Diferite tipuri de lapte și beneficiile acestora


    Lapte de migdale, lapte de caju și alte tipuri de lapte care au devenit populare în ultima perioadă și pe care le consumăm aproape zilnic. Cum anume beneficiază organismul nostru în urma consumului fiecărui tip de lapte, află mai jos.

2019_03_25_quick_and_easy_homemade_oatmilk_1.jpg

Lapte degresat

Laptele degresat, fără grăsimi a făcut ravagii în anii 90, când dietele cu conținut scăzut de grăsimi erau în vogă. Iar studiile arată că, grăsimea crește pofta de mâncare.

Lapte integral

Spre deosebire de laptele degresat, laptele integral are conținutul de grăsime intact. Deși o cană de lapte integral conține cinci grame de grăsimi saturate, aceasta poate face parte dintr-un regim alimentar sănătos.

De asemenea, prăjiturile și brioșele făcute cu lapte integral tind să nu se usuce la fel de mult și să aibă o textură mai fină.

Lapte fără lactoză

Produsele lactate fără lactoză sunt o opțiune excelentă pentru persoanele care sunt intolerante la lactoză. Laptele fără lactoză conține toate elementele componente benefice (cum ar fi calciul și alți nutrienți) care se găsesc în laptele obișnuit.

Lapte de migdale

Unul dintre cele mai populare tipuri de lapte pe bază de plante de pe piață, laptele de migdale este semnificativ mai scăzut în calorii, grăsimi și proteine decât laptele de vacă. Este mai bogat în vitamine și minerale, în special vitamina E.

Deși îl poți folosi la gătit și la coacere, laptele de migdale are o aromă și o textură mai scăzute decât laptele de vacă.

Laptele de caju

La fel ca laptele de migdale, laptele de caju are un conținut scăzut de calorii și grăsimi. El este asemenea, o sursă bună de grăsimi polinesaturate, vitamina, A și vitamina E.

Cu o textură bogată în nuci, cremoasă, laptele de caju este un adaos excelent la smoothie-uri.

Lapte de ovăz

Cunoscut pentru textura sa cremoasă și aroma sa plăcută, laptele de ovăz câștigă din ce în ce mai mult teren.

Deși conține mai multe calorii decât multe alte tipuri de lapte pe bază de plante, aduce, de asemenea, un aport mai mare în proteine. Textura sa cremoasă provine de la numărul mai mare de carbohidrați existent din laptele de ovăz, care oferă și o cantitate suplimentară de fibre.

Mulțumită aromei și texturii mai puternice a laptelui de ovăz, a devenit un lapte popular bazat pe plante în magazinele de cafea.

kudika.ro





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


  • Conținut similar

    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Despre aceasta a anunțat primarul general Ion Ceban într-o postare pe pagina sa de Facebook, transmite Știri.md.
      "O comisie municipală urmează să verifice situația referitor la prestarea serviciilor de alimentație publică a copiilor din instituțiile de învățământ școlar și preșcolar din capitală. Rezultatele controlului și măsurile necesare pentru soluționarea problemelor la acest capitolul vor fi incluse într-un raport care urmează a fi prezentat în termen de 3 luni. La fel, la solicitarea noastră, Curtea de Conturi efectuează un audit la cele 5 combinate de alimentație publică pentru școlari", a scris Ion Ceban.
      Totodată edilul a menționat că în prezent Primăria Chișinău perfectează un nou concept de alimentație în instituțiile de învățământ din capitală, ce presupune revizuirea și modernizarea sistemului existent şi externalizarea procedurilor de achiziționare a produselor alimentare.
      "Îmi doresc să vedem cum stau lucrurile cu adevărat în acest domeniu și cum putem interveni pentru a îmbunătăți alimentația preşcolarilor şi elevilor, deoarece este sănătatea copiilor noștri. Instituțiile de învățământ trebuie să se ocupe de educarea copiilor și nu de achiziții publice în domeniul alimentației", a mai scris Ceban.
      stiri.md
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Singurele drumuri pe care majoritatea dintre noi le mai facem în ultima vreme sunt cele la supermarket. Însă, este extrem de important ca, atunci când facem cumpărăturile, să ştim ce alimente este mai bine să evităm. Statul în casă şi lipsa mişcării ne face să fim mai vulnerabili decât de obicei la tot felul de afecţiuni, astfel că alimentaţia noastră trebuie să fie una sănătoasă.
      Nutriţionistul Gianluca Mech explică ce tip de alimente să evităm să cumpărăm pentru ca izolarea să nu ne afecteze atât silueta, cât şi starea de sănătate.

      „Alimentele de evitat în timpul carantinei sunt cele procesate, adică exact ceea ce majoritatea oamenilor tind să cumpere, considerând că nu sunt uşor perisabile. Însă, acestea conţin ingrediente sintetice, precum agenţi de intensificare a aromelor, coloranţi, emulsifianţi, îndulcitori artificiali şi alţi aditivi folosiţi pentru a imita calităţile alimentelor proaspete”, a precizat nutriţionistul.
      „Pot conţine acizi graşi trans, adică grăsimi industriale capabile să reziste la temperaturi ridicate. De asemenea, fac alimentele să reziste mai mult şi să nu râncezească. Acizii graşi trans nu sunt sănătoşi, deoarece pot creşte nivelul LDL (colesterolul „rău”), dar nu şi HDL (colesterolul „bun”), crescând riscul de a dezvolta boli cardiovasculare” a adăugat el.
      Ce anume să nu cumpărăm din supermarket
      Conform lui Mech, alimentele procesate sunt sărace în vitamine, fibre şi alţi micronutrienţi esenţiali. Printre acestea se află: băuturile dulci şi carbogazoase, gustările dulci ambalate, îngheţata industrială, ciocolata, dulciurile industriale, pâinea, margarina, biscuiţii industriali, prăjiturile şi amestecurile pentru prăjituri, cereale „nenaturale” pentru micul dejun, băuturile energizante, băuturile de fructe cu adaos de zahăr sau îndulcitori artificiali, carnea procesată, (cum ar fi cârnaţii sau mezelurile)şi supele instant.
      Desigur, lista nu se termină aici. Conservele precum fasolea gătită la borcan şi sosuri ca maioneza sau ketchup sunt la fel de dăunătoare sănătăţii, în special în această perioadă cănd organismul este privat de efort fizic.
      Pe de altă parte, sunt indicate cât mai multe fructe şi legume proaspete. Pentru a evita drumuri dese la piaţă sau la supermarket, se pot cumpăra fructe şi legume congelate. Atenţie, însă, cele conservate conţin, de obicei, cantităţi mari de zahăr şi aditivi alimentari care dăunează sănătăţii.
      Pentru „ceva dulce” sunt recomandate ciocolata neagră, fructele, mierea şi, în cantităţi mai mici, dulciurile preparate în casă.
      clickpentrufemei.ro
    • alexandrarum
      De alexandrarum
      Este foarte bine să fim pregătiţi şi să avem cât mai puţine nevoi care să ne scoată din casă în următoarea perioadă. Dacă în primele zile, majoritatea dintre noi şi-a făcut poftele şi a gătit ca de Crăciun, iată că a venit momentul să fim raţionali - să consumăm atât cât este nevoie, să ne păstrăm în formă fizică şi mentală bună şi să folosim resursele într-un mod echilibrat.
      Ce putem găti ca să nu ne îngrăşăm având în vedere că facem mult mai puţină mişcare?
      ”În general, la felurile de mâncare gătită, încărcătura calorică mare este dată de grăsime, fie că e vorba de uleiuri sau de grăsimea din carne” explică dr Şerban Damian, nutriţionist. Aşadar, puteţi adapta diverse reţete punând mai puţine grăsimi. ”Putem să folosim carne slabă, legume şi uleiuri vegetale în cantităţi mai reduse şi atunci vom avea nişte preparate mai dietetice” completează dr. Damian.
      Atenţie, evitaţi alimentele prăjite!
      Deşi, multe alimente prăjite fac parte din categoria alimentelor ”comfort food”, mai ales în perioada autoizolării la domiciliu pentru oprirea infecţiilor cu coronavirus, este important să nu gătim prăjit. ”Prăjirea este o metodă de gătire care creşte considerabil valoarea calorică a produselor, aşa că e bine să o evităm (în general, nu doar acum). ” consideră dr. Şerban Damian.
      Dar cu dulciurile ce facem?
      Fiecare dintre noi, cu copii sau nu, a pus în cămară şi câteva dulciuri sau va face prăjituri acasă. ”Prăjiturile şi dulciurile în general aduc multe calorii, nu e o noutate pentru nimeni” atrage atenţia nutriţionistul.
      csid.ro
    • julia122997
      De julia122997
      „Suntem în pregătirea documentului, mecanismul dat este foarte anevoios din considerentul că finanţarea este din mai multe părţi, vine prin trei tipuri de buget, trei linii de finanţare, colegii de la PNUD lucrează la mecanismul dat, le-am oferit tot suportul de care au avut nevoie. Cel puţin ne-am propus pentru implementare deja probabil etapizat să începem cu 1 aprilie”, a declarat Angela Cutasevici, viceprimar al capitalei.
      „Trebuie să ne asigurăm că până pe 1 aprilie nu o să avem surprize în instituţie dacă mai auzim undeva că în şcoală sau în grădiniţe este ceva necalitativ, cine vă trebuie? vă trebuie ANSA?, trimitem ANSA, vă trebuie altcineva?, o să discutăm, dar vreau ca în şcoli, în grădiniţe să nu existe probleme”, a menţionat primarul de Chişinău, Ion Ceban.
      Săptămâna trecută, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a anunţat că neregulile în alimentaţia copiilor din şcoli şi grădiniţe continuă să fie înregistrate. Pe parcursul anului trecut, în urma mai multor controale inopinate în instituţiile de învăţământ şcolar şi preşcolar din ţară, au fost depistate loturi de produse alterate, dar şi peşte infestat cu paraziţi. Pe aceste cazuri au fost întocmite aproximativ 100 de procese verbale şi aplicate amenzi în sumă totală de 185 500 de lei. La fel, anul trecut au fost prelevate şi 80 de probe de apă, dintre care jumătate erau neconforme.
      Amintim ca scandalul licitaţiilor trucate şi alimentelor alterate în grădiniţele din capitală a avut loc în noiembrie 2016, în urma căruia 17 persoane au fost plasate în arest la domiciliu. Până în prezent, dosarul nu are finalitate.
      trm.md
    • julia122997
      De julia122997
      Potrivit viceprimarului Angela Cutasevici, din 1 aprilie, va fi implementat un un proiect pilot, iar acum se duc tratative cu reprezentanţii unei agenţii care va procura produsele în următoarele şase luni.

      "Pentru a evita aceste neconformități, pentru a exclude acele probleme care s-au acumulat pe parcursul anilor. Suntem în discuţii intense cu o agenţie externă care şi-au propus să ne ajute în vederea achizițiilor produselor alimentare, la nivel de pilot pentru o jumătate de an, acum până la sfârşitul anului 2020", a menţionat Angela Cutasevici, viceprimarul Capitalei.

      Potrivit autorităților municipale, dacă proiectul va înregistra rezultate pozitive, atunci ar putea fi extins şi la nivel naţional, printr-o hotărâre aprobată de Guvern. Potrivit datelor oficiale, în Moldova sunt aproape 1.220 de instituții de învățământ primar și secundar și circa 1480 de grădinițe.
      publika.md
  •