Ce să faci dacă ţi-a ieşit un coş în cel mai nepotrivit moment (ca întotdeauna)


  Cel puţin o dată pe lună chiar şi cei cu pielea ideală au parte de o surpriză neplăcută. Ca întotdeauna „surpriza” te aşteaptă înainte de un rendez-vous sau de o întâlnire importantă. Află cum să procedezi în situaţii de urgenţă.

image.png

Pentru început trebuie să înţelegem din ce cauză se formează acneea.

1. Sindromul premenstrual 

Cum poate fi prevenit: nici într-un fel. Acest coş va apărea lună de lună, chiar dacă vei respecta toate regulile.

2. Abuzuri alimentare

De obicei, ai parte de surpriza neplăcută peste 3 zile după abuzul alimentar, când ai uitat despre felia de tort pe care ai savurat-o.
Cum poate fi prevenit: trei zile după abuzul alimentar bea mai multă apă şi mănâncă fibre din belşug.

3. Somn sistematic cu machiajul pe faţă

Coşul nu va ieşi după o singură noapte demachiată, însă dacă vei continua să neglijezi regula cinci nopţi la rând, aşteaptă-te la consecinţe.
Cum poate fi prevenit: spală-te pe faţă înainte de somn.

4. Atingi faţa cu mâinile
Fireşte nu vei introduce nimic periculos în piele, dar s-ar putea să ai parte de manifestări neplăcute din partea ei.

Cum poate fi prevenit: 

obişnuieşte-te să nu-ţi atingi faţa cu mâinile.

Acum să vedem ce ai de făcut dacă totuşi ţi-a apărut un coş.

Acneea are două etape de maturare.

image.png

Iniţial apare o papulă. Este roşie, uneori dureroasă, fără cap alb în mijloc. Iată cum arată:

image.png

Nici într-un caz nu sparge papula, vei face mai rău.

Pata roşie se va extinde şi va creşte umflătura. Nu vei putea stoarce nimic, deoarece lichidul din interior încă nu s-a maturat. Ba mai mult, rişti să te alegi cu o cicatrice sau cu o pată în locul coşului. Unde mai pui că e foarte dureros.

Atunci cum să procedăm cu papulele?

Înainte de a ieşi din casă, tratează-l cu un corector dens sau cu un stick pentru uscare.

Dacă stai acasă, unge papula cu pastă zincată salicilică pentru câteva ore sau las-o pe noapte. Dacă nu vei găsi pasta în farmacie, atunci fă o comandă în secţia de preparare a medicamentelor.

Zincul usucă şi dezinfectează acneea, totodată ameliorează inflamaţia.

Acidul salicilic are aproximativ aceleaşi proprietăţi, dar plus la toate intensifică permeabilitatea pielii şi acţiunea zincului.

Dacă vei face totul corect, cel mai probabil coşul nu va intra în faza a doua şi va dispărea până dimineaţă.

A doua fază este pustula. Aceasta are capul alb. Iată cum arată:

image.png

Nu sparge pustula. Însă dacă nu ai de ales, fă-o cum scrie la carte.

Ai nevoie de: tifon, spirt, peroxid de hidrogen 3%, pastă zincată salicilică, iluminare bună, oglindă, apă şi săpun. Taie-ţi unghiile scurt.

 • Spală-te bine pe mâini cu săpun.
 • Împătureşte tifonul de câteva ori şi înmoaie-l în spirt.
 • Îmbracă tifonul pe degetele arătătoare pentru a obţine un degetar.
 • Sparge coşul cu acurateţe. Convinge-te că ai stors tot lichidul.
 • Prelucrează locul cu apă oxigenată.
 • Unge locul cu pastă zincată salicilică.

Dacă vei urma aceşti paşi, atunci coşul nu se va inflama din nou şi nu va rămâne nicio urmă. Nu rupe crusta care va apărea în locul lui, aşteaptă când aceasta se va desprinde singură.

Ai grijă de piele, curăţ-o, alimentează-te sănătos şi acneea se va reduce semnificativ.

omactiv.md

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


 • Conținut similar

  • maria981s
   De maria981s
   Încerci să adormi dar te gândești constant la problemele apărute sau la greșelile pe care este posibil să le fi făcut? Cu cât îți este mai greu să adormi, cu atât vei merge la culcare mai tensionat și anticipând deja o noapte agitată. Cum ai putea să fii relaxat și să te refaci după o zi dificilă când ești deja stresat la gândul că vei sta treaz până aproape de orele dimineții?
   „De fiecare dată când o persoană suferă de anxietate, sistemul nervos va fi activat și este foarte greu să poți dormi în această stare. Acesta este și motivul pentru care multe persoane stau în pat și se uită cum trece timpul noaptea fără să reușească să adoarmă. Vor cu disperare să se odihnească și simt o oboseală intensă, dar nu pot adormi”, explică dr. Amy Serin, neuropsiholog. 
   Somnul profund necesită o stare de calm, iar încercarea de a elimina anxietatea folosind uleiuri esențiale, tehnici pentru gândirea pozitivă sau simplul numărat nu au mereu rezultatul dorit. Problema este că pe măsură ce te îngrijorezi mai tare vei dormi mai greu și cu cât dormi un interval mai scurt, cu atât se accentuează emoțiile negative. 
   „Insomnia este una dintre cele mai problematice consecințe ale anxietății având în vedere faptul că lipsa somnului contribuie direct la agravarea acestei afecțiuni. Modificarea stilului de viață, schimbarea alimentației, sprijinul psihologic și, în unele cazuri, medicamentația adecvată, vor favoriza revenirea la un echilibru necesar pentru a crea din nou starea de odihnă”, explică dr. Marissa Long, psiholog din California.
   Iată cum poți îndepărta îngrijorarea care te ține treaz:

   1. Scrie toate gândurile negative
   Este o modalitate utilă de a te elibera de griji înainte să mergi la culcare. „Rezervă-ți 5-10 minute și notează toate gândurile negative care îți trec prin minte.Încercuiește sau subliniază lucrurile asupra cărora trebuie să te concentrezi a doua zi astfel încât să nu simți o nevoie constantă să-ți reamintești ceva ce nu trebuie să uiți”, spune dr. Long.
   2. Nu te uita mereu la ceas
   Dacă te îngrijorează chiar faptul că nu dormi destul în niciun caz nu este util să verifici mereu cât este ceasul. „Nu lăsa niciun ceas la vedere și nici nu te concentra asupra ideii că vei fi obosit când te scoli a doua zi. Pune și telefonul mobil cu fața în jos pentru a nu vedea ora și nici lumina produsă de notificări”, recomandă dr. Helen Odessky, psiholog din Chicago.
   3. Părăsește camera dacă nu poți dormi
   Poate pare ilogic, dar există un punct de la care încercarea prea intensă de a adormi te va ține treaz. „Cu cât stai mai mult în pat fără să reușești să adormi, cu atât va crește anxietatea. În plus, data viitoare când mergi la culcare îți vei reaminti cât de greu a fost și va fi și mai complicat să te odihnești”, explică dr. Kimberly Fenn, profesor de psihologie de la Universitatea din Michigan. Astfel, dacă stai prea mult vei crea o conexiune negativă între pat și anxietate. Dacă au trecut 20 de minute și nu ai reușit să adormi este recomandat să părăsești camera și să faci altceva până simți că ți se face somn.

   4. Nu te sui în pat dacă nu vrei să dormi
   Nu este indicat nici să stai în pat înainte de ora de culcare dacă vrei să ai o șansă mai bună de a adormi rapid. Dacă te culci foarte devreme probabil vei avea parte de mai multe ore de agitație, așa că nu te te băga în pat decât cu cel mult 30 de minute mai devreme în fiecare zi. Cu cât ești mai obosit, cu atât este mai sigur că vei adormi ușor și vei asocia patul cu ideea de relaxare și odihnă, în loc să te îngrijorezi de îndată ce pui capul pe pernă. 
   eva.ro
  • maria981s
   De maria981s
   Ce este celulita?
   Aproximativ 80 - 90 la sută dintre femei au celulită. Deși nu este o problemă care să afecteze sănătatea, ci una de ordin estetic, celulita este un subiect stresant pentru numeroase persoane. Specialiștii au clasificat celulita în funcție de severitate și au identificat patru grade, de la I la IV, gradul I însemnând ușoare denivelări ale pielii apărute atunci când mușchii sunt încordați.
   În mod surprinzător, nu sunt cunoscute foarte multe detalii despre celulită. Iată ce se cunoaște până în prezent:
   Nu este doar la nivelul pielii
   În termeni simpli, celulita este reprezentată de aglomerări de grăsime care sunt prinse în benzile de țesut aflate sub piele, numite septuri conjunctive.
   Femeile sunt mai afectate
   Femeile de toate rasele fac celulită, în timp ce bărbții se confrunta foarte rar cu această problemă. Motivul este acela că septurile conjunctive sunt diferite la bărbați și femei. Bărbații au sub piele benzi conjunctive rezistente, dispuse încrucișat, care mențin eficient forma grăsimii. Femeile au benzi verticale subțiri, prin care grăsimea poate trece mai ușor.
   Și femeile slabe au celulită

   Atât femeile slabe, cât și cele grase fac celulită. Dar cu cât ai mai multă grăsime, cu atât denivelările vor fi mai vizibile. Chiar și femeile slabe au un strat de grăsime între mușchi și piele, ceea ce este suficient pentru ca celulita să fie vizibilă.
   Nu poți scăpa complet de celulită dacă slăbești
   Uneori celulita se estompează atunci când slăbești, dar alteori poate fi înrăutățită. Pielea se lasă atunci când slăbești, ceea ce poate face celulita mai proeminentă.
   Celulita se moștenește
   Genele sunt cele care determină modul în care corpul tău depozitează grăsimea și modul în care fibrele conjunctive reușeșc să o susțină. 
   Hormonii joacă un rol important

   Dar nu se știe exact care este rolul lor în apariția celulitei. Pentru că celulita apare la pubertate, medicii sunt de părere că estrogenul ar putea fi implicat, deși acest lucru nu a fost încă dovedit.
   Tratarea nu este ușoară
   Liposucția, care a fost promovată drept un tratament eficient împotriva celulitei, agravează de cele mai multe ori problema. Îndepărtarea grăsimii prin liposucție poate lăsa pielea și mai denivelată. 
   De ce apare celulita în anumite zone?
   Experții nu sunt încă siguri de ce apare celulita în zone specifice precum fese, pulpe, abdomen, brațe. Dermatologii consideră că circulația sanguină slabă în aceste zone ar putea fi responsabilă. Aceștia cred că vasele de sânge și capilarele care aduc nutrienți în aceste zone se deteriorează, pierzând lichid limfatic în interiorul celulelor de grăsime, care se măresc. Aceste celule se aglomerează între ele din cauza fluidului acumulat și se îndreaptă spre suprafața pielii, cauzând efectul de coajă de portocală. Dar această teorie nu este demonstrată încă.
   În ceea ce privește tratarea celulitei, situația este la fel de ambiguă.
   "Există multă ficțiune și mult marketing în ceea ce privește tratamentele pentru celulită", declară medicul Neil Sadick, profesor de dermatologie la Universitatea de Medicină Cornell din New York, care a realizat cea mai mare parte a studiilor despre celulită disponibile în prezent.Acesta, împreună cu alți medici, resping ideea că celulita ar fi provocată de o circulație proastă, și sunt de părere că celulita este o problemă structurală a dermului, stratul pielii aflat sub epiderm, adică sub pielea pe care o vedem. Sub derm este un strat de grăsime, ținut pe loc de o barieră numită joncțiune dermală subcutanată.
   În cazul bărbaților, această barieră formată din fibre arată precum o plasă, iar în cazul femeilor arată precum linii verticale. Aglomerările de celule adipoase pot pătrunde printre fibrele verticale, cauzând aspectul de coajă de portocală în rândul femeilor.
   "Acest lucru înseamnă că nu o poți vindeca. Dar o poți estompa, astfel încât pielea să arate semnificativ mai bine", spune medicul. Acesta este și motivul pentru care produsele sau tratamentele care se respectă nu spun că te scapă de celulită, ci că o estompează, mai adaugă specialistul.
   Cum poți estompa celulita?
   Din fericire, poți face unele lucruri pentru a reduce semnificativ efectul de coajă de portocală. 
   Mergi la sala de fitness

   Exercițiile sunt esențiale. Deși nu există studii care se ateste cum afectează activitatea fizică celulita, un antrenament care tonifiază musculatura te poate ajuta pe mai multe planuri. "Femeile ar trebui să ridice greutăți de două, trei ori pe săptămână", spune Dr. Farris. "Exercițiile de anduranță acționează precum fillere pentru pielea ta. Dacă mușchii tăi sunt mai definiți, pielea va avea un aspect mai neted", declară medicul.
   Scapă de kilogramele în plus
   O greutate adecvată poate ajuta la reducerea aspectuluid de coajă de portocală. Dar dacă slăbești și nu faci sport, problema s-ar putea înrăutăți. "Pielea poate deveni mai laxă, iar celulita ar putea deveni mai vizibilă", spune Dr. Wanner. Cu cât pielea are o elasticitate mai bună, cu atât rezultatele vor fi mai pozitive. Exercițiile de forță sunt cele mai eficiente pentru a preveni lăsarea pielii după slăbit.
   Îngrijește-ți pielea
   Tratamentele locale care stimulează producția de colagen ar putea să ajute, mai spun specialiștii. Îți fac pielea mai elastică și mai rezistentă, și prin urmare reduc aspectul de coajă de portocală.
   Nu apela la liposucție
   Unii medici o recomandă în continuare, dar este o variantă invazivă care nu are rezultate pe termen lung și care ar putea să agraveze aspectul denivelat al pielii, avertizează Dr. Wanner.
   eva.ro
  • maria981s
   De maria981s
   Multe dintre lucrurile pe care te-ai obișnuit să le faci îți cresc riscul de îmbolnăvire. Dacă ești mai atent vei reuși să eviți repausul forțat acasă și te vei putea bucura de sezonul rece fără ca gripa să-ți strice cheful pentru sporturile de iarnă sau zăpadă.
   Iată ce soluții noi poți aplica pentru a preveni gripa:
   1. Sărutul în aer
   Data viitoare când se apropie de tine un coleg sau un prieten evită să dai mâna sau să îl săruți pe obraz pentru că vei favoriza răspândirea microbilor. Obișnuiește-te cu săruturile în aer și vei vedea că vei strănuta mult mai rar.
   2. Nu-ți  mai roade unghiile
   În cadrul studiilor realizate s-a constatat că persoanele care își rod unghiile transferă toți virușii în cavitatea bucală și se îmbolnăvesc mult mai des. Nu este simplu să te oprești, dar dacă ții cont de beneficiile pentru sănătatea ta vei reuși cu multă voință și răbdare.
   3. Pune bureții de vase în cuptorul cu microunde
   Poți preveni acumularea bacteriilor în buretele de vase dacă îl încălzești în cuptorul cu microunde timp de 2 minute. În acest mod vei elimina 99% din bacterii. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Florida, foarte multe persoane spală buretele de vase cu detergent și îl lasă în chiuvetă, dar numai temperatura ridicată din cuptorul cu microunde poate elimina în mod eficient virușii. Nu uita să pui buretele umed pentru a-l steriliza deoarece altfel riști să ia foc.
   4. Fă o plimbare

   În cadrul studiilor realizate s-a constatat că femeile care sunt la menopauză și fac o plimbare de cel puțin 45 de minute, de trei ori pe săptămână, au un risc cu 60% mai redus de a face gripă. Exercițiile fizice moderate, timp de 30-60 de minute pe zi stimulează crearea de globule albe și fortifică sistemul imunitar. În același timp trebuie să ții cont că antrenamentele foarte intense cum ar fi pregătirea pentru un maraton slăbesc imunitatea și lasă organismul mai vulnerabil în fața acțiunii microbilor.
   5. Dormi suficient
   Dacă dormi mai puțin de 7-9 ore în fiecare noapte riscul de gripă va crește rapid. Somnul are un rol esențial pentru o stare de sănătate bună, iar lipsa odihnei poate favoriza apariția infecțiilor. Atunci când ești obosit organismul nu creează la fel de multe celule și proteine necesare pentru eliminarea microbilor.
   6. Mănâncă usturoi

   Chiar dacă vei avea nevoie de apă de gură mai des, nu strică să apelezi la usturoi pentru a te proteja de temuta gripă. Potrivit specialiștilor, consumul zilnic de usturoi reduce riscul de gripă cu 50%.
   7. Folosește probioticele
   Aproximativ 80% din sistemul imunitar este localizat în cadrul sistemului digestiv, așa că o creștere a cantității de bacterii benefice te va ajuta să reziști mai bine în sezonul rece. Ia un supliment pe bază de probiotice pentru a nu te îmbolnăvi și vei observa că nu obosești la fel de repede ca înainte.
   8. Vezi partea bună a lucrurilor
   Potrivit Asociației Americane a Psihologilor, stresul are un impact negativ asupra imunității. Stresul crește producția de cortizol, ceea ce face ca bătăile inimii să fie accelerate și tensiunea să crească. În acele momente sistemul imunitar este compromis și vei răci foarte ușor. Dacă gândești pozitiv și faci tot posibilul pentru a fi optimist în orice situație vei preveni gripa și ai putea chiar să maximizezi efectele vaccinului antigripal.
   9. Petrece mai mult timp afară
   Este adevărat că aerul rece îți poate usca nasul și gâtul, dar cazurile frecvente de gripă din sezonul rece se datorează în mare parte timpului prelungit petrecut înăuntru, în apropierea persoanelor care sunt deja bolnave. Proliferarea bacteriilor și a microbilor în spațiile închise crește foarte mult riscul de îmbolnăvire, așa că încearcă să diminuezi intervalele petrecute în încăperi cu multe persoane. 
   eva.ro
  • maria981s
   De maria981s
   Iată ce fel de meniu trebuie să ai pentru a evita înfundarea arterelor:
   1. În primul rând renunță la sucurile acidulate
   În fiecare an peste 180.000 de persoane decedează ca urmare a consumului de băuturi cu mult zahăr, dintre care 45.000 de decese se datorează atacurilor de cord. Bolile cardiace sunt mai des întâlnite în cazul persoanelor care consumă sucuri acidulate pentru că au tendința să se îngrașe, devin diabetice într-un procent ridicat și suferă de afecțiuni cardiovasculare manifestate de timpuriu. Sucurile carbogazoase cresc nivelul zahărului din sânge și au un efect negativ asupra arterelor. Potrivit cercetătorilor de la Harvard, femeile care consumă 2 cutii de suc pe zi au un risc de boli cardiace cu 40% mai mare față de cele care evită asemenea băuturi. În cazul bărbaților, riscul crește cu 20%. 
   Chiar dacă este indicat să uiți de sucurile carbogazoase, trebuie să fii realist și să reduci consumul treptat. Amestecă sucul cu apă, înlocuiește-l treptat cu ceai și nu uita de apă plată și limonadă.
   2. Legumele
   Sunt bogate în vitamine, minerale, fibre și fitonutrienți, extrem de utili pentru sănătatea inimii. Sparanghelul și ardeii grași de toate culorile îți furnizează o doză importantă de vitamina B6, care diminuează nivelul homocisteinei (un aminoacid care determină apariția afecțiunilor cardiovasculare) și exacerbează markerii inflamațiilor. Morcovii și roșiile, la fel ca și bananele și portocalele, sunt bogate în carotenoizi, inclusiv licopen. În cadrul studiilor realizate s-a stabilit că persoanele care consumă cel puțin opt porții pe zi au un risc de atac de cord cu 30% mai redus.
   Pentru a-ți îmbunătăți meniul este indicat să mănânci în fiecare zi cu o porție de legume mai mult față de ziua precedentă.Adaugă câte o porție la nivel de săptămână și oprește-te când ai ajuns la 10-12 porții pe zi.
   3. Frunzele verzi
   Rucola, salata verde, spanacul crud sau frunzele de sfeclă roșie sunt o sursă importantă de nitrați, pe care îi absorb din sol. În timpul digestiei aceste substanțe sunt transformate în oxid nitric, un compus care ajută arterele să reziste mai bine și previne depunerea grăsimilor pe pereții lor sau coagularea sângelui. În aceste condiții, accidentele vasculare cerebrale sau atacurile de cord sunt prevenite în mod eficient. Potrivit specialiștilor, persoanele care consumă o masă bogată în nitrați, de exemplu un bol cu frunze de salată verde, vor avea o tensiune arterială cu 11% mai redusă, iar efectul va persista întreaga zi. Este indicat să adaugi frunze verzi la supe, sandvișuri, smoothie-uri și la orice altă rețetă pe care vrei să o prepari. De asemenea, poți încerca să bei un pahar de suc de sfeclă roșie în fiecare zi.
   4. Carnea simplă
   Când vine vorba despre fripturi trebuie să te asiguri că nu conțin pesticide, coloranți sau alte ingrediente artificiale. Evită șnițelele sau sosurile grase. Consumă friptura rumenită la grătar cu o garnitură de legume și ai grijă ca bucata de carne să nu reprezinte mai mult de un sfert din farfurie.
   5. Peștele
   Peștele gras este o sursă excelentă de acizi grași de tip Omega-3, care reduc inflamațiile, reglează ritmul bătăilor inimii, scad nivelul trigliceridelor și previn hipertensiunea arterială. O dietă bogată în acest tip de acizi grași va preveni acumularea grăsimilor pe pereții arterelor. Consumă cât mai des sardine, somon, macrou, ton și hering.
   6. Ceaiul
   Este o băutură bogată în flavonoide, care neutralizează procesul oxidativ din cadrul organismului. Flavonoidele conținute de ceaiul verde, numite catehine, protejează celulele și previn deteriorarea arterelor. Ceaiul negru și cel Oolong blochează absorbția colesterolului în sânge, reduc nivelul glicemiei și stopează inflamațiile. Dacă nu ai băut până acum ceai poți începe cu o ceașcă pe zi. Crește cantitatea treptat, până când reușești să ajungi la 3 cești de ceai pe zi. Lasă pliculețele de ceai în apa clocotită  timp de 3-5 minute pentru a obține catehinele utile pentru organism.
   eva.ro
  • maria981s
   De maria981s
   Însă există şi alt gen de gânduri, neconstructive, care pun stăpânire pe tine, creându-ţi disconfort şi anxietate. Psihologii numesc obsesive gândurile, care încep să te suprime. Anume pe ele le vom analiza în continuare.
   Pentru a face distincţie între gândurile obsesive („GO” în continuare) şi cele de om matur, mai întâi să vedem care sunt cele mai răspândite dintre ele.
   - Teama de a te îmbolnăvi. Frica de microbi, virusuri şi boli incurabile. Ipohondrie.
   - GO despre pericole. Este sau nu închis gazul, uşa sau fierul de călcat.
   - GO cu caracter sexual. Adesea atitudinea bolnăvicioasă faţă de sex este o consecinţă a unei traume.
   - Acumulare compulsivă de obiecte, când persoana nu este în stare să arunce lucrurile, care nu mai au nicio valoare.
   Acum să aflăm cum pot fi controlate aceste gânduri.
   Sustrage-te intenţionat

   Găseşte-ţi o ocupaţie care te pasionează. Ar fi perfect dacă aceasta te-ar implica emoţional, fizic şi la nivel de gânduri. Nu vei mai avea resurse libere pentru a-ţi analiza iluziile.
   Încearcă să accepţi aceste gânduri, în loc să lupţi cu ele
   În acest caz, lupta este ca şi cum ai merge prin nisipurile mişcătoare ale deşertului. Ştim cu toţii ce se poate întâmpla cu cel, care va începe să se mişte energic după ce s-a prins în capcana nisipurilor mişcătoare. Cu gândurile este la fel.
   Încearcă în loc să le declari război, să le propui un pact de pace. Imaginează-ţi că cineva a făcut lozinci cu GO şi în faţa ochilor ţi se perindă o paradă cu pancarte care afişează gândurile tale. Nu încerca să le arzi, să le distrugi sau să le declari război. Pur și simplu urmăreşte-le cu privirea lăuntrică.
   Meditaţie conştientă

   Am scris deja despre această practică. Este o metodă eficientă de eliberare de gândurile obsesive.
   Redă-le GO contururi reale
   Dacă desenezi, transpune gândurile pe hârtie. Sub orice formă. Se poate real sau abstract, cum îţi pofteşte inima. Ar fi bine să foloseşti culori – creioane, cariocă, acuarelă. Dacă ai plastilină, atunci sculptează-ţi gândurile.
   Fiecare poate să-şi transpună gândurile pe hârtie. Formatul electronic nu se potriveşte. În genere, înşiruirea gândurilor şi sentimentelor pe hârtie este o ocupaţie utilă pentru toţi şi întotdeauna. Este un gen de self-terapie.
   Păstrează-ţi indiferenţa şi calmul lăuntric
   Dacă te laşi cuprins de panică, ai pierdut. Dacă eşti indiferent, GO sunt confuze. Asta pentru început. Apoi ele îşi pierd energia şi vor dispărea complet, pentru că nu mai sunt capabile să-ţi trezească emoţii.
   Minunat dacă vei constata că ele nu sunt şi este ceva firesc, dacă vei observa că au apărut. Nu intra în panică, cum au venit, aşa vor pleca. Important este să nu-ţi creezi o nouă formă de gânduri obsesive „când mă vor lăsa? am recurs la atâtea metode, dar ele tot mă sâcâie!”.
   Toate la timpul lor. Psihicul reacţionează lent. Înarmează-te cu răbdare, lasă lucrurile să se întâmple de la sine şi lasă natura să aibă grijă de tine.
   Ştiai că există forme clinice de gânduri şi idei obsesive. Există manii, fobii, -frenii şi -patii şi cea mai evidentă cauză – tulburarea obsesiv-compulsivă. Dacă te îndoieşti că ceea ce ţi se întâmplă se încadrează în limite normale, atunci apelează la un psiholog sau psihiatru. Dragi prieteni, fiţi vigilenţi şi sănătoşi!
   omactiv.md
 •