Micul dejun: ce alimente sunt recomandate si ce trebuie sa evitam?


    Multi oameni spun ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei. Teoretic micul dejun ar trebui sa iti ofere energie pentru a incepe ziua si sa iţi potoleasca pofta pentru alimentele nesanatoase care ne ameninta silueta.

perechea-perfecta-ceaiul-si-micul-dejun-afla-care-sunt-combinatiile-potrivite_size1.jpg

Am facut o lista cu alimentele pe care obisnuim sa le mancam frecvent la micul dejun si am cerut pentru fiecare parerea medicului nutritionist.

1. Suc de fructe (fresh)

news_6646.jpg

Fructele trebuie consumate in stare cruda, in sezonul lor natural - atunci cand putem beneficia de intreaga lor valoare nutritiva si de preferat in stare solida, cat mai aproape de cea naturala - cubulete, bucatele, feliute, mai putin recomandate a se consuma sub forma de sucuri/ fresh-uri - pentru a favoriza actul masticatiei (creierul va procesa fructele ca pe o masa solida si efectul satietatii va aparea reflex), dar si pentru consumarea unor portii corecte de fructe (prin suc exista tendinta de a se consuma o portie mai mare de fruct decat daca se mestecau efectiv fructele respective).

Pastrarea cojii fructului asigura o sursa importanta de fibre si un tranzit intestinal normal, cu aparitia scaunului zilnic si protectie impotriva constipatiei.

In cazul sucurilor, se separa partea fibroasa a fructului de cea zemoasa - ramane practic un amestec de apa cu fructoza (zaharul din fructe) si se pierde efectul de protectie anticonstipatie din fibrele fructelor - pulpa lor.

Fresh-ul de fructe baut singur, pe post de mic dejun este o capcana calorica (un aport ridicat de calorii la un volum redus) si nu asigura o energie lent eliberabila pe parcursul intregii diminetii, fresh-ul absorbindu-se si metabolizandu-se foarte rapid (senzatie de foame rapid aparuta).

Se poate asocia pentru scaderea absorbtiei rapide cu o portie mica (25-30 g) de fructe oleaginoase crude - migdale, alune, nuci, fistic, caju (bogate in proteine vegetale, fibre si grasimi vegetale) sau cu cereale integrale – tip muesli (bogate in glucide lente si fibre).

2. Smoothie-uri din fructe sau / si legume

4-Delicious-Detox-Smoothies-You-Can-Make-at-Home.png

Smoothie-ul, spre deosebire de fresh-ul de fructe pastreaza si fibrele fructelor respective (pulpa plus coaja).

In combinatie cu legumele scade aportul de fructoza (zahar) si de calorii (legumele sunt mai hipocalorice) si creste cantitatea de fibre.
Se poate adauga si o cantitate mica de cereale integrale sau oleaginoase pentru cresterea valorii nutritive a combinatiilor. Poate reprezenta o varianta de mic dejun echilibrat, dar atentie la cantitate (capcana calorica la volum redus).

3. Cafea (cu sau fara zahar)

cafea-1484061762.jpg

Cafeaua – singura, fara alte asocieri - nu aduce un aport nutritiv sau caloric considerabil (ultimul este discutabil in functie de cantitatile de zahar sau lapte adaugate la cafea), de aceea nu poate reprezenta o masa de dimineata corecta.

Este de ajutor in procesul de digestie atunci cand este consumata alaturi de alte alimente si are efect energizant (in portii rezonabile 2-3 cani mici/zi).

Din contra, consumul in exces de cafea duce la o diureza accelerata cu ”furt” mineral – in special de calciu, magneziu, zinc sau fier - si aparitia unei stari de oboseala cu lipsa de energie (care se accentueaza paradoxal pe masura ce crestem cantitatea de cafea consumata - efectul invers fata de cel urmarit).

4. Lapte sau lapte cu cacao (cu sau fara zahar)

69f5ec.jpg

Zaharul este alimentul cu care, indiferent de varsta - copii sau adulti – trebuie sa ducem o lupta permanenta pentru scaderea portiilor din alimentatia noastra zilnica.

Recomandarile specialistilor (Asociatia Americana pentru Studiul Inimii si Asociatia Americana pentru Diabet) privind consumul de zahar precizeaza:

  • pentru adulti o cantitate de 70 g zahar (aprox. 17 lingurite de zahar ) aport zilnic de zahar pentru sexul masculin si 50 g de zahar (12,5 lingurite de zahar) aport zilnic la femei,
  • iar pentru copii aproximativ 20-25 g de zahar pe zi (aprox 6, 5 lingurite de zahar).

Trebuie precizat ca aceasta este cantitatea totala de zahar din toate alimentele consumate de-a lungul zilei respective - inclusiv zaharul din fructe, legume, alte produse fainoase sau cu glucide, si nu se refera exclusiv la aportul de zahar din dulciuri sau ciocolata sau cel adaugat suplimentar unor alimente (ex lapte cu zahar).

Laptele cu cacao – baut simplu, fara zahar (nu cel cu cacao indulcita sau ciocolata praf) poate fi un aliment energizant si nutritiv la micul dejun indiferent de varsta la care este consumat.

5. Cereale pentru mic dejun (cele din comert)

de-ce-laptele-cu-cereale-nu-este-cel-mai-sanatos-mic-dejun_size1.jpg

Cerealele pot reprezenta o varianta corecta de mic dejun, daca indeplinesc cateva conditii:

- sa fie integrale, nu procesate si fara adaos de zahar sau arome, aditivi, umpluturi din crema;
- sa aiba un continut cat mai ridicat in proteine si fibre alimentare si un continut mic-mediu in lipide (grasimi);
- sa aiba un continut mare de glucide nerafinate, integrale si cat mai putine glucide rafinate (zahar)
- si sa fie consumate correct - la masa de dimineata (mic dejun) si/sau maxim la gustarea de dimineata (reprezinta o masa complexa si sanatoasa in combinatie cu o proteina animala sau vegetala: - lapte, lapte de soia, iaurt, iaurt de soia, sana, branza de vaci, branza cottage etc. si cu fructe proaspete, uscate sau oleaginoase).

6. Iaurturile cu sau fara fructe

ce-nu-stiai-despre-iaurturile-din-comert_size1.jpg

Iaurtul cu fructe este o combinatie corecta – in special daca se consuma in varianta separate - iaurt simplu si fruct proaspat sau in varianta amestecata “de casa” - iaurt amestecat cu fruct copt, bine pasat sau cubulete.

Variantele de iaurt cu fructe din comert aduc o cantitate nerezonabil de mare de zahar (chiar daca sunt cu un aport redus de grasimi 0% ele sunt periculoase prin cantitatea mare de glucide continuta). Nu sunt recomandate in consumul zilnic pe post de mic dejun sau gustare.

7. Paine cu unt si gem sau dulceata

paine-cu-unt-de-pasare.jpg

Combinatia paine, unt si gem alaturi de o portie de lactat (lapte sau iaurt) poate fi o combinatie relativ echilibrata de proteine (lapte, unt) - glucide (paine, dulceata) - grasimi (lapte, unt) - vitamine si minerale (vitamina D, A, calciu, magneziu si fosfor). Este o combinatie calorica, recomandata copiilor - in special pe perioda de crestere (cand au nevoie de un necesar caloric ridicat) si mai putin indicata adultilor – in special celor cu probleme de greutate, diabet sau dislipidemii.

8. Painea si sandvişurile

57ad8bfcd0c65_24695534f7fcc45033f46b53db98b6c7db082d7.jpg

Tartina de paine - cu carne; paine cu peste; paine cu branza; paine cu ou - (alaturi de o garnitura de legume) - este o combinatie corecta de mic dejun.

Aduce un glucid cu energie lent eliberabila - painea cu fibre sau seminte (nu din faina alba) si o proteina (gustoasa si satioasa) – iata cateva exemple:

  • carnea (ideal un tip de mezel facut in casa - carne la cuptor, friptura, snitel dietetic fara ulei )
  • pestele (la cuptor sau fish fingers dietetice, facute in casa)
  • pasta de ficat (pateul de casa facut din ficat fiert bine frecat cu unt, galbenus de ou fiert si condimente)
  • branza - sau crema de branza facuta in casa (branza de vaci frecata cu unt si condimente), telemea usor sarata sau desarata (datorita recomandarii unui consum cat mai redus de sare)
  • oul (ca si omleta - usor de incorporat intr-un sandviş), mai rar cascaval si de evitat complet branza procesata (de tip branza topita sau toast)

Ideal la aceasta asociere ar fi un adaos de legume ca garnitura sanatoasa de fibre, minerale si vitamine proaspete
Ideea de tartina aduce diferit fata de conceptul de sandviş cantitatea de paine (1 felie de paine/ tartina vs 2 felii de paine/ sandvich).

Cantitatea corecta de paine (individualizata si in functie de rata metabolica, sexul, varsta, greutatea sau conditii speciale de sanatate ale fiecarei persoane) poate varia de la 1-2 la max 3-4 felii de paine/ mic dejun, adica una-doua - maxim 3-4 tartine mici.

Painea prajita se deshidrateaza prin prajire (pierde prin prajire apa - deci aparent e mai usoara, mai “light”), dar pastreaza caloriile integrale (de aceea este o capcana pentru dietele de slabire cand se cantaresc alimentele, painea trebuind cantarita si calculata in dieta respectiva inainte de a fi prajita si consumata).  

9. Mezeluri

mezeluri_06_ae51eb99d0.jpg

Carnea procesata – mezelurile - sunt o optiune destul de frecvent accesata pentru mesele de dimineata sau seara in traditia romaneasca actuala, acest lucru neinsemnand ca reprezinta insa si cea mai sanatoasa alegere.

De departe, cele mai sanatoase variante de mezeluri sunt cele produse in casa – prin coacere, fierbere, marinare, afumare - situatie in care este cunoscut procesul producerii carnii procesate si condimentele folosite.

Intre tipurile de mezeluri existente cele mai bune optiuni sunt cele tip carne integrala prelucrata – piept, pulpa, muschi (afumate, fierte, marinate) si mai putin indicate sunt cele sub forma de tocaturi, amestecuri sau paste (parizer, crenvusti, salam, toba, lebar, carnati - aduc un aport ridicat de grasimi si carne de calitate inferioara sau oase). Cantitatea de sare, aditivi, amelioratori de gust sau conservanti de asemenea conditioneaza calitatea unui mezel - cu cat mai mica este, cu atat mai sanatos este si mezelul respectiv.

Recomandarile ghidurilor de nutritie actuale conditioneaza cresterea consumului de carne alba (pui- curcan) si peste sau fructe de mare la 5 zile / saptamana, in detrimentul consumului de carne rosie - vita sau porc - maxim 2 zile/ saptamana (o portie de aprox 100-120 g/ zi).

10. Clatite cu dulceata/sirop/nutella

cum-preparam-cele-mai-pufoaseclatite-sapte-greseli-care-ne-impiedica-sa-obtinem-un-desert-perfect.jpg

Nu pot fi considerate o varianta sanatoasa sau echilibrata de mic dejun datorita faptului ca sunt de fapt niste combinatii in diverse forme de glucide (faina, zahar, ciocolata, fructe), cu agresivitate maxima pancreatica – glicemica si adipogenetica (dezechilibreaza glicemia si favorizeaza ingrasarea). 

11. Oua

ce-ai-mancat-la-micul-dejun-ochiurile-sau-omleta-alunga-foamea-studiu_size1.jpg

Oul este un aliment de calitate superioara, meta-analize rezultate din studii indelungate demonstrand clar lipsa legaturii intre galbenusul de ou si colesterolul nostru – un mit indelung discutat.

Este perfect tolerat consumul oului ca aliment zilnic : 1-2 buc oua de gaina / la adult si 1 ou de gaina la copil. Combinarea oului cu proteine sanatoase - carne slaba (sunca sau baconul nu corespunde acestei categorii) sau branza (cottage, cas, mozzarella, telemea de vaca sau capra) si legume preferabil proaspete, crude - reprezinta modelul unei mese proteice si foarte satioase.

Oul asigura senzatia de satietate (tine de foame) diferit in functie de modalitatea de pregatire a lui – cel mai satios este oul fiert tare, apoi descrescator - oul moale - cleios, oul sub forma de omleta si in final, oul romanesc – aruncat in apa clocotita care se digera cel mai usor si tine cel mai putin de foame. In asociere cu painea integrala si legumele reprezinta o combinatie energizanta (proteine – glucide - fibre), aducatoare de energie lenta pe tot parcursul diminetii.

12. Produse de patiserie (gen croasanti, gogosi, merdenele, covrigi)

croissante-Le-Grenier-a-Pain.jpg

Aceste variante sunt in topul dezastrelor dintre toate variantele posibile de mic dejun - sunt de fapt calorii goale, fara nutrienti de valoare, producand cresteri ale colesterolului, ale glicemiei si ale tensiunii arteriale, si nu in ultimul rand sunt o “reteta de succes” pentru ingrasare!

13. Batoane pentru micul dejun (din comert)

a8847d3c0834ac5009330759aa643f91.jpg

Batoanele de mic dejun reprezinta o varianta rapida a unei mese de dimineata atent organizate si trebuie selectionate in functie de eticheta lor nutritionala - trebuie sa respecte principiile cerealelor:

- sa aiba un continut cat mai ridicat in proteine si fibre alimentare si un continut mic-mediu in lipide (grasimi);
- sa aiba un continut mare de glucide nerafinate, integrale si cat mai putine glucide rafinate (zahar);
- si sa fie consumate correct - la masa de dimineata (mic dejun) si/sau maxim la gustarea de dimineata (reprezinta o masa complexa si sanatoasa in combinatie cu o proteina animala sau vegetala: - lapte, lapte de soia, iaurt, iaurt de soia, sana, branza de vaci, branza cottage etc. si cu fructe proaspete, uscate sau oleaginoase).

14. Hamburger

557b693fd327b4.jpg

Un hamburger in varianta fast-food este pentru majoritatea persoanelor o optiune mult prea consistenta de mic dejun, cu digestie dificila si un real “furt” vascular in prima parte a zilei, ducand la obosirea organismului si scaderea randamentului si a tonusului energetic al persoanei respective.

O varianta de hamburger dietetic - sanatos (nu obligatoriu pe post de mic dejun, poate mai indicat la masa de pranz) ar putea fi alcatuit dintr-o chifla mica din paine integrala servita cu multe legume crude (fara sosuri sau doar cu sos de mustar cu/fara iaurt), condimente si o “chiftea” stil burger - de casa (din carne tocata slaba si coapta pe foaie de pergament la cuptor, fara a se praji in baie de ulei).

csid.ro





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


  • Conținut similar

    • julia122997
      De julia122997
      Ți se pare că un simplu ou fiert nu are cum să facă o diferență prea mare în meniul tău? Dacă vei include această opțiune în cadrul unei mese sau gustări în fiecare zi vei constata că slăbești mai ușor, vei avea o privire odihnită și te vei putea concentra în momentele dificile. Dacă te preocupă capitolul calorii, un ou fiert nu-ți va face deloc probleme, fiind foarte util atât pentru dietele care restrâng semnificativ totalul de calorii la nivel de zi, cât și pentru un meniu mai sănătos în general. 
      Îl poți adăuga la salate, poate face parte din toppingul pentru pizza, se potrivește la micul dejun, cu pâine prăjită, la prânz într-un sandviș rapid și consistent sau seara cu felii de castravete, morcov și puțin suc de lămâie. În plus, îl poți savura și simplu cu sare, piper și puțină boia de ardei dulce.
      Un ou fiert: calorii și profil nutrițional
      Fiecare ou fiert îți furnizează multe vitamine și minerale și are aproximativ 50g. Iată ce conține:
      77 de calorii; 0,6g de carbohidrați; 5,3g de grăsimi totale; 2g de grăsimi mononesaturate; 1,6g de grăsimi saturate; 212mg de colesterol; 6,3g de proteine; 6% din necesarul zilnic de vitamina A; 15% din necesarul zilnic de vitamina B2 (riboflavină); 9% din necesarul zilnic de vitamina B12; 7% din necesarul zilnic de vitamina B5 (acid pantotenic); 9% din necesarul zilnic de fosfor; 27% din necesarul zilnic de colină; 22% din necesarul zilnic de seleniu. Ouăle fierte conțin o gamă variată de aminoacizi, ceea ce înseamnă că sunt o sursă de proteine complete. În componența lor se regăsesc și calciu, vitamina D și zinc. Majoritatea nutrienților sunt conținuți în gălbenuș, în timp ce albușul are proteine în mod special.
      O sursă excelentă de proteine de calitate
      Proteinele sunt esențiale pentru susținerea masei musculare, fortificarea oaselor și producerea hormonilor și enzimelor digestive în cantitățile optime. Un ou fiert este una dintre cele mai utile surse de proteine.Trebuie să ții cont de faptul că trebuie să mănânci oul întreg pentru că și gălbenușul conține proteine, nu doar albușul.
      Un ou fiert are colesterol, dar nu-ți pune inima în pericol
      Deși este adevărat că fiecare ou fiert are 212mg de colesterol, aproximativ 71% din necesarul zilnic, nu înseamnă că trebuie să eviți să-l consumi. Potrivit studiilor de specialitate, colesterolul din cadrul dietei are un efect redus asupra nivelului de colesterol din sânge. Pentru majoritatea persoanelor colesterolul consumat în cadrul meniului zilnic nu crește nivelul de colesterol „rău” de tip LDL. Din contră, consumul frecvent de ouă fierte crește nivelul colesterolului „bun” de tip HDL.
      S-au realizat 2 studii de specialitate asupra a 100.000 de adulți și s-a constatat că un ou fiert mâncat în fiecare zi nu crește riscul de afecțiuni cardiovasculare. În cazul persoanelor diagnosticate cu diabet este necesară o abordare prudentă pentru că studiile au relevat că 7 ouă consumate la nivel de săptămână pot crește riscul de boli cardiace. 
      Protecția vederii
      Luteina și zeaxantina sunt cei doi antioxidanți care previn afecțiunile oculare și mențin privirea odihnită. Ouăle fierte sunt o sursă excelentă pentru acești doi carotenoizi, prevenind acumularea de radicali liberi la nivelul ochilor și reducând riscul de cataractă și degenerescență maculară. Datorită grăsimilor din componența lor absorbția antioxidanților va fi mult mai rapidă.
      Menținerea sănătății sistemului nervos
      Colina este un nutrient de bază pentru funcțiile cerebrale, susținând procesele de memorare și învățare. În cazul femeilor însărcinate colina asigură dezvoltarea optimă a creierului fătului. În plus, cu ajutorul ei se poate preveni declinul funcțiilor cognitive pentru adulții de vârste înaintate. Fiecare ou fiert conține o cantitate ridicată din acest nutrient, așa că nu rata ocazia de a-ți proteja memoria și de a prelua mai ușor cunoștințele noi . 
      eva.ro
    • julia122997
      De julia122997
      Un mic dejun sănătos ar trebui să includă alimente bogate în fibre, proteine și grăsimi sănătoase, care să te energizeze și să te mențină sătulă pentru mai mult timp. Alimentele nepotrivite consumate la micul dejun pot provoca slăbiciune, foame, crește riscul diferitelor boli și pot duce la creșterea în greutate. Lista noastră conține 7 feluri de mâncare și produse care nu merită consumate la micul dejun dacă dorești să eviți consecințele de mai sus.
      Cereale

      Fulgii au puține substanțe utile organismului – în cea mai mare parte sunt făcute din făină fină, care nu conține fibre și substanțe nutritive esențiale, și, în același timp, crește brusc nivelul de glucoză și insulină din sânge. Mai mult ca atât, cerealele conțin mult zahăr, iar zahărul în cantități mari poate duce la obezitate, boli cardiovasculare și nu doar.
      Pancake și vafe

      Îți place să comanzi clătite sau vafe în timpul brunch-ului cu prietenele? Te sfătuim să schimbați acest obicei. Cert este că, clătitele și vafele sunt făcute din făină premium – potrivit oamenilor de știință, o astfel de făină poate provoca diabet de tip II și obezitate. În plus, clătitele și vafele sunt adesea servite cu sirop de porumb, care poate crește, de asemenea, riscul de diabet.
      Pâine cu margarină

      În majoritatea soiurilor de pâine se conțin puțini nutrienți, puține fibre și o mulțime de carbohidrați rapidzi – ceea ce înseamnă că o astfel de pâine poate ridica foarte rapid nivelul zahărului în sânge. Creșterea zahărului din sânge, la rândul său, duce la eliberarea insulinei și, după un timp scurt, te vei simțiți din nou flămândă și vei mânca mai mult decât trebuie. În ceea ce privește margarina, conține „grăsimi trans” – cel mai dăunător tip de grăsime care poate duce la boli cardiovasculare.
      Brioșe

      Brioșele sunt făcute din făină fină, ulei vegetal rafinat, ouă și zahăr. Singurul ingredient sănătos din această listă sunt ouăle. Iar restul ingredientelor sunt dăunătoare organismului. Iar dacă brioșele sunt acoperite deasupra cu un topping dulce – acest lucru crește conținutul de calorii al tortului și, desigur, conținutul de zahăr din acestea.
      Suc de fructe

      Dacă dorești să începeți ziua în mod sănătos, nu începe cu suc de fructe. Majoritatea sucurilor conțin mult zahăr, adesea în acestea se adaugă sirop de porumb – așa cum am menționat deja, aceste componente pot duce la diabet, obezitate și multe alte consecințe neplăcute. Vestea proastă este că, chiar și sucul de fructe proaspăt stors are mult zahăr. Sucurile sunt, de asemenea, dăunătoare, deoarece sunt absorbite foarte repede și duc astfel la o creștere rapidă a glicemiei. Drept urmare, la scurt timp după micul dejun s-ar putea să vă simțiți obosiți și flămânzi.
      Batonașe din granola

      Deși batonașele de granola conțin cereale integrale, acestea sunt în cantități mici, deci conținutul de fibre este scăzut. Dar zahărul în aceste produse este în doze mari. Pe lângă zahăr, batonașele de granola mai pot conține sirop de porumb. Iată de ce o astfel de gustare poate poate duce la probleme de sănătate.
      Iaurtul degresat

      Iaurtul grecesc natural cu fructe de pădure este o opțiune excelentă pentru un mic dejun sănătos. Dar la iaurtul degresat cu îndulcitor ar fi mai bine să renunți. Lipsa de grăsimi sănătoase transformă astfel de iaurturi într-un desert deloc benefic pentru sănătatea ta.
      ea.md
    • julia122997
      De julia122997
      Indiferent cum le consumăm – crude, uscate, coapte sau fierte – gutuile își păstrează proprietățile și acționează asupra întregului sistem imunitar.
      Proaspete, gutuile sunt remedii naturiste pentru buna funcționare a ficatului, dar și pentru afecțiunile psihice.
      Vă prezentăm beneficiile gutuilor pentru sănătate:
       1. Sucul de gutui
      Sucul proaspăt de gutui face adevărate minuni în vindecarea insuficienței pancreatice. El este aperitiv, fortifiant și strigent.
      2. Sirop de gutui
      Ameliorează hemoragiile uterine și hemoroizii.
      3. Sâmburi din gutui
      Din sâmburi se prepară un ceai care ajută la vindecarea tusei, bronșitei și răgușelii. Aceștia trebuie măcinați fin.
      4. Frunze de gutui
      Sub formă de ceai, sunt utile ca astrigent, în tratarea diareei.
      5. Nectar de gutui
      Pentru hepatită și insufiență hepatică, se face o cură cât mai lungă de nectar proaspăt de gutui, din care se bea câte un litru zilnic. Gutuile rase și amestecate cu miere, câte jumătate de kilogram pe zi, combat foarte eficient colita de fermentație.
      zugo.md
    • julia122997
      De julia122997
      Doi cai dresaţi au distrat bolnavii, dar şi medicii de la Spitalul Republican din Capitală.
      Timp de o oră, pacienţii au avut ocazia să urmărească animalele defilând în paşi de dans, iar cei mai curajoşi i-au călărit.
      Vremea frumoasă i-a motivat pe medici, dar şi pe antrenorii de la Şcoala de Hipism să organizeze un eveniment de suflet. 
      Specialiştii afirmă că hipoterapia este o metodă de tratament inovatoare care transmite pacienţilor o stare de liniște, de aceea călăritul e recomandat tuturor pentru o doză de relaxare și refugiu de la grijile cotidiene.
      "Toate patologiile se iau de la sistemul nervos, aceste terapii sunt suficiente pentru a scăpa de stres, depresie, iar ulterior toate bolile dispar. Ei liniştesc bine psihicul, din propria experienţă, când am urcat am simţit o stare de linişte", a spus Andrei Rudico, medic.
      Cei prezenţi au avut ocazia să hrănească animalele cu legume, fructe, să le mângâie minute în şir, dar şi să-i fotografieze.
      "Medicii noştri mereu sunt ocupaţi să trateze bolnavii, mereu au emoţii, aşa că pentru ei asta a fost o oază de relaxare. Când vedem cum medicii sunt ataşaţi de cai, îi hrănesc, ne dăm seama că nu am venit în zădar, ci ca să le dăruim emoţii, zâmbete, care pot fi transmise ulterior apropiaţilor", a spus Oxana Darii, antrenor la Şcoala de Hipism.
      Bătrânii internaţi în spital spun că nu au auzit niciodată despre efectele benefice ale acestei terapii, dar evenimentul i-a surprins plăcut.
      "E bine, mi-a plăcut ce am văzut, cred că bolnavilor le este mai bine după astfel de evenimente."
      "Acum am aflat şi noi despre această terapie şi de faptul că datorită ei sistemul nervos se restabileşte."
      S-au bucurat mult şi angajaţii instituţiei, care spun că astfel mai scapă de stresul zilnic.
      "Este o terapie în primul rând pentru medici, pentru că îţi redau un sentiment de linişte, calm. Iar tot calmul lor ne relaxează pe noi după o zi grea de lucru."
      "Este o supriză plăcută, benefică pentru pacienţi şi colaboratori."
      Hipoterapia este răspândită ca metodă de tratament în ţări precum Franţa, Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii. Acolo, animalele sunt aduse chiar la patul bolnavilor incurabili, iar specialiştii vorbesc despre efectul benefic al acestora asupra stării pacienţilor.
      publika.md
    • julia122997
      De julia122997
      Vaccinul a fost stocat în condițiile lanțului frig și va fi transportat cu auto-refrigerator special în teritoriu. Ele vor fi distribuite conform planurilor existente.
      Astăzi  vaccinul este livrat instituțiilor medicale din Chișinău și teritoriilor aferente. În următoarele zile, vaccinul antigripal va fi transportat în toate teritoriile administrative.
      Acest lot va fi utilizat preponderent pentru vaccinarea femeilor gravide şi a copiilor. Celelalte categorii de risc vor fi acoperite din următoarele 150 de mii de doze care vor fi livrate în timpul apropiat.
       Lotul a fost procurat din sursele Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, producător Sanofi Pasteur, vaccin antigripal recomandat de OMS pentru emisfera de nord, sezonul 2019/2020.
      agora.md
  •