. 
      Castraveți și alte legume verzi: Legumele crude sunt o sursă bogată de aminoacizi. Cu toate acestea, pot provoca arsuri la stomac, flatulență și dureri abdominale, în special atunci când sunt consumate pe stomacul gol. 
      Banane: Dacă mănânci banane pe stomacul gol, acest lucru va duce la o creștere accentuată a cantității de magneziu din sânge, ceea ce afectează inima. 
      Condimente: Alimentele picante pot cauza daune și iritații ale mucoasei gastrice și cresc aciditatea în stomac. Acest lucru cauzează multe afecțiuni comune ale sistemului digestiv.
      Băuturi carbogazoase reci: Consumul de băuturi carbogazoase dimineața poate deteriora membranele mucoasei și poate reduce aportul de sânge din stomac. Ca urmare, alimentele vor fi digerate mai lent. 
      Citrice: Citricele sunt bogate în acizi fructiferi, iar atunci când sunt consumate pe stomacul gol, acestea pot provoca arsuri la stomac.De asemenea, cresc riscul de gastrită și chiar ulcer gastric. 

      10 alimente pe care să le consumi pe stomacul gol:
      Ovăz: Creează o protecție în jurul stomacului, care împiedică acidul clorhidric să provoace deteriorarea pereților stomacali. De asemenea, ovăzul conține fibre solubile care sunt benefice pentru scăderea colesterolului din organism. 
      Hrișca: Hrișca stimulează delicat sistemul digestiv. Este, de asemenea, o sursă excelentă de proteine, fier și vitamine. 
      Terci de porumb: Ajută la eliminarea toxinelor și a metalelor grele din organism, normalizează microflora intestinală și oferă senzație de sațietate pentru o lungă perioadă de timp. 
      Germeni de grâu: 2 linguri de germeni de grâu oferă aproximativ 15% din valoarea zilnică recomandată de vitamina E și 10% din valoarea zilnică recomandată de acid folic. De asemenea, ajută la menținerea unui sistem digestiv fără probleme. 
      Ouă: Consumul de ouă la micul dejun reduce semnificativ aportul caloric zilnic.
      Pepene: Consumul de pepene verde pe stomacul gol oferă o cantitate mare de lichid. Mai mult, este bun pentru sănătatea ochilor și inimii, datorită nivelului ridicat de licopen. 
      Afine: Consumul de afine în mod regulat îmbunătățește memoria și reglează tensiunea arterială și metabolismul.
      Pâine integrală fără drojdie: Carbohidrații și alți nutrienți utili pe care îi conține pâinea sunt necesari pentru organism. Cel mai bun moment de a consuma acest aliment este dimineața devreme.
      Nuci: Dacă sunt consumate la micul dejun, nucile îmbunătățesc sănătatea digestivă și normalizează pH-ul din stomac. 
      Miere: Mierea îți trezește organismul dimineața și oferă energie și putere. De asemenea, acest aliment îmbunătățește activitatea creierului și crește nivelul serotoninei. 
      eva.ro
    • julia122997
      De julia122997
      Celebrul nutriționist Gianluca Mech spune că grăsimile și carbohidrații sunt recomandate înainte de mersul la sală. Nu însă orice tip de grăsimi și carbohidrați! „Este important să alegeți alimentele care furnizează energie ridicată cu efortul minim al sistemului digestiv. Ponderea carbohidraților trebuie asigurată de alimente bogate în amidon, care sunt ușor digerabile, cum ar fi pâine, biscuiți, paste, orez, cu o porție de zaharuri simple care pot fi utilizate mai rapid de mușchi. Ca grăsimi, este recomandat să alegeți uleiurile vegetale și untul brut, dar în porții mici. Ponderea proteinelor trebuie acoperită, în principal, de proteinele animale cu valoare biologică ridicată (carne și pește cu conținut redus de grăsimi, ouă, lapte și brânză)”, recomandă specialistul.
      La fel de importantă este și împărțirea meselor pe parcursul unei zile, întrucât alimentația are un rol extrem de important în șansele pe care le avem de a obține rezultatele dorite.
      „În timpul antrenamentului, alimentația are un rol fundamental și trebuie să se adapteze progresiv la nevoile nutriționale, modificate de activitatea musculară crescută. Dieta zilnică trebuie să fie împărțită în 3-4 mese principale. Micul dejun trebuie să asigure aproximativ 25% din aportul caloric zilnic. Ultima masă înaintea unui antrenament trebuie să fie copioasă, dar digerabilă și să fie consumată cu cel puțin 3-4 ore înainte: de exemplu, paste sau orez sau cartofi fierți, unul sau doi biscuiți sau pâine cu unt, miere sau marmeladă, o porție de carne de vită la grătar sau șuncă uscată de vită săracă în grăsimi, salată cu ulei și lămâie, fructe uscate”, explică acesta.
      Gianluca Mech este unul dintre cei mai apreciați nutritioniști, la nivel internațional, sfaturile sale fiind urmate inclusiv de staruri precum Eva Longoria, Anastasia Soare, Al Pacino, Ornela Mutti sau Silvio Berlusconi.
      marieclaire.ro
    • julia122997
      De julia122997
      Cele nouă luni de sarcină vor fi o perioadă plină de emoții unice și de momente speciale, dar nu trebuie să pierzi din vedere alimentația utilă pentru tine și bebelușul tău. Chiar dacă atunci când ești acasă vei putea alege direct alimentele indicate de medicul tău și poți ocoli foarte simplu variantele care au riscuri, când ieși în oraș lucrurile nu vor fi atât de clare, mai ales pentru că multe preparate pot avea ingrediente la care nu te aștepți. În aceste condiții nutriționiștii au alcătuit o listă care prevede ce poți comanda, astfel încât să poți mânca sănătos în timp ce te relaxezi în pauza de prânz și uiți puțin de tot ce ai de rezolvat după-amiaza.
      Riscul de toxiinfecții alimentare este mult mai ridicat pentru femeile însărcinate, așa că este bine să știi cum să te orientezi când citești meniul pentru a evita sursele de bacterii sau mercurul, obținând vitamine și minerale benefice pentru tine și bebeluș.
       Iată ce poți comanda când ești însărcinată și vrei să mănânci de prânz la restaurant:
       1. Evită salata specială a restaurantului, mai ales dacă are șuncă, ouă fierte, brânză maturată, frunze de salată verde și legume
      „Evită acest tip de salată pentru că este foarte riscantă. Este foarte puțin probabil ca restaurantul să fi încălzit șunca, ceea ce face ca riscul de contaminare cu bacterii și de infecții să fie foarte ridicat. O astfel de infecție poate afecta placenta și fătul, consecințele mergând până la avort”, avertizează dr. Elizabeth Ward, nutriționist.
       2. Comandă mai rar salată Caesar
      Dressingul tradițional pentru această salată este preparat din ouă crude, un ingredient interzis atunci când ești însărcinată. Există multe restaurante care nu mai prepară dressingul în acest mod sau care îl folosesc pe cel de la sticlă, evitând astfel riscurile. „Întreabă întotdeauna chelnerul cum este pregătită salata Caesar, în special dressingul, pentru a evita complicațiile.Dacă nu ți se dă un răspuns clar cere schimbarea dressingului clasic cu vinegretă sau comandă altceva”, recomandă dr. Frances Largeman-Roth, nutriționist.
       3. Comandă mai des salată Mesclun cu legume rumenite la grătar și friptură slabă de pui
      „O salată cu un topping de friptură de pui la grătar și felii de legume rumenite este o alegere mult mai sigură decât carnea procesată. Vei obține o doză importantă de proteine, acid folic, vitamina A și vitamina K”, potrivit dr. Ward.
       4. Comandă mai rar omletă cu spanac, roșii și brânză feta
      „Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să întrebi dacă brânza conținută de omletă este obținută din lapte pasteurizat. Brânza feta, cea cu mucegai și gorgonzola te pot expune riscurilor de infecții, dar ouăle și legumele sunt alegeri foarte utile pentru perioada sarcinii”, spune dr. Ward.
       5. Comandă mai des sandvișuri cu ton
      „Sunt recomandate 180g de ton la nivel de săptămână datorită conținutului de mercur. Acest lucru înseamnă că poți mânca până la 3 sandvișuri cu ton pentru a te încadra în doza recomandată. Femeile însărcinate au tendința de a nu consuma suficienți acizi grași de tip Omega-3, care sunt esențiali pentru dezvoltarea creierului bebelușului și pentru acuitatea vizuală, așa că nu ezita și alege mai des aceste sandvișuri”, spune dr. Largeman-Roth.
       6. Comandă mai rar cannoli
      Acest desert nu este complet interzis, dar trebuie neapărat să te asiguri că este preparat cu brânză pasteurizată pentru a evita efectele negative.
       7. Comandă mai des șerbet
      Dacă ai grijă la mărimea porției șerbetul este desertul ideal pentru că are o aromă foarte plăcută și nu te vei plictisi curând de el. Se digeră ușor, dar conține mult zahăr, așa că nu exagera pentru a evita excesele calorice.
      eva.ro
  •