Cele mai bune și cele mai proaste modalități de a îndepărta o căpușă


    Dacă ai o reținere atunci când mergi vara în parc, nu ești singura persoană care simte asta. Boala cauzată de căpușe, Lyme, nu este una dintre cele mai ușoare.

393490l-640x0-w-8678d956.jpg

Iar rapoartele arată că aceste cazuri de infectare s-au înmulțit în ultimii ani. Știi care sunt cele mai bune și cele mai proaste modalități de a îndepărta o căpușă? Iată ce zic specialiștii!
 

Care sunt cele mai bune moduri prin care poți îndepărta o căpușă?


Căpușele sunt mici arahnide, adică aparțin aceleiași familii ca păianjenii, scorpionii și acarienii. Pot fi identificate prin cele opt picioare și corpurile lor în formă de lacrimă sau oval, care se îngroașă după ce se hrănesc. Culorile și marcajele acestora variază în funcție de specia lor, dar multe dintre acestea sunt maro, negre sau roșiatice. 

Atunci când o căpușă mușcă un om sau un animal și începe să se hrănească, poate transmite bacterii, virusuri sau paraziți. În cazul unor boli, cum ar fi boala Lyme, este nevoie de 24 până la 36 de ore pentru ca bacteria dăunătoare să fie transmisă gazdei. În cazul altor afecțiuni, cum ar fi virusul Powassan mai rar întâlnit, dar foarte periculos, transmiterea poate avea loc în doar 15 minute. În cazuri rare, căpușele pot provoca paralizie sau declanșa o alergie la carnea roșie.

De aceea este atât de importantă îndepărtarea cât mai rapidă a căpușelor. Iar statul în casă nu reprezintă o soluție.

Dar experții sunt de acord că oamenii ar trebui să fie vigilenți atunci când vine vorba de verificarea lor și a animalelor de companie de căpușe. În plus, ar trebui să știe ce să facă dacă găsesc o căpușă. Iată câteva sfaturi!

De îndată ce observi o căpușă care s-a atașat de pielea ta, ia o pensetă, un tampon de bumbac și puțin spirt. E nevoie de o pensetă cu capete fine, deoarece pensetele cu margini plate nu sunt la fel de bune. Acea margine plată poate strivi căpușa, iar dacă este pătruns abdomenul, poți chiar să introduci germenii în sângele tău.

Folosește penseta pentru a prinde căpușa pe cât de aproape de piele este posibil și trage-o direct cu o presiune uniformă, nu strânge și nu răsuci. Arunc-o la toaletă sau sigileaz-o într-o pungă de plastic. Dacă îndepărtezi o căpușă imediat ce se atașează, există un risc scăzut de infecție, deoarece durează câteva ore de obicei pentru a începe să se hrănească.

Unii oameni iau în considerare testarea căpușelor pe care le-au eliminat. Dar dacă ai fost infectat, probabil că observi simptomele înainte de a obține rezultatele testelor. Chiar dacă rezultatele testelor indică ceva, nu înseamnă neapărat că ai boala respectivă.

976191l-0x0-n-b2cbf2df.jpg

Șterge mușcătura cu spirt și fii atent la aceasta pentru câteva săptămâni, pentru a te asigura că nu dezvolți o erupție cutanată, care ar putea indica prezența bolii Lyme. Este important să ții sub observație și starea ta generală de sănătate.

Nu toate persoanele dezvoltă o erupție cutanată atunci când au boala Lyme, iar celelalte boli nu implică erupții deloc. Dacă începi să dezvolți simptome asemănătoare gripei în orice moment, însă nu este sezonul gripei, este recomandat să faci teste pentru bolile cauzate de căpușe.

Dacă o parte din căpușă rămâne în piele după ce o scoți cu penseta, încearcă să nu te îngrijorezi prea mult. Aplică spirt pentru a te asigura că zona este sterilă, însă gura căpușei nu va provoca infecții, iar pielea va exclude părțile rămase din căpușă.

Ce să nu faci dacă te mușcă o căpușă?

Există o mulțime de remedii vechi, cum ar fi utilizarea de vaselină, aprinderea unui chibrit sau folosirea uleiurilor esențiale.Dar încercarea de a încălzi sau de a sufoca o căpușă poate face ca aceasta să se adâncească mai tare în piele. De aceea, aceste practici nu sunt deloc recomandate.

Nu presupune că ești în siguranță doar pentru că nu te afli la pădure sau în iarbă înaltă. Nu toată lumea își dă seama că parcurile sau curțile interioare pot fi un habitat perfect pentru căpușe. Și dacă te afli în pădure, acestea se regăsesc mai degrabă la marginea pădurii decât în mijlocul vegetației. În același timp, nu te feri de timpul petrecut în natură în timpul verii. Dacă iei măsuri de precauție, cum ar fi verificarea repetată a pielii și folosirea unui spray contra căpușe, poți să ai o escapadă perfectă în aer liber și să nu îți faci atât de multe griji.

 

Sursa: ele.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.