Intoleranta alimentara. Ce este si cum o depistezi


    In ciuda numarului foarte mare de cazuri, intoleranta alimentara nu este diagnosticata usor, tocmai pentru ca reprezinta o reactie de tip intarziat a sistemului imunitar la unul sau mai multe alimente, cu o paleta larga de semne si simptome, mai mult sau mai putin suparatoare, pe care pacientul le observa sau nu.

intoleranta.jpeg

Sub termenul generic de „intoleranta alimentara” sunt grupate un anu­mit numar de reactii ale organismului la anumite nutrimente, din cauza unui deficit enzimatic al aparatului digestiv sau unor tulburari metabolice.

Intolerantele alimentare pot fi la multe alimente, insa printre cele mai des intalnite la copii sunt intoleranta la gluten si cea la lactoza.

Intoleranta la glu­ten, constituent al graului, secarei, orezului si orzului, este cea responsabila de boala celiaca.

Intoleranta la lactoza, consecinta a unui deficit, congenital sau dobandit, al unei enzime specifice mucoasei intestina­le, lactaza, necesara hidrolizei lactozei (transformarea ei in glucoza si galactoza), principalul glucid din lapte, se manifesta printr-o diaree lichida si prin dureri ab­dominale in urma consumu­lui de lapte sau de produse care contin lactoza.

Tratamentul consta in excluderea glucozei si lac­tozei din alimentatie.

Intoleranta alimentara este o afectiune des intalnita atat in randul copiilor, cat si al adultilor. Nu este usor de depistat, fiind o afectiune ce debuteaza la nivel digestiv, insa are manifestari la nive­lul intregului organism.

Cel mai adesea, poti depista intoleranta cand micutul tau acuza dureri de stomac, cand are colici ab­dominale, diaree, constipatie, greata, inapetenta, afte bucale, scadere sau crestere ponderala brusca.

Exista uneori si simptome la nivel cutanat, precum acnee, ec­zeme, urticarie, prurit, eritem. La adulti, apar manifestari la nivelul siste­mului osteo-articular sau muscular, aceasta afectiune poate determina inflamatii ale articulatiilor. Alte semne pot fi depresiile, insomniile, starile de oboseala cronica, astenie fizica, migrene sau anxietate.

Intoleranta la gluten

Daca depistezi intoleranta la vreun tip de aliment la copilul tau, este foarte important sa citesti intotdeauna eticheta produselor din magazin si sa urmaresti cu mare atentie alimentele pe care acesta le consuma. De exemplu, conform legislatiei Uniunii Europene, glutenul este un alergen care trebuie sa fie mentionat pe eticheta. Unii producatori mentioneaza pe ambalaj „fara gluten” sau tiparesc simbolul „fara glu­ten” care consta intr-un cerc ce incadreaza un spic de grau taiat.

Atunci cand intestinul su­fera un deficit de absorbtie a nutrientilor si intervine reactia de respingere a unor alimente, intreg or­ganismul are de suferit din cauza inflamatiei.

De aceea intoleranta alimentara este o afectiune destul de greu de depistat si poate avea grade diferite de dezvoltare, de unde apar si manifestari de diferite intensitati. Intoleranta la gluten poate incepe cu manifestari evazive precum disconfort, balonare, uneori scaune dia­reice sau slabiciune, si poate ajunge la un grad inalt, prin boala celiaca.

Glutenul este un complex proteic care se gaseste in foarte multe cere­ale (grau, orz, ovaz, secara, alac si hibrizi ai acestora), dar si in toate produsele alimentare care contin faina din aceste cereale.

Acest exemplu de intole­ranta alimentara este foarte des intalnit in randul copi­ilor si necesita excluderea glutenului din alimentatie pe o perioada indelungata.

Trebuie sa stii ca aceasta afectiune are si o componen­ta genetica, de aceea copiii care au parinti sau alte rude cu intoleranta la gluten ar trebui testati si evaluati.

superbebe.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.