Când expiră data alimentelor?


    Îți savurezi cafeaua. Ar merge și o prăjiturică, îți zici. Doar că, spre dezamăgirea ta, pe cutia cu fursecuri scrie că acestea au expirat (ce ghinion!) chiar ieri. Tot pachetul ajunge la coșul de gunoi. Oare chiar era necesar acest gest?

Evident că nimeni nu vrea să se îmbolnăvească mâncând un aliment ce are termenul de consum depășit. Consecințele pot fi nu doar neplăcute (diaree, vărsături, stare de rău), ci și, în unele cazuri, grave. Pe de altă parte însă, nu toate alimentele provoacă intoxicație alimentară imediat ce le-a trecut termenul de valabilitate, așa că nu te grăbi să arunci la gunoi un aliment expirat de curând. Ar fi o risipă și de bani și de mâncare. Unele produse se păstrează mai multă vreme decât credem și pot fi consumate inclusiv după expirare fără risc pentru sănătate, dacă au fost corect depozitate (ambalaj intact, ferite de umezeală).

Ce spun datele de pe ambalaj
Zahărul, sarea și multe alte condimente au un termen practic nelimitat de valabilitate dacă sunt păstrate la temperatura camerei și ferite de contactul cu umezeala. Ele nu-ți pun sănătatea în pericol nici dacă le folosești după câțiva ani de la data cumpărării. La fel, ciocolata neagră și pastele făinoase se conservă mult timp, fără a fi necesar să stea la frigider. Însă alta e situația în cazul lactatelor, ouălor sau cărnii.

Datele de valabilitate înscrise pe ambalajul lor sunt foarte utile fiindcă îți indică până la ce moment își mențin gustul și calitățile nutritive și microbiologice. Află ce înseamnă termenul de valabilitate de pe ambalaje, adică data limită de consum și data limită de consum optim, fiindcă diferă între ele!

* Data limită de consum apare pe ambalaje sub forma: „A se consuma până la data de xx.xx.xxxx“ (zi/lună/an) și indică până când poți mânca în siguranță acel aliment. Aceste produse nu trebuie consumate după ce au expirat deoarece pot provoca intoxicație alimentară. Este vorba de alimente precum carnea crudă și peștele proaspăt, mezelurile, unele lactate (iaurt, brânzeturi), alimente semipreparate, produsele de patiserie cu cremă/umpluturi. 

* Data limită de consum optim apare pe ambalaj sub forma: „A se consuma de preferință înainte de…“, urmată de precizarea „Vezi data de pe ambalaj“. Aceste alimente se păstrează mai mult timp și pot fi consumate inclusiv după data înscrisă fără a reprezenta un pericol real pentru sănătate. În această categorie intră biscuiții, cafeaua, ciocolata, cerealele, conservele, produsele congelate, unele alimente afumate (somon, cârnați).

Hai să vedem ce alimente pot fi consumate chiar dacă au termenul de valabilitate depășit!

Lapte

mai-destept-in-bucatarie-cum-alegi-cel-mai-bun-lapte-de-baut_size1.jpg

Laptele UHT are termen lung de conservare. Dacă n-ai deschis ambalajul, poți consuma laptele până la 2-4 săptămâni după ce data de consum a fost depășită dacă a fost păstrat corect și nu și-a modificat gustul. După ce desfaci cutia, poți consuma laptele atât timp cât mirosul și gustul lui se mențin intacte (maximum 2-3 zile de la deschiderea ambalajului).

Nedesfăcut, poți păstra laptele UHT la temperatura camerei, iar după deschidere, numai la frigider.

Iaurt

1447918989d80f0142.jpg

Nu te grăbi să arunci iaurtul expirat în urmă cu două zile. Nedesfăcut, îl poți consuma chiar și la 1-2 săptămâni după depășirea datei de valabilitate, deoarece bacteriile pe care acesta le conține în mod natural îi prelungesc perioada de conservare. Sigur, cu condiția să-l fi ținut la frigider. Acest lucru e valabil doar pentru iaurturile simple, cu fructe sau îndulcite, nu și pentru budincile sau cremele cu ou. Nu mânca iaurtul dacă și-a modificat gustul ori aspectul sau dacă ambalajul are capacul bombat!

Brânză și smântână

1456736661675ffcfd.jpg

Smântâna și cremele de brânză rezistă mai mult decât indică termenele de valabilitate înscrise pe ambalaj, mai ales dacă pachetele n-au fost desfăcute. Asemenea iaurtului, și aceste două lactate conțin bacterii benefice ce le prelungesc valabilitatea.

Brânza de vaci și brânzeturile proaspete (feta, mozzarella) nu se conservă la fel de mult și trebuie consumate până la data expirării. Brânzeturile tari, în schimb, sunt bune de consum până la câteva săptămâni după expirare.

Ouă

oua-940x576.jpg
Păstrate la frigider, ouăle pot fi consumate și la 3-5 săptămâni după expirare, dar nu întotdeauna. Cel mai bun test e al paharului cu apă: scufundă un ou într-o cană cu apă sărată. Dacă oul plutește la suprafață înseamnă că e vechi, iar dacă se scufundă înseamnă că îl poți folosi. Explicația? În interiorul oului se găsește o cameră de aer care se mărește pe măsură ce trec zilele.

Carne și mezeluri

Mezeluri-Mures-730x456.jpg

Mezelurile, carnea, peștele, fructele de mare sunt produse care trebuie neapărat consumate până la data de expirare; altfel, poți suferi o intoxicație. Odată ambalajul deschis, mănâncă mezelurile în următoarele două zile. În schimb, mezelurile afumate, sărate sau deshidratate rezistă și 2-3 săptămâni după data expirării.

În ce privește carnea, dacă aceasta are termenul de valabilitate expirat de curând, trebuie neapărat să verifici dacă au apărut schimbări de miros și culoare. Dacă există temeri, mai bine arunc-o! Întotdeauna prepară bine carnea din punct de vedere termic, ca să distrugi eventualele bacterii prezente în ea.

Fructe și legume

OPINIA NUTRIȚIONISTULUI.jpg

Le putem mânca atât timp cât n-au putrezit. Dar, chiar și dacă prezintă urme de alterare, după ce îndepărtăm părțile stricate, putem consuma restul.

Orez, paste făinoase, biscuiți

paste.jpg

Aceste preparate uscate se conservă chiar și un an. Cel mai bine e să le păstrezi într-un mediu uscat, în recipiente din sticlă sau în borcane ermetice.

Biscuiții uscați și sărați, fursecurile uscate și fără cremă, cerealele pentru micul dejun pot fi consumate fără probleme chiar și la două luni după expirare, cu condiția să-și păstreze calitățile caracteristice și pachetul să nu fi fost desfăcut.

Conservele sunt bune de consum încă un an după data limită, ținute în loc uscat. Reține însă: ambalajul nu trebuie să fie lovit, găurit, îndoit, iar capacul, să nu fie bombat ori deformat. 

Produse congelate

alimentele-congelate-sau-cele-proaspete-care-sunt-mai-sanatoase_size1.jpg

Mazăre, fasole, broccoli, căpșune. Produsele gata congelate pot fi consumate până la un an după expirare, cu condiția ca între timp să nu fi fost decongelate. Un produs decongelat trebuie consumat în scurt timp întrucât nu poate fi recongelat.

Mucegaiul: da sau ba?

Urme de mucegai pe pâine, iaurt sau dulceață. Cu toții am văzut așa ceva. Ce facem? Aruncăm tot alimentul sau îndepărtăm partea cu mucegai și mâncăm restul? Răspunsul specialiștilor e ferm: aruncăm tot! Mucegaiul produce micotoxine, care pot fi periculoase. Nu e suficient să îndepărtăm partea mucegăită, fiindcă micotoxinele se răspândesc în tot alimentul fără să le vedem cu ochiul liber, fiind microscopice. Așadar, e mai bine să fim prevăzători!

femeia.ro





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Vizitator zithromax

Postat

zithropan https://zithromaxes.com/ zithromax 500 mg

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator malaraquin

Postat

chloroquine moa clonidine hcl chloroquinolone

Partajează acest comentariu


Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri


Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


  • Conținut similar

    • alexandrarum
      De alexandrarum
      Este foarte bine să fim pregătiţi şi să avem cât mai puţine nevoi care să ne scoată din casă în următoarea perioadă. Dacă în primele zile, majoritatea dintre noi şi-a făcut poftele şi a gătit ca de Crăciun, iată că a venit momentul să fim raţionali - să consumăm atât cât este nevoie, să ne păstrăm în formă fizică şi mentală bună şi să folosim resursele într-un mod echilibrat.
      Ce putem găti ca să nu ne îngrăşăm având în vedere că facem mult mai puţină mişcare?
      ”În general, la felurile de mâncare gătită, încărcătura calorică mare este dată de grăsime, fie că e vorba de uleiuri sau de grăsimea din carne” explică dr Şerban Damian, nutriţionist. Aşadar, puteţi adapta diverse reţete punând mai puţine grăsimi. ”Putem să folosim carne slabă, legume şi uleiuri vegetale în cantităţi mai reduse şi atunci vom avea nişte preparate mai dietetice” completează dr. Damian.
      Atenţie, evitaţi alimentele prăjite!
      Deşi, multe alimente prăjite fac parte din categoria alimentelor ”comfort food”, mai ales în perioada autoizolării la domiciliu pentru oprirea infecţiilor cu coronavirus, este important să nu gătim prăjit. ”Prăjirea este o metodă de gătire care creşte considerabil valoarea calorică a produselor, aşa că e bine să o evităm (în general, nu doar acum). ” consideră dr. Şerban Damian.
      Dar cu dulciurile ce facem?
      Fiecare dintre noi, cu copii sau nu, a pus în cămară şi câteva dulciuri sau va face prăjituri acasă. ”Prăjiturile şi dulciurile în general aduc multe calorii, nu e o noutate pentru nimeni” atrage atenţia nutriţionistul.
      csid.ro
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Singurele drumuri pe care majoritatea dintre noi le mai facem în ultima vreme sunt cele la supermarket. Însă, este extrem de important ca, atunci când facem cumpărăturile, să ştim ce alimente este mai bine să evităm. Statul în casă şi lipsa mişcării ne face să fim mai vulnerabili decât de obicei la tot felul de afecţiuni, astfel că alimentaţia noastră trebuie să fie una sănătoasă.
      Nutriţionistul Gianluca Mech explică ce tip de alimente să evităm să cumpărăm pentru ca izolarea să nu ne afecteze atât silueta, cât şi starea de sănătate.

      „Alimentele de evitat în timpul carantinei sunt cele procesate, adică exact ceea ce majoritatea oamenilor tind să cumpere, considerând că nu sunt uşor perisabile. Însă, acestea conţin ingrediente sintetice, precum agenţi de intensificare a aromelor, coloranţi, emulsifianţi, îndulcitori artificiali şi alţi aditivi folosiţi pentru a imita calităţile alimentelor proaspete”, a precizat nutriţionistul.
      „Pot conţine acizi graşi trans, adică grăsimi industriale capabile să reziste la temperaturi ridicate. De asemenea, fac alimentele să reziste mai mult şi să nu râncezească. Acizii graşi trans nu sunt sănătoşi, deoarece pot creşte nivelul LDL (colesterolul „rău”), dar nu şi HDL (colesterolul „bun”), crescând riscul de a dezvolta boli cardiovasculare” a adăugat el.
      Ce anume să nu cumpărăm din supermarket
      Conform lui Mech, alimentele procesate sunt sărace în vitamine, fibre şi alţi micronutrienţi esenţiali. Printre acestea se află: băuturile dulci şi carbogazoase, gustările dulci ambalate, îngheţata industrială, ciocolata, dulciurile industriale, pâinea, margarina, biscuiţii industriali, prăjiturile şi amestecurile pentru prăjituri, cereale „nenaturale” pentru micul dejun, băuturile energizante, băuturile de fructe cu adaos de zahăr sau îndulcitori artificiali, carnea procesată, (cum ar fi cârnaţii sau mezelurile)şi supele instant.
      Desigur, lista nu se termină aici. Conservele precum fasolea gătită la borcan şi sosuri ca maioneza sau ketchup sunt la fel de dăunătoare sănătăţii, în special în această perioadă cănd organismul este privat de efort fizic.
      Pe de altă parte, sunt indicate cât mai multe fructe şi legume proaspete. Pentru a evita drumuri dese la piaţă sau la supermarket, se pot cumpăra fructe şi legume congelate. Atenţie, însă, cele conservate conţin, de obicei, cantităţi mari de zahăr şi aditivi alimentari care dăunează sănătăţii.
      Pentru „ceva dulce” sunt recomandate ciocolata neagră, fructele, mierea şi, în cantităţi mai mici, dulciurile preparate în casă.
      clickpentrufemei.ro
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Despre aceasta a anunțat primarul general Ion Ceban într-o postare pe pagina sa de Facebook, transmite Știri.md.
      "O comisie municipală urmează să verifice situația referitor la prestarea serviciilor de alimentație publică a copiilor din instituțiile de învățământ școlar și preșcolar din capitală. Rezultatele controlului și măsurile necesare pentru soluționarea problemelor la acest capitolul vor fi incluse într-un raport care urmează a fi prezentat în termen de 3 luni. La fel, la solicitarea noastră, Curtea de Conturi efectuează un audit la cele 5 combinate de alimentație publică pentru școlari", a scris Ion Ceban.
      Totodată edilul a menționat că în prezent Primăria Chișinău perfectează un nou concept de alimentație în instituțiile de învățământ din capitală, ce presupune revizuirea și modernizarea sistemului existent şi externalizarea procedurilor de achiziționare a produselor alimentare.
      "Îmi doresc să vedem cum stau lucrurile cu adevărat în acest domeniu și cum putem interveni pentru a îmbunătăți alimentația preşcolarilor şi elevilor, deoarece este sănătatea copiilor noștri. Instituțiile de învățământ trebuie să se ocupe de educarea copiilor și nu de achiziții publice în domeniul alimentației", a mai scris Ceban.
      stiri.md
    • julia122997
      De julia122997
      „Suntem în pregătirea documentului, mecanismul dat este foarte anevoios din considerentul că finanţarea este din mai multe părţi, vine prin trei tipuri de buget, trei linii de finanţare, colegii de la PNUD lucrează la mecanismul dat, le-am oferit tot suportul de care au avut nevoie. Cel puţin ne-am propus pentru implementare deja probabil etapizat să începem cu 1 aprilie”, a declarat Angela Cutasevici, viceprimar al capitalei.
      „Trebuie să ne asigurăm că până pe 1 aprilie nu o să avem surprize în instituţie dacă mai auzim undeva că în şcoală sau în grădiniţe este ceva necalitativ, cine vă trebuie? vă trebuie ANSA?, trimitem ANSA, vă trebuie altcineva?, o să discutăm, dar vreau ca în şcoli, în grădiniţe să nu existe probleme”, a menţionat primarul de Chişinău, Ion Ceban.
      Săptămâna trecută, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a anunţat că neregulile în alimentaţia copiilor din şcoli şi grădiniţe continuă să fie înregistrate. Pe parcursul anului trecut, în urma mai multor controale inopinate în instituţiile de învăţământ şcolar şi preşcolar din ţară, au fost depistate loturi de produse alterate, dar şi peşte infestat cu paraziţi. Pe aceste cazuri au fost întocmite aproximativ 100 de procese verbale şi aplicate amenzi în sumă totală de 185 500 de lei. La fel, anul trecut au fost prelevate şi 80 de probe de apă, dintre care jumătate erau neconforme.
      Amintim ca scandalul licitaţiilor trucate şi alimentelor alterate în grădiniţele din capitală a avut loc în noiembrie 2016, în urma căruia 17 persoane au fost plasate în arest la domiciliu. Până în prezent, dosarul nu are finalitate.
      trm.md
    • julia122997
      De julia122997
      Potrivit viceprimarului Angela Cutasevici, din 1 aprilie, va fi implementat un un proiect pilot, iar acum se duc tratative cu reprezentanţii unei agenţii care va procura produsele în următoarele şase luni.

      "Pentru a evita aceste neconformități, pentru a exclude acele probleme care s-au acumulat pe parcursul anilor. Suntem în discuţii intense cu o agenţie externă care şi-au propus să ne ajute în vederea achizițiilor produselor alimentare, la nivel de pilot pentru o jumătate de an, acum până la sfârşitul anului 2020", a menţionat Angela Cutasevici, viceprimarul Capitalei.

      Potrivit autorităților municipale, dacă proiectul va înregistra rezultate pozitive, atunci ar putea fi extins şi la nivel naţional, printr-o hotărâre aprobată de Guvern. Potrivit datelor oficiale, în Moldova sunt aproape 1.220 de instituții de învățământ primar și secundar și circa 1480 de grădinițe.
      publika.md
  •