Micul dejun: ce alimente sunt recomandate si ce trebuie sa evitam?


    Multi oameni spun ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei. Teoretic micul dejun ar trebui sa iti ofere energie pentru a incepe ziua si sa iţi potoleasca pofta pentru alimentele nesanatoase care ne ameninta silueta.

perechea-perfecta-ceaiul-si-micul-dejun-afla-care-sunt-combinatiile-potrivite_size1.jpg

Am facut o lista cu alimentele pe care obisnuim sa le mancam frecvent la micul dejun si am cerut pentru fiecare parerea medicului nutritionist.

1. Suc de fructe (fresh)

news_6646.jpg

Fructele trebuie consumate in stare cruda, in sezonul lor natural - atunci cand putem beneficia de intreaga lor valoare nutritiva si de preferat in stare solida, cat mai aproape de cea naturala - cubulete, bucatele, feliute, mai putin recomandate a se consuma sub forma de sucuri/ fresh-uri - pentru a favoriza actul masticatiei (creierul va procesa fructele ca pe o masa solida si efectul satietatii va aparea reflex), dar si pentru consumarea unor portii corecte de fructe (prin suc exista tendinta de a se consuma o portie mai mare de fruct decat daca se mestecau efectiv fructele respective).

Pastrarea cojii fructului asigura o sursa importanta de fibre si un tranzit intestinal normal, cu aparitia scaunului zilnic si protectie impotriva constipatiei.

In cazul sucurilor, se separa partea fibroasa a fructului de cea zemoasa - ramane practic un amestec de apa cu fructoza (zaharul din fructe) si se pierde efectul de protectie anticonstipatie din fibrele fructelor - pulpa lor.

Fresh-ul de fructe baut singur, pe post de mic dejun este o capcana calorica (un aport ridicat de calorii la un volum redus) si nu asigura o energie lent eliberabila pe parcursul intregii diminetii, fresh-ul absorbindu-se si metabolizandu-se foarte rapid (senzatie de foame rapid aparuta).

Se poate asocia pentru scaderea absorbtiei rapide cu o portie mica (25-30 g) de fructe oleaginoase crude - migdale, alune, nuci, fistic, caju (bogate in proteine vegetale, fibre si grasimi vegetale) sau cu cereale integrale – tip muesli (bogate in glucide lente si fibre).

2. Smoothie-uri din fructe sau / si legume

4-Delicious-Detox-Smoothies-You-Can-Make-at-Home.png

Smoothie-ul, spre deosebire de fresh-ul de fructe pastreaza si fibrele fructelor respective (pulpa plus coaja).

In combinatie cu legumele scade aportul de fructoza (zahar) si de calorii (legumele sunt mai hipocalorice) si creste cantitatea de fibre.
Se poate adauga si o cantitate mica de cereale integrale sau oleaginoase pentru cresterea valorii nutritive a combinatiilor. Poate reprezenta o varianta de mic dejun echilibrat, dar atentie la cantitate (capcana calorica la volum redus).

3. Cafea (cu sau fara zahar)

cafea-1484061762.jpg

Cafeaua – singura, fara alte asocieri - nu aduce un aport nutritiv sau caloric considerabil (ultimul este discutabil in functie de cantitatile de zahar sau lapte adaugate la cafea), de aceea nu poate reprezenta o masa de dimineata corecta.

Este de ajutor in procesul de digestie atunci cand este consumata alaturi de alte alimente si are efect energizant (in portii rezonabile 2-3 cani mici/zi).

Din contra, consumul in exces de cafea duce la o diureza accelerata cu ”furt” mineral – in special de calciu, magneziu, zinc sau fier - si aparitia unei stari de oboseala cu lipsa de energie (care se accentueaza paradoxal pe masura ce crestem cantitatea de cafea consumata - efectul invers fata de cel urmarit).

4. Lapte sau lapte cu cacao (cu sau fara zahar)

69f5ec.jpg

Zaharul este alimentul cu care, indiferent de varsta - copii sau adulti – trebuie sa ducem o lupta permanenta pentru scaderea portiilor din alimentatia noastra zilnica.

Recomandarile specialistilor (Asociatia Americana pentru Studiul Inimii si Asociatia Americana pentru Diabet) privind consumul de zahar precizeaza:

  • pentru adulti o cantitate de 70 g zahar (aprox. 17 lingurite de zahar ) aport zilnic de zahar pentru sexul masculin si 50 g de zahar (12,5 lingurite de zahar) aport zilnic la femei,
  • iar pentru copii aproximativ 20-25 g de zahar pe zi (aprox 6, 5 lingurite de zahar).

Trebuie precizat ca aceasta este cantitatea totala de zahar din toate alimentele consumate de-a lungul zilei respective - inclusiv zaharul din fructe, legume, alte produse fainoase sau cu glucide, si nu se refera exclusiv la aportul de zahar din dulciuri sau ciocolata sau cel adaugat suplimentar unor alimente (ex lapte cu zahar).

Laptele cu cacao – baut simplu, fara zahar (nu cel cu cacao indulcita sau ciocolata praf) poate fi un aliment energizant si nutritiv la micul dejun indiferent de varsta la care este consumat.

5. Cereale pentru mic dejun (cele din comert)

de-ce-laptele-cu-cereale-nu-este-cel-mai-sanatos-mic-dejun_size1.jpg

Cerealele pot reprezenta o varianta corecta de mic dejun, daca indeplinesc cateva conditii:

- sa fie integrale, nu procesate si fara adaos de zahar sau arome, aditivi, umpluturi din crema;
- sa aiba un continut cat mai ridicat in proteine si fibre alimentare si un continut mic-mediu in lipide (grasimi);
- sa aiba un continut mare de glucide nerafinate, integrale si cat mai putine glucide rafinate (zahar)
- si sa fie consumate correct - la masa de dimineata (mic dejun) si/sau maxim la gustarea de dimineata (reprezinta o masa complexa si sanatoasa in combinatie cu o proteina animala sau vegetala: - lapte, lapte de soia, iaurt, iaurt de soia, sana, branza de vaci, branza cottage etc. si cu fructe proaspete, uscate sau oleaginoase).

6. Iaurturile cu sau fara fructe

ce-nu-stiai-despre-iaurturile-din-comert_size1.jpg

Iaurtul cu fructe este o combinatie corecta – in special daca se consuma in varianta separate - iaurt simplu si fruct proaspat sau in varianta amestecata “de casa” - iaurt amestecat cu fruct copt, bine pasat sau cubulete.

Variantele de iaurt cu fructe din comert aduc o cantitate nerezonabil de mare de zahar (chiar daca sunt cu un aport redus de grasimi 0% ele sunt periculoase prin cantitatea mare de glucide continuta). Nu sunt recomandate in consumul zilnic pe post de mic dejun sau gustare.

7. Paine cu unt si gem sau dulceata

paine-cu-unt-de-pasare.jpg

Combinatia paine, unt si gem alaturi de o portie de lactat (lapte sau iaurt) poate fi o combinatie relativ echilibrata de proteine (lapte, unt) - glucide (paine, dulceata) - grasimi (lapte, unt) - vitamine si minerale (vitamina D, A, calciu, magneziu si fosfor). Este o combinatie calorica, recomandata copiilor - in special pe perioda de crestere (cand au nevoie de un necesar caloric ridicat) si mai putin indicata adultilor – in special celor cu probleme de greutate, diabet sau dislipidemii.

8. Painea si sandvişurile

57ad8bfcd0c65_24695534f7fcc45033f46b53db98b6c7db082d7.jpg

Tartina de paine - cu carne; paine cu peste; paine cu branza; paine cu ou - (alaturi de o garnitura de legume) - este o combinatie corecta de mic dejun.

Aduce un glucid cu energie lent eliberabila - painea cu fibre sau seminte (nu din faina alba) si o proteina (gustoasa si satioasa) – iata cateva exemple:

  • carnea (ideal un tip de mezel facut in casa - carne la cuptor, friptura, snitel dietetic fara ulei )
  • pestele (la cuptor sau fish fingers dietetice, facute in casa)
  • pasta de ficat (pateul de casa facut din ficat fiert bine frecat cu unt, galbenus de ou fiert si condimente)
  • branza - sau crema de branza facuta in casa (branza de vaci frecata cu unt si condimente), telemea usor sarata sau desarata (datorita recomandarii unui consum cat mai redus de sare)
  • oul (ca si omleta - usor de incorporat intr-un sandviş), mai rar cascaval si de evitat complet branza procesata (de tip branza topita sau toast)

Ideal la aceasta asociere ar fi un adaos de legume ca garnitura sanatoasa de fibre, minerale si vitamine proaspete
Ideea de tartina aduce diferit fata de conceptul de sandviş cantitatea de paine (1 felie de paine/ tartina vs 2 felii de paine/ sandvich).

Cantitatea corecta de paine (individualizata si in functie de rata metabolica, sexul, varsta, greutatea sau conditii speciale de sanatate ale fiecarei persoane) poate varia de la 1-2 la max 3-4 felii de paine/ mic dejun, adica una-doua - maxim 3-4 tartine mici.

Painea prajita se deshidrateaza prin prajire (pierde prin prajire apa - deci aparent e mai usoara, mai “light”), dar pastreaza caloriile integrale (de aceea este o capcana pentru dietele de slabire cand se cantaresc alimentele, painea trebuind cantarita si calculata in dieta respectiva inainte de a fi prajita si consumata).  

9. Mezeluri

mezeluri_06_ae51eb99d0.jpg

Carnea procesata – mezelurile - sunt o optiune destul de frecvent accesata pentru mesele de dimineata sau seara in traditia romaneasca actuala, acest lucru neinsemnand ca reprezinta insa si cea mai sanatoasa alegere.

De departe, cele mai sanatoase variante de mezeluri sunt cele produse in casa – prin coacere, fierbere, marinare, afumare - situatie in care este cunoscut procesul producerii carnii procesate si condimentele folosite.

Intre tipurile de mezeluri existente cele mai bune optiuni sunt cele tip carne integrala prelucrata – piept, pulpa, muschi (afumate, fierte, marinate) si mai putin indicate sunt cele sub forma de tocaturi, amestecuri sau paste (parizer, crenvusti, salam, toba, lebar, carnati - aduc un aport ridicat de grasimi si carne de calitate inferioara sau oase). Cantitatea de sare, aditivi, amelioratori de gust sau conservanti de asemenea conditioneaza calitatea unui mezel - cu cat mai mica este, cu atat mai sanatos este si mezelul respectiv.

Recomandarile ghidurilor de nutritie actuale conditioneaza cresterea consumului de carne alba (pui- curcan) si peste sau fructe de mare la 5 zile / saptamana, in detrimentul consumului de carne rosie - vita sau porc - maxim 2 zile/ saptamana (o portie de aprox 100-120 g/ zi).

10. Clatite cu dulceata/sirop/nutella

cum-preparam-cele-mai-pufoaseclatite-sapte-greseli-care-ne-impiedica-sa-obtinem-un-desert-perfect.jpg

Nu pot fi considerate o varianta sanatoasa sau echilibrata de mic dejun datorita faptului ca sunt de fapt niste combinatii in diverse forme de glucide (faina, zahar, ciocolata, fructe), cu agresivitate maxima pancreatica – glicemica si adipogenetica (dezechilibreaza glicemia si favorizeaza ingrasarea). 

11. Oua

ce-ai-mancat-la-micul-dejun-ochiurile-sau-omleta-alunga-foamea-studiu_size1.jpg

Oul este un aliment de calitate superioara, meta-analize rezultate din studii indelungate demonstrand clar lipsa legaturii intre galbenusul de ou si colesterolul nostru – un mit indelung discutat.

Este perfect tolerat consumul oului ca aliment zilnic : 1-2 buc oua de gaina / la adult si 1 ou de gaina la copil. Combinarea oului cu proteine sanatoase - carne slaba (sunca sau baconul nu corespunde acestei categorii) sau branza (cottage, cas, mozzarella, telemea de vaca sau capra) si legume preferabil proaspete, crude - reprezinta modelul unei mese proteice si foarte satioase.

Oul asigura senzatia de satietate (tine de foame) diferit in functie de modalitatea de pregatire a lui – cel mai satios este oul fiert tare, apoi descrescator - oul moale - cleios, oul sub forma de omleta si in final, oul romanesc – aruncat in apa clocotita care se digera cel mai usor si tine cel mai putin de foame. In asociere cu painea integrala si legumele reprezinta o combinatie energizanta (proteine – glucide - fibre), aducatoare de energie lenta pe tot parcursul diminetii.

12. Produse de patiserie (gen croasanti, gogosi, merdenele, covrigi)

croissante-Le-Grenier-a-Pain.jpg

Aceste variante sunt in topul dezastrelor dintre toate variantele posibile de mic dejun - sunt de fapt calorii goale, fara nutrienti de valoare, producand cresteri ale colesterolului, ale glicemiei si ale tensiunii arteriale, si nu in ultimul rand sunt o “reteta de succes” pentru ingrasare!

13. Batoane pentru micul dejun (din comert)

a8847d3c0834ac5009330759aa643f91.jpg

Batoanele de mic dejun reprezinta o varianta rapida a unei mese de dimineata atent organizate si trebuie selectionate in functie de eticheta lor nutritionala - trebuie sa respecte principiile cerealelor:

- sa aiba un continut cat mai ridicat in proteine si fibre alimentare si un continut mic-mediu in lipide (grasimi);
- sa aiba un continut mare de glucide nerafinate, integrale si cat mai putine glucide rafinate (zahar);
- si sa fie consumate correct - la masa de dimineata (mic dejun) si/sau maxim la gustarea de dimineata (reprezinta o masa complexa si sanatoasa in combinatie cu o proteina animala sau vegetala: - lapte, lapte de soia, iaurt, iaurt de soia, sana, branza de vaci, branza cottage etc. si cu fructe proaspete, uscate sau oleaginoase).

14. Hamburger

557b693fd327b4.jpg

Un hamburger in varianta fast-food este pentru majoritatea persoanelor o optiune mult prea consistenta de mic dejun, cu digestie dificila si un real “furt” vascular in prima parte a zilei, ducand la obosirea organismului si scaderea randamentului si a tonusului energetic al persoanei respective.

O varianta de hamburger dietetic - sanatos (nu obligatoriu pe post de mic dejun, poate mai indicat la masa de pranz) ar putea fi alcatuit dintr-o chifla mica din paine integrala servita cu multe legume crude (fara sosuri sau doar cu sos de mustar cu/fara iaurt), condimente si o “chiftea” stil burger - de casa (din carne tocata slaba si coapta pe foaie de pergament la cuptor, fara a se praji in baie de ulei).

csid.ro





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


  • Conținut similar

    • julia122997
      De julia122997
      Comunici cu cei din jur mai ales prin intermediul feței: prin vorbe, priviri, mimică. De aceea, este imposibil să te ascunzi atunci când ai probleme cu dinții. În acest caz, problemele de sănătate se transpun și în probleme estetice. Pentru a nu fi pusă în situația de a te feri să zâmbești, este bine să iei în calcul câteva recomandări pentru a-ți menține dantura sănătoasă și frumoasă. 
      1.Vizitează periodic medicul stomatolog
      Nu trebuie să ajungi la medic doar când durerea de dinți devine insuportabilă sau după ce dantura ta și-a pierdut în totalitate culoarea naturală, pentru că s-ar putea ca atunci să fie prea târziu. O vizită periodică la medicul stomatolog, de exemplu, o dată la șase luni, te poate scuti de complicații ulterioare, deoarece le vei putea preveni. De asemenea, în urma controlului stomatologic, vei afla dacă ai vreo infecție încă nedepistată, vreun început de carie sau orice altă problemă și o vei putea trata la timp, înainte ca situația să se agraveze. Poți profita de această vizită pentru a cere sfaturi și recomandări medicului, întrucât este persoana cea mai în măsură să îți ofere informații sigure pentru sănătatea ta și a danturii tale. Astfel, te vei putea bucura de niște dinți sănătoși, care să te facă să fii mereu cu zâmbetul pe buze. 
      2. Evită anumite alimente și consumă produse la temperatură moderată
      Alimentele care afectează cel mai mult dinții sunt cele acide: dulciuri, citrice, băuturi carbogazoase etc. Acestea, prin descompunere, produc acizi care distrug calciul din smalț și favorizează formarea cariilor. Nici vinul și cafeaua nu trebuie consumate în exces deoarece afectează culoarea dinților. Și deasemenea, nicotina din țigări este una din substanțele cunoscute pentru că duce la îngălbenirea lor, pentru că se depune pe dinți; în plus, poate provoca apariția cariilor, motiv pentru care dantura este afectată și de fumat. Trebuie să ai grijă și la temperatura alimentelor pe care le consumi. De preferat este să nu consumi produse foarte reci sau fierbinți, ci la o temperatură moderată. În caz contrar, extremele afectează smalțul dinților, iar efectul imediat resimțit este durerea. Mai ales persoanele care suferă de sensibilitate dentară simt acest efect, deoarece stratul de smalț care le acoperă dinții nu este suficient de gros pentru a-i proteja. Consumarea alimentelor la o temperatură moderată te va scuti de dureri de dinți și de scăderea rezistenței acestora pe viitor. 
      3. Spală-te pe dinți după fiecare masă și schimbă-ți periodic periuța
      Este destul de greu să te poți spăla pe dinți de fiecare dată după ce mănânci pentru că uneori iei masa în oraș, alteori la serviciu. O idee bună este să ai mereu la tine o periuță de dinți și un tub mic de pastă, dar dacă ți se pare foarte complicat, măcar dimineața și seara este obligatoriu să faci asta, pentru a îndepărta resturile de mâncare care îți vor afecta, în timp, dinții. 
      Asociația Dentară recomandă, în general, înlocuirea periuței de dinți la aproximativ trei-patru luni, atunci când aceasta prezintă semne de uzură. Dar sunt și cazuri când este bine ca periuța să fie schimbată mai repede: dacă, de exemplu, ai fost răcită, pentru că germenii care ți-au provocat îmbolnăvirea vor rămâne pe ea. Înlocuind-o, eviți să continui să te expui acestora și să te îmbolnăvești din nou. De asemenea, periuțele de dinți ale copiilor este bine să fie schimbate mai des decât cele ale adulților, pentru că ei au dinții mai sensibili și mai predispuși la probleme dentare. 
      unica.ro
    • julia122997
      De julia122997
      Mediul rece din frigider poate părea garanția prospețimii alimentelor, dar nu toate preparatele trebuie ținute la rece pentru a avea un gust bun.
      Iată cum să păstrezi diferite alimente pentru a evita deteriorarea lor sau problemele digestive:
       1. Avocado: la temperatura camerei
      Este foarte greu să cumperi un avocado deja copt, așa că în majoritatea cazurilor este recomandat să păstrezi acest fruct la temperatura camerei până când ești sigur că s-a copt, După aceea îl poți muta la rece, având grijă să-l scoți din frigider cu 5 minute înainte de a-l consuma. Păstrează sâmburele în jumătatea de avocado pe care nu o utilizezi pentru a încetini degradarea fructului.
       2.  Nucile: la frigider
      Poate acest sfat te va surprinde, dar gustarea ta crocantă nu trebuie ținută în bucătărie sau în cămară. Uleiurile din componența nucilor pot râncezi rapid dacă este aer cald în jurul lor, așa că frigiderul este mult mai potrivit pentru a le păstra. De asemenea, le poți congela pentru că au un conținut de apă foarte redus și le poți folosi până la un an după aceea.
       3. Pepenele verde netăiat: la temperatura camerei
      Nu mai ocupa un raft întreg din frigider cu pepenele verde pe care nu l-ai tăiat încă. Este bine să-l ții la temperatura camerei până când îl începi. După ce l-ai feliat înfășoară fiecare porție în folie alimentară și mută pepenele la frigider.
       4. Pachetele de salam sau șuncă presată: la frigider
      Este esențial să păstrezi orice preparat de acest tip la rece, chiar dacă intenționezi să îl servești ca aperitiv. Singura excepție posibilă este salamul întreg, pe care trebuie să-l pui la rece de îndată ce ai tăiat primele felii din el. Nu ignora această instrucțiune pentru că vei favoriza răspândirea bacteriilor care provoacă toxiinfecțiile alimentare.
       5. Siropul natural de arțar: la frigider
      Varianta naturală a acestui sirop nu conține deloc conservanți și poate acumula particule de mucegai dacă nu ții sticla la rece după ce ai deschis-o. Dacă ai ales o variantă procesată de sirop de arțar este în regulă să ții sticla în cămară. De asemenea, dacă nu te entuziasmează prea tare să pui sirop de arțar rece peste clătite este indicat să așezi clătitele pe o farfurie, să continui cu o lingură de sirop, apoi să dai totul la microunde timp de 30 de secunde.
       6. Bananele coapte: la frigider
      Bananele galbene, foarte coapte, se vor menține proaspete încă o săptămână dacă le pui la rece, dar așteaptă până când au o culoare uniformă, eventual și câteva pete. Dacă pui bananele parțial verzi la rece vei stopa procesul de coacere și nu vei putea savura gustul deosebit al fructelor coapte.
       7. Prăjiturile: la temperatura camerei
      Aerul rece va usca rapid prăjiturile, indiferent cât de bine le împachetezi pentru a preveni întărirea. În afara cazului în care glazura are tendința să se topească este mai bine să ții prăjiturile în bucătărie.
       8. Uleiul de cocos: la frigider
      Toate uleiurile pot râncezi, mai ales cele pe care le folosești mai rar la gătit cum este uleiul de cocos. Va fi solid atât în cămară, cât și în frigider, așa că nu este nevoie decât să iei cantitatea potrivită și să o încălzești puțin la microunde.
      9. Usturoiul: la temperatura camerei
      Cățeii de usturoi vor rezista până la 3-4 luni în bucătărie, așa că nu trebuie să-ți faci griji că se vor strica. În cazul în care știi sigur că nu-i vei folosi o perioadă mai îndelungată poți pune cățeii de usturoi necurățați în congelator.
      eva.ro
    • julia122997
      De julia122997
      Te tentează preparatele cu brânză, dar de fiecare dată când guști ai probleme cu acneea și depășești totalul de calorii pe care ți l-ai propus? Nu trebuie să renunți la brânză, ci să înveți  să faci alegeri mai inspirate. Nu te lăsa intimidat de reputația brânzei. Nu va bloca arterele și nici nu va crea un exces de sodiu dacă procedezi în mod inteligent.
      Brânza îți asigură o doză importantă de proteine, calciu, vitamina D și alți nutrienți care previn îmbolnăvirile.
       Iată cum trebuie să procedezi pentru a include brânza într-un meniu echilibrat:
       1. Citește cu atenție eticheta
      Poate te întrebi ce sens are să te uiți la etichetă dacă știi deja că brânza îngrașă, dar nu contează numai grăsimile și caloriile. Niciuna dintre aceste informații nu are neapărat o conotație negativă, însă contează să verifici și alte componente.
      De exemplu, brânza proaspătă conține multă cazeină, un tip de proteină care favorizează creșterea masei muscuare, fiind ideală ca gustare înainte sau după antrenamentele la sală. Persoanele care ridică greutăți consumă uneori cazeina și sub formă de pudră, dar în general este suficient să mănânci o porție de brânză proaspătă cu felii de ananas sau o salată. Bonusul este că această proteină îți menține și dinții puternici și strălucitori.
      Când citești totalul de grăsimi amintește-ți că tu controlezi cât consumi prin dimensionarea porției.
       2. Cumpără-ți un cântar de bucătărie și folosește-l des
      Precis ai auzit această recomandare, dar când vine vorba despre brânză este și mai important să o pui în practică pentru a preveni depășirea totalului de calorii. Nu aproxima cantitatea de brânză folosită, ci cântărește bucata pentru a te asigura că nu pui mai mult de 60g la orice rețetă. Există tendința de a subestima cantitatea utilizată, dar nu îți vei face deloc o favoare dacă urmărești să slăbești în timp ce te bucuri de gustul bun.
       3. Lasă brânza să ajungă la temperatura camerei
      Ficare sortiment de brânză va avea un gust mai intens dacă lași bucata să ajungă la temperatura camerei, în loc să o consumi imediat ce ai scos-o din frigider.Este foarte util să folosești  acest truc. Dacă savoarea este mai puternică după ce brânza nu mai este rece vei folosi o cantitate mai redusă fără să ți se pară că îți impui restricții.
       4. Alege tipuri de brânză care conțin mai puțină grăsime în mod natural
      Unele sortimente de brânză conțin un procent mai redus de grăsimi, de exemplu mozarella, feta și brânza de capră. Încearcă să utilizezi o felie de brânză mozarella când pregătești un burger în loc de brânză Cheddar. Se va topi mai ușor, iar dacă îți lipsește gustul de dinainte poți adăuga puțin mărar și o linguriță de muștar.
      Citește întotdeauna profilul nutrițional pentru că nu poți determina cantitatea de grăsimi numai uitându-te la o bucată de brânză. Deși în general brânzeturile cremoase au mai multă grăsime decât cele tari sau care se sfărâmă, există și brânzeturile Brie și Camembert, care au un procent redus de grăsimi. Toate variantele pornesc de la culoarea albă sau ușor aurie, iar brânza Cheddar și cea Colby devin galbene prin folosirea semințelor de annatto.
      5. Încearcă brânza nepasteurizată
      Are mai multe vitamine și minerale decât varianta pasteurizată și este mai ușor de digerat pentru persoanele intolerante la lactoză. De asemenea, conține bacterii utile pentru tractul digestiv, reducând riscul de infecții.  
      6. Mizează pe aromă
      De exemplu, pentru brânza feta și cea cu mucegai gustul este atât de intens încât nu vei simți nevoia să folosești prea mult. Nu uita că gustul este foarte important, așa că poți alege sortimente cu multe grăsimi, dar cu o aromă aparte pentru că nu ai cum să exagerezi. Poți încerca și brânzeturile aromate, de exemplu brânza Havarti cu piper și mărar, brânza feta cu roșii uscate sau brânzeturile maturate cu nucă și ardei iute.
      eva.ro
    • julia122997
      De julia122997
      Fă 10.000 de pași zilnic
      Aplicațiile de pe telefonul mobil te pot ajuta cu ușurință să ții evidența pașilor pe care îi faci zilnic. O plimbare ușoară după cină ajută la digestie, alege să urci pe scări în loc de a folosi liftul și mergi cu bicicleta sau pe jos până la birou în loc de mașină sau mijloacele de transport în comun.
      8 ore de somn
      Somnul de frumusețe nu mai este de ceva timp un mit și, atunci când nu ai parte de ore suficiente de somn, vei observa cum se acumulează kilogramele în plus, devii mai stresată și apar și multe alte probleme de sănătate.
      Accent pe hidratare
      Bea apă și nu ignora importanța hidratării. 8 pahare de apă pe zi reprezintă cantitatea recomandată, însă uneori acest lucru pare imposibil din cauza stilului de viață agitat pe care îl avem. Încearcă să bei cât mai multă apă posibil și, atunci când vrei altceva, adaugă în apă felii de citrice sau fructe.
      Fără alimente prăjite
      Optează întotdeauna pentru alimente pregătite la cuptor sau fierte în locul celor prăjite. Deși o porție de cartofi prăjiți, savurată din când în când, nu va crea mari probleme, renunțarea la prăjeli este un pas important către un organism mai sănătos.
      Controlul porțiilor
      Dacă, atunci când poftești, alegi o porție mică de fast-food, va fi mai benefic decât o cantitate considerabilă atunci când simți că organismul tău îți solicită astfel de alimente.Acest lucru este valabil pentru orice fel de alimente consumi și indiferent de momentul când servești masa.
      Gătește acasă
      În loc să îți cumperi tot felul de lucruri nesănătoase – pline de calorii și grăsimi – de la magazinele din apropierea locului de muncă, mai bine încerci să gătești tu acasă preparate sănătoase pe care să le poți lua cu tine la job. Atunci când tu ești cea care pregătește masa, știi exact ce ingrediente folosești și cum le-ai preparat.
      Încearcă alimente organice
      Deși acest lucru poate fi considerat un lux, ce zici dacă încerci să îți organizezi o mică grădină de legume și verdețuri, eventual chiar pe balconul tău? Vei consuma, măcar parțial, alimente sănătoase, fără pesticide sau alte adaosuri.
      Înlocuiește grăsimile saturate cu cele nesaturate
      Acest lucru înseamnă să renunți la chips-uri și să consumi mai multe alimente bogate în Omega 3. Asigură-te că ai mereu în frigider avocado, somon și nuci pentru momentele în care simți nevoia de a ronțăi ceva.
      Fără televizor sau telefon atunci când mănânci
      Renunță la tot ceea ce înseamnă tehnologie atunci când mănânci. Acest lucru îți va ajuta creierul să recunoască momentul când te simți sătulă și nu vei fi tentată să mănânci mai mult decât ai cu adevărat nevoie.
      elle.ro

    • julia122997
      De julia122997
      Prima Zi mondială a donatorului de sânge s-a sărbătorit în 2004 la Johannesburg, Africa de Sud. 
      Ziua mondială a donatorilor de sânge este una dintre cele opt campanii oficiale de sănătate publică, marcate de Organizația Mondială a Sănătății, împreună cu Ziua Mondială a Sănătății, Ziua Mondială a Tuberculozei, Săptămâna Mondială a Imunizării, Ziua mondială fără tutun, Ziua mondială a malariei, Ziua Mondială a Hepatitei și Ziua mondială de combatere a SIDA.
      Un strop de sânge – o șansă la viață!
      donând sânge salvezi vieți; în fiecare zi 100 de oameni din Moldova au nevoie de o transfuzie; nu te poți infecta donând sânge – este o procedură 100% inofensivă (nu te poți infecta cu HIV sau alte infecții, echipamentul folosit fiind de unică folosință); este un proces rapid și deloc dureros; poți dona sânge la fiecare 60 de zile; la donare îți poți face programare pentru data viitoare;
      Condițiile pentru a putea dona sânge:
      trebuie să fii sănătos; să ai cel puțin 18 ani; să cântărești cel puțin 50 kg; Știai că:
      mereu există o persoană care se află între viață și moarte și are nevoie de o transfuzie; sângele donat de tine este destinat persoanelor cu maladii severe, celor care au suferit accidente, mamelor și copiilor în stare gravă; donând sistematic sânge îți asiguri o rezervă permanentă de sânge atât pentru tine, cât și pentru persoanele apropiate ție sau cei care au nevoie; cei mai mulți oameni au emoții când donează pentru prima dată sânge, dar după procedură se conving cât de ușor este procesul; orice donator este binevenit și important; poți deveni eroul cuiva oferind o șansă la viață unui nou-născut, mamei, tatălui, fratelui sau surorii. în timpul donării se colectează în jur de 350-450 ml de sânge, ceea ce constituie mai puțin de 10% din cantitatea de sânge din organism (aproximativ 5-6 litri); 100% din sângele colectat este supus testelor la HIV, Hepatitele B, C și sifilis; există 4 grupe sanguine și fiecare dintre acestea sunt importante pentru donare; donarea sistematică presupune un control medical regulat, o confirmare că ești sănătos și că poți oferi o susținere celui care suferă; sângele este unic și nu poate fi înlocuit cu niciun medicament, acesta conține: eritrocite, care au funcția de aprovizionare cu oxigen a întregului organism; leucocite, care ajută la combaterea infecțiilor; trombocite, care răspund pentru coagularea sângelui; plasma este lichidul care transportă eritrocitele, leucocitele și trombocitele; dintr-o singură donație de sânge se pregătesc 3 componente sanguine. ea.md
  •