Ești perfectă așa cum ești


  Majoritatea prietenelor mele sunt mame. Și majoritatea sunt copleșite și speriate. Că nu fac bine, că nu fac destul, că nu știu cum să facă pentru a avea siguranța că celor mici le va fi bine și lin în viață. Pentru multe, prea multe femei, maternitatea vine la pachet cu un sentiment copleșitor de disperare: să nu care cumva să greșească pentru că atunci riscă să piardă din iubire.

iStock_000054662512_Full-e1442473791850-838x670.jpg

Marea majoritate a prietenelor mele se frământă, își freacă mâinile a disperare, se dau de ceasul morții pentru fiecare secundă trăită alături de copilul lor. Reușesc eu oare să-l fac fericit? Ii e bine cu mine? Sunt o mamă suficient de bună? Ne uităm către cei mici și așteptăm să ne vină de acolo confirmări pe care, în mod normal, ar trebui să le primim de la cei mari. De la soți, de la iubiți, de la părinți.

Ajungem să facem cupluri cu copiii noștri și să așteptăm de la ei să se poarte în consecință, să ne fie parteneri și mai ales surse sigure și eterne de iubire. Le dăm tot ca să putem pretinde tot. Iar când răspunsul nu e pe măsură tindem să o luăm personal: nu mă mai iubește!

Câte dintre voi nu au avut cel puțin o noapte albă pe care au plâns-o pe ascuns pentru că s-au considerat incapabile să fie mame suficient de bune? De fapt, ceea ce deplângeam în momentele acelea era sentimentul că nu suntem iubite așa cum ne doream sau, și mai rău, că nu meritam să fim iubite așa cum ne-am fi dorit.

Am mai zis-o și o repet: acolo unde copilul riscă să devină partener, presiunea este atât de mare încât va naște drame.

Am citit undeva că pentru a funcționa normal bărbații au nevoie, în primul rând, de un scop, iar femeile, în primul rând, de cineva care să le iubească și pe care să-l iubească așa cum vor ele. Ei bine, lucrurile tind să devină problematice atunci când acel "cineva" este copilul și doar copilul. Sigur, poate să nu existe altcineva în acel moment în viața ta. Dar, de multe ori, nu despre asta e vorba. Ci despre faptul că noi, femeile, facem o greșeală: profităm- dacă-mi este permis cuvântul- de copiii noștri ca să ne fabricăm iubirea așa cum o vrem noi.

Cred că copiii cu șanse mari la fericire sunt cei din familiile cu mame fericite și iubite. Cu mame care se iubesc pe sine (și cât de greu este asta!) și care au în viața lor o sursă de iubire de care să fie sigure,  astfel încât să nu mai caute perfecțiunea în relația cu copilul, să nu se mai considere rănite de orice plânset și ușă trântită.

Am văzut nenumărate mame suferind ca niște femei părăsite la fiecare ceartă cu cel mic. Copilul te iubește pentru că ești mama lui, nu pentru femeia care ești. Pe asta el nu o vede, nu-l interesează! De asta trebuie să te ocupi tu singură!

Imi aduc aminte că eu însămi aveam momente când pur și simplu nu concepeam ca relația cu Ana mea să fie altfel decât perfectă. Mi-o doream prietenă, mi-o doream confidentă, o voiam numai și numai pentru mine.

A mea! Al meu! In spatele acestor sintagme stă în general un sentiment îngrozitor de singurătate. A fost un moment în care fiica mea mi-a cerut direct să nu-i mai fiu atât de prietenă, ci să-mi iau rolul de adult în serios, astfel încât să poată și ea să greșească.

Când părintele se poartă ca un copil, inevitabil copilul ajunge să asume rolul de om mare. El va începe să aibă grijă, dar în același timp va ajunge să obosească de mic pentru că se va simți direct responsabil de fericirea noastră. Iar asta vine la pachet cu sentimentul de vină. Eu sunt sursa de iubire și fericire pentru mama mea, iar dacă ea e tristă, atunci e din cauza mea. Pentru că nu am fost suficient de bun!

Nevoia de perfecțiune ascunde de obicei o nevoie acută de iubire. Cele mai bune mame, cele mai frumoase soții, cele mai bune gospodine, cele mai eficiente la job, cele mai vocale la ședințele cu părinții, cele mai simpatice la petrecerile de familie, cele mai slabe de pe plajă, cele mai, cele mai.

Uneori, însă, aduceți-vă aminte, e nevoie de un simplu "ești perfectă așa cum ești" ca să ne facă să lăsăm garda jos, să respirăm și brusc să ne relaxăm. Doar că acea frază pe care orice femeie și-o dorește nu va veni de la copil și nici nu trebuie. Incetați să vă mai uitați în partea aia. 

blog.asa-si-asa.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Poliția te protejează dacă treci prin violență în familie. Sună la 112! 
   Au fost lansate două spoturi informative care sunt rulate la TV și pe platformele de social media, precum și informații punctuale despre cum să prevenim violența în familie. Primul spot social este adresat femeilor cu îndemnul și încurajarea de a apela la serviciul 112 atunci când se află în pericol de abuz; cel de-al doilea spot conține informații generale despre normele legale țintite agresorilor în cazuri de violență în familie. 
   „De-a lungul timpului am fost nevoită să suport înjosiri, jigniri și acte de violență. Chiar am ajuns și la spital cu o comoție, pentru îngrijiri, după ce am fost lovită. Sunt convinsă că multe femei trec prin experiențe similare, în special acum, pe timp de pandemie. Este o greșeală mare să tolerezi astfel de momente. Cel mai bun lucru pe care poți să îl faci e să suni la 112 de îndată ce te simți amenințată”, a spus actrița Ana Tkacenko, victimă a violenței în bază de gen și totodată protagonista unuia dintre video-urile lansate de IGP.
   Cum te protejezi de agresori
   Femeile care trec prin violență pot apela la o serie de măsuri pentru prevenirea sau evitarea efectelor agresiunii. În primul rând, într-un loc de siguranță trebuie să suni la 112 și să aștepți intervenția organelor de poliție. În cazul în care, în regim de urgență trebuie să părăsești casa, asigură-te că ai o cheie de rezervă, ai la tine niște bani, haine de schimb (și pentru copii, dacă sunt) și acte de identitate. Pentru a nu fi urmărită de agresor, e bine să ai la tine un telefon cu o cartelă diferită, despre care să știi doar tu. La secția de poliție vei fi îndrumată de tot procesul ce va urma ulterior.
   Cum te poate ajuta Telefonul de Încredere pentru Femei 08008 8008 
   Dacă nu te mai simți în siguranță în casa ta și ai nevoie de ajutor, sună la orice oră din zi sau noapte la Telefonul de Încredere pentru Femei 0 8008 8008 și poți beneficia de mai multe servicii gratuite și confidențiale: informare și orientare, consiliere de suport, consiliere juridică primară, asistență juridică gratuită, consiliere psihologică individuală și, în caz de necesitate, vei fi redirecționată la un plasament pentru femei amplasat în zona în care te afli. 
   Violența domestică este o infracțiune care se pedepsește cu închisoare de la 3 la 15 ani.
   Trebuie să știi că agresorii familiali intră imediat sub supravegherea nemijlocită a Poliției, care are dreptul să aplice Ordin de Restricție sau Ordin de Urgență. Astfel, agresorul va fi obligat să părăsească temporar locuința comună ori să stea departe de locuința în care te afli tu. 
   Cazurile de violență domestică, în creștere
   În primele nouă luni ale anului curent au fost înregistrate 9.844 de sesizări și autosesizări despre cazurile de violență domestică, cu 1.814 mai multe decât în aceeași perioadă din 2019. 630 din aceste cazuri au fost legate de violența în familie, urmate de 15 cazuri de omor intenționat, 21 de cazuri de viol și 9 cazuri de violență sexuală. În aceeași perioadă de timp, 1.093 dintre victimele înregistrate sunt femei, în 62 de cazuri sunt femei cu copii, 48 de victime bărbați și 33 de copii. Poliția a eliberat 3.650 de ordine de restricție în regim de urgență și 502 de ordonanțe de protecție, în creștere față de anul trecut.
   Această campanie este realizată de către Inspectoratul General al Poliției cu susținerea financiară a Ambasadei SUA la Chișinău și în parteneriat cu Asociația Obștească Centrul Internațional „La Strada” și Coaliția Națională „VIAȚA FĂRĂ VIOLENȚĂ ÎN FAMILIE”.
   politiacapitalei.md
    
   Полиция проводит акцию "16 дней активных действий против гендерного насилия"
   Генеральная инспекция полиции начинает кампанию по информированию и профилактике домашнего насилия в рамках глобальной акции «16 дней активных действий против гендерного насилия».

    
   Были сняты два информационных ролика, которые транслируются по телевидению и в социальных сетях. Также было опубликовано пошаговое руководство по предотвращению насилия в семье. Первый социальный ролик адресован женщинам, он побуждает и поощряет их обращаться в службу 112 в случае, если они столкнулись с жестоким обращением. Второй ролик содержит общую информацию о правовых нормах, направленных против агрессоров в случаях домашнего насилия.
   «Долгое время мне приходилось терпеть унижения, оскорбления и насилие. Я даже попала в больницу с сотрясением мозга после того, как меня ударили. Уверена, что многие женщины проходят через это, особенно сейчас, во время пандемии. Терпеть такую ситуацию – большая ошибка. Лучшее, что вы можете сделать, это позвонить по номеру 112, как только почувствуете угрозу», – рассказала актриса Анна Ткаченко, жертва гендерного насилия, а также главная героиня одного из видеороликов, выпущенных ГИП.
   Как защитить себя от агрессоров 
   Женщины, подвергшиеся насилию, могут прибегнуть к ряду мер, чтобы предотвратить или избежать последствий агрессии. Прежде всего нужно позвонить по номеру 112 из безопасного места и дождаться вмешательства полиции. Если вам придется покинуть дом в спешке, убедитесь, что у вас есть документы, удостоверяющие личность, запасной ключ, деньги, сменная одежда (в том числе и для детей). Для того чтобы избежать угроз по телефону, нужно иметь запасную SIM-карту, о которой будете знать только вы. В полицейском участке вы получите руководство к дальнейшим действиям.
   Чем может помочь телефон доверия 08008 8008 
   Если вы не чувствуете себя дома в безопасности и вам нужна помощь, в любое время суток звоните по номеру горячей линии для женщин 0 8008 8008. Тут вам бесплатно и конфиденциально окажут помощь, включая: предоставление информации и рекомендаций, консультационную поддержку, первичную юридическую консультацию, бесплатную юридическую помощь, индивидуальную психологическую консультацию. При необходимости, вас перенаправят в приют для женщин, расположенный в вашем районе. 
   Домашнее насилие – преступление, наказуемое лишением свободы от 3 до 15 лет
   Вы должны знать, что семейные агрессоры немедленно попадают под непосредственный надзор полиции, которая имеет право применить запретительный или срочный ордер. Таким образом, агрессор будет вынужден временно покинуть общий дом или держаться подальше от дома, в котором вы находитесь.
   Выросло число случаев домашнего насилия
   За первые девять месяцев этого года поступило 9 844 обращений и жалоб о домашнем насилии. Это на 1 814 больше, чем за аналогичный период 2019 года. Из этих случаев 630 связаны с домашним насилием, 15 случаев умышленного убийства, 21 случай изнасилования и 9 случаев сексуального домогательства. За тот же период, среди зарегистрированных жертв 1093 – женщины, в 62 случаях – женщины с детьми, 48 потерпевших-мужчин и 33 ребенка. Полиция выдала 3650 срочных запретительных ордеров и 502 охранных ордера, что больше чем в прошлом году.
   Кампания проводится Главной инспекцией полиции при финансовой поддержке Посольства США в Кишиневе, и в партнерстве с Общественным объединением «Международный центр „La Strada”» и Национальной коалицией „ЖИЗНЬ БЕЗ ДОМАШНЕГО НАСИЛИЯ”.
   politiacapitalei.md
  • LupuCristinna
   De LupuCristinna
   Așa sună una dintre afirmațiile femeii care a reușit să împartă internetul în două tabere: pe de o parte se află persoanele care consideră că mariajul este cel mai important, deoarece îți aduce cele mai mari satisfacții, iar pe de cealaltă parte sunt femeile care consideră că educația și cariera sunt mult mai importante pentru o femeie, iar căsătoria este opțională.
   Înainte de a începe să o judeci pe această tânără, află că Natalie Brooke este căsătorită și a fost cerută de soție în urmă cu doar un an de către prietenul ei. Tocmai acest eveniment a determinat-o să se gândească de ce mariajul este văzut de toată lumea ca un lucru esențial, care te definește ca persoană și care îți poate aduce cea mai mare satisfacție în viață. Mai pe scurt, de ce persoanele singure, care își urmăresc interesele educaționale și profesionale sunt percepute ca niște ciudățenii ale naturii, care nu pot fi ca toți ceilalți și care nu se pot adapta. Citește mesajul femeii mai jos!
   Ce spune femeia care a împărțit internetul în două tabere!

   Deși este fericită în relația pe care o are, Natalie se întreabă adesea de ce actul căsătoriei este pus pe un piedestal și este văzut ca fiind un lucru mai important decât succesul pe care ți-l pot aduce educația și cariera.
   În 1950, majoritatea femeilor erau casnice. Așadar, principalul scop al acestora era să se căsătorească și să fie niște mame bune, dar și soții iubitoare. Faptul că erai soție te definea și de aceea trebuia să îți găsești perechea și să te căsătorești în jur de 20 de ani.
   Totuși, acest lucru nu se mai întâmplă în ziua de astăzi. În societatea actuală, femeile sunt antreprenori de succes, avocați, profesori, directori de firme, inventatori, designeri, cercetători, scriitori și consultanți. Merg la facultate și au diplome de master și de doctorat. Tot femeile sunt cele care muncesc din greu pentru a avansa în poziții la locul de muncă, figuri importante în guvernele care ne conduc și personalități care încearcă să schimbe lumea cu inovațiile din diverse domenii.
   Deși majoritatea acestor femei sunt căsătorite, ele nu sunt definite de numele lor de familie, pe care îl au din partea soțului. Marea frustrare pe care o resimte Nicole provine din faptul că persoanele din jur sunt mai interesate de viața ei personală și de relația cu persoana iubită decât de realizările profesionale. Aceasta afirmă că există lucruri mai importante decât inelul de pe deget și, deși înțelege curiozitatea persoanelor apropiate, nu poate să nu se întrebe de ce acest aspect al vieții e atât de intrigant.
   „Nu trebuie să fii extraordinar de deșteaptă, să faci cursuri speciale sau să ai anumite abilități pentru a te mărita. Trebuie doar să vrei să îți găsești jumătatea.”
   După părerea lui Natalie, măritatul nu trebuie să fie văzut ca fiind mai important decât succesul academic sau cel profesional. La urma urmei, nu trebuie să muncești prea mult atunci când vrei să te măriți, ci doar să îți dorești să trăiești alături de o altă persoană, cu care să împarți totul.
   Acest lucru nu înseamnă că dacă te căsătorești nu realizezi ceva, spune Natalie. Totuși, ea este de părere că adevărata satisfacție într-o relație nu o obții atunci când persoana dragă îngenunchează în fața ta și îți pune un inel pe deget, ci atunci când reușiți împreună să treceți peste problemele financiare, peste boli și stres, dar și să rămâneți la fel de apropiați atunci după ce apar copiii. A trăi împreună în această eră în care peste 50% dintre căsnicii sfârșesc cu un divorț este cu siguranță o realizare!
   Natalie subliniază faptul că a te căsători este un eveniment important din viața oricăruia dintre noi și este extrem de plăcut să îți găsești jumătatea, alături de care să îți petreci tot restul vieții. Totuși, inelul nu te definește ca femeie. Așadar, dacă ești fericită atunci când prietenele, surorile sau colegele de la muncă se căsătoresc, fii la fel de fericită atunci când acestea își găsesc un loc de muncă bun, când sunt promovate, când termină facultatea sau masterul sau când își deschid propria afacere.
   Tu ce părere ai despre poziția lui Natalie? Ești de acord cu acest lucru sau consideri că a te căsători este mult mai important decât educația și viața profesională?
   divahair.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Totodată, 75% dintre cei chestionați au căzut de acord cu afirmația că femeile ar trebuie să acorde mai multă atenție familiei decât carierei.

   De asemenea, 63% dintre intervievați sunt de părere că de întreținerea financiară a gospodăriei trebuie să se ocupe bărbatul. De partea cealaltă, 72% au spus că femeia este cea care trebuie să iasă în concediu de îngrijire a copilului.

   Menționăm că sondajul a fost realizat în perioada 15 noiembrie-20 decembrie, pe un eșantion de 815 respondenți din Chișinău, cu vârsta 25-45 de ani. Marja de eroare este de +/- 3,4%.
   agora.md
  • julia122997
   De julia122997
   Figura de clepsidră
   Asta nu e vreo noutate.Venus din Milo, Marilyn Monroe și Kim Kardashian s-au bazat tot pe asta pentru a ajunge la adorație în masă, fiecare în felul ei.
   Bărbații sunt creaturi vizuale, trebuie să le placă de ține fizic pentru a se bagă în chestii serioase, gen o conversație la bar sau un mers în tandem, spre altar. Tot ce e cuprins între cele două acțiuni pornește de la o privire.
   Ce nu știam însă e că privirea respectivă, chiar și de câteva milisecunde, e extrem de precisă și ține de matematică de fapt. Barnaby Dixson, specialist în antropologie, spune că ochiul bărbatului se oprește mereu la mijloc și preferă o proporție anume între șolduri și talie. Se pare că formulă magică are în vedere o talie care măsoară 70% din circumferința șoldurilor.
   Un asemenea raport îi da semnal automat creierului masculin și spune sus și tare că femeia este fertilă și capabilă să-i dea urmași sănătoși, cu șanse mari de supraviețuire. Da, asta contează încă pentru creierul uman. V-aș spune exact care e procentul în care contează asta pentru mine, dar mai bine trecem cu vederea.
   O voce mai subțirică
   Bărbații preferă o voce mai pițigăiată, mai ascuțită pe alocuri, pentru că asta ii duce cu gândul la vârstă mai tânăra a femeii în cauza. Plus că o voce suavă și subțirică vine mai degrabă la pachet cu un corp la fel, nu? Sunt șanse mari că mintea lor să facă o asemenea asociere.
   Par sănătos și dinți mari
   Tot la fertilitate și sănătate ne întoarcem. Adevărul este că și nouă ne place părul nostru tot așa, sănătos, bogat și strălucitor, deci nu i-aș judecă prea aspru pe bărbați. La partea a două, însă,  intră și zâmbetul și frecvența cu care-l folosim, doamnelor, eu cred că asta încearcă să ne transmită.
   Mai puțin machiaj
   Vă mai miră că s-a făcut un studiu și pe tema asta? N-ar trebui. Se pare că bărbații preferă cu până la 40% mai puțin machiaj pe tenul de domniță. Ce nu știu ei este că și noi ne-am prins de această preferință și tocmai de aceea „the no make-up make-up” e in trend de ceva timp. (HA!)
   Roșu
   Pe buze sau bluze, culoarea asta nu dezamăgește la atras atenția în masă. Nici în rândul bărbaților, și nici, evident, în regnul animal.
   Având în vedere că aspectele științifice de mai sus sunt atinse în proporții destul de mari de majoritatea femeilor, zău că nu mi-aș face griji în privința viitorului nostru ca specie.
   andreearaicu.ro
  • julia122997
   De julia122997
   Deși primul an de maternitate este plin de emoții de nedescris, de momente unice care-ți vor rămâne întipărite în memorie o viață întreagă, trebuie să știi că este și un an stresant, obositor și solicitant în care 24 de ore din 24 trebuie să fii cu ochii pe micuțul tău. Pentru a fi gata oricând să-i acorzi sprijin, alinare, hrană. Citește mai jos cum este cu adevărat primul an de după venirea pe lume a bebelușului, fii optimistă și bine informată, iar maternitatea va deveni cu adevărat cea mai frumoasă perioadă a vieții.
   Recuperarea. Trebuie să știi că indiferent dacă ai născut natural sau prin cezariană, recuperarea după naștere durează în jur de șase săptămâni. În timpul perioadei de recuperare, numită și stare de lăuzie, vei avea pulsul mai lent de 60-70 de bătăi pe minut, iar temperatura va fi sub 37 de grade. În această perioadă nu trebuie să ridici nimic greu și trebuie să te odihnești în timpul zilei, întrucât traversezi o perioadă în care ai imunitatea și rezistența corpului extrem de scăzute.
   Alăptarea. Deși este un proces firesc de hrănire a copilului, la început alăptarea poate fi destul de dificilă, solicitantă sau chiar dureroasă. Mai ales că din postura ta de proaspătă mămică, ești stresată, obosită, în plus, faptul că nu știi cum să-ți alăptezi corect micuțul pune și mai multă presiune pe tine, iar acest lucru vă afecta secreția laptelui și va spori plânsul bebelușului. Asigură-te că în procesul de alăptare ești relaxată, ți-ai ales o poziție confortabilă, iar poziția micuțului îi permite să prindă cu gurița nu doar sfârcul, ci și zona din jurul acestuia pentru a primi suficient lăptic în timpul mesei. Treptat, alăptarea va deveni fascinant de frumoasă și va crea o legătură emoțională puternică intre tine și micuțul tău. Totuși, deși este un proces firesc și absolut normal, în societatea noastră alăptarea în public este încă un tabu. Pentru a alăpta cu eleganță oriunde te afli, asigură-te că ai în garderoba ta de haine alaptare și, mai ales, sutiene pentru alăptare. Sunt comode, practice și în plus îți oferă un suport sporit pentru sănii plini cu lapte. Partea detașabilă a unui astfel de sutien te vă ajuta să alăptezi cu ușurință și discreție.
   Oboseala. Primul an de maternitate este esențial pentru buna dezvoltare fizică și psihică a bebelușului tău. În primele 3 luni, creierul și corpul micuțului încep să se adapteze noii lumi, la început micuțul vă comunica doar prin plâns, iar acest lucru va fi destul de stresant pentru tine ca mamă, va dura ceva timp până îi vei înțelege cu adevărat nevoile și emoțiile. Pregătește-te pentru o perioadă în care vei dormi foarte puțin pe parcursul nopții, din cauza colicilor, erupției dinților și măselelor și unei posibile depresii postnatale. În plus, s-ar putea că în această perioadă relația cu partenerul să se deterioreze. Sau din contra, s-ar putea ca „meseria” de părinte să vă apropie și mai mult.
   diez.md
 •