Cele mai sănătoase fructe și legume de toamnă pe care trebuie să le consumi


    Toamna vine cu o bogăție de superalimente care aduc beneficii pentru sănătate. Descoperă care sunt cele mai sănătoase fructe și legume de toamnă pe care să le incluzi în dietă!

Cu cât sunt mai variate culorile legumelor și a fructelor pe care le consumi zilnic cu atât vei furniza corpului mai mulți nutrienți diverși care ajută la buna funcționare a organelor interne. Astfel că, din mulțime de fructe și legume de toamnă poți să alegi cu ușurință, ținâmd cont și de gusturile tale.

 

Iată care sunt cele mai sănătoase fructe și legume de toamnă pe care trebuie să le consumi:

Dovleacul

Este bogat în fibre şi betacaroten care favorizează digestia şi redă o strălucire aparte tenului. De asemenea, dovleacul este o sursă excelentă de potasiu, vitamina A și vitamine din complexul B. Chiar dacă ai fost obişnuită doar cu dovleacul copt sau fiert simplu, trebuie să ştii că îl poţi folosi în foarte multe combinaţii, atât dulci cât şi sărate.

Cum să-l foloseşti:

copt la cuptor şi stropit cu miere de albine şi scorţişoară;

sub formă de piure în aluatul pentru brioşe şi checuri;

fiert şi pasat cu blenderul pentru a obţine o supă-cremă delicioasă;

tăiat cubuleţe, stropit cu ulei plus alte condimente (de exemplu chimen, coriandru, sare, piper) şi lăsat la cuptor;

în risotto;

în smoothie-uri împreună cu banană, lapte, scorţişoară şi unt de arahide;

în budinci;

în tocăniţe.

cele-mai-sanatoase-fructe-si-legume-de-toamna.jpg

Prunele

Sunt fructele pe care nu trebuie să le omiți niciodată toamna, deoarece se numără printre cele mai bune remedii anti-constipație.Având un conținut ridicat de fibre, prunele îmbunătățesc tranzitul intestinal și te scapă de această problemă, atunci când sunt consumate în cadrul unei diete sănătoase care cuprinde multe fructe și legume, fără alimente procesate și care conțin făină albă.

De asemenea, prunele protejează sistemul nervos şi muscular, deoarece au mult potasiu, magneziu, fier, calciu, bor şi seleniu. Menţin oasele sănătoase, deoarece facilitează absorbţia calciului, a magneziului şi a vitaminei D.

Păstârnacul

Poate că te-ai obișnuit să-l folosești doar în ciorbe, însă trebuie să știi că păstârnacul este foarte bun în piure/supe cremă alături de morcovi, cartofi dulci sau cartofi obișnuiți, dar și stropit cu ulei și copt la cuptor. Are o cantitate mare de potasiu, vitamina C, calciu, fier și este o sursă excelentă de fibre care ajută la digestie. 

Perele

Au un efect antioxidant, contribuie la eliminarea toxinelor din organism, combat retenţia apei, protejează inima de boli cardiovasculare şi acţionează ca un tonic asupra sistemului nervos. Ai toate motivele să incluzi perele în dietă, cu atât mai mult cu cât conţin şi vitamine din complexul B, vitamina C, cupru, calciu, potasiu şi fosfor.

Sfecla roşie

Are un efect detoxifiant pentru ficat, favorizând eliminarea toxinelor din corp. În plus, sfecla roşie combate anemia, îţi protejează inima, stimulează activitatea creierului, îmbunătăţeşte tranzitul intestinal şi combate depresia. Citește și: Cum se mănâncă sfecla roşie? Cele mai bune 35 de combinaţii care te pot inspira

670763l-0x0-n-a9ac5010.jpg

Broccoli

Este considerat o legumă medicament, deoarece are puteri antioxidante, antiîmbătrânire, antimutagenice şi antitumorale. A fost îndelung studiat şi cercetătorii au ajuns la concluzia că sulforafanul, o substanţă din broccoli are un puternic efect anticancerigen. ”Există un fitonutrient minunat în broccoli care luptă cu cancerul. Într-un studiu de laborator, cercetătorii au luat celule expuse la compuşi cancerigeni şi au “picurat” puţin broccoli pe ele. Rezultat imediat? ADN-ul nu a mai suferit mutaţii. Şi mai există un flavonoid tot în broccoli, care poate reduce riscul de atac de cord fatal cu o treime", explică Dr. Cristian Panaite, medic nutriţionist la Clinica KiloStop.

Adaugă broccoli în omletă, ciorbe, supă-cremă, tocăniţe, peste pizza, în salate, în orez sau consumă-l simplu în stare crudă sau fiert puţin la aburi. Se găteşte cât mai puţin posibil şi se consumă pe cît posibil şi în stare crudă, deoarece efectul anticancerigen va fi unul mai puternic. 

Gutuile

Ajută rinichii să filtreze mai uşor toxinele şi sunt de ajutor persoanelor care doresc să slăbească. Ajută la digestie, datorită conţinutului ridicat în fibre şi ajută la detoxifierea organismului. Consumă-le şi crude pe lângă compoturi şi gemuri, cu o cantitate cât mai mică de zahăr.

Merele

Au o multitudine de nutrienţi şi fibre care stimulează tranzitul intestinal, favorizând eliminarea substanţelor dăunătoare din corp. Poţi să le consumi în stare crudă, compoturi, magiun, smoothie-uri, prăjituri, dar şi coapte. 

Strugurii

Sunt fructele cu cel mai puternic efect detoxifiant pe lângă lămâi.Consumă-i cât sunt în sezon atât albi cât şi negri pentru a beneficia de nutrienţii din conţinutul lor. Strugurii ajută la detoxifierea organismului, eliminarea excesului ponderal, prelungirea senzaţiei de saţietate şi suprimarea apetitutului culinar datorită conţinutului ridicat de fibre şi substanţe nutritive. Mai mult decât atât, conţin apă în proporţie de 73%, astfel că ajută la purificarea organismului şi filtrarea toxinelor din sânge. 

În strugurii negri se regăseşte o cantitate mai mare de resveratrol, o substanţă care combate cancerul. "Resveratrolul acţionează asupra unor gene (numite sirtuine) care sunt cunoscute ca protectoare ale celulelor sănătoase împotriva îmbătrânirii. Poate, de asemenea, să încetinească cele trei stadii de dezvoltare ale cancerului - iniţierea, stimularea şi progresia - prin blocarea acţiunii factorului NF-KappaB", spune medicul David Servan Schreiber în cartea sa "Anticancer".

De asemenea, în sâmburii de strugurii negri se găseşte proantocianidină, o substanţă care reduce producţia de estrogen, împiedicând apariţia cancerului la sân şi prostată.

Cartofii dulci

Chiar dacă nu suntem foarte bine familiarizați cu cartofii dulci, trebuie să știi că ei furnizează o cantitate foarte mare de vitamina A (30 de miligrame de betacaroten într-o singură porție, ceea ce depășește de patru ori doza zilnică recomandată). Ca să ajungi la această cantitate de betacaroten ar trebui să consumi 23 de porții de broccoli, susțin specialiștii.

Prin urmare ai toate motivele să le dai o șansă cartofilor dulci, deoarece ei conțin și vitamina C. De asemenea, cartofii dulci sunt recomandați persoanelor diabetice, deoarece au un indice glicemic mic. Carbohidrații din conținutullor se eliberează lent și nu generează fluctuații mari ale glicemiei.

În schimb, cartofii obișnuiți au un indice glicemic mare, iar carbohidrații din ei se eliberează rapid și cauzează acele fluctuații mari ale glicemiei. Citește și: Cum să găteşti cartofii dulci? Cele mai bune 30 de combinaţii care te pot inspira.

Conopida

Face parte din familia cruciferelor, care sunt recunoscute pentru efectul lor anticancerigen. Conopida, broccoli, gulii, varza de Bruxelles și varza obișnuită conțin substanțe care previn apariția cancerului și scad nivelul colesterolului rău, având astfel grijă de inima ta. Citește și: Cum să găteşti conopida? 5 idei ca să o transformi complet

817403l-0x0-n-c66bd123.jpg

Ceapa şi prazul

Sunt recunoscute pentru efectul lor anticancerigen şi trebuie consumate în stare crudă cât mai des posibil. Acestea ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, iar acest lucru are ca efect reducerea secreţiei de insulină şi IGF (insulin like growth factor), împiedicând astfel dezvoltarea celulelor canceroase. 

Varza

Varza (roşie şi albă) este un superaliment atunci când vine vorba despre proprietăţile sale anticancerigene. A fost îndelung studiată şi s-a demonstrat clar că sulforafanul şi indo-3-carbinolii (I3C) sunt substanţele care cu un puternic efect anticancerigen. "Sulforafanul şi I3C sunt capabile să elimine toxinele emise de anumite substanţe carcinogene. Ele împiedică celulele aflate în stadiul precancerigen să se transforme în tumori maligne", explică neurologul David Servan Schreiber în cartea sa "Anticancer".Este de preferat să consumi varza în stare crudă, deoarece efectul anticancerigen este mult mai puternic, recomandă specialistul.

Usturoiul

Împiedică efectul nitrozaminelor, acele substanţe care s-au dovedit a fi cancerigene şi care se formează atunci când consumi nitraţi (mezeluri). Un studiu scoate la iveală faptul că femeile care obişnuiesc să consume cu regularitate usturoi au un risc cu 50% mai mic de a dezvolta cancer la colon. De asemenea, s-a constatat existenţa unei reduceri a cazurilor de cancer la rinichi şi prostată la persoanele care consumă foarte mult usturoi.

Vinetele

Atunci când sunt preparate pe grătar, la cuptor sau sunt sotate rapid, vinetele se transformă complet și devin foarte aromate. În plus, ele vor absorbi toate aromele plantelor pe care le folosești, iar unele condimente merg de minune combinate cu vinetele. 

Vinetele nu conțin grăsimi, dar aduc un aport însemnat de potasiu, magneziu, vitaminele C, K, B6, precum și o mulțime de fibre. Citește și: Cum să gătești vinetele? 6 combinații inedite pe care trebuie să le încerci

eva.ro





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.