Ce moștenim de la strămoși


    În ciuda evoluției evidente, purtăm în structura noastră genetică o mulțime de circuite ancestrale. Comportamentul nostru, oricât de influențat de tehnica modernă, sofisticată, rămâne conectat cu cel al oamenilor Epocii de piatră. Iată câteva exemple care demonstrează legătura rămasă peste timp cu populațiile preistorice!

spring-2298279_640.jpg

O femeie, un dicționar

Se știe de când lumea: femeile vorbesc mai mult decât bărbații! În medie, femeile folosesc 23.000 de cuvinte, în comparație cu bărbații, care se limitează la ceva mai mult de jumătate. Înclinația feminină spre vorbă se manifestă de timpuriu (fetițele sunt mai comunicative) și este o rămășiță de la strămoși, din vremea când bărbații mergeau la vânătoare și comunicau prin fraze scurte, la obiect, fiind concentrați să urmărească prada, fără a face prea mult zgomot. Femeile rămâneau în peșteră, purtând grija copiilor și sporovăind câte-n lună și-n stele cu suratele lor.

 

Obișnuințe alimentare

Strămoșii noștri se hrăneau când și cu ce puteau. Treceau chiar zile fără să mănânce. Atunci când prindeau însă, mâncau cu o incredibilă poftă. În condițiile ofertei sărace de hrană, oamenii trăiau clipa și profitau de tot ce le oferea prezentul. Din păcate, același obicei îl păstrăm noi azi, deși avem la îndemână alimente cu nemiluita, fără a exista riscul de a rămâne fără hrană. „A trecut prea puțină vreme de la Epoca de piatră, lungă de sute de mii de ani, ca să putem învăța să fim răbdători“, spune psih. Alexandra Logue, citată de Jürgen Brater în celebra sa carte Maimuța din tine. Chiar și în organismul nostru se desfășoară un proces străvechi, care favorizează acumularea de grăsimi de rezervă pentru momentul când rămânem fără surse de hrană.

Ticuri diverse

De unde vine gestul scărpinatului în cap sau rosul unghiilor? „Toate aceste comportamente inutile sunt și ele relicve din vremuri arhaice, la care continuăm să revenim cu plăcere, chiar dacă de regulă total inconștient“, mai spune Brater. Potrivit medicului, acestea și altele, precum umezirea buzelor, scărpinatul în barbă, frecatul insistent al palmelor sunt activități de substituție, care servesc unui singur scop, de calmare și pregătire pentru o situație cu potențial de conflict.

Cu păr și fără

Excesul de păr de pe corp este o altă moștenire de la înaintași. Doar că aceștia purtau o adevărată blană, care le ținea de cald când temperaturile erau scăzute, dar îi și proteja de precipitații. Bărbații erau mai păroși și pentru că petreceau mult timp sub cerul liber, fiind mai expuși intemperiilor, față de femei, care se adăposteau în peșteră, unde temperatura era mai blândă. Și azi părul crește în aceeași direcție, pentru ca scurgerea apei să fie înlesnită. Părul ni se zbârlește când e frig pentru a echilibra temperatura corpului, dar în zilele noastre mecanismul a devenit aproape inutil.

 

Pornirea de a strânge

Colecționari există de când lumea, mai cu seamă în zilele noastre, când accesul la resurse este facil. Pornirea este adânc înrădăcinată în ființa noastră și le-o datorăm tot strămoșilor, care cutreierau zone pline de primejdii pentru a-și face rezerve de hrană, pentru ei vitale. Fenomenul de azi este considerat de psihologi greu de explicat prin argumente raționale, întrucât cei care adună fac acest lucru obsesiv, strângând cele mai nesemnificative obiecte, cu risipă de timp și de bani.

Bărbatul și focul

De ce vezi doar bărbați în jurul grătarului, în timp ce femeile se ocupă de garnituri și de spălatul vaselor? De unde această împărțire a atribuțiilor, în condițiile în care știm că, de obicei, în sarcina femeilor cade pregătirea mesei cap-coadă? „Bărbații sunt cei care se simt – când se îndeletnicesc cu transformarea bucăților de carne crudă într-o friptură apetisantă – la fel ca strămoșii vânători, care își hrăneau tribul cu prada doborâtă cu greu“, amintește Brater în cartea sa.

Preferințe cu șarm

Care sunt criteriile după care ne alegem partenerul? Explicația vine tot din interiorul nostru cel mai profund și greu de explicat. Potrivit experților în psihologie comportamentală, decizia ține mai puțin de planuri conștiente cât de criterii stabilite de evoluție. Femeile preferă bărbații puternici, cu statut, singurii capabili să le ofere siguranță copiilor și să-și susțină familia. Bărbații au însă alte criterii de selecție: proporții armonioase, piele fină și delicată, păr lucios, buze pline, mers elegant, trăsături în strânsă corelație cu un nivel ridicat de estrogen, care indică șanse sporite de a procrea și de a perpetua genele.

Știai?

Neanderthalienii, deşi au dispărut în urmă cu aproximativ 40.000 de ani, au contribuit în medie cu 1-3% la fondul genetic al oamenilor actuali. De la ei, spun cercetătorii, avem unele trăsături fizice, precum și gena bolii: ne-au transmis afecțiuni ca diabetul de tip II, boala Crohn, depresia și chiar dependența de fumat.

Pentru a semnala deschiderea față de un trib străin, oamenii Epocii de piatră își dezveleau dinții – una din primele forme de manifestare a râsului.

femeia.ro

Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișatVizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.