Dieta mediteraneană te poate proteja de simptomele depresiei


    Un meniu bogat în fructe, legume, nuci, cereale și grăsimi sănătoase previne afecțiunile cardiovasculare și reglează metabolismul. Noile cercetări indică și o legătură între dieta mediteraneană și un risc redus de depresie la vârste înaintate.

152287l-640x0-w-981720f7.jpg

Dieta mediteraneană se remarcă printr-un consum ridicat de nuci, pește, semințe, ulei de măsline, legume, fructe, leguminoase și cereale integrale, reducând cantitate de produse lactate, carne de pui, curcan și carne roșie. În cadrul acestui meniu singura grăsime utilizată pentru a găti sau a realiza diferite sosuri și dressinguri este uleiul de măsline, care furnizează organismului o doză importantă de grăsimi mononesaturate.

Este un meniu util pentru a-ți reface rezervele de energie și pentru a ține sub control afecțiunile dermatologice, iar studiile recente arată că poate preveni bolile cardiace, menține densitatea osoasă, reduce riscul de fracturi, stopează proliferarea celulelor maligne și asigură funcționarea optimă a creierului.

În 2018 s-a realizat un studiu specializat pentru a se determina dacă există o asociere relevantă între dieta mediteraneană și un risc redus de depresie. Autorii studiului au prezentat concluziile lor la reuniunea anuală a Asociației Americane de Psihiatrie din San Francisco, iar rezultatele înregistrate susțin această ipoteză.

Dr. Konstantinos Argyropoulos și colegii săi de la Universitatea din Patra, din Grecia, au demonstrat că persoanele care urmează o dietă în stil mediteranean prezintă mult mai rar simptomele caracteristice depresiei la vârste înaintate. 

O legătură care necesită o analiză detaliată

Echipa de cercetători a lucrat îndeaproape cu personalul mai multor azile din regiunea Attica a Greciei. La studiu au participat 3.000 de persoane de vârsta a treia. Din totalul de participanți la studiu 64% respectau parțial dieta mediteraneană, iar 36% nu încălcau deloc principiile pe care se bazează acest meniu. Din totalul de pacienți 25% au prezentat simptome depresive, remarcate mult mai des în cazul femeilor decât al bărbaților.

Cercetătorii au observat că grupul de pacienți care nu s-a abătut deloc de la regulile meniului mediteranean, în special cele legate de consumul ridicat de legume, reducerea ponderii de carne de pui, curcan și vită și evitarea sau diminuarea drastică a numărului de băuturi alcoolice, aveau un risc foarte redus de depresie.

 O dietă bogată în fibre este utilă pentru prevenirea și tratarea depresiei

„Rezultatele pe care le-am obținut arată că depresia manifestată la vârsta a treia poate fi tratată sau prevenită cu ajutorul meniului potrivit.În special o dietă bogată în fibre este elementul cheie care favorizează echilibrul emoțional și o abordare optimistă. Legumele în cantități ridicate, corelate cu grăsimile sănătoase și lipsa alcoolului în cantități mari, reduc gravitatea simptomelor și favorizează echilibrul la nivel psihologic”, a explicat dr. Argyropoulos.

Cu toate acestea, nu se poate afirma că studiul a identificat o legătură de tip cauză-efect pentru că această conexiune poate evolua în ambele direcții. Pe de o parte adoptarea dietei mediteraneene favorizează prevenirea declinului funcțiilor cognitive, dar în aceeași măsură este posibil ca tocmai depresia să fie motivul pentru care o persoană nu mai este atentă la alimentație și face alegeri cu efecte negative.

Este foarte important să nu lași pesimismul să te facă să consumi multe alimente procesate, zahăr, carne roșie sau alcool. Indiferent cât de negativă pare o situație nu trebuie să devii indiferent la alimentație pentru că vei înrăutăți problemele pe termen lung. Selectează cu atenție ce și cât consumi pentru că starea de spirit nu este complet separată de funcționarea organismului. Toate preparatele pe care le savurezi te pot ajuta să te simți mai bine sau vor contribui la agravarea stărilor depresive. Ia măsuri chiar de astăzi pentru a-ți ajuta corpul să învingă depresia.

eva.ro





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


  • Conținut similar

    • julia122997
      De julia122997
      Cu toate că micul dejun la care marea majoritate dintre noi râvnim este reprezentat de o porție de clătite pufoase sau omletă alături de câteva bucăți de bacon, ovăzul s-ar putea să fie cea mai indicată alegere.
      Cu toate că ovăzul este o variantă de mic dejun ieftină, rapid și ușor de preparat, nu este una dintre cele mai gustoase. Însă, pentru ca este un aliment bogat nu numai în nutrienți, ci și în beneficii, putem să îl transformăm într-un deliciu pe care să îl servim la prima oră a zilei. Cu alte cuvinte, putem să decorăm bolul de ovăz sec cu unt de arahide, fulgi de cocos, gem și o gamă largă de fructe, fie proaspete, fie uscate, precum bananele, afinele și căpșunile.
      De ce este ovăzul un aliment recomandat în alimentație?
      Ovăzul conține beta-glucan, un tip de fibre solubile care au rolul de a încetini absorbția carbohidraților în fluxul sanguin. Acest tip de digestie mai lentă reduce nivelul de insulină din corp, care ar încuraja organismul să producă grăsime. Potrivite atât pentru vegetarieni cât și pentru vegani, aceste cereale integrale conțin o sursă bogată de magneziu, vitală pentru funcția enzimelor și producerea de energie, ajutând la prevenirea bolilor cardiace.
      Reduce senzația de foame
      Dacă ești tipul de persoană căreia i se face foame la scurt timp după ce a servit micul dejun, ar trebui să iei în considerare ovăzul ca parte din alimentația ta zilnică. Bogați în grame de carbohidrați și de fibre, fulgii de ovăz îți oferă o senzație de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp, în comparație cu un alt tip de mic dejun tradițional, precum cerealele sau ouăle.
      La fel cum un burete absoarbe apa și își dublează dimensiunea, făina din ovăz face în esență același lucru când este consumată. Faptul că ovăzul îți poate da senzația de sațietate pentru mai bine de trei ore îl face un aliment adecvat pentru orice masă sau gustare a zilei. Așadar, dacă dorești să ai stomacul plin pentru cât mai mult timp, o să trebuiască să consumi fulgi de ovăz.
      Îmbunătățește sănătatea colonului
      Când vine vorba de ovăz, cuvântul zilei este întotdeauna „fibre”. Experții recomandă consumul zilnic de fibre – oriunde între 25 și 35 de grame – deoarece acest aport este ideal pentru o digestie bună. Iar o mică porție de ovăz conține o cincime din aportul zilnic recomandat de fibre.
      Făina de ovăz, principalul component al fulgilor de ovăz, este o sursă bogată de fibre dietetice, care ajută la reglarea tranzitului intestinal și, prin urmare, reduce constipația. În plus, aceasta hrănește bacteriile bune din intestinul nostru, facilitând digestia și funcțiile acesteia.
      Nivelul colesterolului scade
      Una dintre cele mai importante fibre pe care le găsim în ovăz este beta-glucan, care ajută la reducerea nivelului de colesterol din organism. Nutrienții din făina de ovăz „curăță” grăsimea de pe pereții arterelor și, prin urmare, previn riscul de boli cardiovasculare. Chiar dacă nu aveți un nivel de colesterol ridicat, puteți include fulgii de ovăz în alimentația voastră zilnică pentru a-l menține la un nivel normal.
      Este adevărat că fulgii de ovăz nu sunt singurul aliment care vă pot ajuta în lupta cu colesterolul, însă beta-glucanul reduce absorbția colesterolului în fluxul de sânge, în deosebire colesterolul lipoprotein, care este considerat „colesterolul rău”.
      Odată ce vei consuma ovăz, aspectul pielii tale se va îmbunătăți
      Consumarea alimentelor bogate în carbohidrați favorizează apariția coșurilor, datorită indicelui glicemic ridicat – însă acesta nu este cazul fulgilor de ovăz. Folosit ca remediu în diverse boli ale pielii, ovăzul ajută la stabilizarea nivelului de pH al pielii, ceea ce poate ameliora mâncărimea sau iritația pielii.
      Proprietățile unice ale făinii de ovăz o fac un ingredient ideal pentru tratamentul afecțiunilor inflamatorii, cum ar fi iritațiile. Bogată în vitamine și zinc, făina de ovăz ajută la curățarea pielii și eliminarea toxinelor. De asemenea, manganul reduce umflarea și inflamația și promovează o vindecare rapidă a rănilor, vânătăilor și arsurilor.
      Ovăzul poate ajuta la stabilizarea glicemiei
      Un alt beneficiu al consumului al fibrelor găsite în ovăz este capacitatea lor de a regla indicele glicemic. Chiar dacă nu aveți diabet, menținerea unui nivel sănătos în ceea ce privește glicemia este necesară pentru a evita migrenele, stările de somnolență sau anxietate.
      elle.ro
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Dintre toate dulciurile, îngheţata săracă în grăsimi este cel mai puţin periculoasă pentru siluetă. Nu îngraşă, ba chiar poate să topească stratul adipos.
      Important este să o faci în casă din lapte degresat și fructe sau să o cumperi pe cea care nu depășește 130 de calorii. Nutriționiștii spun că îngheţata conţine calciu, un mineral care ajută la metabolizarea grăsimilor din corp şi la topirea acestora în proporţie de până la 30%.
      Totul este să ții și o dietă strictă. În cazul femeii, consumul zilnic de calorii să nu depășească 1.200-1.300, iar bărbații nu trebuie să treacă de 2.000 de calorii.
      Există și diete pe bază de înghețată, dar specialiștii nu le recomadă, din cauza faptului că este săracă în  în lactate, fibre şi vitamina C.
      Câtă înghețată poți consuma ca să slăbești
      Cantitatea de îngheţată pe care o poți consuma depinde de sortimentul ales. Îți poți alege în fiecare zi alt fel. Iată cantităţile şi tipurile recomandate!
      200 de grame de îngheţată cremoasă; 250 de grame de îngheţată de fructe; 140 de grame de îngheţată cremoasă şi 40 de grame de frişcă; 170 de grame de îngheţată de fructe şi 40 de grame de frişcă; 150 de grame de ruladă sau desert pe bază de îngheţată. Și nu uita să faci mișcare! Este cel mai important ingredient pentru un trup armonios.
      click.ro
    • julia122997
      De julia122997
      Dieta pe bază de plante include nu doar fructe și legume, ci și nuci, semințe, uleiuri, cereale integrale, fasole și, în general, orice vegetală care se poate consuma. Asta nu înseamnă că sunt vegetarieni sau vegani și nu mănâncă niciodată carne sau produse lactate cei care adoptă acest stil de viață.
      Opiniile specialiștilor
      Mai mulți nutriționiști au analizat regimurile alimentare pe bază de plante din întreaga lume, cum sunt regimul mediteraneean și dieta vegetariană. Regimul mediteraneean se bazează în foarte mare măsură pe hrană obținută din plante, dar include și pește, pui, ouă, brânză și iaurt de câteva ori pe săptămână. Carnea și dulciurile sunt rare. Studiile efectuate pe populații mari care au adoptat acest stil de viață arată că el reduce riscul bolilor de inimă, al sindromului metabolic, al diabetului, al depresiei, al anumitor forme de cancer (de colon, sân și prostată), iar la bătrâni duce la o mai bună sănătate mentală și funcționare fizică. Și dietele vegetariene sunt bune pentru sănătate, cu ajutorul lor reducându-se riscul bolilor cardiace și circulatorii. cercetătorii au arătat că dietele pe bază de plante oferă toate proteinele, grăsimile, carbohidrații, vitaminele și mineralele necesare pentru o sănătate optimă și deseori sunt mai bogate în fibre și fitonutrienți. Însă unii adepți ai stilului vegan au nevoie uneori de suplimente (mai cu seamă vitamina B12).
      Cum începi o dietă pe bază de plante
      Mai întâi, trebuie să știi că această dietă este mai degrabă un stil de viață. Modificarea obiceiurilor alimentare duce la o schimbare în starea generală de bine, mai ales dacă vei face alegeri sănătoase. Așa că nu trebuie să te concentrezi pe anumite feluri de mâncare, ci doar să adopți un stil general, în cadrul căruia poți face oricâte combinații dorești. Iată câteva principii ale dietei pe bază de plante:
      Mănâncă multe legume. Jumătate din farfurie ar trebui să fie plină cu legume la prânz și la cină. De asemenea, ele trebuie să fie foarte colorate. Poți consuma legume și sub formă de gustare, ca hummus sau guacamole.
      Schimbă modul în care privești carnea. Pur și simplu redu cantitatea de carne în general. Gândește-te la carne ca la o garnitură, nu ca la felul principal din farfurie. Iar uneori poți renunța complet la ea.
      Alege grăsimi bune. Grăsimile din uleiul de măsline, nuci, semințe și avocado sunt extrem de sănătoase.
      Gătește vegetarian cel puțin de două ori pe săptămână. Construiește masa în jurul fasolei, cerealelor și legumelor.
      Include cereale integrale la micul dejun. Începe cu fulgi de ovăz, quinoa sau secară. După aceea adaugă nuci sau semințe și câteva fructe proaspete.
      Alege mereu verdele. Tot ce este verde face parte din această dietă. Există o mulțime de plante cu frunze verzi, cum sunt varza, broccoli, kale, spanacul, salata. Pentru a păstra savoarea și substanțele nutritive ale acestor plante, gătește-te rapid la aburi sau în tigaie fără ulei.
      Construiește masa în jurul salatei. Umple un castron cu tot felul de sortimente de salată. După aceea adaugă alte legume, la alegere, după gustul propriu. Asezonează aceste frunze și legume cu tofu, mazăre sau fasole și condimentează cu plante aromatice și ulei de măsline.
      Desertul trebuie să fie constituit dintr-un fruct. O nectarină coaptă și zemoasă, o felie înviorătoare de pepene verde sau un măr crocant îți vor satisface trebuința de dulce de la finalul mesei.
      Exemplu de meniu pe bază de plante
      Mic dejun
      Fulgi de ovăz cu banană, nuci și scorțișoară Tortilla cu omletă, fasole, ardei gras, ceapă și brânză Brioșă englezească din cereale integrale cu roșie și avocado Prânz
      Salată grecească: frunze verzi cu roșii, măsline, feta, ulei de măsline și oțet balsamic. Pâine integrală pita și pepene la desert Supă de roșii cu busuioc, crutoane cu tabbouleh și un măr Pizza vegetariană cu mozzarella, roșii, broccoli, ceapă, ardei și ciuperci Căpșune la desert Cină
      Legume la grătar cu tofu și salată de spanac Paste integrale cu fasole și mazăre și o salată romană cu roșii cherry Chili vegetarian cu salată de spanac femeia.ro
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Atât nucile, cât și fructele sunt exemple foarte bune de gustări dintre mese, datorită conținutului de fibre. Dar dacă trebuie să alegi una dintre cele două variante, unele studii sugerează că nucile conțin un ingredient care păstrează o senzație de sațietate pentru mai mult timp. Altele indică faptul că fructele precum banana și papaya sunt bune pentru îndepărtarea grăsimii de pe corp.
      Cu atât de multe informații pe care le găsim pe internet, este foarte ușor să devii confuză, așa că îți spunem câteva lucruri despre ce ar trebui alegi dintre fructe și nuci dacă vrei să urmezi o dietă:
      Fructele au multe fibre și sunt îndulcitori naturali. Eliberează încet zahărul în sânge și nu-i schimbă nivelul. Dacă alegi să bei mai degrabă un suc în loc să consumi fructul propriu-zis, s-ar putea să nu fie cea mai bună idee. Un pahar de suc de portocale are 21 de grame de zahăr și nu conține fibre. Conținutul de zahăr din suc crește nivelul de zahăr din sânge care duce la rezistența insulinei sau luarea în greutate. Pepenele roșu sau cel galben au nivelurile de apă foarte ridicate și te mențin hidratată. Mai multe fructe conțin antioxidanți, ceea ce este benefic pentru sănătate.
      Bogate în grăsimi polisaturate și monosaturate, nucile sunt considerate gustări excelente mai ales atunci când încerci să pierzi în greutate, dar și când vrei să-ți menții corpul sănătos. O mână de nuci reduce nivelul de colesterol, ceea ce este un lucru bun pentru sănătatea inimii. Când vorbim despre nuci, vei fi surprinsă să afli că 100 de grame de migdale conțin 540 de kcal.Numărul de calorii este dublu într-un cheeseburger, iar grăsimea este de patru ori mai multă. Migdalele, miezul de nucă și cajuul sunt considerate cele mai bune nuci pentru pierderea în greutate, iar fisticul ajută la digestie și reduce colesterolul.
      Nu putem nega faptul că zahărul natural prezent în fructe ajută la prevenirea consumului de dulciuri, sau că fructele conțin fibre, însă nu se compară cu grăsimile sănătoase din nuci. Acestea previn poftele de alimente nesănătoase, sprijinind creșterea mușchilor și ajutând la sănătatea inimii. Dar amintește-ți întotdeauna că niciunul dintre aceste alimente nu te va ajuta să pierzi repede în greutate. Ci îți va oferi o soluție sănătoasă pentru a te duce în punctul în care îți dorești.
      elle.ro
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Dacă reușești să ții o dietă exclusiv cu proteine, aceasta te va ajuta să slăbești considerabil, fără a petrece ore în șir în sala de fitness. Află chiar azi de ce proteine ai nevoie!
      Avantajele consumului de proteine
      Un aport considerabil de proteine îți ajută mușchii să fie mai puternici și ajută pielea, unghiile și părul să fie mai puternice și sănătoase.
      Pentru a scăpa de senzația de foame incearcă să mănânci mai multe mese pe zi (4-5), bazate pe proteine. Datorită pierderii în greutate, proteinele te ajută să ai o musculatură mai definită, o piele mai strălucitoare și să arzi mai ușor grăsimile.
      Chiar dacă există câteva critici asupra consumului ridicat de proteine, ele nu s-au dovedit a fi nocive decât oamenilor cu disfuncții renale. În rest, proteinele sunt benefice pentru toate funcțiile corpului, un control efecient al apetitului, imunitate și limitarea caloriilor consumate.
      Fructele de mare
      Cu toții cunoaștem faptul că fructele de mare sunt bogate în proteine și, cea mai bună parte este că au în compoziție foarte puține grăsimi.
      Fructele de mare sunt bogate în acizi grași omega 3, care este foarte bun pentru inimă. În plus, ajută la circulația sângelui și la topirea caloriilor în plus.
      Ouăle
      Oul este unul dintre cele mai bune alimente pentru persoanele care își doresc să slăbească. Ar trebui să incluzi chiar de azi ouăle în dieta ta, deoarece îți fortifică oasele, te ajută să te vindeci în orice afecțiune ai avea și te încarcă cu energie.
      În plus, cel mai important este să mănânci gălbenușul. Acesta te ajută să te simți plină. Astfel, nu vei mai simți nevoia să iei alte gustări, pline de calorii. Dacă îți dorești să ai o zi plină de energie, include chiar de azi oul în alimentația ta!
      Somonul
      În ciuda faptului ca este un pește gras, somonul este incredibil de sănătos și potolește pofta de mâncare cu succes. Este bogat în proteine, numeroși nutrienți și grăsimi bune pentru organism.
      Somonul aduce cu sine un substanțial aport de iod, necesar pentru o funcționare corespunzătoare a tiroidei. Datorită faptului că are în compoziție acizi grași omega 3, somonul ajută la reducerea inflamațiilor, care joacă un rol destul de important în obezitate și boli metabolice.
      Legumele crucifere
      Legumele crucifere sunt broccoli, varză albă sau roșie și varza de Bruxelles.
      Acestea, la fel ca și alte legume, sunt bogate în fibre și dau senzația de stomac plin. Mai mult decât atât, legumele crucifere au în compoziție cantități însemnate de proteine, fibre, nutrienți și alte substanțe anticancerigene.
      Tonul
      Tonul este un aliment cu conținut foarte scăzut de calorii, dar unul foarte ridicat de proteine. Datorită faptului că este un pește sălbatic, este sărac în grăsimi. Acest pește te ajută să crești aportul de proteine, reușind în același timp să menții numârul de calorii și grăsimi la minimum.
      elle.ro
  •