
Știm cu toții că antibioticele de sinteză trebuie administrate numai la recomandarea medicului și că au efecte secundare nedorite. Totuși, mulți dintre noi s-au obișnuit ca la primele semne de febră sau durere în gât să apeleze la aceste medicamente ca la un remediu universal. Reține însă că antibioticele nu combat febra și nu tratează afecțiunile cauzate de virusuri, ci doar pe cele de origine bacteriană!
Putere de la plante
Avantajele plantelor cu efect de antibiotic față de suratele lor fabricate în laborator este că distrug doar bacteriile dăunătoare (în corp există și unele bune) și că întăresc sistemul imunitar, ajutând astfel organismul să lupte eficient cu microorganismele care îi fac rău.
Sigur că antibioticele naturale nu le înlocuiesc pe cele farmaceutice în orice situație, dar există infecții ușoare (precum guturai, angină, cistită) care pot fi preîntâmpinate și combătute cu succes cu ajutorul remediilor puse la dispoziție de mama natură. Iată câteva dintre cele mai eficiente antibiotice naturale!
1. Usturoi
Pe vremea faraonilor, muncitorilor de pe șantiere li se dădea zilnic, preventiv, câte un cățel de usturoi. Această plantă-condiment a fost folosită de multă vreme ca medicament eficient contra infecțiilor respiratorii (gripă, răceală, bronșită, pneumonie) și ale tractului gastrointestinal. Substanțele pe care le conține usturoiul ucid virusurile, bacteriile, ciupercile și, în același timp, au efecte anticancerigene. Ca să profiți de efectele lui benefice, tot ce trebuie să faci este să mănânci zilnic 1-2 căței. Dacă mirosul e o problemă, optează pentru capsule cu usturoi.
2. Mușețel
Este o altă plantă vindecătoare, a cărei putere antiinflamatoare se apropie de cea a cortizonului. Ceaiul de mușețel ajută în infecțiile intestinale și respiratorii, dar și în ulcer gastric. Infuzia se prepară din două lingurițe cu plantă la 200 ml de apă clocotită. Se beau două căni pe zi. Inhalațiile sunt excelente în răceală, bronșită, sinuzită. Sub formă de gargară, mușețelul combate infecțiile bucale și ale faringelui.
3. Cimbru
Pe vremuri, era denumit antibioticul săracului. Are un puternic efect dezinfectant și antimicrobian la nivelul plămânilor, bronhiilor, stomacului și intestinelor. Este extrem de benefic în răceală, gripă, bronșită, tuse convulsivă, infecții urinare. Se toarnă 250 ml de apă fiartă peste două lingurițe cu cimbru, se acoperă zece minute, apoi se strecoară. Se beau două căni de ceai pe zi.
4. Sunătoare
Despre curele cu sunătoare se scria încă din secolul al XI-lea. Datorită proprietăților antiinflamatoare și dezinfectante, extractele din florile galbene-portocalii sunt considerate a fi leac-minune pentru răni, dar planta este extrem de utilă și în infecții intestinale, ulcer gastric, afecțiuni hepatobiliare. Infuzia se obține dintr-o linguriță cu plantă la 200 ml de apă clocotită. Se acoperă și se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se strecoară. Ceaiul se îndulcește foarte puțin sau deloc. Se beau 2-3 căni pe zi, între mese.
5. Oregano
Conform unui studiu realizat în SUA, ucigașul de bacterii numărul unu din regnul plantelor aromatice este oregano. El acționează chiar și în cantități foarte mici. Tot ce trebuie să faci este să-l folosești mai des pe post de condiment la prepararea mâncărurilor. Utilizarea lui externă, sub formă de ulei esențial, ajută la combaterea micozelor și a herpesului: amestecă o picătură cu o linguriță de ulei de măsline și aplică mixtura direct pe picioare și unghii.
6. Eucalipt
Este recunoscut pentru capacitatea de a combate infecțiile și febra, având excelente proprietăți antimicrobiene și decongestive. Pune patru frunze de eucalipt în 200 ml de apă clocotită și lasă la infuzat zece minute. Bea trei căni pe zi, între mese. Foarte eficient este uleiul esențial de eucalipt, care poate fi folosit la inhalații: pune 2-3 picături într-un vas cu apă fierbinte și inspiră aburii.
7. Propolis
Tratează diverse infecții virale și bacteriene (respiratorii, pulmonare, digestive, renale), dar în același timp este un excelent fortifiant al sistemului imunitar. Cel mai frecvent, propolisul este utilizat sub formă de tinctură. Se pun 20 de picături în puțină apă caldă și se bea amestecul cu o oră înaintea meselor principale, până la vindecare.
8. Curcuma
Potrivit unui studiu realizat în 2009, efectul antimicrobian al curcuminei, ingredientul activ al plantei, dă rezultate excelente împotriva bacteriei Helicobacter pylori, responsabilă de majoritatea cazurilor de ulcer gastroduodenal. Curcuma e un condiment pe care îl poți adăuga în multe mâncăruri. De asemenea, în scop terapeutic, se consumă cu miere: o linguriță de curcuma la cinci lingurițe de miere.
Rețete eficiente
* Un excelent antipiretic (combate febra) este salcia, întrucât conține acid salicilic. Toarnă o cană cu apă clocotită peste o linguriță cu scoarță de salcie uscată și măcinată (sub formă de pudră). Lasă la infuzat 20 de minute. Atenuează gustul amar cu mușețel, ghimbir, scorțișoară, și ele antiseptice.
* Contra bronșitei, difuzează în lampa de aromaterapie (de două ori pe zi, timp de 20 de minute) câteva picături de ulei esențial de eucalipt sau de lămâie.