Ce efecte are renunțarea la lactate pentru organism?


    Din ce în ce mai multe persoane renunță la lactate, devenind vegane sau pur și simplu considerând că este mai sănătos să nu mai consume lapte, iaurt, brânză, cașcaval și produse care conțin așa ceva. Dacă și tu te gândești să faci asta, iată ce efecte are renunțarea la lactate pentru organism.

lactate-660x400.jpg

Poți scăpa de durerile de cap

Brânzeturile conțin tiramină, care poate duce la dureri de cap sau chiar migrene. Dacă și tu suferi regulat de aceste probleme, poți lua în calcul renunțarea la lactate pentru a te bucura de acest afect. În același timp, lactatele conțin vitamina B2, deci asigură-te că mănânci suficiente ciuperci, spanac sau migdale.

Balonarea poate fi un efect al intoleranței la lactoză și se datorează faptului că mulți oameni nu au lactază, o enzimă necesară pentru digerarea corectă a laptelui. Astfel, poți observa că digestia ta se îmbunătățește. Totuși, în cazul acesta este recomandat să renunți treptat la lactate – o schimbare bruscă a alimentației te poate face chiar mai balonată.

Sănătatea intestinală poate avea de suferit

Tractul digestiv conține multe tipuri diferite de bacterii, atât bune, cât și rele. Anumite produse lactate cum ar fi iaurtul grecesc conțin bacterii bune și probiotice care îmbunătățesc sănătatea intestinului, deci e recomandat să le înlocuiești cu alternative care conțin culturi active.

Poți pierde substanțe nutritive importante dacă nu ai o dietă corectă

Lactatele conțin calciu și vitamina D, deci trebuie să te asiguri că iei aceste substanțe din alte alimente. Multe tipuri de lapte vegan sunt fortificate cu calciu și vitamina D, deci alege-le pe acelea.

Te poți îmbolnăvi mai ușor

Ai putea observa că sistemul imunitar devine mai slab după ce renunți la consumul de lactate, iar asta se datorează lipsei de vitamina B12. Dacă e cazul, poți consuma alimente fortificate cu această vitamină sau consultându-ți medicul, dacă vrei să iei un supliment B12.

Pielea ta va arăta mai bine

Unul dintre principalele beneficii are renunțării la lactate este îmbunătățirea sănătății pielii, care va fii mai curată și strălucitoare.

Starea ta de spirit poate deveni mai stabilă

Datorită numărului mare de hormoni care se găsesc în laptele de vacă, poți experimenta modificări ale dispoziției. Când renunți la lactate, starea de spirit poate deveni mai stabilă.

cosmopolitan.ro





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


  • Conținut similar

    • julia122997
      De julia122997
      Fă 10.000 de pași zilnic
      Aplicațiile de pe telefonul mobil te pot ajuta cu ușurință să ții evidența pașilor pe care îi faci zilnic. O plimbare ușoară după cină ajută la digestie, alege să urci pe scări în loc de a folosi liftul și mergi cu bicicleta sau pe jos până la birou în loc de mașină sau mijloacele de transport în comun.
      8 ore de somn
      Somnul de frumusețe nu mai este de ceva timp un mit și, atunci când nu ai parte de ore suficiente de somn, vei observa cum se acumulează kilogramele în plus, devii mai stresată și apar și multe alte probleme de sănătate.
      Accent pe hidratare
      Bea apă și nu ignora importanța hidratării. 8 pahare de apă pe zi reprezintă cantitatea recomandată, însă uneori acest lucru pare imposibil din cauza stilului de viață agitat pe care îl avem. Încearcă să bei cât mai multă apă posibil și, atunci când vrei altceva, adaugă în apă felii de citrice sau fructe.
      Fără alimente prăjite
      Optează întotdeauna pentru alimente pregătite la cuptor sau fierte în locul celor prăjite. Deși o porție de cartofi prăjiți, savurată din când în când, nu va crea mari probleme, renunțarea la prăjeli este un pas important către un organism mai sănătos.
      Controlul porțiilor
      Dacă, atunci când poftești, alegi o porție mică de fast-food, va fi mai benefic decât o cantitate considerabilă atunci când simți că organismul tău îți solicită astfel de alimente.Acest lucru este valabil pentru orice fel de alimente consumi și indiferent de momentul când servești masa.
      Gătește acasă
      În loc să îți cumperi tot felul de lucruri nesănătoase – pline de calorii și grăsimi – de la magazinele din apropierea locului de muncă, mai bine încerci să gătești tu acasă preparate sănătoase pe care să le poți lua cu tine la job. Atunci când tu ești cea care pregătește masa, știi exact ce ingrediente folosești și cum le-ai preparat.
      Încearcă alimente organice
      Deși acest lucru poate fi considerat un lux, ce zici dacă încerci să îți organizezi o mică grădină de legume și verdețuri, eventual chiar pe balconul tău? Vei consuma, măcar parțial, alimente sănătoase, fără pesticide sau alte adaosuri.
      Înlocuiește grăsimile saturate cu cele nesaturate
      Acest lucru înseamnă să renunți la chips-uri și să consumi mai multe alimente bogate în Omega 3. Asigură-te că ai mereu în frigider avocado, somon și nuci pentru momentele în care simți nevoia de a ronțăi ceva.
      Fără televizor sau telefon atunci când mănânci
      Renunță la tot ceea ce înseamnă tehnologie atunci când mănânci. Acest lucru îți va ajuta creierul să recunoască momentul când te simți sătulă și nu vei fi tentată să mănânci mai mult decât ai cu adevărat nevoie.
      elle.ro

    • Calandrella
      De Calandrella
      Nu sunt medic, nu sunt nutriționist, însă am înțeles niște chestii, care poate la un moment dat le-am ignorat, negat așa cum o face multă lume. De ce am ales să vi le spun?
      – Pai, răspunsul meu este simplu – ca să fac un bine urechilor care sunt atente sa audă, ochilor care sunt treji să vadă și minților care sunt capabile să înțeleagă! 
      Articolul meu poate va trezi multe întrebări, multe dezacorduri, însă nimeni nu o sa va spună chestiile astea. Nici măcar medicii. Și mi-am zis eu mie, dacă medicii nu o spun, „de ce nu aș spune-o eu”? Eu am ignorat acest subiect, atâta vreme cât nu am știut, fiindcă asta nu se spune nicăieri sau cum îmi place mie să zic, „la noi nu se învață educație alimentară ca lumea să cunoască”, fiindcă asta nu e „profitabil” nimănui, mai ales companiilor mari de producție, statului, market-urilor etc.
      Nu săriți la mine în cap să îmi spuneți că beți lapte pentru calciu, fiindcă nici măcar medicii nu vă vor spune că de fapt laptele scoate calciul din organism și nu îl suplinește, după cum se crede atât de cert și ferm! 
      Până nu m-am documentat, nu știam și nu îmi dădeam seama de faptul ca lactatele conține o substanță anumita „cazeina”, care nu face deloc bine organismului nostru.
      Cu acest scop, am luat un „clid” de cărți din domeniu și am început să mă informez.

      IATĂ CE CHESTII INTERESANTE ȘI UTILE AM AFLAT!
      În laptele de vacă cazeina se găsește de 300 de ori mai mult decât în laptele uman, care ajută la dezvoltarea oaselor mari, iar în stomac se coagulează, formând substanțe foarte dificil de digerat de către om, dar ușor de digerat de stomacul cu patru compartimente al vacii. În corpul nostru, această masă compactă constituie o imensă greutate pentru organism, căruia îi trebuie o energie uriașă pentru a o elimina, utilizând de asemenea și o cantitate mare de Calciu pentru asta (în acest fel, reducând cantitatea Calciului din organism și nu suplinind-o). Din nefericire, nu reușește să o elimine, mai mult, o depune pe pereții intestinelor, împiedicând astfel, asimilarea altor nutrienți pentru organism. Rezultatul: oboseală, constipații, migrene, alergii, boli de inimă. Derivații digestiei laptelui eliberează în organism un mucus toxic, foarte acid. Cazeina acționează ca un clei, care lipește toate toxinele de pereții tubului digestiv.
      O să spuneți voi că, alternativa sunt produsele lactate pasteurizate (cu penicilina și alte antibiotice) însă acestea sunt și mai periculoase, adăugând noi chimicale organismului nostru. Pasteurizarea laptelui se obține în urma încălzirii până la 80 Grade Celsius, în vederea distrugerii bacteriilor, dar această încălzire provoacă, pe lângă distrugerea bacteriilor și o scădere considerabilă a valorii nutritive a laptelui.
      Prin fierbere laptele își pierde calciul, fierul și fosforul, care nu mai pot fi asimilate decât în cantități infime, restul, neasimilat, depunându-se ca deșeuri ce constituie depozitele toxice din sânge.
      Dacă vă interesează de unde chiar puteți lua cu certitudine cantitatea de Calciu, aflați că îl puteți lua din toate vegetalele cu frunze verzi, din nuci, curmale, smochine, prune și pătrunjel, sub o formă foarte convenabilă și la îndemână. De altfel, vacile își iau calciul din ierburi, nu au nevoie să sugă unele de la altele. Este un lucru constatat faptul că oamenii care suferă o deficiență de calciu au și o dieta foarte acidă, pentru că lactatele formează în organism un mediu acid.
      Dacă totuși nu doriți să renunțați la lactate, iată câteva sfaturi cum să îl consumați cât mai sănătos posibil:
      dacă beți lapte, beți-l simplu (nepasteurizat), natural, de casă. Laptele crud este mai ușor de digerat și bogat în nutrienți, populat de o floră indigenă benefică. Bineînțeles, mă refer aici la laptele crud de la vacile de la bunici, care pasc pe deal iarbă grasă, adică la vacile sănătoase, crescute natural;
      în loc să cumpărați iaurturile și chefirul din market, care mai că nu conțin lapte deloc, faceți mai bine acasă lapte acru/lapte prins/iaurturi/smântână (pe net sunt o grămadă de rețete) – din lapte Bio, din surse de încredere. Puteți adăuga la el semințe, nuci hidratate sau fulgi de ovăz, pentru un plus de sănătate (urmează aici pe blog o rețetă de lapte prins cu semințe hidratate pe care o puteți folosi la dejun fără probleme);
      nu combinați lactatele cu alte alimente greu de digerat, fiindcă și așa sunt generatoare de mucus în organism;
      cel mai asemănător laptelui uman este laptele de măgăriță, după care urmează laptele de capră, așa că dacă aveți posibilitate beți-l/utilizați-l pe acesta;
      În două cuvinte, cam așa stau lucrurile cu lactatele, eu nu vă îndemn să renunțați de tot la ele, fiindcă până la urmă fiecare decide individual ce e bine și ce e rău pentru propriul organism, însă aceste informații pot fi utile în cazul în care vă frământă o problemă de sănătate și nu cunoașteți cauza. A-ți citit, faceți o concluzie pentru voi și mergeți mai departe, însă decizia luată mi-aș dori să fie în favoarea sănătății voastre! 
      Eu nu am exclus lactatele cu totul, mai ales că le folosesc foarte des la gătit pentru rețetele pe care le postez pe blog, însă pentru mine importantă e dozarea și sursa lor. Cunosc persoane care nu mănâncă nimic la masă fără borcanul cu smântână alături 
      Mai jos vă prezint o modalitate tare simplă de obținere a unui produs făcut acasă, mai sănătos decât altele care se vând pe rafturile market-urilor – lapte acru/sau lapte prins. Veți avea nevoie de 1 litru de lapte crud și de 3 linguri cu smântână, dintr-o sursă de încredere.
      Ingrediente:
      1 litru lapte crud
      3 linguri cu smântână
      Folosiți pentru a face laptele acru un borcan de 1 litru, în care turnați laptele, puneți 3 linguri cu smântână, amestecați bine cu o lingură de lemn și lăsați la temperatura camerei sau la cald timp de minim 8 ore. Apoi puteți pune borcănașul în frigider și savurați din el laptele prins timp de maxim 3 zile. 
      Iată așa fac eu și mi-a plăcut ce a ieșit de fiecare dată!

      Vă doresc multă sănătate și nu uitați că – mâncarea trebuie să vă aducă sănătate și stare de bine, nicidecum invers!
      diaskitchen.com
    • Calandrella
      De Calandrella
      Cu toate acestea, mai ales daca sunt amestecate cu alcool si daca se face abuz, ele dauneaza organismului, fiind un adevarat pericol pentru sanatate.
      Trebuie sa retinem ca un consum indelungat de bauturi energizante poate cauza boli cardiovasculare, de ficat sau atacuri de panica. Nu sunt recomandate copiilor, gravidelor, femeilor care alapteaza, persoanelor cu intoleranta la cofeina, cu hipertensiune arteriala sau boli de inima.
      Ce substante contin bauturile energizante
      • Cofeina. Absolut toate bauturile energizante contin cofeina. Trebuie sa retinem ca 100 mg de cofeina stimuleaza activitatea cerebrala, iar 240 de mg cresc activitatea cardiovasculara.
      • Taurina. O cutie de bautura energizanta poate contine in medie de la 400 la 1.000 de mg de taurina. Aceasta este un aminoacid ce se gaseste in tesuturile musculare si se presupune ca imbunatateste activitatea cardiovasculara, dar acest lucru nu a fost inca dovedit stiintific.
      • Carnitina este o componenta a celulelor umane ce contribuie la oxidarea rapida a acizilor grasi. Carnitina stimuleaza cresterea metabolismului si reduce oboseala musculara.
      • Guarana si ginseng-ul sunt plante medicinale, cu un rol tonifiant asupra organismului.
      • Vitaminele din complexul B. Este adevarat ca aceste vitamine sunt esentiale pentru o activitate normala a creierului, dar consumate in exces, acestea pot produce palpitatii, tremuratul mainilor si al picioarelor.
      De ce sa nu abuzezi de energizante
      • Un consum prea mare poate cauza probleme cu cresterea presiunii arteriale sau cu cea a continutului de zahar in sange. Mai mult, persoanele care sufera de afectiuni cardiace ar trebui sa evite astfel de bauturi.
      De asemenea, aceste bauturi pot creste riscul de aparitie al unor boli de inima la o persoana clinic sanatoasa daca sunt baute des si in cantitati mari.
      • Bauturile energizante pot provoca insomnii, iritabilitate si chiar depresie.
      • Bauturile energizante comercializate in Romania au in componenta intre 3 si 8 E-uri, substante care pot dauna grav sanatatii.
      • Consumate in exces pot duce la aparitia unor probleme gastrice, dar si neurologice.
      • Amplifica actiunea alcoolului si sporesc efectele fumului de tigara.
      • Energizantele impiedica actiunea calciului si de aceea nu sunt recomandate in adolescenta.
      • Energizantele contin cofeina, iar consumul ridicat poate duce la anxietate sau palpitatii, aritmii, hipertensiune. Printre efectele sale adverse se numara si efectul diuretic al cofeinei, care duce la deshidratare.
      Iar in combinatie cu zaharul, un alt ingredient al bauturilor energizante, gradul de deshidratare este si mai ridicat. De aceea, mai ales cand faci sport, fereste-te de energizante.
      • Zaharul este principalul ingredient al bauturilor energizante. O cutie de bautura energizanta contine 27 g de zahar, adica o valoare energetica de 112.5 kcal. Atat de mult zahar poate incetini evacuarea gastrica, provocand instalarea deshidratarii.
      Energia oferita de zahar nu este pe termen lung, iar impreuna cu cofeina duc la o cadere energetica atunci cand efectul bauturii dispare. Din cauza continutului mare de zahar pot fi foarte periculoase pentru diabetici sau pentru cei cu variatii ale glicemiei.
      sfatulmedicului.ro
    • nutritionist
      De nutritionist
      Produsele lactate întîlnesc în ziua de azi un consum destul de larg, dar și o falsificare, pe care consumatorul deseori nici nu o bănuiește.

      Unul dintre cele mai controversate și consumate produse lactate este cașcavalul. Atît la o masă festivă, cu un pahar de vin roșu, cît și la un mic dejun, pentru o tartină sau o rețetă mai sofisticată.

      Deși termenul “ cașcaval” nu poate fi găsit în documentația tehnică autohtonă, ne-am deprins deja să denumim astfel orice produs de colorația respectivă și mirosul deja cunoscut, cumpărînd-ul deseori fără a atrage atenția la denumirea și inscripțiile notate pe etichetă.

      De fapt, acest produs poartă denumirea de brînză, care poate fi nematurată (  se consumă deodată după producere) sau maturată ( are nevoie de condiții speciale pentru a ajunge la o stare comestibilă, deci, așa- zisul cașcaval).

      Despre beneficiile acestui produs lactat putem vorbi la nesfîrșit, dar rezumînd putem zice că reprezintă, comparativ cu laptele o sursă de trei ori mai concentartă de Calciu, Fosfor,Zinc, Seleniu, proteine (până la 25 %), lipide( pînă la 60 %), dar și vitaminele A, B2, B12, K2. Asimilarea de către organism a acestor elemente este de 98-99 %. Astfel, consumînd o felie de cașcaval beneficiați practic de întreaga gamă de elemente fără careva pierderi.

      Problema majoră este, însă producătorul, interesul căruia uneori este doar profitul, rezultatul fiind un produs de cașcaval ce conține coloranți, aditivi și grăsimi vegetale, deci calorii goale, care nu ne alimentează practic deloc. Astfel, pentru a beneficia de un produs adevărat, cu toate proprietățile menționate trebuie să ținem cont de următoarele reguli:

      1.     Compoziția. Cașcavalul autentic este fabricat din lapte, culturi de microorganisme lactice, enzime coagulante, sare alimentară și mucegai, dacă este cazul. Colorantul de origine vegetală poate fi prezent, dar preponderent în lunile de iarnă, atunci cînd laptele utilizat nu are colorația atît de intensă, necesară pentru produsul finit. Ingredientele, care ar trebui să lipsească sunt grăsimile vegetale, agenții de îngroșare, conservanții, aromatizatorii. În cazul utilizării grăsimilor vegetale, producătorii notează, de obicei pe etichetă-           “ produs din cașcaval”- atenție la etichetă!

      2.     Prețul. Pentru a fabrica 1 kg de cașcaval autentic este necesar de 10-12 l de lapte, inclusiv celelalte ingrediente și cheltuielile adiționale. Văzînd pe raft un produs ieftin, cercetați ingredientele și analizați mirosul (dacă este posibil). Probabil, aveți în față un produs din cașcaval. Prețul real al unui cașcaval ar trebui să fie de minim 200 lei.

      3.     Simțul. Cașcavalul are miros specific, dacă nu îl percepeți- puneți la dubii autenticitatea produsului. Gustul diferă pentru fiecare produs, în dependență de culturile lactice utilizate. În orice caz, acesta nu ar trebui să fie de unt, grăsime vegetală sau masă omogenă lipsită de oricare gust. Mirosiți. Dacă aveți în față cașcaval adevărat, veți înțelege, ce tip de lapte a fost utilizat la fabricare.

      4.     Condițiile de păstrare. Atrageți atenția la locul, din care procurați produsul. Curățenia este, bineînțeles prioritară. Nu optați niciodată pentru bucăți de cașcaval tăiate și ambalate în magazin. De obicei, termenul acestora este expirat și ambalarea a fost efectuată de cel puțin 5-6 ori.

      Untul este alt produs utilizat deseori,în special în alimentația copiilor. Dar nu tot ce procurăm este, de fapt, unt. Produsul clasic ar trebui să conțină minim 80 % de grăsime. În cazul unui conținut mai redus este vorba despre produsul cu conținut redus de grăsime sau de pasta de unt (spread). În cazul acestora grăsimea animalieră este înlocuită cu cea vegetală, în forma hidrogenată, nocivă pentru consumul de durată.

      Un alt criteriu, pe care trebuie să-l luăm în seamă este comportarea produsului la păstrarea în frigider. Dacă acesta devine moale și ușor de modelat după dezghețare- fiți siguri- aveți în față un produs cu conținut de grăsimi vegetale.

      Fiți atenți și inteligenți în alegerea Dvs.!


       
      Autor: Maria-Victoria Racu, medic nutriționist, Fundația Bitonic

    • Calandrella
      De Calandrella
      Limonada cu ierburi aromate
      Prepara o infuzie din ceai verde, o crenguta de rozmarin si cateva frunze de busuioc proaspat. Dupa cinci minute, strecoara si lasa la racorit. Intre timp, stoarce o lamaie in 500 ml de apa rece si toarna in formele pentru gheata, apoi da la congelator. Serveste ceaiul cu cuburi acrisoare de gheata, impreuna cu felii subtiri de lamaie.

      Fructe de padure
       
      este un tonic fizic si psihic; vitaminizeaza si regenereaza; consumat caldut, cu sau fara adaos de miere, ajuta la reducerea edemelor (picioare si maini umflate); mareste rezistenta corpului la caldura; efect racoritor; tonifica sistemul nervos.
      STIAI? Afinele contin mai multi antioxidanti decat orice alt aliment, fiind de trei ori mai bogate in aceste substante decat vinul rosu sau ceaiul verde.
      Cocktail „La taclale”
      Invita-ti prietenele dupa-amiaza la un pahar racoritor. Pregateste din timp o infuzie de ceai. Prepara o cantitate suficienta – pune o parte la rece si o alta direct in tavitele pentru gheata. Serveste-l cu cuburi de gheata, frunze proaspete de menta si un strop de sirop de fructe de padure.
      Hibiscus
      dulce, astringent, racoritor; reduce transpiratia in zilele de canicula; ajuta la purificarea sangelui, favorizeaza cresterea parului; atenueaza simptomele premenstruale si tine in frau bufeurile postmenopauza; folosit extern, grabeste vindecarea ranilor si mareste elasticitatea pielii; sub forma de cataplasme, devine protector al pielii in calea radiatiilor ultraviolete.
      Cocktail romantic
      Prepara o infuzie, 2-3 flori la o cana cu apa fierbinte, si lasa sa se raceasca. Da pulpa a 3-4 piersici foarte coapte pe razatoare. Adauga o lingurita cu miere, amesteca bine si da la congelator pentru o ora, amestecand din sfert in sfert de ora. Serveste cu ceai rece si felii de portocala. Daca iti place mai mult, prepara un piure din pepene galben, da la congelator pentru o jumatate de ora si adauga in ceaiul rece. Continutul crescut de potasiu din pepene mentine organismul la o temperatura constanta.

      Ghimbir
      stimuleaza circulatia sangelui; revigoreaza si tonifica, ajutand organismul sa faca fata mai usor la caldura si efort fizic; calmeaza durerile abdominale, regleaza digestia si accelereaza metabolismul; se prepara dintr-o lingurita de radacina maruntita la 250 ml de apa; se lasa sa fiarba acoperit trei minute. Biscuiti cu scortisoara si ghimbir Ai nevoie de: 130 g unt, 180 g zahar pudra, 300 faina, 1 ou + 1 galbenus, 3 linguri cu ceai de ghimbir, ½ pachet praf de copt, o lingurita rasa cu scortisoara anason. Freaca zaharul si untul, adauga oul intreg si galbenusul, ceaiul si praf de sare. Amesteca faina cu praful copt, scortisoara si un varf de cutit de anason.
      Incorporeaza-le in compozitia de unt si framanta un aluat pe care-l dai la rece o ora. Intinde o foaie potrivit de groasa si decupeaza biscuiti de diferite forme. Coace 10-15 minute pe tava presarata cu faina, apoi tavaleste-i prin zahar pudra si savureaza-i alaturi de ceai.
      Levantica
      infuzia de planta uscata (1-2 lingurita de planta la o cana cu apa fiarta) este recomandata in tratamentul agitatiei nervoase si in starile de insomnie; are rol stimulator, de tonic fizic si psihic; infuzia concentrata de levantica are efect diuretic, ajutand la eliminarea apei din tesuturi si reducand edemele; extern, sub forma de bai, infuzia este utila celor care sufera de tulburari cronice de somn si incordari musculare; in zilele caniculare, o baie generala aromatizata (50 g flori de levantica la 1 litru de apa clocotita) are actiune calmanta, reconfortanta si revigoranta.
      Fursecuri pentru ora 5
      Ai nevoie de 400 g de faina, 200 g de unt, 100 g de zahar, 2 linguri cu ceai de levantica, un praf de sare si flori de levantica uscata. Freaca untul cu zaharul, pune un praf de flori uscate, unul de sare si ceaiul. Adauga treptat faina si framanta un aluat. Da-l la congelator doua ore. Intinde o foaie subtire si decupeaza cercuri cu un pahar. Sunt biscuitii ideali pentru ceaiul de la ora 5.
      Iasomie
      are proprietati de calmare si relaxare, de regenerare a energiei fizice, de mare ajutor in perioadele de oboseala si surmenaj fizic sau psihic; ia cu mana migrenele; imbunatateste circulatia sangelui, regland tensiunea arteriala; combinat cu ceaiul verde, este recomandat persoanelor care doresc sa slabeasca; se foloseste si in cosmetica, in special pentru persoanele cu ten gras, ajutand la reglarea sebumului.  
      Cocktail energizant
      Infuzeaza o lingura cu flori uscate intr-o cana cu apa clocotita. Lasa cinci minute, strecoara si da la rece. Toarna ceaiul in tavita pentru gheata si pune- o la congelator. Curata ½ pepene rosu de coaja si samburi, pune-l in blender cu un pahar cu zmeura, 2-3 frunze de menta si o lingurita cu miere. Toarna amestecul in pahare inalte, pana la jumatate, adauga ceai inghetat, bucati de pepene si felii de lamaie.
      Pelin
      este un tonic puternic, actioneaza ca stimulent al digestiei si ca detoxifiant (favorizeaza eliminarea substantelor toxice din organism); favorizeaza activitatea cerebrala; stimuleaza rezistenta naturala a organismului, fiind de mare ajutor in zilele caniculare; reduce febra, elimina durerile de cap, senzatia de voma si vertijul; folosit extern, calmeaza pielea arsa de soare, favorizeaza cicatrizarea ranilor si reduce riscul suprainfectarilor.
      Briose cu fulgi de ciocolata
      Ai nevoie de 2 oua, 1½ cani cu lapte, ½ cana cu ceai de pelin, 1½ cani cu zahar, 2 cani cu faina, 1 pachet cu praf de copt si 2 pachete cu zahar vanilat, fulgi de ciocolata si un praf de sare. Bate ouale cu zaharul, apoi zaharul, laptele, ceaiul si zaharul vanilat. Amesteca faina cu praful de copt si un praf de sare si compozitia de ou. Adauga fulgi de ciocolata dupa preferinta. Toarna in forme si da la cuptorul incins pentru 25-30 de minute.
       
      Menta
      o ceasca cu ceai de menta dupa fiecare masa stimuleaza digestia; infuzia de menta este utila in starile de oboseala, suprasolicitare intelectuala, stres sau epuizare; in amestec cu ceai verde, menta este energizanta si stimuleaza celulele nervoase; infuzia calduta de menta, in care pui o felie de portocala, putina scortisoara si miere, are efect racoritor si calmant; extern, frunzele de menta adaugate in apa de baie au efect racoritor; tot extern, cateva frunze de menta oparite, aplicate pe fata timp de zece minute, sunt de ajutor in cazul persoanelor a caror fata transpira.
      Compot aromat
      Fierbe in apa cu putin zahar si scortisoara 2-3 mere decojite si taiate cubulete, apoi lasa la racorit. Prepara o infuzie din menta, in care sa adaugi 3-4 felii de lamaie. Serveste ceaiul rece, in pahare generoase, incarcate cu fructe din compot si cuburi de gheata. O frunza de menta drept decor si esti gata de o sueta „racoroasa” alaturi de prietene.
      femeia.ro
  •