Ce trebuie sa stii cand te pregatesti pentru a doua sarcina


  • 856
  • Un al doilea copil aduce in viaţa unei familii o serie de schimbari, iar fiecare parinte trebuie sa invete cum sa le faca fata. Cu toate ca ai mai trecut printr-o sarcina si deja cunosti sentimentul de nerabdare specific acestor 9 luni, trebuie sa stii ca o a doua sarcina poate fi diferita de prima.

preg.jpg

Poti sa te folosesti de ceea ce ti-a fost util in prima sarcina, precum sunt si hainele de gravida, insa vei observa ca vor aparea si situatii noi la care trebuie sa te adaptezi. Din aceasta cauza, in continuare, iti vom prezenta 3 aspecte de care ar trebui sa tii cont atunci cand urmeaza sa aduci pe lume un alt ingeras.

Depresia şi anxietatea
A doua sarcina te va putea afecta in foarte multe feluri, atat pe plan fizic, cat si psihic. Pot aparea noi stari precum este depresia si anxietatea, care sunt normale dupa fiecare nastere. Depresia de dupa nastere poate fi o experienta neplacuta, pentru care trebuie sa fii pregatita psihic. Cercetarile psihologice au observat ca la cea de-a doua nastere, mama se poate simti ingrijorata in ceea ce priveste ingrijirea şi atasamentul faţa de cel de-al doilea copil. Va fi la inceput mai greu de inteles ca dragostea pentru primul nascut poate fi impartita cu cel de-al doilea. In timp, lucrurile vor fi mai usor de inteles. Insa trebuie sa fii pregatita pentru aceste noi senzatii si sentimente care ar putea sa te incerce atat in timpul sarcinii, cat si dupa nasterea celui de-al doilea copil.

 Sarcina dupa 5 ani de la nasterea primului copil
Potrivit studiilor realizate de-a lungul timpului, se pare ca ideal este ca urmatoarea sarcina sa nu fie programata inainte de 18 luni de la primul copil, dar nici sa nu depaseasca cinci ani de la nasterea acestuia. Perioadele prea scurte intre doua sarcini sau, dimpotriva, prea indepartate sporesc riscurile de complicatii pentru nou – nascuti: fie se nasc prematur, fie vin pe lume cu greutate mica. Ideal este ca cea de-a doua sarcina sa apara la un an si jumatate şi pana la cinci ani de la prima. Daca a doua sarcina apare la 8 – 10 ani de la prima, este absolut necesara supravegherea si dispensarizarea gravidei. Mai ales, ca in majoritatea cazurilor este vorba despre o mama de peste 35 de ani. in aceste situatii se recomanda efectuarea unei serii de analize. In cazul in care cea de a doua sarcina are loc dupa 5 ani de la nasterea primului copil, este necesar sa fii pregatita din punct de vedere psihic si fizic pentru orice situatie. Nu trebuie sa te ingrijorezi, insa este indicat sa actionezi cu rabdare, tact si precautie.

Cum te comporţi cu primul copil?
Una dintre marile probleme care apar o data cu al doilea copil este gelozia celui mare. El vede ca mama se ocupa mai mult de bebelus, iar atunci cand vin in vizita bunicii, rudele, prietenii, toti se apleaca asupra celui mic, admirandu-l, iar pe el nu-l baga nimeni in seama. Evident, nou-nascutul are nevoie de mai multe ingrijiri decat copilul cel mare şi este normal ca mama sa-si petreaca o mare parte a timpului cu bebelusul. Totusi, trebuie sa iti stabilesti in asa fel programul incat si primul nascut sa beneficieze de dragostea si atentia ta. Poti profita de momentele in care copilul mai mare doarme sau este la gradinita pentru a-l ingriji mai mult pe bebelus. Niciodata nu este bine sa ii tratezi diferit din punct de vedere al afectiunii si atentiei.
Asadar, daca te gandesti sa ramai din nou insarcinata, te sfatuim sa tii cont de aceste aspecte si sa te pregatesti din punct de vedere fizic si psihic. Nu uita sa tii cont de primul nascut si sa iei in considerare ca modul in care vei manevra aceasta situatie va putea preveni invidia si rivalitatea dintre frati.

sfatulparintilor.ro


Поделись новостью с друзьями!