Cele mai cancerigene alimente pe care le consumi frecvent


    Conservele de roşii şi afumăturile sunt doar două dintre cele mai cancerigene alimente pe care sigur le consumi frecvent fără să ştii că îţi pui în pericol sănătatea.

banner-2.jpg

Unele alimente pe care le consumăm frecvent pot să ne pună în pericol sănătatea, din cauza substanţelor nocive din conţinutul lor. Chiar dacă poate pe unele le-ai crezut sănătoase, ele devin periculoase din cauza unor substanţe care se formează în timpul procesării sau în urma adaosului de aditivi nocivi. Iată 6 astfel de alimente pe care ar fi bine să le eviţi şi să găseşti alternative sănătoase:

Conservele de roşii

Roşiile gătite se numără printre alimentele cu un puternic efect anticancerigen, datorită unei substanţe numite licopen. Însă, nu acelaşi lucru se poate spune despre roşiile la conservă care se transformă într-un aliment periculos pentru sănătate cu potenţial cancerigen. Materialul folosit în conserve conţine bisfenol-A, un estrogen sintetic care produce afecţiuni ce variază de la probleme de reproducere şi până la boli cardiace, diabet, cancer şi obezitate. Această substanţă se infiltrează cu uşurinţă în alimentele acide, cum ar fi roşiile. 

Cea mai bună soluţie este să alegi roşiile la sticlă sau borcan atunci când nu sunt în sezon ca să le foloseşti proaspete.

Afumăturile şi mezelurile

Carnea procesată consumată cu regularitate şi în cantităţi mari creşte riscul de cancer, a declarat Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Potrivit cercetărilor, consumul a 50 de grame de mezeluri pe zi (aproape două felii subţiri din şuncă) creşte riscul de cancer colorectal cu 18%.

"Mezelurile conţin nitraţi, care odată ingeraţi în corp cresc riscul de a face cancer", avertizează Meryl Pritchard, un nutriţionist celebru.

Crenvurştii

Conţin o mulţime de substanţe care s-au dovedit a avea efect cancerigen. Nitritul de sodiu este un conservant artificial şi a fost inclus de autorităţile europene şi nord americane pe lista substanţelor potenţial cancerigene, în special pentru tractul digestiv (stomac). Nitratul de potasiu la temperaturi ridicate sau în stomac, poate fi convertit în nitriţi (E250). Nitriţii de sodiu reacţionează cu proteinele şi formează substanţe cancerigene numite nitrozamine.

"Din cauza conţinutului ridicat de sare şi a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, crenvurștii nu trebuie să facă parte din alimentaţia copiilor și a adulților cu afecțiuni cardiovasculare”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte al APC România.

Sucurile carbogazoase

Sunt aproximativ 40 de grame de zahăr într-o singură doză de suc. Dacă alegi variantele fără zahăr nu faci decât să măreşti riscul de obezitate şi diabet. Aceşti îndulcitori artificiali păcălesc creierul să creadă că a consumat zahăr şi au un impact semnificativ asupra siluetei tale. Mai mult, îndulcitorii artificiali au fost asociaţi cu un risc crescut de infertilitate şi cancer.

Dulciurile şi alimentele care au făină albă

Metabolismul tumorilor maligne este dependent de consumul de glucoză (glucoza este forma sub care se prezintă în corp zahărul digerat), epxlică medicul David Servan Schreiber în cartea sa "Anticancer". "Când mâncăm alimente pe bază de zahăr şi făină albă nivelul de glucoză din sânge se măreşte cu rapiditate. Imediat, corpul eliberează insulina pentru a da posibilitate glucozei să intre în celule. Secreţia de insulină e însoţită de eliberarea altor molecule numite IGF (insulin like growth factor) care stimulează dezvoltarea celulelor. În prezent cunoaştem faptul că aceste creşteri ale nivelului secreţiei de insulină şi IGF stimulează în mod direct dezvoltarea celulelor canceroase şi capacitatea lor de a invada ţesuturile învecinate", spune specialistul în cartea sa.

eva.ro





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Vizitator Афанасьевна

Postat

Не кушайте ничего - умрете от голода через несколько дней ))))

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator Ion

Postat

Eu mananc doar ocazional conserve de rosii, in rest ce este scris mai sus nu mananc deloc. Asta nu este mancarea de baza cum cred unii. Avem multa mancare, fructe, legume si grane sau boboase. Mancati doar de acealea si fara zahar si sare si o sa fiti mult mai sanatosi.

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri


Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


  • Conținut similar

    • alexandrarum
      De alexandrarum
      Este foarte bine să fim pregătiţi şi să avem cât mai puţine nevoi care să ne scoată din casă în următoarea perioadă. Dacă în primele zile, majoritatea dintre noi şi-a făcut poftele şi a gătit ca de Crăciun, iată că a venit momentul să fim raţionali - să consumăm atât cât este nevoie, să ne păstrăm în formă fizică şi mentală bună şi să folosim resursele într-un mod echilibrat.
      Ce putem găti ca să nu ne îngrăşăm având în vedere că facem mult mai puţină mişcare?
      ”În general, la felurile de mâncare gătită, încărcătura calorică mare este dată de grăsime, fie că e vorba de uleiuri sau de grăsimea din carne” explică dr Şerban Damian, nutriţionist. Aşadar, puteţi adapta diverse reţete punând mai puţine grăsimi. ”Putem să folosim carne slabă, legume şi uleiuri vegetale în cantităţi mai reduse şi atunci vom avea nişte preparate mai dietetice” completează dr. Damian.
      Atenţie, evitaţi alimentele prăjite!
      Deşi, multe alimente prăjite fac parte din categoria alimentelor ”comfort food”, mai ales în perioada autoizolării la domiciliu pentru oprirea infecţiilor cu coronavirus, este important să nu gătim prăjit. ”Prăjirea este o metodă de gătire care creşte considerabil valoarea calorică a produselor, aşa că e bine să o evităm (în general, nu doar acum). ” consideră dr. Şerban Damian.
      Dar cu dulciurile ce facem?
      Fiecare dintre noi, cu copii sau nu, a pus în cămară şi câteva dulciuri sau va face prăjituri acasă. ”Prăjiturile şi dulciurile în general aduc multe calorii, nu e o noutate pentru nimeni” atrage atenţia nutriţionistul.
      csid.ro
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Singurele drumuri pe care majoritatea dintre noi le mai facem în ultima vreme sunt cele la supermarket. Însă, este extrem de important ca, atunci când facem cumpărăturile, să ştim ce alimente este mai bine să evităm. Statul în casă şi lipsa mişcării ne face să fim mai vulnerabili decât de obicei la tot felul de afecţiuni, astfel că alimentaţia noastră trebuie să fie una sănătoasă.
      Nutriţionistul Gianluca Mech explică ce tip de alimente să evităm să cumpărăm pentru ca izolarea să nu ne afecteze atât silueta, cât şi starea de sănătate.

      „Alimentele de evitat în timpul carantinei sunt cele procesate, adică exact ceea ce majoritatea oamenilor tind să cumpere, considerând că nu sunt uşor perisabile. Însă, acestea conţin ingrediente sintetice, precum agenţi de intensificare a aromelor, coloranţi, emulsifianţi, îndulcitori artificiali şi alţi aditivi folosiţi pentru a imita calităţile alimentelor proaspete”, a precizat nutriţionistul.
      „Pot conţine acizi graşi trans, adică grăsimi industriale capabile să reziste la temperaturi ridicate. De asemenea, fac alimentele să reziste mai mult şi să nu râncezească. Acizii graşi trans nu sunt sănătoşi, deoarece pot creşte nivelul LDL (colesterolul „rău”), dar nu şi HDL (colesterolul „bun”), crescând riscul de a dezvolta boli cardiovasculare” a adăugat el.
      Ce anume să nu cumpărăm din supermarket
      Conform lui Mech, alimentele procesate sunt sărace în vitamine, fibre şi alţi micronutrienţi esenţiali. Printre acestea se află: băuturile dulci şi carbogazoase, gustările dulci ambalate, îngheţata industrială, ciocolata, dulciurile industriale, pâinea, margarina, biscuiţii industriali, prăjiturile şi amestecurile pentru prăjituri, cereale „nenaturale” pentru micul dejun, băuturile energizante, băuturile de fructe cu adaos de zahăr sau îndulcitori artificiali, carnea procesată, (cum ar fi cârnaţii sau mezelurile)şi supele instant.
      Desigur, lista nu se termină aici. Conservele precum fasolea gătită la borcan şi sosuri ca maioneza sau ketchup sunt la fel de dăunătoare sănătăţii, în special în această perioadă cănd organismul este privat de efort fizic.
      Pe de altă parte, sunt indicate cât mai multe fructe şi legume proaspete. Pentru a evita drumuri dese la piaţă sau la supermarket, se pot cumpăra fructe şi legume congelate. Atenţie, însă, cele conservate conţin, de obicei, cantităţi mari de zahăr şi aditivi alimentari care dăunează sănătăţii.
      Pentru „ceva dulce” sunt recomandate ciocolata neagră, fructele, mierea şi, în cantităţi mai mici, dulciurile preparate în casă.
      clickpentrufemei.ro
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Despre aceasta a anunțat primarul general Ion Ceban într-o postare pe pagina sa de Facebook, transmite Știri.md.
      "O comisie municipală urmează să verifice situația referitor la prestarea serviciilor de alimentație publică a copiilor din instituțiile de învățământ școlar și preșcolar din capitală. Rezultatele controlului și măsurile necesare pentru soluționarea problemelor la acest capitolul vor fi incluse într-un raport care urmează a fi prezentat în termen de 3 luni. La fel, la solicitarea noastră, Curtea de Conturi efectuează un audit la cele 5 combinate de alimentație publică pentru școlari", a scris Ion Ceban.
      Totodată edilul a menționat că în prezent Primăria Chișinău perfectează un nou concept de alimentație în instituțiile de învățământ din capitală, ce presupune revizuirea și modernizarea sistemului existent şi externalizarea procedurilor de achiziționare a produselor alimentare.
      "Îmi doresc să vedem cum stau lucrurile cu adevărat în acest domeniu și cum putem interveni pentru a îmbunătăți alimentația preşcolarilor şi elevilor, deoarece este sănătatea copiilor noștri. Instituțiile de învățământ trebuie să se ocupe de educarea copiilor și nu de achiziții publice în domeniul alimentației", a mai scris Ceban.
      stiri.md
    • julia122997
      De julia122997
      „Suntem în pregătirea documentului, mecanismul dat este foarte anevoios din considerentul că finanţarea este din mai multe părţi, vine prin trei tipuri de buget, trei linii de finanţare, colegii de la PNUD lucrează la mecanismul dat, le-am oferit tot suportul de care au avut nevoie. Cel puţin ne-am propus pentru implementare deja probabil etapizat să începem cu 1 aprilie”, a declarat Angela Cutasevici, viceprimar al capitalei.
      „Trebuie să ne asigurăm că până pe 1 aprilie nu o să avem surprize în instituţie dacă mai auzim undeva că în şcoală sau în grădiniţe este ceva necalitativ, cine vă trebuie? vă trebuie ANSA?, trimitem ANSA, vă trebuie altcineva?, o să discutăm, dar vreau ca în şcoli, în grădiniţe să nu existe probleme”, a menţionat primarul de Chişinău, Ion Ceban.
      Săptămâna trecută, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a anunţat că neregulile în alimentaţia copiilor din şcoli şi grădiniţe continuă să fie înregistrate. Pe parcursul anului trecut, în urma mai multor controale inopinate în instituţiile de învăţământ şcolar şi preşcolar din ţară, au fost depistate loturi de produse alterate, dar şi peşte infestat cu paraziţi. Pe aceste cazuri au fost întocmite aproximativ 100 de procese verbale şi aplicate amenzi în sumă totală de 185 500 de lei. La fel, anul trecut au fost prelevate şi 80 de probe de apă, dintre care jumătate erau neconforme.
      Amintim ca scandalul licitaţiilor trucate şi alimentelor alterate în grădiniţele din capitală a avut loc în noiembrie 2016, în urma căruia 17 persoane au fost plasate în arest la domiciliu. Până în prezent, dosarul nu are finalitate.
      trm.md
    • julia122997
      De julia122997
      Potrivit viceprimarului Angela Cutasevici, din 1 aprilie, va fi implementat un un proiect pilot, iar acum se duc tratative cu reprezentanţii unei agenţii care va procura produsele în următoarele şase luni.

      "Pentru a evita aceste neconformități, pentru a exclude acele probleme care s-au acumulat pe parcursul anilor. Suntem în discuţii intense cu o agenţie externă care şi-au propus să ne ajute în vederea achizițiilor produselor alimentare, la nivel de pilot pentru o jumătate de an, acum până la sfârşitul anului 2020", a menţionat Angela Cutasevici, viceprimarul Capitalei.

      Potrivit autorităților municipale, dacă proiectul va înregistra rezultate pozitive, atunci ar putea fi extins şi la nivel naţional, printr-o hotărâre aprobată de Guvern. Potrivit datelor oficiale, în Moldova sunt aproape 1.220 de instituții de învățământ primar și secundar și circa 1480 de grădinițe.
      publika.md
  •