Cum să îți dai seama dacă lactatele sunt cauza balonării


    Da, se întamplă să fii balonată și câteodată pare să nu aibă vreun motiv. Chiar dacă ai o alimentație sănătoasă poți resimți aceste simptome. Unele persoane taie lactatele de pe listă și asta pare să-i ajute. Chiar așa să fie?

Clinica Mayo pun laptele și produsele din lapte pe lista alimentelor care balonează, menționând că reducerea sau eliminarea totală ar putea ajuta la reducerea senzației de balonare. „Deși lactatele sunt unele din cele mai sănătoase alimente, pot creea balonare la anumite persoane“, spune doctorul Karen Ansel, autoarea cărții Healthy in a Hurry: Simple, Wholesome Recipes for Every Meal of the Day. Motivul este intoleranța la lactoză.

 

Multă lume crede că intoleranța la lactoză este ca un fel de alergie, dar defapt este o deficiență a unei enzime, numită lactază. Rolul lactazei este de a descopune zahărul din lapte. „Ca rezultat, lactoza, zahărul din lapte, călătorește intact prin sistemul digestiv, cauzaând balonarea și acea senzație de discomfort“ spune Ansel.

 

Bineînțeles și intoleranța la lactoză poate varia de la persoană la persoană, precum și ce alimente îți pot cauza probleme. „Cele mai multe persoane care au intoleranță la lactoză pot totuți să tolereze anumite produse lactate, precum iaurtul și anumite feluri de brânză, precum parmezanul, și aceasta pentru că ele au un conținut mai mic de lactoză comparat cu laptele“, spune Alissa Rumsey, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică pentru SELF.

 

În orice caz, unii oameni pot fi destul de sensibili la lactate, iar acest lucru poate deveni și mai rău odată cu vârsta. „Nu este deloc anormal ca o persoană care a băut lapte fără probleme toată viața să dezvolte o mică intoleranță pe măsură de îmbătrânește“, spune doctorul Karen Ansel.

 

Dar asta nu înseamnă că trebuie să renunți complet la lactate de mâine. Dacă renunți la lactate dintr-o dată, intoleranța poate deveni mai agresivă pentru că organismul va produce din ce în ce mai puțină lactază, iar atunci când vei bea din nou lapte sau vei mânca produse lactate te vei simți foarte incomfortabil. În plus, dacă scoți lactatele din alimentație asta înseamnă că va scădea aportul a câtorva nutrienți importanți, cum ar fi calciul.

 

Cum să îți dai seama dacă lactatele sunt cauza balonării
Cel mai bun mod de a vedea dacă lactatele nu-ți fac bine e să joci rolul cobaiului. Renunță la lactate pentru o săptămână sau două și vezi dacă balonarea dispare. Dacă dispare poți încerca să reîntroduci în dietă o cantitate mică de lactate – începe cu produse cu un conținut mai mic de lactoză. Dacă simptomele revin vei știi cine este vinovatul.

 

„Este posibil să poți bea fără probleme cantități mici de lapte, dar nu un pahar plin“, spune Ansel. „Unele persoane pot bea lapte cu alte alimente, cum ar fi un bol de cereale, dar dacă beau lapte simplu pe stomacul gol se pot umfla în burtă“.

 

Dacă scoți lactatele din alimentație este important să îți iei calciul din alte surse, cum ar fi broccoli, kale sau migdale. Multe produse lactate conțin vitamina D, așa că este o idee bună să mănânci alte alimente care o conțin, precum somonul.

 

Dacă tot ești balonată și după ce elimini lactatele din alimentație sau nu poți să stai departe de ele vorbește cu un doctor sau dietetician despre asta. El te poate orienta în direcția cea bună.

 

glamour.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.