1. Dieta Atkins - Principiul de bază este reducerea produselor cu indice glicemic înalt, a glucidelor ușor asimilabile și a celor complexe pînă la 20 g în prima perioadă ( 2 săptămîni) cu adăugarea treptată a acestora pe parcursul următoarelor trei perioade. În schimb, se permite utilizarea nelimitată a proteinelor vegetale și animale, a grăsimilor saturate, dar reducerea uleiurilor vegetale.Astfel, avînd drept sursă primordială pentru energie lipidele, organismul le utilizează, transformînd o parte din ele în corpi cetonici- sub această formă și fiind utilizați.
Plusuri: Eficacitatea acestei diete în comparație cu alte diete hipoglucidice , stabilitatea rezultatelor obținute, fapt confirmat de peste 20 studii medicale, efectuate în decurs de 12 ani.
Minusuri: Cantitatea mică de glucide, ce se oferă organismului este suficientă pentru asigurarea funcționării țesuturilor, ce necesită doar glucide (creierul, spre exemlu), dar doar pentru prima perioadă, din contul rezervelor de glucide din mușchi și ficat. După epuizarea acestor rezerve, activitatea fizică și intelectuală va putea fi restricționată, din cauza reurselor energetice obișnuite insuficiente pentru organism.
Dificultatea constă în faptul că sunt interzise în totalitate oricare tipuri de dulciuri concentrate, chiar și după atingerea scopului dorit.Dacă preferați în același timp să utilizați deseori uleiurile vegetale și legumele bogate în amidon( cartofii, morcovul) veți întîlni unele impedimente din start.
2. Dieta sudică - Presupune consumul nelimitat de proteine și restricționarea drastică a lipidelor, îndeosebi a celor saturate. Glucidele de asemenea sunt restricționate, astfel încît sursa principală de energie a organismului rămîn a fi proteinele.
Plusuri:Proteinele asigură sațietatea pe o durată lungă de timp și stimulează sinteza hormonilor ce suprimă foamea, solicitînd totodată și o cantitate mai mare de kilocalorii pentru a fi digerate.
Minusuri: Problemele digestive- consumul insuficient de fibre alimentare, hiperproteic va încetini motilitatea bolului alimentar de-a lungul tractului digestiv și va favoriza procesele de putrefacție. În plus, comparativ cu glucidele și lipidele, proteinele au un rol energetic minor, ceea ce va contribui la o senzație de oboseală și lipsă de forțe în timpul zilei de lucru.
Deși 24 studii medicale demonstrează eficacitatea acestui tip de diete, după parametrii nutritivi aceasta cedează considerabil.
3. Dieta vegană - Are la bază consumul produselor vegetale, cu excluderea completă sau parțială ( lacto ovo vegetarieni, vegetarieni ce consumă pește și produse de mare) a produselor de origine animalieră.
Plusuri:Datorită micșorării drastice a cantității de kilocalorii din contul excluderii produselor animaliere kilogramele în plus pleacă rapid și rămîn stabile pentru o perioadă mai îndelungată în cazul respectării regimului încontinuu, comparativ cu dietele lacto ovo vegetarienilor și a dietelor hipolipidice.La reintroducerea în alimentație a produselor animaliere, kilogramele veganilor revin, de asemenea, mai greu.
Minusuri:În cazul urmării unei diete vegane necorespunzătoare, există riscul unor carențe semnificative de iod, zinc, fier, calciu, acizilor grași omega 3, vit. B12, vit. K.
Pentru a depăși aceste carențe este necesară adăugarea suplimentelor nutritive alături de planul nutrițional bine planificat.
4.Dieta cetogenică - Presupune un regim alimentar bogat în lipide, moderat în proteine și foarte sărac în glucide. Datorită eliminării glucidelor drept sursă primordială de energie, organismul transformă lipidele prezente din abundență în corpi cetonici, care sunt utilizați de către creier pentru funcționare. Acest proces poartă denumirea de cetogeneză.
Plusuri: Pierderile în greutate în cadrul acestui regim sunt semnificative , fapt ce se datorează :
- sațietății, asigurate de proteine
- eliminării glucidelor, excesul cărora adesea se depozitează sub formă de grăsimi
- gluconeogenezei- sintezei glucidelor din grăsimi și proteine,poces ce implică cheltuieli energetice adiționale
- sensibilității la insulină și eliminării manifestărilor sindromului metabolic, alături de riscul diabetului zaharat și a hipertensiunii arteriale
- intensificării arderii grăsimilor
Studiile demonstrează că persoanele, ce au urmat acest tip de regim au reușit să înregistreze cele mai bune rezultate, comparativ cu cei ce au urmat o dietă săracă în lipide și bogată în glucide. De asemeni, 7 din 12 diabetici au renunțat la medicație și au înregistrat scăderi ale nivelului glicemiei.
Minusui: Obosealași scăderea capacității de muncă în prima perioadă, fapt datorat scăderii cantității de glucide.
5. Dieta paleo - Principiul de bază este consumul produselor animaliere și vegetale naturale, neprocesate, asemeni strămoșilor noștri ( paleo- prescurtat de la paleolitic).
Plusuri: Pierderi semnificative de greutate, fără calcularea cantității de kilocalorii, rezultatele fiind obținute prin:
- eliminarea alimentelor procesate, sursa majoră de calorii goale în dieta modernă
- cantității mari de proteine, ce oferă sațietate cantității scăzute de glucide din contul făinoaselor, orezului și a cartofilor
- eliminării zahărului adăugat, sursa majoră de calorii și patologii adiționale
Studiile efectuate demonstrează eficacitatea acestui regim prin reducerea obezității abdominale, sporirea sensibilității la insulină și scăderea glicemiei, reducerea riscului dezvoltării maladiilor cardiovasculare, reducerea inflamației. În plus, diabeticii ce au urmat dieta paleo au înregistrat o scădere mai accentuată în kilograme și în centimetri, alături de scăderea glicemiei, comparativ cu cei ce au urmat dieta standartă pentru diabetici.
Minusuri: Dificultățile, care pot fi întîlnite în urma căutării produselor neprocesate, obținute în urma proceselor strict naturale
6. Dieta Zone - se bazează pe consumul alimentelor conform proporției: 30 % proteină slabă, 30 % grăsimi nesaturate ( vegetale) și 40 % glucide complexe, cu indice glicemic scăzut. Conform regimului, o modalitate de a verifica aceste proporții este regula porției- atît cît încape în palmă și atît cît ochiul propriu ne zice că ar fi porția.
Plusuri:Îmbunătățirea profilului lipidic (deși studiile nu au demonstrat diferențe remarcabile) și renunțarea la produsele procesate, hipercalorice.
Minusuri: Modalitățile subiective de măsurare a porțiilor, cu riscul de a întrece proporțiile menționate și a nu obține rezultatele dorite. Totodată, studiile efectuate asupra dietei date nu au fost suficiente și nu au demonstrat rezultate remarcabile. În rîndurile atleților chiar a fost demonstrat că aceștia au obosit mai rapid și au avut performanțe sportive mai proaste.
7. Dieta Dukan - regim alimentar în 4 faze ( 2 faze de micșorare a greutății corporale și 2 faze de menținere), ce presupune hiperconsumul de proteine și hipoconsumul glucidelor. Pentru a evita problemele digestive datorate dietei hiperproteice se recomandă consumul de tărîțe de ovăz în fiecare zi.
Plusuri: Studiile atestă eficacitatea acesteia comparativ cu alte tipuri de diete hiperproteice, deși există restricționări în utilizare pentru persoanele ce suferă de maladii renale, hepatice, gută.
Minusuri: Deși este inclus consumul de fibre alimentare, cantitatea recomandată este prea mică pentru a fi suficientă, neaducînd beneficiile dietelor bogate în fibre alimentare. Consumul lipidelor în cadrul dietei date este de asemenea limitat.
8. Dieta 5:2 – se bazează pe principiul înfometării pe intervale, ce presupune alimentarea în decursul a 5 zile după principiul alimentației raționale, cu o cantitate de kilocalorii necesare individual și limitarea la 500-600 kilocalorii pe parcursul celorlalte 2 zile.
Plusuri: Obținerea unui deficit caloric suficientpentru a obține o scădere a maseicorporale. Înacelașitimp, pierdereamaseimusculareîntimpulacesteidieteestemai minor, comparativcu celelaltediete restrictive, menționate anterior.
Minusuri:Limitareaactivității fizice și intelectuale pe parcursul celor două zile de înfometare, oboseala și lipsa de forță.
Dacă ați hotărît din careva motive să urmați o anumită dietă, este recomandat să consultați un medic privind starea de sănătate și limitele nutriționale, în care ar trebui să vă încadrați. Nu uitați că starea de sănătate este primordială și înainte de a purcede la un anumit regim alimentar, cîntăriți plusurile și minusurile acestuia.
Fiți sănătoși și raționali în alegerea Dvs.!
Autor: Racu Maria-Victoria, medic nutriționist, Fundația Bitonic
Comentarii Recomandate
Nu sunt comentarii de afișat