Dieta mediteraneană te poate proteja de simptomele depresiei


    Un meniu bogat în fructe, legume, nuci, cereale și grăsimi sănătoase previne afecțiunile cardiovasculare și reglează metabolismul. Noile cercetări indică și o legătură între dieta mediteraneană și un risc redus de depresie la vârste înaintate.

152287l-640x0-w-981720f7.jpg

Dieta mediteraneană se remarcă printr-un consum ridicat de nuci, pește, semințe, ulei de măsline, legume, fructe, leguminoase și cereale integrale, reducând cantitate de produse lactate, carne de pui, curcan și carne roșie. În cadrul acestui meniu singura grăsime utilizată pentru a găti sau a realiza diferite sosuri și dressinguri este uleiul de măsline, care furnizează organismului o doză importantă de grăsimi mononesaturate.

Este un meniu util pentru a-ți reface rezervele de energie și pentru a ține sub control afecțiunile dermatologice, iar studiile recente arată că poate preveni bolile cardiace, menține densitatea osoasă, reduce riscul de fracturi, stopează proliferarea celulelor maligne și asigură funcționarea optimă a creierului.

În 2018 s-a realizat un studiu specializat pentru a se determina dacă există o asociere relevantă între dieta mediteraneană și un risc redus de depresie. Autorii studiului au prezentat concluziile lor la reuniunea anuală a Asociației Americane de Psihiatrie din San Francisco, iar rezultatele înregistrate susțin această ipoteză.

Dr. Konstantinos Argyropoulos și colegii săi de la Universitatea din Patra, din Grecia, au demonstrat că persoanele care urmează o dietă în stil mediteranean prezintă mult mai rar simptomele caracteristice depresiei la vârste înaintate. 

O legătură care necesită o analiză detaliată

Echipa de cercetători a lucrat îndeaproape cu personalul mai multor azile din regiunea Attica a Greciei. La studiu au participat 3.000 de persoane de vârsta a treia. Din totalul de participanți la studiu 64% respectau parțial dieta mediteraneană, iar 36% nu încălcau deloc principiile pe care se bazează acest meniu. Din totalul de pacienți 25% au prezentat simptome depresive, remarcate mult mai des în cazul femeilor decât al bărbaților.

Cercetătorii au observat că grupul de pacienți care nu s-a abătut deloc de la regulile meniului mediteranean, în special cele legate de consumul ridicat de legume, reducerea ponderii de carne de pui, curcan și vită și evitarea sau diminuarea drastică a numărului de băuturi alcoolice, aveau un risc foarte redus de depresie.

 O dietă bogată în fibre este utilă pentru prevenirea și tratarea depresiei

„Rezultatele pe care le-am obținut arată că depresia manifestată la vârsta a treia poate fi tratată sau prevenită cu ajutorul meniului potrivit.În special o dietă bogată în fibre este elementul cheie care favorizează echilibrul emoțional și o abordare optimistă. Legumele în cantități ridicate, corelate cu grăsimile sănătoase și lipsa alcoolului în cantități mari, reduc gravitatea simptomelor și favorizează echilibrul la nivel psihologic”, a explicat dr. Argyropoulos.

Cu toate acestea, nu se poate afirma că studiul a identificat o legătură de tip cauză-efect pentru că această conexiune poate evolua în ambele direcții. Pe de o parte adoptarea dietei mediteraneene favorizează prevenirea declinului funcțiilor cognitive, dar în aceeași măsură este posibil ca tocmai depresia să fie motivul pentru care o persoană nu mai este atentă la alimentație și face alegeri cu efecte negative.

Este foarte important să nu lași pesimismul să te facă să consumi multe alimente procesate, zahăr, carne roșie sau alcool. Indiferent cât de negativă pare o situație nu trebuie să devii indiferent la alimentație pentru că vei înrăutăți problemele pe termen lung. Selectează cu atenție ce și cât consumi pentru că starea de spirit nu este complet separată de funcționarea organismului. Toate preparatele pe care le savurezi te pot ajuta să te simți mai bine sau vor contribui la agravarea stărilor depresive. Ia măsuri chiar de astăzi pentru a-ți ajuta corpul să învingă depresia.

eva.ro





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


  • Conținut similar

    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Cu toate eforturile pe care le faci pentru a avea un stil de viata sanatos, sigur sunt momente in care te simti balonata. Iar acest lucru este perfect normal, si tine nu doar de ceea ce mananci, ci si de fluctuatiile hormonale.
      Nimic nu poate strica mai mult un moment perfect decat problemele cu digestia dupa masa. Insa aceste senzatii neplacute pot fi diminuate in doar cateva minute. Ceaiurile au numeroase beneficii asupra sanatatii, asa ca ai foarte multe motive sa le consumi.
      Ceaiuri pe care sa le consumi cand te simti balonata
      Ceai de menta
      Ceaiul de menta este cel mai popular ceai obtinut din plante din intreaga lume. Si sunt foarte multe motive pentru care este apreciat! Menta are proprietati antioxidante si antibacteriene, insa cel mai important beneficiu este acela ca ajuta la digestie. Poti sa consumi ceaiul de menta oricand in timpul anului, insa in mod special dupa o masa grea. Daca te simti balonata dupa ce ai consumat foarte multe alimente, acest ceai te va ajuta sa scapi rapid de disconfort.
      Ceai de turmeric
      Aproape orice problema digestiva poate fi ameliorata cu turmeric. De fapt, aceasta planta are atat de multe beneficii asupra sanatatii organismului, incat era de asteptat sa o mentionam! Turmericul a fost folosit inca din cele mai vechi timpuri, in special in medicina Ayurvedica. Este recomandat in special pentru proprietatile sale antiinflamatorii, insa ajuta si la ameliorarea senzatiei de stomac plin. Daca vrei sa te bucuri de beneficiile ceaiului de turmeric, iti recomand sa il indulcesti cu o lingurita de miere. Ceaiul va fi mai savuros si mai usor de consumat.
      Ceai de fenicul
      Te simti balonata? Ceaiul de fenicul te scapa de disconfort! Are o multime de beneficii asupra sanatatii, deoarece contine o serie de antioxidanti si vitamine (vitamina A, vitamina B si vitamina C). La fel ca menta, feniculul este foarte cunoscut pentru proprietatile sale si consumat deseori de oamenii din intreaga lume. Ajuta la relaxarea muschilor abdominali si reduce senzatia de stomac plin. Consuma-l ori de cate ori ai probleme de digestie si te vei simti mult mai bine.
      Ceai de ginseng
      Ginsengul este cunoscut inca din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile sale miraculoase asupra sanatatii. Este antiinflamator si antibacterian, motiv pentru care este recomandat pentru problemele de digestie. Acest ceai este obtinut din radacina de ginseng si este folosit si pentru a combate oboseala sau semnele imbatranirii. Este o bautura care te incalzeste si iti da o stare de bine, pe langa beneficiile in ceea ce priveste balonarea.
      Nu obisnuiesti sa consumi ceaiuri? Exista cateva metode alternative care te ajuta sa scapi de balonare. Exercitiile de respiratie sau unele pozitii de yoga te ajuta sa scapi rapid de disconfort. Poti, de asemenea, sa excluzi din dieta alimente care contribuie la balonare, cele mai daunatoare dintre ele fiind zaharul si bauturile acidulate.
      andreearaicu.ro
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Aşteaptă-te ca după câteva zile digestia ta să funcţioneze mai bine şi cântarul să nu mai depăşească greutatea ideală. Dieta cu iaurt şi tărâţe de ovăz este săţioasă, îţi ajută corpul să digere mai uşor alimentele şi permite eliminarea toxinelor din corp. Cel mai important, însă, este că te ajută să slăbeşti câteva kilograme, fără să te simţi slăbită la finalul curei.
      Mănâncă târâte de ovăz la micul dejun şi vei avea energie să faci tot ce ţi-ai propus până spre prânz, fără să cedezi gustărilor nesănătoase.
      O ceaşcă de tărâţe cu iaurt şi fructe de pădure = 350 de calorii
      Dimineaţa, înainte să începi serviciul, rezervă-ţi câteva minute – de atât ai nevoie – şi delectează-te cu o ceaşcă de fulgi de ovăz cu un iaurt degresat şi câteva fructe de pădure.
      O astfel de gustare hrănitoare şi foarte săţioasă are aproximativ 350 de calorii, dintre care 20 de grame de proteine, 39 de grame de proteine, 6 grame de fibre şi 6 grame de lipide.
      De ce e bine să mănânci tărâţe mai des
      Răspunsul este cât de poate de convingător: conţin multe fibre solubile şi insolubile, de aceea se digeră mai greu. Motiv pentru care tărâţele scad apetitul, iar asta înseamnă că vei consuma ceva mai puţine calorii într-o zi.
      Tărâţele sunt şi foarte sănătoase. Conţin vitaminele B şi E, minerale, precum, fier, zinc, mangan, seleniu, fibre şi substanţe cu efecte anticancerigene şi energizante. Mai mult, tărâţele de ovăz reglează nivelul de colesterol, protejează inima, ţin glicemia sub control, luptă împotriva stresului şi întăresc sistemul imunitar.
      Dacă reuşeşti să găseşti timp şi pentru o jumătate de oră de mişcare, cum ar fi un program de exerciţii fizice de tipul genuflexiunilor şi abdomenelor, vei avea rezultate şi mai bune dacă urmezi dieta cu iaurt şi tărâţe de ovăz. Specialiştii spun că trebuie să arzi 3.500 de calorii, ca să dai jos aproximativ o jumătate de kilogram.
      Calităţile iaurtului
      Cel mai important beneficiu adus de iaurturi sănătăţii este că reglează tranzitul intestinal, datorită conţinutului de bacterii valoroase, care asigură şi menţin flora intestinală.
      Dacă vrei să prepari iaurt în casă, fierbe laptele, lasă-l la răcit într-un vas ceramic, apoi adaugă în el o lingură de smântână. Trebuie să stea într-un loc călduros până a doua zi.
      Poţi ţine dieta în 2 moduri
      Prima, cu rezultate mai lente, constă în înlocuirea micului dejun cu o porţie de iaurt cu tărâţe de ovăz şi fructe, urmând ca prânzul şi cina să fie compuse din alimente obişnuite, de preferat să incluzi mai multe fructe, legume şi carne slabă în meniu.
      A doua variantă a dietei te va ajuta să slăbeşti până la 5 kilograme în doar 7 zile. Ce trebuie să faci: atât la micul dejun, cât şi la cină mănâncă un iaurt degresat, amestecat cu două linguri de fulgi de ovăz, iar la prânz hrăneşte-te cu supă (cât poţi mânca) ori ciorbă fără paste sau găluşte.
      Dacă vrei să repeţi dieta, ia o pauză de câteva zile, timp în care mănâncă mai dietetic, apoi o poţi relua, dar nu de mai mult de trei ori, pentru că îţi privezi corpul de unele substanţe nutritive esenţiale.
      clickpentrufemei.ro
    • julia122997
      De julia122997
      Este dieta preferata a multor vedete, Jennifer Aniston, Halle Berry, Vanessa Hudgens si Reese Witherspoon laudandu-i frecvent beneficiile. In plus, postul intermitent si-a demonstrat efectele pozitive si nu este deloc surprinzator ca a urcat in topul celor mai cautate diete – de pe locul opt in 2018, pe primul loc in acest an.
      Postul intermitent domina ierarhia celor mai cautate diete pe Google in 2019, la mare distanta de dietele axate pe grasimi si carbohidrati. Desi exista o dezbatere intensa cu privire la cat de mult poate fi urmata aceasta dieta, in special de catre femei, fara afectarea sanatatii, multi doctori considera ca postul intermitent este mai mult decat un trend.
      O „moda” de cinci milenii
      „Nu-i o moda trecatoare: e o moda de 5.000 de ani. Toate mecanismele postului sunt profund si intrinsec umane”, a declarat doctorul Jason Fung.
      Cunoscut si sub denumirea de intermittent fasting, postul intermitent consta in alternarea perioadelor in care mananci fara restrictii cu cele in care nu mananci deloc. Exista mai multe variante ale acestei diete: unele impun renuntarea la mancare timp de 16-36 ore, altele permit consumul alimentar in permanenta, dar cu restrictii in anumite zile.
      Postul intermitent implica nu doar scaderea in greutate, ci si schimbarea stilului de viata si adoptarea unor masuri care au efecte pozitiv asupra sanatatii, precum reducerea riscului de diabet, afectiuni inflamatorii si scaderea tensiunii arteriale, arata medicul.
      Tendinta de a aprecia efectele benefice ale postului intermitent asupra sanatatii in comparatie cu scaderea in greutate a fost evidenta in cautarile dietelor pe Google. Printre acestea, la mare cautare au fost in 2019 dieta alcalina a doctorului Sebi (locul 2) si dieta Noom (locul 3), bazata pe o aplicatie care le permite utilizatorilor sa-si analizeze alimentatia, sa sa se consulte cu specialisti, sa-si fixeze obiective si sa-si urmareasca activitatea fizica.
      O ascensiune notabila a avut si dieta Sirtfood diet (locul 7), creata de doi nutritionisti care promoveaza consumul de vin rosu si ciocolata neagra, dar si de alte alimente ce contin sirtuina, proteina care controleaza metabolismul celulelor.
      Dieta anului 2018 nu a prins podiumul
      Desi nu-i surprinzator ceea ce vedem in topul celor mai cautate diete pe Google in 2019, este neasteptat ceea ce nu vedem, remarca cei de la MindBodyGreen; dieta mediteraneana ocupa doar locul cinci, dupa ce in 2018 a fost cea mai cautata pe motorul de cautare. De asemenea, dieta keto, una dintre cele mai importante tendinte alimentare din lume, nu a intrat nici macar in top 10 al dietelor cautate pe Google in acest an.
      andreearaicu.ro
    • julia122997
      De julia122997
      Dacă nu reușești să te încadrezi în caloriile propuse de anumite diete nu trebuie să apelezi la pastile care diminuează apetitul pentru că pot avea efecte secundare. Ai la dispoziție multe trucuri simple care taie foamea fără să te expui riscurilor. Vei vedea că silueta ideală nu este rezultatul restricțiilor permanente, ci măsurile potrivite te vor ajuta să nu mai simți nevoia de gustări hipercalorice la fel de des și să reziști în fața tentațiilor care creează sentimente de vinovăție.
      Iată care sunt principalele trucuri care taie foamea și te aduc mai aproape de greutatea dorită:
      1. Bea apă înainte de fiecare masă
      În cadrul studiilor realizate s-a observat că un pahar mare de apă băut înainte de fiecare masă reduce intensitatea foamei și prelungește senzația de sațietate câteva ore după masă. De asemenea, consumul a cel puțin 2 litri de apă pe zi timp de 8 săptămâni asigură scăderea poftei de mâncare și a greutății totale, precum și a procentului de grăsimi. Tot în categoria trucurilor lichide intră și supa. Alege-o în loc de aperitiv și vei mânca mai puțin.
      2. Consumă alimente cu multe fibre
      Fibrele nu se descompun la fel de rapid ca și restul nutrienților și rămân mai mult timp în organism. Încetinesc digestia și previn foamea intensă. În cadrul studiilor de specialitate s-a identificat o legătură directă între meniurile cu un conținut ridicat de fibre și prevenirea obezității.
      Optează pentru următoarele surse de fibre cât mai des:
      cereale integrale; linte și fasole uscată; mere și avocado; migdale; semințe de chia; legume crude. 3. Bea ceai din frunze de yerba maté
      Acest ceai este obținut prin prelucrarea plantei Ilex paraguariensis și reduce pofta de mâncare. El se obtine dintr-o plantă numita Yerba Mate, plantă răspândită, în special, în țările Americii de Sud, Argentina fiind principala țară exportatoare de acest ceai energizant fiind bautura națională a țării, utilizată din cele mai vechi timpuri. Ceaiul din această plantă ameliorează starea de spirit dacă este combinat cu o rutină zilnică de exerciții fizice de intensitate moderată.
      4. Alege ciocolata neagră
      Specialiștii au comparat calitățile ciocolatei cu lapte cu efectul ciocolatei negre. Concluzia este că numai ciocolata neagră te poate face să mănânci mai puțin.
      Este indicat să o consumi ca gustare pentru a putea reduce caloriile la următoarea masă principală.
      5. Valorifică puterea ghimbirului
      Pudra de ghimbir stimulează digestia și previne numărul crescut de gustări, în special cele dulci.
      6. Alege alimentele cu un volum mare, dar cu puține calorii
      Porțiile foarte mici de mâncare promovate în cadrul dietelor îți pot da impresia că te înfometezi constant și că niciodată nu poți mânca suficient. În acest context vei reduce tentația de a comite excese alimentare dacă alegi porții mari de legume, fructe sau cereale integrale fierte.
      7. Fă mișcare sau antrenează-te înainte de masă
      Exercițiile fizice sunt o altă metodă utilă pentru a scădea intensitatea senzației de foame sau a o preveni complet. Studiile realizate au relevat că antrenamentele dinaintea meselor, mai ales cele de intensitate crescută, au drept efect suprimarea hormonilor care declanșează foamea.
      8. Gestionează stresul în mod eficient
      Agitația, tristețea, furia, frustrarea sau irascibilitatea te pot face să apelezi la mâncare pentru a te consola. Din păcate studiile de specialitate dezvăluie că există tendința de a mânca foarte multe dulciuri și alimente inutile din punct de vedere nutrițional în astfel de momente.
      ea.md
    • julia122997
      De julia122997
      Ce să consume bărbații
      Dieta joacă un rol important în tratarea infertilității. Bărbații ar trebui să mănânce cât mai natural și să renunțe la carne, pentru o anumită perioadă de timp, pentru detoxifiere. Va consuma, în schimb, nuci, semințe de dovleac și de floarea-soarelui, năut sau linte. Alte alimente care ajută sunt: țelina crudă (rădăcini și frunze), mărarul, ceapa, usturoiul, laptele de capră, uleiul de măsline virgin și cerealele integrale.
      Ce să consume femeile
      Și la femei, tratamentele naturiste ar trebui însoțite de un regim de viață sănătos și cu o alimentație cât mai naturală, cu cât mai puțini aditivi alimentari, fără conservanți. Amândoi soții ar trebui să renunțe la consumul excesiv de alcool și la fumat, să aibă activitate fizică (preferabil cel puțin o jumătate de oră de efort susținut pe zi, de cinci ori pe săptămână). Femeile ar trebui să țină cont și să nu aibă kilograme în plus, dar nici să nu fie prea slabe. S-a constatat că, multe femei obeze sau subponderale au probleme de fertilitate.
      Ceaiul verde dublează șansele de concepție
      În Statele Unite, cercetătorii au observat că femeile care beau mai mult de o jumătate de cană ceai (negru sau verde) pe zi au avut o creștere semnificativă a fertilității, comparativ cu cele care nu consumau ceai. Se pare că efectul acesta este dat de două componente polifenoli și xantină, substanțe care contribuie la eliberarea de ovule sănătoase. Totuși, în timpul sarcinii este contraindicat.
      Vitaminele C și E mențin echilibrul hormonal
      Pentru menținea echilibrului hormonal, femeile au nevoie de vitaminele C și E. Administrarea lor a dus la creșterea spectaculoasă a fertilității. Cel mai bine ar fi să iei aceste vitamine din alimentație. Vitamina C o găsești în cătină, măceșe, coacăze negre, kiwi, broccoli, vărză de Bruxelles, citrice, pepene galben, spanac, varză verde crudă. Uleiul de cătină, de măsline presat la rece, de soia și miezul de nucă au un conținut ridicat de vitamina E.
      Brânca-ursului, supliment alimentar pentru probleme hormonale
      Dacă sterilitatea este pe fond hormonal, planta numită brânca-ursului poate fi ceea ce ai nevoie, pe lângă dieta pentru fertilitate. Este de ajutor atât femeilor, cât și bărbaților, fiind un stimulent hormonal și tonic sexual. Stimulează producerea ovulelor și este utilă și în cazul femeilor care au intrat prematur în menopauză. Cele care au ciclul neregulat vor scăpa, cel mai probabil de această problemă. Pentru bărbați acționează ca leac împotriva impotenței cauzate de probleme vasculare, hormonale și chiar psihice pentru că este vasodilatator și stimulează producția de hormoni masculini. Crește concentrația de spermatozoizi și motricitatea lor. Pentru a fi eficient, tratamentul trebuie făcut între trei și șase luni. De obicei, se ia câte o linguriță de tinctură diluată în 100 ml apă de patru ori pe zi.
      libertateapentrufemei.ro
  •