Informații surprinzătoare despre corpul nostru


  Pierdem 10.000 de neuroni pe zi, avem 2 kg de bacterii în corp, ne petrecem 25 de ani dormind… Corpul uman de rezervă multe surprize.

Corpul uman este o mașinărie perfectă, care își face treaba fără cusur dacă este bine întreținută. Iată, în câteva cifre, o mulțime de detalii surprinzătoare despre cum funcționează organismul nostru. Unele dintre ele sunt cu adevărat incredibile.

123 (1).jpg

Mii de miliarde de celule

În organism există mii de miliarde de celule de 200 de tipuri diferite. Aproximativ 10% dintre acestea sunt „nemuritoare”. Celelalte sunt celule care la un moment dat mor, fiind în permanență înlocuite de unele noi. Mai exact: în fiecare minut mor și sunt înlocuite 3 miliarde de celule. O celulă măsoară 0,07 mm – dacă am înșirui toate celulele, am obține un lanț cu o lungime de 15.000 km.

100.000 bătăi de inimă

Când organismul este în repaus, inima bate de circa 72 de ori pe minut, deci de peste 100.000 de ori într-o zi. Energia pe care o produce zilnic este suficientă pentru ca o semiremorcă să parcurgă 30 km. Dacă depunem efort sau suntem emoționați, frecvența cardiacă crește până la 140 de bătăi pe minut, pentru a permite organismului un flux sanguin maxim. Cât de mare ai inima? Ea cântărește aproximativ 250-350 g (în funcție de cât de mare ești tu) și este puțin mai mare ca pumnul tău.

interesnye_fakty_o_tele_cheloveka_5.jpg

8 litri de aer

Atât respirăm, în medie, în fiecare minut, pentru a asigura oxigenul necesar funcțiilor vitale. Când suntem calmi inspirăm aproximativ de 16 ori pe minut, câte o jumătate de litru de aer. În timp ce mergem sau depunem efort, consumul de oxigen crește: organismul va accelera numărul și amploarea inspirațiilor, necesarul de oxigen ajungând la 60 de litri pe minut.

100.000 km de vase de sânge 

Dacă am pune cap la cap arterele, venele și capilarele, adică toate vasele de sânge ce alcătuiesc sistemul nostru circulator am obține un cordon incredibil de lung – 100.000 km. Cu acest cordon am putea înfășura Pământul de două ori. Și totuși, o celulă roșie din sânge circulă prin întreg organismul în doar 20 de secunde.

5 milioane de fire de păr

Pe întreaga suprafață a pielii se găsesc aproximativ 5 milioane de fire de păr. Evident că pielea capului este zona cu cea mai mare densitate – aici se găsesc circa 100.000 de fire de păr, fiecare fiind programat să trăiască între 4 și 8 ani. Apoi, firul îmbătrânit cade și un altul crește în locul lui. Așadar, părul nostru crește și se înnoiește continuu, pe tot parcursul vieții: zilnic, cad între 50 și 80 de fire. Firele de pe cap cresc cu aproximativ 0,35 mm pe zi, deci cu aproximativ 12 cm pe an. Blondele au mai multe fire de păr decât brunetele, dar acestea sunt mai subțiri. Bărbații au în zona bărbii circa 25.000 de fire.

interesnye_fakty_o_tele_cheloveka_2.jpg

2 kg de bacterii

Pe piele, în sistemul digestiv (de la gură până în intestin), în vagin: avem bacterii peste tot. Sunt atât de multe încât ele reprezintă între 1 și 2 kg din greutatea noastră. Majoritatea acestor bacterii ne populează intestinul – aici ele participă activ la digestie, degradând nutrienții absorbiți. O dereglare în echilibrul diferitelor specii de bacterii poate sta la originea unor boli cronice precum maladia Crohn sau rectocolita hemoragică.

1,5 litri de salivă

Cele trei perechi de glande salivare secretă zilnic 1,5 litri de salivă, dar nu încontinuu. Cantitatea cea mai mare de salivă se secretă înainte de masă, în timp ce în cursul nopții producția de salivă este minimă. Secreția salivei este influențată și de stările noastre emoționale. Când ne e teamă sau suntem stresați salivația se reduce drastic, ceea ce ne dă senzația neplăcută de gură uscată. În schimb, contactul papilelor gustative cu anumite substanțe (ca de exemplu lămâie, oțet, zahăr) stimulează producerea salivei.

14 miliarde de neuroni

Creierul cântărește 1.600 kg la bărbați și 1.450 la femei. El conține 14 miliarde de neuroni, fiecare dintre aceștia putând fi în contact cu alți 25.000 de neuroni, creându-se astfel mii de miliarde de conexiuni. Impulsurile nervoase sunt transmise de la și spre creier cu o viteză de până la 274 km pe oră, însă unele informații parcurg traseul cu o viteză de 400 km/h. Teoretic, creierul poate stoca o cantitate de informații echivalentă cu cea din 1000 de enciclopedii. Celulele nervoase sunt singurele celule care mor fără a fi înlocuite ulterior. După vârsta de 20 de ani pierdem în fiecare zi 10.000 de neuroni, dar cu cât înaintăm în vârstă cu atât pierdem mai mulți neuroni: 50.000 până la 40 de ani și 100.000 până la 90 de ani. Astfel, în cursul vieții, creierul nostru „slăbește” – el pierde în greutate aproximativ 300 g.

4332_max.jpg

3000 de papile gustative

Papilele gustative sunt receptorii cu ajutorul cărora simțim gustul alimentelor și lichidelor pe care le consumăm. Acestea sunt dispuse pe suprafața limbii, care devine astfel o veritabilă hartă a savorilor – la baza ei se percepe gustul amar, pe margini cel acid și sărat, iar în vârf, gustul dulce.

2 milioane de glande sudoripare și 350 litri de sudoare

600 din numărul total de glande sudoripare din organism (care sunt două milioane) se găsesc în palme, fiind dispuse pe o arie ce are doar un centimetru pătrat. Când suntem stresați sau emoționați, palmele se umezesc intens – o reacție a sistemului nervos central în fața unui eventual pericol. Glandele sudoripare sunt concentrate în special în axile, palme și tălpi. Ele produc între 600 ml și un litru de sudoare pe zi, adică 350 de litri pe an.  

Un milion de ovocite

O fetiță are, la naștere, un milion de ovocite. Pare mult, însă numărul acestora va diminua constant până la menopauză. Înainte de pubertate, 75% dintre acestea vor degenera, astfel că nu vor rămâne decât 250.000 de ovocite. După vârsta de 35 de ani, din cauza schimbărilor hormonale, șansele femeii de a rămâne însărcinată se reduc cu 50% – ovulația se produce mai rar, iar ovulele „de calitate” sunt din ce în ce mai puține.

woman-591576_640.jpg

150 milioane de spermatozoizi

În cei 3 ml de spermă (echivalentul unei lingurițe) care se elimină la fiecare ejaculare se găsesc între 150 și 300 milioane de spermatozoizi. Deși „calitatea” spermei este optimă în jurul vârstei de 30 de ani, bărbații pot procrea până la vârste înaintate (chiar și la 80 de ani), grație testosteronului secretat în permanență de testicule. Durata standard a ejaculării este de 8 secunde, iar viteza cu care circulă spermatozoizii este de 18 km/h.

Și alte adevăruri incredibile

* Este imposibil să strănutăm cu ochii deschiși. Mai mult, în timpul strănutului, toate funcțiile organismului se opresc, inclusiv bătăile inimii. Aerul este expulzat cu o viteză ce atinge 160 km/h.

* Stomacul trebuie să producă la fiecare 2 săptămâni un nou strat de mucus, altfel s-ar autodigera.

* Orgasmul masculin durează 6 secunde, în timp ce al femeii 20 de secunde. În medie, omul petrece 49 de zile din viață făcând amor.

* Ochii rămân la aceeași mărime de la naștere, în timp ce nasul și urechile nu se opresc niciodată din creștere. Acestea din urmă cresc cu 1 cm în 50 de ani.

* În fiecare secundă sunt distruse 8 milioane de celule sanguine, iar în secunda următoare se nasc tot atâtea.

* În medie, ne petrecem o treime din viață dormind. Ceea ce înseamnă peste 200.000 de ore, adică 23 de ani.

* Dacă toți cei 600 de mușchi ai noștri ar „trage” deodată în aceeași direcție, am putea ridica aproximativ 25 de tone.

* Unghiile de la mâini cresc 3,5 mm pe lună, de trei ori mai repede decât cele de la picioare, care cresc doar cu 1,6 mm pe lună.

* Grație unei mici zone aflată în partea superioară a foselor nazale, putem recunoaște 10.000 de mirosuri.

femeia.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • julia122997
   De julia122997
   Japonia dispune de indicatori excelenţi pentru nutriţie şi sănătatea copiilor săi, menţinând în acelaşi timp un indice foarte scăzut al obezităţii. Secretul său? Prânzul luat la şcoală.
   Ea are de asemenea cea mai mică rată de obezitate în rândul copiilor dintre cele 41 de ţări dezvoltate ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). 
   Potrivit experţilor, la această situaţie contribuie mai mulţi factori, între care atenţia specială acordată de japonezi sănătăţii, controalele medicale periodice organizate pentru copii şi, mai ales, rolul cheie al prânzului şcolar. 
   „Mesele de prânz stabilite de nutriţionişti sunt servite în toate şcolile primare şi în majoritatea colegiilor din Japonia”, a declarat Mitsuhiko Hara, medic pediatru şi profesor la Universitatea Kasei Gakuin din Tokyo. 
   Gustările de acasă nu sunt permise Masa de prânz este obligatorie, iar gustările aduse de elevi nu sunt permise. În majoritatea şcolilor, mesele de prânz nu sunt gratuite, însă sunt puternic subvenţionate. 
   Fiecare masă este calibrată pentru a avea aproximativ 600-700 kilocalorii repartizate în mod echilibrat între glucide, carne şi legume. 
   Un prânz luat la o şcoală din regiunea Gunma (centru) oferă o idee: orez cu peşte la grătar şi o farfurie cu spanac şi germeni de soia, servite cu supă miso de porc, toate însoţite de lapte şi prune. 
   „Prânzul şcolar este conceput pentru a aduce elementele nutritive care tind să lipsească din mesele consumate acasă”, a declarat un oficial al Ministerului Educaţiei, Mayumi Ueda.
   ”Cred că acest lucru contribuie la echilibrul nutriţional necesar copiilor”, a mai spus ea. Aceste mese de prânz nu servesc doar la hrănirea copiilor, ci şi la educarea lor. 
   „Există şi un anunţ audio difuzat zilnic la şcoală pentru a explica nutrienţii din prânzul zilei şi reprezintă o modalitate bună de a educa copiii”, a spus Hara. 
   Guvernul studiază nutriţia şi obiceiurile alimentare în fiecare an şi foloseşte rezultatele acestor anchete pentru a adapta prânzurile şcolare, a adăugat ea. 
   Prânzul la școală, o tradiție veche Practica prânzurilor şcolare a început în Japonia în 1889, când boluri de orez şi peşte la grătar erau distribuite copiilor săraci din prefectura Yamagata, în nordul arhipelagului. 
   Programul s-a extins în restul ţării după cel de-al Doilea Război Mondial pentru a combate malnutriţia infantilă într-o perioadă de gravă penurie alimentară. 
   Rezultatele apar clar în statistici: Japonia are una dintre cele mai mici rate de mortalitate infantilă, iar proporţia copiilor supraponderali sau obezi cu vârste cuprinse între 5 şi 19 ani este de 14,42%, cu mult mai mică decât în majoritatea celorlalte ţări dezvoltate. 
   Conform acestui ultim criteriu, Statele Unite se situează în fruntea clasamentului UNICEF cu 41,86%, Italia cu 36,87% şi Franţa cu 30,09%.
   libertatea.ro
  • julia122997
   De julia122997
   În 1999, ea a apărut prima dată într-o prezentare Victoria’s Secret, organizată la New York.

   În anul următor, ea a devenit unul dintre cei mai importanți „îngerași” ai casei de modă, apărând pe podium în fiecare prezentare, timp de aproape o decadă.

   „Planul meu este să rămân în industrie atât timp cât corpul meu îmi va permite. Cel puțin până la 40 de ani, dar dacă voi putea rămâne și mai mult, o să o fac”, declara ea în 2017.

   Supermodelul are două fiice cu fostul soț – atletul sârb Marko Jaric. Cu toate acestea, Lima arată chiar ea ca o adolescentă, așa cum o dovedesc fotografiile fără machiaj postate adesea pe rețelele de socializare.
   stirileprotv.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Iată câteva trucuri pe care să le încerci:
   Include fructe de pădure în alimentația ta
   Îmbătrânim și pielea își pierde elasticitatea din cauza unui proces numit degradarea oxidativă a ADN-ului celular, care nu poate fi oprit, dar poate fi încetinit. Consumul regulat de fructe de pădure, în special de afine, este una dintre resursele oferite de natură pentru a combate acest efect. Afinele sunt bogate în antioxidanți care combat radicalii liberi, responsabili pentru degradarea ADN-ului celular. Include cât mai des afine în alimentația ta pentru a te bucura de toate efectele benefice ale antioxidanților.
   Limitează consumul de zahăr
   Un studiu recent a descoperit faptul că un consum ridicat de zahăr accelerează procesul de îmbrătrânire. Printre efectele zahărului se numără cearcănele, deshidratarea și apariția ridurilor. Pentru a combate îmbătrânirea prematură, experții recomandă un consum cât mai mic de zahăr și evitarea alimentelor și băuturilor dulci. Dacă îți este poftă de ceva dulce, mănâncă un fruct în locul unui desert.
   Dormi pe spate
   Dacă preferi să dormi pe burtă sau pe o parte, ar trebui să-ți schimbi acest obicei. Potrivit studiilor efectuate de-a lungul timpului, obiceiul de a dormi cu fața lipită de pernă provoacă apariția unor pliuri de contact, care devin apoi riduri permanente. Iar cea mai bună soluție este prevenirea lor. Încearcă să dormi pe spate pentru a evita instalarea ridurilor adânci. Există perne special concepute care te împiedică să dormi pe spate sau pe burtă și pe care merită să le încerci.
   Verifică nivelul calciului din organism
   Cu toții știm că avem nevoie de calciu pentru a ne menține oasele rezistente și sănătoase. Dar nu sunt mulți cei care știu că acest mineral joacă un rol crucial în prevenirea îmbătrânirii premature. Un nivel adecvat de calciu în corp reduce semnele vizibile ale îmbătrânirii și te ajută să-ți păstrezi frumusețea pe măsură ce înaintezi în vârstă.
   Bea des ceai verde
   Bogat în antioxidanți, ceaiul verde ajută la repararea celulelor de piele afectate de radicalii liberi. De asemenea, datorită efectelor antiinflamatorii, reduce inflamația la nivelul pielii, care cauzează apariția iritațiilor și a zonelor înroșite. Bea zilnic ceai verde pentru a-ți menține pielea fermă și sănătoasă. De asemenea, poți folosi ceaiul verde în tratamentele de înfrumusețare. Păstrează pliculețele de ceai verde folosite și pune-le la frigider pentru câteva minute. Așază apoi pliculețele de ceai pe ochi, care te vor ajuta să reduci cearcănele și pungile de sub ochi.
   Evită băile sau dușurile lungi, cu apă fierbinte
   Apa fierbinte are un efect negativ asupra frumuseții. Îndepărtează uleiurile naturale ale pielii, care au un rol protector. Astfel cauzează uscarea excesivă a pielii, apariția prematură a ridurilor și pierderea fermității. Evită dușurile prelungite și băile cu apă fierbinte. O modalitate simplă de a-ți menține pielea și musculatura tonifiate este cea a dușurilor alternante. Alternează jeturile de apă caldă cu cele reci pentru a stimula circulația sanguină.
   Protejează-te de soare
   Razele ultraviolete joacă un rol important în accelerarea îmbătrânirii pielii. Cu cât te expui mai mult la soare fără protecție UV, cu atât pielea ta va prezenta mai devreme semnele îmbătrânirii. Folosește zilnic cremă pentru față cu SPF de cel puțin 30, indiferent de anotimp. Este important de reținut că razele UV sunt prezente pe toată durata anului, inclusiv în sezonul rece sau atunci când este înnorat. Nu este recomandat să stai la plajă ore în șir pentru a obține acel bronz la care toată lumea visează pe timp de vară. Bronzul nu este altceva decât o reacție prin care pielea încearcă să se protejeze de efectele nocive ale razelor UVA și UVB.
   Găsește modalități de a reduce stresul
   Stresul accelerează procesul de îmbătrânire a organismului. Grijile zilnice și anxietatea duc la îmbătrânirea prematură, de aceea este necesar să găsești modalități de a reduce stresul și de a te relaxa. Meditația este o formă bună de a calma gândurile care îți provoacă neliniște. Învață să meditezi și să-ți canalizezi atenția și energia asupra aspectelor pozitive din viața ta. Este utilă oricare altă activitate care te ajută să te relaxezi, fie că este vorba de sport, dans, întâlniri cu prietenii sau timp dedicat pasiunilor tale.
   eva.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Există câteva lucruri de care ar fi bine să ții cont atunci când citești articole legate de sănătate pe internet.
   Astfel, vei știi cum să verifici dacă sfaturile menționate ar trebui sau nu aplicate în viața ta de zi cu zi sau dacă ți-ar face mai mult rău decât bine.
   Fie că sunt legate de consumul de cafea, felul în care dormi sau alimentele pe care le cumperi de la magazin, există multe studii legate de sănătate pe care le poți găsi pe internet.
   Întrebări pe care să ți le pui dacă citești sfaturi legate de sănătate de pe internet
   Studiul a fost realizat pe oameni? Multe dintre articolele de pe internet descriu descoperiri științifice revoluționare, însă majoritatea studiilor sunt făcute pe animele. 
   În acest caz, trebuie să ții cont de faptul că acesta reprezintă abia o etapă inițială din proces. Astfel, oricât de evidente ar părea rezultatele, nicio afirmație cu privire la sănătatea umană nu trebuie făcută pe baza acestor tipuri de studii.
   Este posibil ca descoperirile să reprezinte o relație cauzală? Pentru ca un studiu să fie relevant, descoperirile trebuie să reflecte o relație cauzală. 
   De exemplu, dacă un studiu a arătat că băutul de cafea este asociat cu boli de inimă, vrem să știm dacă boala se datorează consumului de cafeaua sau dacă aceste lucruri s-au produs în același timp din întâmplare. 
   Astfel, ar trebui să iei în considerare sfaturi de sănătate de pe internet doar dacă sunt susținute de studii de acest tip.
   Care este dimensiunea efectului? Pe de altă parte, nu e suficient să știm dacă expunerea la un anumit factor cauzează un efect. 
   Este important să înțelegem și cât de puternică este relația cauză-efect. Cu alte cuvinte: Cât de mult va crește riscul de îmbolnăvire dacă ești expus la factorul respectiv. 
   Dacă rezultatele studiului arată o creștere a riscului cu 50%, atunci situația e destul de îngrjiorătoare. Totuși, dacă riscul inițial este mic, situația se schimbă: dacă acesta era inițial 0,1% și are loc o creștere de 50%, atunci riscul îmbolnăvirii ajunge la 0,15%, ceea ce nu e chiar atât de dramatic.
   Rezultatul este coroborat de alte studii? Un studiu de sine-stătător, indiferent de rezultatele sale, nu ar trebui considerată dovada supremă a unei relații de cauzalitate între expunerea la un factor și boală. 
   Nu putem fi siguri până când rezultatele sunt replicate pe mai multe categorii de oameni, folosind mai multe metode.
   playtech.ro
 •