Cercetătorii spun că procesele hormonale intense ce se petrec după vârstă de 30 de ani pot fi încetinite printr-un regim alimentar adecvat categoriei de vârstă, dar și tipului de constituție. În acest caz, dieta trebuie să fie ușor subcalorică și să nu lipsească proteinele animale.
Iată de ce trebuie să ții cont la fiecare masă:
Micul dejun
Poate fi foarte variat ca mod de preparare, dar trebuie respectate următoarele condiții:
- să fie luat la 20-30 minute după trezirea din somn pentru că astfel se absorb foarte bine elemente precum manganul și aluminiul
- este obligatoriu să se consume 200-250 g salate din vegetale crude, de preferat verzi (cum ar fi varză, recomandată și pentru slăbire).
- se recomandă consumul a cel puțin 100 ml lapte, de preferat degresat. Laptele conține calciu, dar și unii aminoacizi care păstrează vitalitatea și frumusețea tenului.
- la micul dejun se pot servi orice alte tipuri de alimente sărace în grăsimi, colesterol și zaharuri. Micul dejun trebuie să reprezinte 30-35% din valoarea caloriilor necesare pentru 24 de ore.
Prânzul
Trebuie să fie servit cald și la ore foarte exacte din zi. Schimbarea orei mesei de prânz poate provoca tulburări ale secretiei unor estrogeni, respectiv dereglări ale ciclului menstrual, dar și îngroșarea articulațiilor sau depunerea de grăsimi în jurul genunchilor și taliei. Dejunul trebuie să respecte și alte reguli:
- să conțină cel puțîn 100 g. proteină animală. Se recomandă carnea de vită sau pui preparată prin fierbere, supe sau ciorbe
- este important că la dejun să se consume legume fierte și să se evite pe cât se poate prăjelile sau sosurile grase
- consumul redus de lichide în timpul mesei este recomandat, mai ales la persoanele cu tendințe de îngrășare
- după prânz se pot consumă dulciuri în cantități modeste, dar nu și băuturi alcoolizate.
Cină
Indiferent de anotimp, cină nu trebuie servită mai târziu de ora 18.00. Și la cină trebuie respectate câteva criterii:
- Să fie foarte săracă în proteine animale, dar bogată în proteine vegetale, cum ar fi mazărea, ciupercile etc.
- să nu conțînă deloc condimente. Acestea pot împiedică absorbția unor aminoacizi esențiali, importanți în păstrarea vitalității tenului.
- se recomandă consumul a 100-150 g. brânză degresată dulce.
- după cină este indicat să se consume 100-150 ml vin roșu sau negru, dulce, pentru stimularea glandelor suprarenale.
Ferește-te de grăsimi!
După 30 de ani, masa osoasă tinde să scadă cu 3% în fiecare an, cauzând scleroze și tasări de vertebre. De aceea, ferește-te de grăsimi și consumă alimente bogate în calciu, cum sunt produsele lactate, dar și pe cele care încetinesc îmbătrânirea, în special fructe și legume proaspete bogate în vitamine.
Evita regimurile dure de slăbire!
Acestea conduc la carențe grave de elementele esențiale pentru sănătatea organismului. E adevărat că astfel poți pierde rapid câteva kilograme, dar care apoi se pun la loc la fel de rapid. Curele drastice și variațiile slăbit-îngrășat întind pielea și pot produce lăsarea sânilor, a abdomenului și brațelor.
Comentarii Recomandate
Nu sunt comentarii de afișat