Consumul de băuturi dietetice creşte riscul de accident vascular cerebral sau atac de cord


    Consumul a două sau mai multe băuturi dietetice crește riscul de accident vascular cerebral, boli de inimă şi chiar poate provoaca moartea prematură, potrivit unui studiu citat de Independent.

roos-oosterbroek-558868-unsplash.jpg

Studiul realizat de o echipă de experți de la Colegiul de Medicină Albert Einstein din New York a implicat mai multe de 80.000 de femei din Statele Unite, urmărite pe durata a 12 ani. participantele care consumau două sau mai multe băuturi dietetice pe zi aveau un risc crescut de accident vascular cerebral cu 23% comparativ cu cele care consumau cel puțin o dată pe săptămână sau deloc.

Aceste participante au avut de asemenea cu 29% mai multe şanse de a dezvolta boli de inimă şi cu 16% mai multe şanse de a muri din orice altă cauză. Analiza ulterioară a arătat că în cazul femeilor care sufereau de obezitate riscul de accident vascular cerebral era dublu. De asemenea, femeile afro-americane au avut un risc mai mare de accident vascular cerebral.

Dr. Yasmin Mossavar-Rahmani, autorul principal al studiului şi profesor asociat al Colegiului de Medicină Albert Einstein din New York, a declarat: „Mulţi oameni, în special cei care sunt supraponderali sau obezi, consumă băuturi îndulcite cu conţinut scăzut de calorii pentru a reduce caloriile în dieta lor. Cercetările noastre și alte studii au arătat că băuturile îndulcite artificial nu pot fi inofensive și consumul ridicat este asociat cu un risc mai mare de accident vascular cerebral şi boli de inimă.”

noom-peerapong-30944-unsplash.jpg

Dr. Mossavar-Rahmani a afirmat că, în timp ce acest studiu privea în mod specific efectele băuturilor dietetice asupra femeilor, altele au arătat rezultate similare și la bărbați.

În ciuda constatărilor, autorii au subliniat că studiul a găsit o legătură, dar nu a putut dovedi că băuturile dietetice cauzează accidente vasculare cerebrale şi probleme cardiace. Studiul nu a analizat îndulcitorii artificiali individual: „Nu ştim exact ce tipuri de băuturi îndulcite artificial au consumat, deci nu ştim ce îndulcitori artificiali pot fi dăunători şi care ar putea fi inofensivi” a spus Dr. Mossavar-Rahmani.

tabu.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.