Dieta mediteraneană te poate proteja de simptomele depresiei


    Un meniu bogat în fructe, legume, nuci, cereale și grăsimi sănătoase previne afecțiunile cardiovasculare și reglează metabolismul. Noile cercetări indică și o legătură între dieta mediteraneană și un risc redus de depresie la vârste înaintate.

152287l-640x0-w-981720f7.jpg

Dieta mediteraneană se remarcă printr-un consum ridicat de nuci, pește, semințe, ulei de măsline, legume, fructe, leguminoase și cereale integrale, reducând cantitate de produse lactate, carne de pui, curcan și carne roșie. În cadrul acestui meniu singura grăsime utilizată pentru a găti sau a realiza diferite sosuri și dressinguri este uleiul de măsline, care furnizează organismului o doză importantă de grăsimi mononesaturate.

Este un meniu util pentru a-ți reface rezervele de energie și pentru a ține sub control afecțiunile dermatologice, iar studiile recente arată că poate preveni bolile cardiace, menține densitatea osoasă, reduce riscul de fracturi, stopează proliferarea celulelor maligne și asigură funcționarea optimă a creierului.

În 2018 s-a realizat un studiu specializat pentru a se determina dacă există o asociere relevantă între dieta mediteraneană și un risc redus de depresie. Autorii studiului au prezentat concluziile lor la reuniunea anuală a Asociației Americane de Psihiatrie din San Francisco, iar rezultatele înregistrate susțin această ipoteză.

Dr. Konstantinos Argyropoulos și colegii săi de la Universitatea din Patra, din Grecia, au demonstrat că persoanele care urmează o dietă în stil mediteranean prezintă mult mai rar simptomele caracteristice depresiei la vârste înaintate. 

O legătură care necesită o analiză detaliată

Echipa de cercetători a lucrat îndeaproape cu personalul mai multor azile din regiunea Attica a Greciei. La studiu au participat 3.000 de persoane de vârsta a treia. Din totalul de participanți la studiu 64% respectau parțial dieta mediteraneană, iar 36% nu încălcau deloc principiile pe care se bazează acest meniu. Din totalul de pacienți 25% au prezentat simptome depresive, remarcate mult mai des în cazul femeilor decât al bărbaților.

Cercetătorii au observat că grupul de pacienți care nu s-a abătut deloc de la regulile meniului mediteranean, în special cele legate de consumul ridicat de legume, reducerea ponderii de carne de pui, curcan și vită și evitarea sau diminuarea drastică a numărului de băuturi alcoolice, aveau un risc foarte redus de depresie.

 O dietă bogată în fibre este utilă pentru prevenirea și tratarea depresiei

„Rezultatele pe care le-am obținut arată că depresia manifestată la vârsta a treia poate fi tratată sau prevenită cu ajutorul meniului potrivit.În special o dietă bogată în fibre este elementul cheie care favorizează echilibrul emoțional și o abordare optimistă. Legumele în cantități ridicate, corelate cu grăsimile sănătoase și lipsa alcoolului în cantități mari, reduc gravitatea simptomelor și favorizează echilibrul la nivel psihologic”, a explicat dr. Argyropoulos.

Cu toate acestea, nu se poate afirma că studiul a identificat o legătură de tip cauză-efect pentru că această conexiune poate evolua în ambele direcții. Pe de o parte adoptarea dietei mediteraneene favorizează prevenirea declinului funcțiilor cognitive, dar în aceeași măsură este posibil ca tocmai depresia să fie motivul pentru care o persoană nu mai este atentă la alimentație și face alegeri cu efecte negative.

Este foarte important să nu lași pesimismul să te facă să consumi multe alimente procesate, zahăr, carne roșie sau alcool. Indiferent cât de negativă pare o situație nu trebuie să devii indiferent la alimentație pentru că vei înrăutăți problemele pe termen lung. Selectează cu atenție ce și cât consumi pentru că starea de spirit nu este complet separată de funcționarea organismului. Toate preparatele pe care le savurezi te pot ajuta să te simți mai bine sau vor contribui la agravarea stărilor depresive. Ia măsuri chiar de astăzi pentru a-ți ajuta corpul să învingă depresia.

eva.ro





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


  • Conținut similar

    • julia122997
      De julia122997
      Cercetarea arată totodată că reducerea factorilor de risc vascular precum fumatul, nivelul ridicat de colesterol şi obezitatea ar putea oferi protecţie suplimentară în cazul bolii Alzheimer şi ar putea încetini avansarea acestei maladii devastatoare, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.
      Publicat în JAMA Neurology, studiul sugerează că abordările intervenţionale care vizează atât activitatea fizică, cât şi factorii de risc vascular ar putea încetini progresul maladiei Alzheimer.
      "Efectele benefice au fost constatate chiar la niveluri modeste de activitate fizică, dar cele mai semnificative au fost remarcate la aproximativ 8.900 de paşi, ceva mai puţin decât cei 10.000 pe care mulţi dintre noi se străduiesc să-i realizeze zilnic", a spus Reisa Sperling, coautoarea studiului, directoarea Centrului pentru cercetare şi tratament a bolii Alzheimer.
      În cadrul cercetării Harvard Ageing Brain Study, realizate la spitalul din Massachusetts, a fost monitorizată activitatea fizică a participanţilor - 182 de vârstnici cu vârsta medie 73,4 ani, printre care s-au aflat şi persoane cu un grad ridicat de beta-amiloid, o proteină asociată cu boala Alzheimer - evaluaţi de specialişti ca prezentând un risc ridicat de declin cognitiv.
      Cercetătorii au realizat acest lucru folosind pedometre montate la nivelul şoldului care înregistrau numărul de paşi parcurşi în timpul zilei.
      Oamenii de ştiinţă au constatat că un grad mai mare de activitate fizică reduce declinul cognitiv şi pierderile de materie cenuşie.
      În modelele de analiză care au vizat riscul vascular, activitatea fizică a rămas semnificativă, iar un risc vascular mai scăzut a fost asociat în mod independent cu un ritm mai lent de declin cognitiv şi de pierdere a materiei cerebrale.
      "Una dintre cele mai uimitoare descoperiri în urma studiului nostru a fost că activitatea fizică nu pare să aibă doar efecte pozitive în încetinirea ritmului de declin cognitiv, ci şi în încetinirea ratei de pierdere a ţesutului cerebral de-a lungul timpului la persoanele care deţin un grad ridicat de beta-amiloid la nivelul creierului".
      agerpres.ro
    • julia122997
      De julia122997
      Hidratează corpul
      Castraveţii conţin 95% apă. Aşadar, ce poate fi mai potrivit pe timp călduros de vară, decât o legumă bogată în nutrienţi şi multă apă! Castraveţii sunt legume răcoritoare.
      Au efect diuretic natural
      Castraveţii îmbunătăţesc diureza şi asigură curăţarea naturală a organismului. Aceştia elimină deșeurile şi  toxinele chimice acumulate în corp. Prin urmare, consumul de castraveţi este excelent pentru a detoxifia organismul și a păstra corpul hidratat.
      Utili în cura de slăbire
      Dacă te loveşte senzaţia de foame, consumă castraveţi, pentru a înlătura foamea. În acelaşi timp vei consuma foarte puţine calorii, întrucât castraveţii sunt legumele cele mai scăzute în calorii, conţin doar 15 calorii la 100 g de produs. În plus, aceştia te vor hidrata. Se ştie că organismul hidratat suferă mai puţin din cauza senzaţiei de foame.
      Revigorează pielea
      Consumul de castraveţi este perfect pentru a hidrata o piele obosită. De asemenea, aceştia ajută la prevenirea acneei, întrucât controlează secreția de ulei de către glandele pielii. În plus, castraveţii conţin vitamina A şi C, substanţe antioxidante, care au grijă ca pielea ta să strălucească.
      Ajută la prevenirea cancerului
      Castraveții conţin un grup de fitonutrienți numiţi lignani (aceiaşi prezenţi şi în legumele crucifere, precum varza, broccoli), ce sunt capabili să lupte cu tumorile de sân, uter, ovare şi prostată. Antioxidanţii şi vitamina C îmbunătăţesc imunitatea şi reduc daunele radicalilor liberi în organism, prevenind astfel cancerul şi îmbătrânirea prematură.
      Benefici pentru sănătatea ochilor
      Pe lângă faptul că în coaja castravetelui se conţine multă vitamină A, benefică pentru sănătatea ochiului şi vedere, un alt mod de a include castravetele în ritualul de frumuseţe este aplicarea feliilor de castravete pe ochi timp de câteva minute pentru a reduce oboseala ochilor, mai ales dacă ai stat toată ziua în faţa calculatorului sau a ecranului.
      Conţin multă vitamina K
      Coaja şi seminţele castraveţilor conţin cele mai multe vitamine şi substanţe antioxidante. Vitamina K activează în organism anumite proteine responsabile de sănătatea oaselor, intensifică creşterea celulară şi îmbunătăţeşte capacitatea de coagulare a sângelui. Castraveţii reduc sângerarea gingiilor şi hemoragiile nazale. O cană de castravete cu coajă conţine 49 micrograme de vitamina K, în timp ce castravetele decojit conține doar 9 micrograme.
      Combat eficient mahmureala
      Nu ştiai că poţi recomanda castraveţi şi ajuta astfel o persoană ce suferă de mahmureală. Dacă sunt consumaţi înainte de culcare, vor reduce considerabil mahmureala în ziua următoare. Efectul lor hidratant şi diuretic ajută la eliminarea mai rapidă a alcoolului şi altor compuşi toxici din sânge.
      Împrospătează cavitatea bucală
      Consumă un castravete şi vei avea respiraţia proaspătă. În conformitate cu Ayuveda, respiraţia grea este cauzată de excesul de căldură în stomac, iar castraveţii răcoresc stomacul.
      Sunt sursă bună de siliciu
      Castraveţii sunt una dintre cele mai bune surse de siliciu. Numit şi ,,mineralul frumuseţii’’, siliciul menţine sănătatea părului, a unghiilor şi a oaselor. Acesta susţine producţia de colagen la nivelul tuturor ţesuturilor din organism, inclusiv în tendoane şi cartilaje. De asemenea, cercetătorii au descoperit că nivelul crescut de siliciu în sânge previne astuparea arterelor şi formarea plăcilor de grăsime pe pereţii vaselor sangvine. Persoanele care au suficient siliciu în organism au un risc mai scăzut de îmbătrânire prematură.
      Consumă castraveţi, câte 1-2, cu 20-30 de minute înainte de fiecare masă ori serveşte-i în calitate de gustări, între mesele principale ale zilei. Să ai multă sănătate!
      unica.md
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      1. Avocado

      Fructele de avocado conțin fibre, care te vor ajuta să te simți sătulă mai repede. În plus, avocado conține grăsimi sănătoase, care transmit creierului semnalul că stomacul este plin.
      2. Ouă
        
       Ouăle sunt pline de proteine de proveniență animală, care este un „combustibil“ excelent pentru creier și mușchi. Studii recente au arătat că persoanele care mănâncă ouă la micul dejun consuma mai puține calorii decât cele care preferă un covrig sau cereale.
      3. Ardei iute
       
      Ardeiul iute și alte condimente iuți conțin o substanță denumită capsaicină. Această substanță ajută la scăderea apetitului și la catalizarea metabolismului.
      4. Ghimbir

      Ghimbirul s-a dovedit a fi de ajutor sistemului digestiv. Dacă vrei că organismul tău să aibă o digestie perfectă și să beneficieze din plin de nutrienții din mâncare, ghimbirul te poate ajuta să te simți mai satul. Poți bea ceai de ghimbir sau poți folosi pudra de ghimbir în diverse mâncăruri.
      5. Untul de arahide

      Unii spun că e cel mai delicios aliment de pe planetă, și cine suntem noi să-i contrazicem? Pe lângă faptul că e bun „rău”, untul de arahide e bogat în proteine, așa că o gustare mică e ca și când ai mânca o masă copioasă. Câtă vreme nu exagerezi cu el, untul de arahide e grozav pentru sănătate, fiind o sursă grozavă de grăsimi monosaturate (adică „bune”), care te vor menține satul ore bune.
      6. Mere

      O gustare mereu la îndemână, merele sunt pline de fibre solubile și apă, ce ajută la crearea senzației de sațietate. Le poți mânca împreună cu unt de arahide sau de migdale, dacă vrei un adaos de proteine.
      7. Migdale

      Migdalele reprezintă o minunată sursă de nutrienți variați, incluzând aici vitamina E, magneziu, antioxidanți și grăsimi sănătoase. Un studiu recent efectuat de Purdue University a scos la iveală că migdalele te pot ajuta să-ți ții sub control apetitul atunci când ești la dietă.
      8. Apa

      Multe persoane confundă setea cu foamea. Data viitoare când simți că ți-e foame în mijlocul zilei, la doar 45 de minute după ce ai luat prânzul, încearcă să bei un pahar mare cu apă. Studiile au arătat că persoanele care beau un pahar cu apă sau două înainte de masă tind să consume mai puține calorii.
      9. Iaurt grecesc

      Iaurtul grecesc (fără adaos de grăsimi) reprezintă gustarea perfectă: un amestec ideal de proteine și nutrienți, dar fără grăsimi saturate.
      10. Fasole

      O altă cale excelentă de a-ți face plinul de proteine și fibre o constituie fasolea. În plus, este benefică pentru sistemul cardiovascular.
      11. Brânza cottage

      La fel ca iaurtul grecesc, brânza cottage este o minune sănătoasă a lumii lactatelor, fiind plină de proteine și având un conținut scăzut de grăsimi. Dacă ai nevoie de o gustare între mesele principale (care să te facă să te simți satul fără să te umple de calorii sau grăsimi nesănătoase), alege o porție de brânză cottage.
      12. Hummus

      Iubit de vegetarieni și vegani pentru conținutul mare de proteine vegetale, hummusul se face din boabe de năut, care sunt pline de fibre și carbohidrați complecși, adică exact ce îți trebuie ca să te saturi repede.
      13. Ovăz

      Când nu ai timp dimineața să iei micul dejun pe îndelete, fă-ți un bol de ovăz instant. Conține din plin fibre și carbohidrați sănătoși pentru inimă, așa că alungă repede foamea și, în plus, nu o să dai iama în biscuiții și covrigii colegilor când ajungi la birou.
      ea.md
    • julia122997
      De julia122997
      Alimentaţia sănătoasă presupune o raţie alimentară echilibrată şi completă, care aprovizionează organismul cu elementele necesare în cantităţi suficiente. Aproximativ 80% din alimentaţia sănătoasă o constituie produsele benefice şi 20% – cele nu prea utile (toţi avem slăbiciunile noastre). Alimentaţia sănătoasă se recomandă pentru toată viaţa.
      Dieta este o raţie alimentară dezechilibrată şi incompletă, care nu aprovizionează organismul cu elementele necesare în cantităţi suficiente. Dieta este drastică şi fără abateri. Perioada restricţiei depinde de dietă.
      Astăzi veţi afla mai multe despre cea mai răspândită şi studiată dietă, dar şi cea mai simplu de urmat – dieta mediteraneană.+
      Ea a luat naştere în anul 1960, când oamenii de ştiinţă au constatat că locuitorii din Grecia, Italia şi Spania, care au aceleaşi preferinţe alimentare, sunt mai sănătoşi în comparaţie cu populaţia din alte ţări.
      În anul 1993, o serie de organizații au prezentat versiunea clasică a dietei mediteraneene, precum și afișarea grafică a acesteia sub formă de piramidă alimentară. Ulterior, piramida a suferit schimbări şi din anul 2008 este adopată această variantă.

      Mecanismul
      Dieta mediteraneană este una dintre puținele diete care pot fi practicată toată viața. În esenţă, aceasta constituie o raţie alimentară complexă şi diversă, alcătuită din produse naturale uşor de digerat. Proporţia de grăsimi şi proteine nu este reglementată strict, iar carbohidraţii se permit în prima jumătate a zilei. Principiile sau elementele dietei mediteraneene sunt integrate în toate sistemele de corecție a greutății.
      Cerinţe faţă de produse: diversitate, prelucrare industrială minimă, tratament termic minim, produse sezoniere şi locale. Astfel de produse conțin cantitate maximă de microelemente și antioxidanți.
      Mecanismul este simplu: te simţi excelent deoarece obţii din produse cea mai mare parte a substanţelor nutritive necesare organismului. Singurul risc este de a face abuz de mâncare:
      Exemplu de raţie alimentară
      Se pune accentul pe consumul alimentelor vegetale: legume, nuci, leguminoase şi produse din cereale integrale. Desertul zilnic este constituit din fructe, zahărul adesea este înlocuit cu mierea. Grăsimile saturate se consumă cel mult de câteva ori pe săptămână. Se admite substituirea untului şi a grăsimilor de origine animală cu ulei de măsline, iar sarea – cu ierburi şi condimente. Carnea roşie trebuie consumată cel mult de câteva ori pe lună, iar sursa principală de proteine este peştele şi păsările de curte.+
      Meniul zilnic include: fructe și legume de diferite culori, verdeață, pâine integrală, paste din cereale integrale, terciuri, leguminoase, nuci, semințe, ulei de măsline.
      de 3-5 ori pe săptămână se poate consuma suplimentar: pește, fructe de mare, molişte, carne de pasăre, ouă, brânză, produse lactate.
      Cel mult o dată pe săptămână se admit: dulciuri şi carne roşie slabă.

      Pentru cine:
      Acest tip de alimentaţie este potrivit pentru toţi adepţii stilului sănătos de viaţă și care nu suferă de intoleranță individuală la oricare din produsele recomandate.
      Se recomandă în special:
      persoanelor cu risc sporit de boli cardiovasculare sau cu tulburări ale acestui sistem cardiovascular (dieta a devenit populară după ce s-au demonstrat efectele ei asupra sistemului cardiovascular), persoanelor obeze, supraponderale, care suferă de sindrom metabolic, hiperglicemie, diabet zaharat de tip 2 și cu tulburări ale metabolismului glucidic. Avantaje
      lipsa regulilor stricte privind caloriile şi raportul de nutrienţi, menţinerea în dietă a cărnii, desertului, vinului, gust și varietate. Dezavantaje
      regulile flexibile s-ar putea să nu se potrivească pentru persoanele, obişnuite cu scheme stricte de alimentaţie, dieta necesită autocontrol, pentru a nu face abuz, insuficienţă de peşte (sau calitatea dubioasă a acestuia) în ţările fără ieşire la mare. Contraindicaţii
      intoleranța individuală la alimentele propuse, necesitatea unei alimentaţii stricte, orientate pe atingerea unor anumite scopuri. De obicei, la sfârşitul articolelor despre cure de slăbit se menţionează că dieta este o modalitate de scurtă durată pentru a atinge un scop anumit. Însă această regulă nu este valabilă şi în cazul de faţă. Dieta mediteraneană poate servi drept model de alimentaţie de bază, în special dacă ai o sursă de încredere de peşte.
      Apropo, exerciţiile fizice regulate la fel sunt unul din principiile-cheie ale dietei mediteraneene.
      omactiv.md
    • maria981s
      De maria981s
      Nu trebuie să presupui automat că toate mesele care includ sushi au foarte puține calorii. Dacă ți-ai fixat obiective clare pentru dieta pe care o urmezi și vrei să slăbești armonios trebuie să fii atentă la celelalte ingrediente utilizate când mergi la un restaurant japonez. În acest mod nu vei avea nimic de regretat a doua zi, iar sushi va rămâne în topul preferințelor tale fără să ai impresia că te-a făcut să pierzi lupta împotriva kilogramelor în plus.
      Iată ce greșeli trebuie să eviți când mănânci sushi:
      1. Folosești prea mult sos de soia
      Probabil că îți place să pui mai mult sos, dar problema este că are o cantitate ridicată de sodiu. Doar o lingură de sos de soia are aproximatv 1.024mg de sodiu, iar totalul zilnic recomandat de Asociația Americană pentru Sănătatea Inimii este de 2.300mg. Nu trebuie să depășești acest total dacă vrei să ai un abdomen plat sau să reduci tensiunea arterială. Data vitoare când folosești sosul de soia întreabă dacă restaurantul are și o variantă cu un conținut redus de sodiu sau nu pune mai mult de o linguriță. 

      2. Exagerezi cu tempura
      Tempura îți poate da impresia că este o opțiune sănătoasă, dar te înșeli. Atunci când comanzi tempura din legume este ca și cum ai arunca fasolea verde în ulei. O porție obișnuită de tempura poate avea până la 1.600 de calorii, 60% provenind din uleiul absorbit de legume. Redu mărimea porției împărțind-o cu prietenii sau partenerul.
      3. Alegi mereu varianta picantă de sushi
      Poate că îți place aroma intensă, dar este posibil să acumulezi grăsime în zona abdominală dacă nu ești atent. Trebuie să știi că variantele picante înseamnă că peștele a fost amestecat cu maioneză și sos condimentat. În funcție de câtă maioneză folosește bucătarul caloriile și totalul de grăsimi pot crește rapid.O singură bucată poate avea 290 de calorii și 11g de grăsimi. Mai bine alege varianta obișnuită, care nu are decât 184 de calorii și 2g de grăsimi.

      4. Nu ești atent la mărimea porției
      Ce bine ar fi dacă ai putea consuma sushi fără să numeri bucățile. Din păcate nu poți pierde din vedere mărimea porției pentru că poți ajunge foarte ușor la 1.000 de calorii. Mai bine alege sashimi, supă, salată și orice alt preparat pe bază de legume pentru a te sătura fără să adaugi foarte multe calorii.
      5. Nu comanzi destul sashimi
      Sushi conține foarte mult orez, ceea ce înseamnă că are mulți carbohidrați, dar un conținut redus de proteine. Dacă vrei să eviți excesul de carbohidrați încearcă sashimi. Fiecare porție conține 26g de proteine, iar orezul este servit separat și vei putea decide cât consumi.

      6. Nu comanzi și supă sau salată
      Este foarte util să-ți începi masa cu o supă miso pentru a reduce pofta de mâncare și a consuma mai puține calorii. O supă miso are 70-80 de calorii, dar conține mult sodiu, așa că limitează-te la un bol mic înainte de cină.
      7. Nu ai trecut încă la orezul integral
      Orezul integral are mai multe fibre și proteine decât orezul alb. Cercetătorii de la Harvard au descoperit că persoanele care consumă frecvent orez integral au un risc mult mai redus de diabet de tip 2. Data viitoare când studiezi meniul de la restaurant sau când alegi un platou de sushi de la supermarket selectează o variantă pe bază de orez integral pentru a-ți proteja silueta și sănătatea. În plus, chiar dacă meniul nu o prevede, multe restaurante vor prepara pentru tine varianta mai sănătoasă dacă soliciți acest lucru.
      eva.ro
  •