Lucruri esențiale pe care trebuie să le știi despre menopauză


    Indiferent de vârsta ta, nu e niciodată prea devreme să cunoști aceste lucruri esențiale despre menopauză. Acest femonem reprezintă încetarea definitivă a menstruației la femei, ca urmare a încetării funcției ovariene, și poate începe încă de la 40 de ani.

media-143323463363806100.jpg

Procesul este unul natural, dar poate fi și indus, în urma unor intervenții chirurgicale sau dereglări hormonale. Menopauza chirurgicală constă în îndepărtarea ambelor ovare (de obicei și a uterului), iar motivele pentru care o femeie poate alege să facă acest lucru includ: fibronul uterin, chisturile ovariene, cancerul ovarian, prolapsul organelor pelviene sau endometrioza. Un dezechilibru hormonal poate apărea încă din adolescență și degradează treptat starea de sănătate.

Premenopauza se întinde pe 4-5 ani, iar în această perioadă activitatea hormonală ovariană scade treptat. Apar acum tulburări ale ciclului menstrual, dureri, sângerări între menstruații, dureri la nivelul sânilor, tendințe de îngrășare sau slăbire, irascibilitate, insomnie, somnolență sau depresie.

În a doua etapă, menopauza, menstrele dispar definitiv. Simptomele din premenopauză persistă și acum, dar încep să se diminueze odată cu trecerea timpului, apoi dispar. Tot acum apar ridurile, pilozitatea crește, mucoasa vaginală se usucă și pot apărea senzația de arsură, mâncărime sau dureri în timpul actului sexual. Dorința sexuală începe să scadă, pot apărea infecții ale aparatului urinar și pierderi involuntare de urină. În același timp, femeile pot deveni aparice sau depresive.

Ultima etapă este postmenopauza. În această perioadă, pielea devine mai fină, dar își pierde elasticitatea, iar părul se rărește și poate cădea. Mai pot apărea și semne de pigmentare specifică vârstei și o supraabundență de hormoni androgeni în organism.

Tratament pentru menopauza

Pentru că menopauza nu este o afecțiune, ci o etapă normală din viața fiecărei femei, ea nu poate fi tratată. Totuși, există metode prin care poți ameliora simptomele.

Se recomandă adoptarea unui stil de viață sănătos, care să includă sportul și o dietă echilibrată. Se recomandă o alimentație preponderent vegetariană, cu cât mai puține alimente procesate, se evită alcoolul și cofeina, dar și mâncărurile prea condimentate. Mai ajută și tinctura de sunătoare, valeriana, coada șoricelului și salvia.

Pentru insomnie, irascibilitate, apatie și depresie sunt recomandate tehnici de respirație, meditație sau yoga, care reușesc să te mai calmeze.

Continua viata sexuala si dupa menopauza?

Sigur că da, iar foarte multe femei o confirmă! Poate că simptomele menopauzei te-au pus pe gânduri, dar situația nu este atât de gravă cum ți-ai putea imagina. Chiar dacă dorința sexuală poate scădea, nevoia de a face dragoste cu partenerul tău nu va dispărea. Cât despre uscăciunea vaginală, aceasta poate fi contracarată cu lubrifiant, iar durerile pot fi evitate.

Care sunt bolile pentru care se mareste riscul dupa menopauza ?

  • boli cardio-vasculare;
  • osteoporoză;
  • patologia genitală și urinară;
  • creșterea riscului de diabet;
  • creșterea riscului de Alzheimer;
  • creșterea incidenței cancerului;
  • exacerbarea afecțiunilor reumatismale

cosmopolitan.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.