Studiile anterioare ne arătau că uscătoarele de mâini pot dispersa germenii de pe mâinile oamenilor pe suprafețele din jur, însă noile descoperiri implică versiuni mai periculoase.
Cu alte cuvinte, ajungi să îți scalzi mâinile în bacteriile care există în băi. Iată de ce ar trebui mai exact să te ferești de uscătoarele de mâini din toaletele publice!
Atunci când cutiile Petri care conțin bacterii alimentare au fost lăsate în băi fără uscătoare de mâini, doar șase colonii de patogeni au crescut în 18 ore, comparativ cu până la 254 după pornirea unui uscător de mâini pentru doar 30 de secunde. Aceste bacterii pot include Staphylococcus aureus, care este rezistent la antibioticul meticilină și poate cauza sepsis, pneumonie sau sindromul șocului toxic.
Din cauza abilității uscătoarelor de mâini de a transmite spori, acestea ar putea răspândi Clostridium difficile, care cauzează diaree apoasă și deshidratare severă conform specialiștilor. Acest lucru sugerează un alt mijloc de transmitere a Clostridium difficile, unul care nu poate fi întrerupt nici prin spălarea mâinilor, nici prin metodele tradiționale de decontaminare a suprafeței.
Rezultatele sugerează că uscătoarele de mâini pot răspândi bacteria Bacillus subtilis - tuplina PS533. Deși aceasta este în general inofensivă, descoperirile arată capacitățile uscătoarelor de mâini de a răspândi bacterii care formează spori. Dispersia ușoară a unei tulpini bacteriene într-o facilitate de cercetare ar trebui să fie, probabil, o preocupare pentru evaluatorii de risc și pentru managerii de risc atunci când se ia în considerare disperia bacteriilor potențial patogene.Cercetătorii sunt de părere că abilitatea uscătoarelor de mâini cu aer cald de a transmite bacteria Clostridium difficile ar trebui investigată în continuare.
Constatările au dezvăluit, de asemenea, că atunci când uscătoarele sunt echipate cu filtre de aer cu particule de înaltă eficiență, care elimină 99,97% din particulele mai mari de 0,0003 mm, numărul de bacterii este redus de aproximativ patru ori.
Infecțiile cu stafilococ sunt cauzate de bacteria Staphylococcus. Acestea pot provoca infecții relativ minore ale pielii, însă și infecții grave care afectează sângele, inima și plămânii. Cele mai multe infecții sunt cauzate de un grup de bacterii numite Staphylococcus aureus, iar unele dintre acestea sunt rezistente la anumite antibiotice. Pentru infecțiile invazive este necesar un tratament la spital, care implică de obicei injecții cu antibiotice pe parcursul mai multor zile.
Oamenii pot ajuta la prevenirea infecțiilor cu stafilococ prin spălarea frecventă a mâinilor cu apă caldă și săpun, menținerea curățeniei pielii, îngrijirea adecvată a rănilor și acoperirea acestora, dar și prin evitarea folosirii prosoapelor, lamelor de ras, lenjeriei de pat sau periuțelor de dinți de la alte persoane.
Cum s-a aflat că uscătoarele de mâini din toaletele publice sunt periculoase?
Cercetătorii de la Universitatea din Connecticut au analizat uscătoarele de mâini cu aer cald din mai multe băi publice pentru femei și bărbați, într-un centru academic de sănătate. Uscătoarele au fost ulterior testate pentru numărul total de bacterii și pentru numărul de spori PS533. Cutiile Petri care conțin bacterii alimentare au fost plasate în jurul băilor, departe de aerul direct al uscătoarelor, pentru a determina de unde vin agenții patogeni.
Rezultatele au fost publicate în revista Applied and Environmental Microbiology. Aceste informații vin după ce cercetările făcute publice anul trecut au sugerat că bacteriile care amenință viața pot fi ascunse în mașinile de spălat vase ale oamenilor.Recipientele din bucătărie pot conține orice, de la E. coli, care provoacă o intoxicație alimentară periculoasă pentru viață, la alți agenți patogeni corelați cu infecții ale tractului urinar, pielii și inimii, după cum a constatat un studiu realizat de Universitatea din Ljubljana, Slovenia.
Deși sunt de obicei inofensive, aceste bacterii pot fi fatale în cazul persoanelor cu sisteme imunitare reduse, cum ar fi cele supuse chimioterapiei sau transplanturilor de organe.
Bacteriile și ciupercile intră în mașina de spălat vase prin intermediul apei de la robinet, precum și prin alimentele contaminate, potrivit cercetărilor. Oamenii de știință le recomandă oamenilor să reducă riscul de infectare, permițând mașinilor de spălat vase să se răcească înainte de a le deschide, și să le șteargă sigiliile de cauciuc după fiecare utilizare.
Comentarii Recomandate
Nu sunt comentarii de afișat