Alimente fără gluten – ce să mănânci dacă ai intoleranță la gluten


    Intoleranța la gluten este o boală autoimună cauzată de consumul de cereale, ale cărei simptome apar la oamenii care au ingerat alimente ce conțin gluten – adică proteina din grâu, secară și orz.

alimentatia-in-intoleranta-la-gluten-825x510.jpg

Cercetătorii numesc intoleranță la gluten drept sensibilitate la gluten non-celiacă. Reacția celor afectați de această boală nu este aceeași ca în cazul celor care suferă de boala celiacă, deși simptomele sunt similare. Intoleranța ușoară la gluten poate fi inconfortabilă, dar simptomele sunt trecătoare. Ea nu este o alergie alimentară și consumul de gluten nu determină de obicei situații neplăcute, cu excepția persoanelor care suferă și de boala celiacă.

Glutenul – ce este de fapt și cum te poate afecta

Glutenul este o proteină complexă care se regăsește în grâu, secară, orz și este numitorul comun în cele mai multe dintre produsele pe bază de cereale, consumate zilnic. Se formează în timpul preparării termice a produselor care o conțin. Majoritatea oamenilor nu au nici o problemă atunci când mănâncă alimente care conțin gluten. Totuși, în cazul persoanelor cu predispoziție genetică, glutenul atacă sistemul lor imun într-un mod ce conduce la distrugerea mucoasei intestinale. Aceasta duce la malabsorbția substanțelor nutritive din alimente și în special a fierului, calciului și acidului folic.

Boala celiacă vs. hipersensibilitatea la gluten vs. alergia la gluten

În ceea ce privește intoleranța la gluten, la un capăt se situează acele persoane care pot consuma toate tipurile de paste, pâine sau bere fără ca sănătatea lor sa fie afectată; la celălalt capăt, sunt acei pacienți care au boala celiacă care nu pot tolera nici măcar cantități mici de gluten, cum ar fi o felie de pâine. În zona de mijloc sunt acele cazuri de intoleranță la gluten manifestate prin simptome sărace sau atipice.

Alte persoane nu vor tolera glutenul și vor experimenta aceleași simptome ca persoanele cu boala celiacă, însă fără răspunsul imun specific și fără afectarea intestinala caracteristică acesteia. Aceasta se numește sensibilitate la gluten non-celiacă. Intoleranța nonceliacă la gluten este mai puțin severă decât boala celiacă. Aceasta nu este însoțită de enteropatie și creșterea permeabilității mucoasei. Unele persoane pot prezenta leziuni intestinale minime, simptomele vor dispărea dacă vor consuma o dietă fără gluten.

Boala celiacă nu trebuie confundată cu alergia la grâu sau gluten, care este o boală mult mai rară și care presupune mecanisme imunitare diferite.

Ce simptome îți poate da intolerața la gluten?

Intoleranța la gluten afectează persoanele de toate vârstele, însă de multe ori debutează în copilărie. Simptomele caracteristice bolii celiace apar ca urmare a leziunilor intestinale cauzate de ingestia glutenului. Diferă de la un caz la altul, de la simptome ușoare care trec deseori neobservate, la simptome și complicații severe care alterează calitatea vieții. Cele care apar și dispar la un anumit interval de timp sunt:

intolerata-la-gluten-600x400.jpg

  • Balonare abdominală, meteorism, disconfort abdominal, cauzate de maldigestia alimentelor la nivelul intestinului subțire și al colonului (intestinul gros).
  • Scaun anormal, de obicei diareic, apos, deschis la culoare.
  • Scăderea în greutate, în ciuda unui apetit normal, este mai importantă mai ales în rândul copiilor, care din acest motiv, pot dezvolta subnutriție/malnutriție cu întârziere psiho-somatică.
  • Oboseala și astenia fizică sunt rezultatul slabei absorbții de nutrienți de la nivelul intestinului, în special a a fierului care poate cauza anemie (mai ales la adulți).
  • Vărsăturile care apar la un anumit interval de la ingestia glutenului sunt mai frecvent întâlnite în rândul copiilor.
  • Ca urmare a scăderii absorbției calciului din lumenul intestinal, se poate ajunge la osteoporoză.
  • Infertilitate feminină și amenoree, situație ce necesită un consult interdisciplinar gastroenterolog – endocrinolog.
  • Pubertatea este deseori tardiva.
  • Apar tulburări de memorie, atenție și concentrare, tulburări de ordin psihic, precum iritabilitatea la copii și depresia la adulți.

De asemenea, poți să ai boala celiacă fără să ai deloc simptome. În plus, dacă cineva din familia ta a fost diagnosticat cu această afecțiune, ar trebui să te testezi chiar dacă simptomele nu au apărut încă. Diagnosticul este confirmat de efectuarea unei endoscopii digestive superioare cu biopsii ale intestinului subțire.

Netratată, boala celiacă crește riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer. De asemenea, complicațiile bolii celiace includ ulcerele intestinale.

Sursele de gluten pe care trebuie sa le eviți dacă suferi de intoleranță la gluten sau boala celiacă

Glutenul se găsește mai ales în grâu, griș, orz, ovăz, secară, alac, kamut, malț și de aici ar trebui evitate:

  • alimentele obținute din cereale precum grâu, secară, tărâțe, bulgur, orz, ovăz; pâine, paste, crutoane, biscuiți, prăjituri, etc;
  • băuturile pe bază de orz și malț, berea și alte băuturi alcoolice;
  • unele alimente procesate: conserve cu supă și carne, sosuri pentru salate, sosul de soia, mixurile de condimente, înghețată, batoanele de ciocolată, cafeaua instant, ketchupul, muștarul;
  • carnea preparată pane;
  • amidon, coloranți artificiali și praf de copt;
  • lactatele care conțin lactoza. Pacienții cu boala celiacă netratată sunt deseori intoleranți la lactoză.

De aceea, este bine să citești etichetele produselor pe care intenționezi să le cumperi. Producătorii sunt obligați să furnizeze informații privind ingredientele folosite. De asemenea, acesta este folosit ca aditiv alimentar, sub forma aromelor, ca stabilizator sau agent de îngroșare, astfel că multe alte produse pot conține gluten. Glutenul poate fi folosit chiar și în industria farmaceutică sau în cea cosmetică.

Ce dietă adopți în cazul intoleranței la gluten?

Tratamentul standard pentru intoleranța la gluten îl reprezintă evitarea completă a glutenului pe viață. Respectarea strictă a dietei permite intestinelor să se vindece, conducând în cele din urmă la sfârșitul tuturor simptomelor. Pacienții trebuie să cunoască alimentele care conțin gluten și să învețe să aibă o alimentație echilibrată în ciuda acestor restricții.

Dieta fără gluten necesită foarte multă grijă, întrucât și cantitățile nesemnificative periclitează starea intestinului subțire. Va trebui să renunți la foarte multe dintre alimentele pe care le consumai în mod obișnuit. De aceea, e important să fii atent, pentru că de fiecare dată când renunți la o categorie întreagă de alimente, riști să apară deficiențe nutriționale. Produsele fără gluten au un conținut foarte scăzut de vitamina B, calciu, fier, zinc, magneziu și fibre.

În magazine există o gamă largă de produse etichetate „gluten-free”, însă este recomandat să citești lista de ingrediente chiar și în cazul acestora. Plus că alimentele ambalate, etichetate „gluten-free” nu constituie cea mai bună alegere, fiind hipercalorice și bogate în grăsimi saturate. O astfel de dietă trebuie să se bazeze pe produse naturale. 

alimentatie-intoleranta-gluten-600x378.jpeg

  • Produse din carne, pește, neprocesate, chiar congelate sau la conservă, însă fără sosuri;
  • Produse lactate fără lactoză;
  • Ouă;
  • Fructe și legume proaspete, congelate sau conservate, fără sosuri, sucuri de fructe, nuci;
  • Cereale și pseudocereale: amaranth, hrisca, porumb, linte, psyllium, quinoa, orez, soia, tapioca, mei; 
  • Produse de panificație din făină de porumb, făină de soia, făină de linte, de orez, de hrișcă, de mei, de amaranth, de castane; 
  • Paste, noodles și tăiței fără gluten; 
  • Pasta de tomate, tahini, gem, miere, sirop de arțar, cacao, toate tipurile de oțet fără malț, unele sosuri pentru salate, chipsuri din porumb, floricele, ceai, cafea, vin;
  • Amidon din porumb, cartofi sau tapioca.

Alimentația lipsită de gluten trebuie să fie astfel gândită încât să îndeplinească necesitățile organismului și să nu provoace deficiențe de minerale și vitamine. Nu e necesar să adopți o astfel de dietă dacă nu prezinți intoleranță la gluten; cel mai bun test este sa renunți pentru 2-3 săptămâni la gluten și apoi sa îl reintroduci în alimentația ta. Dacă observi schimbări, consultă medicul și fă un test de intoleranță.

goveggie.ro





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


  • Conținut similar

    • alexandrarum
      De alexandrarum
      Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să nu acumulezi kilograme în plus:
      Nu mânca în timp ce faci alte activități
      Dacă mănânci în timp ce te uiți pe telefonul mobil sau lucrezi la calculator ori te uiți la un film, vei mânca mecanic, fără să știi ce mănânci și cât mănânci. Încearcă să mănânci doar la masă, nu în timp ce faci și alte activități.
      Atenție la cantități
      Cu cât farfuria este mai mare, cu atât vei avea tendința să o umpli mai mult. Pentru a păcăli creierul și pentru a avea senzația de sațietate încearcă să mănânci cantități mici de alimente: fructe, nuci sau legume, care să nu conțină multe calorii.
      În ceea ce privește culorile nu folosi de exemplu o farfurie verde pentru a mânca salată, deoarece creierul tău nu va transmite senzația de sațietate. De asemenea, de reținut este și faptul că culorile roșu sau galben favorizează mâncatul rapid.
      Apa ca un aliat anti-foame
      Un truc care te poate ajuta să mănânci mai puțin este să bei un pahar mare cu apă înainte de a mânca. Nu vei mai fi tentat să mănânci astfel atât de mult, pentru că stomacul este plin. De asemenea, de multe ori creierul confundă foamea cu setea.

      Redu carbohidrații
      O dietă bogată în carbohidrați face ca organismul să simtă mai devreme senzația de foame și să crești aportul caloric zilnic. Redu carbohidrații și consumă mai multe proteine, cum ar fi curcan, pește, pui sau ouă. Consumă și grăsimi sănătoase cu moderație precum nuci, ulei de cocos, ulei de măsline, semințe sau avocado. Aceste alimente sunt sățioase și nu vei simți senzația de foame foarte rapid.
      Evită tentațiile
      Nu depozita în casă alimente procesate. Vei fi tentat să le mănânci și odată ce vei începe să le consumi cu greu vei ieși din cercul vicios. Nu mânca alimente direct dintr-o cutie sau pungă deoarece nu vei fi conștient de cantitatea pe care o consumi. Cercetătorii au demonstrat că persoanele care mănâncă chipsuri direct din pungă, consumă cu 50% mai multe față de cele care le mănâncă pe o farfurie.
      Mestecă mâncarea
      Mestecatul ne ajută să mâncăm mai puțin. Potrivit experților, ideal ar fi să mesteci de 40 de ori un aliment. Creierul transmite informații despre sațietate după 20 de secunde.
      Consumă mai multe legume
      Legumele nu ar trebui să lipsească din alimentația persoanelor care petrec mult timp în casă și nu fac mișcare. Sunt bogate în fibre și foarte sățioase. Poți opta de asemenea pentru fructe și legume deshidratate, în locul gustărilor nesănătoase.
      supermame.ro
    • maria981s
      De maria981s
      Ce se întâmplă dacă nu mănânci 7 zile
      1. Corpul tău va descompune glicogenul
      Nu este rău pentru că asta face corpul tău pentru a-l transforma în energie. Deci, atunci când începeți postul, în special în primele șase ore, va face ceea ce face în mod normal, astfel încât să puteți funcționa cu suficientă energie până la următoarea masă.
      Dar, atunci când următoarea masă nu va veni după aproximativ șase ore, stocurile dvs. de glicogen vor începe să se epuizeze, iar tu vei simți foamea și cel mai probabil vei avea o dispoziție proastă. Inutil să spun că, cu lipsa de glicogen, veți fi foarte flămând.
      2. Cetoza va începe
      Când corpul își pierde capacitatea de a descompune noul glicogen care intră în corp, începe să moară de foame și să căute alte lucruri pentru a le transforma în energie. Acesta va începe să distrugă grăsimea în acizi grași, folosindu-i pentru energie în loc de carbohidrați.
      Acest lucru nu este rău, mai ales dacă utilizați postul ca metodă de a pierde în greutate dacă sunteți obez. Problema aici este următoarea: creierul nu poate folosi această grăsime defalcată pentru combustibil. Din această cauză, creierul caută energie în corpurile cetone. Aceasta funcționează pentru o perioadă scurtă de timp, deoarece corpurile cetone nu pot înlocui glucoza.
      După aproximativ patru zile, aceste corpuri cetone pot începe să se acumuleze, formând acetonă care este o substanță volatilă și reactivă. Când se întâmplă acest lucru, poate scădea pH-ul sângelui, dezvoltându-se într-o stare numită acidoză, care poate duce la comă sau moarte dacă nu este inversată.
      3. Veți avea insuficiență funcțională cognitivă
      În timpul procesului de cetoză și acidoză, creierul începe să spargă proteina corpului dumneavoastră. Acest lucru se întâmplă deoarece proteinele eliberează aminoacizi care pot fi transformați în glucoză. Din acest motiv, veți pierde multe din funcțiile simple ale creierului care vă ajută să vă amintiți lucrurile și chiar să îndepliniți sarcini simple.
      4. Corpul tău începe să se cannibalizeze

      Dacă nu mâncați, atunci corpul dumneavoastră începe să se mănânce. Aceasta este pur și simplu pentru că e în căutare de surse de energie din orice. Când depozitele de grăsimi dispar, începe să distrugă masele musculare și nu se va opri acolo, mergând pe oasele voastre dacă nu mâncați.
      5. Veți fi mai susceptibili la infecții
      După o săptămână, nu veți avea suficiente magazine corporale pentru a lupta împotriva infecțiilor, deoarece până acum sistemul imunitar este prea slab. Nu ați mâncat vitamine și minerale esențiale pentru a vă ajuta corpul să se apere. Potrivit cercetărilor care au studiat impactul nutriției asupra șoarecilor infectați cu virusuri sau bacterii comune, imunobiologul Ruslan Medzhitov a observat următoarele care au fost publicate în News Tale:
      "În timpul unei infecții virale, mâncarea oferă glucoză, care poate fi necesară pentru supraviețuire", a spus Medzhitov.
      Dimpotrivă, postul duce la producerea de cetone - un alt tip de combustibil - care poate ajuta animalele să tolereze o infecție bacteriană.
      De ce postul nu e rău

      Mulți vor face o variantă de post, în cazul în care nu își epuizează complet corpul. Luați apă sau postul intermitent ca exemplu. În postul de repaus alimentar, nu consumați alimente sau băuturi, cu excepția apei, iar în timpul postului intermitent, faceți un ciclu între o perioadă de repaus și lipsă de repaus într-o anumită perioadă de timp. Ambele dintre aceste variații de post au beneficii care includ:
      Cresterea duratei de viata O rezistență la stres mai bună Îmbunătățește funcția creierului Posibila prevenire a cancerului Imbunatatirea sistemului imunitar Îmbunătățește sensibilitatea la insulină Pierdere în greutate Piele mai curată Un studiu recent publicat de Institutul Național pentru Îmbătrânire a constatat că timpul zilnic de repaus îmbunătățește sănătatea și longevitatea la șoareci.
      În cadrul studiului, 292 șoareci masculi au fost divizați aleatoriu în două grupe de dietă. Un grup a fost hrănit cu o dietă naturală cu conținut scăzut de zaharuri și grăsimi purificate și mai mare în proteine și fibre decât celălalt grup. Șoarecii au fost apoi împărțiți în trei subgrupe bazate pe cât de des erau disponibile alimentele. Primul grup de soareci a avut acces permanent la alimente. Un al doilea grup a fost alimentat cu 30% mai puțin calorii pe zi decât primul grup. Cel de-al treilea grup a primit o singură masă pe zi, constând în cantitatea exactă de calorii ca grup cu acces permanent.
      Dupa studiul care a cuprins durata de viata a soarecilor, cercetatorii au raportat ca soarecii care au mancat o masa pe zi (cea mai lunga perioada de post) pare sa aiba o durata de viata mai lunga si rezultate mai bune pentru boala obisnuita legate de varsta si tulburari metabolice.
      Un alt studiu efectuat la șobolani a constatat că postul de repaus alternant protejează împotriva inflamației induse de vârstă și a fibrozei.
      În timp ce majoritatea studiilor privind eficacitatea postului au fost făcute pe șobolani, e o promisiune și pentru oameni. Acestea fiind spuse, luați cercetarea cu prudență și consultați întotdeauna medicul dumneavoastră înainte de a începe în orice regim de repaus pentru a vedea dacă corpul dumneavoastră poate face față efectelor.
      clickpentrufemei.ro
    • maria981s
      De maria981s
      Este important să mănâncăm atunci când suntem flămânzi, să ne oprim atunci când ne-am săturat și să ne ocupăm de conflictele emoționale pe care le exprimăm atunci când mâncăm fără să avem nevoie. Deși majoritatea dintre noi se tem că dacă nu avem un program pas cu pas pentru a ne spune ce, când și cât să mănâncă, nu vom face niciodată schimbările de care avem nevoie, de fapt, cel mai important element al schimbărilor este auto-încrederea. Dorința de a asculta vocea interioară care vrea să ne îngrijească, nu de cea care ne distruge.
      Dacă ați urmat programe care vă spun ce și cât de mult să mâncați, ar putea fi copleșitor să vi se spună acum că, de fapt, dacă vă ascultați corpul, acesta vă va ghida în a face alegeri sănătoase.
      Regulile pentru hrănirea eficientă și sănătoasă sunt doar de orientare, nu ar trebui să fie reguli cu care să vă pedepsiți; acestea sunt sugestii de cele mai multe ori utile
      Ghidul pentru alimentație sănătoasă
      Următoarele linii de urmat într-o alimentație sănătoasă au fost elaborate de Geneen Roth, autoarea cărții “Schimbă-ți viața”. Ea pledează pentru abordarea supraalimentării în același fel în care ar trebui să abordați orice comportament pe care îl abordați deși nu înțelegeți exact motivele pentru care o faceți. “Am observat că am continuat să mănânc mult după ce am fost sătulă… Mă întreb de ce am făcut asta?”
      Această abordare se concentrează asupra atenției, adică pe a fi pe deplin conștient de ceea ce gândiți și simțiți în timp ce mâncați și să vă concentrați asupra acelei alimentații în timpul unei mese.

      1. Mănâncă când ți-e foame. Nu mâncați numai pentru că este un anumit moment al zilei sau pentru că aveți nevoie de ceva de făcut sau să vă distrageți atenția în timp ce faceți altceva (cum ar fi vizionarea TV).
      2. Mâncați numai în timp ce stați într-un mediu calm. Nu mâncați în mașină și încercați să evitați să mâncați în situații aglomerate sau stresante.
      3. Concentrați-vă asupra mâncării, astfel încât să mâncați fără a fi distrasă de altceva. Distragerea include radioul, televiziunea, ziarele, cărțile, conversațiile intense sau muzica.
      4. Mănâncă numai ceea ce vrei tu și corpul tău. Uneori te simți obligat să mănânci ceva după ce ți-ai exprimat interesul pentru lucrul respectiv. Spune “Nu” fără jenă și repetă acea mantră cât de des este nevoie pentru a te asigura că mesajul tău este clar și direct.
      5. Mănâncă până când te simți mulțumită. Odată satisfăcută, nu mai mânca nimic. Nu mai ești copil și nu trebuie să “cureți farfuria”. Nu ezita să lași alimentele pe farfurie dacă te-ai săturat.
      6. Mănâncă la vedere nu în “secret”. Dacă nu dorești să fii “prinsă” mâncând ceva ce te simți vinovată că mănânci atunci probabil că nu ar trebui să mănânci acel ceva indiferent de situație.
      Mănâncă cu plăcere și gust. Consumul de alimente nu este doar o cerință a organismului nostru de a avea o nutriție zilnică, dar este, de asemenea, una dintre puținele plăceri ale vieții de care practic oricine, oriunde se poate bucura.
      tabu.ro
    • Calandrella
      De Calandrella
      Dieta pentru Grupa de sange AB: Caracteristicile grupei AB
      Grupa AB este una extrem de rara, mai putin de 5% din populatia lumii se inscriu in aceasta grupa sangvina. Grupa AB este cea mai noua din randul tuturor grupelor sangvine si se crede ca a parut in urma cu 10-12 secole in urma, prin combinarea grupelor A si B. Acest lucru se traduce prin faptul ca posesorii grupei sangvine AB sunt “cameleonici”. In functie de circumstante, ei pot avea caracteristici apropiate grupei, sau grupei B, sau chiar amandurora in acelasi timp.
       
      Te mai poate interesa
      Dieta pe grupe de sange – Grupa 0
      Dieta pe grupe de sange – Grupa A
      Dieta pe grupe de sange – Grupa B
      Dieta pentru Grupa de sange AB: Alimente permise si interzise
      Potrivit doctorului D’Adamo, persoanele din grupa AB au “mostenit” aciditatea stomacala mica de la grupa A, dar si adaptarea la carne de la grupa B. Deci, pe fondul unui nivel scazut al acidului gastric la care se dauga consumul de carne care nu se metabolizeaza suficient, persoanele din grupa AB au tendinta de supraponderabilitate. Caracteristicile grupei B vor iesi la iveala cand se consuma fasole verde, porumb, grau negru sau seminte de susan. Se inhiba productia de insulina ceea ce va duce la scaderea glicemiei si de aici la un metabolism mai putin eficace. Dr. D’Adamo recomanda persoanelor din grupa AB sa evite cafeina si alcoolul, in special in conditii de stres.
      De asemenea, ei ar trebui sa consume tofu, produse lactate (iaurt si kefir) si legume verzi si fructe de mare, peste (somon, sardine, ton). Ar mai trebui evitate produsele afumate intrucat, din cauza nivelului scazut de acid gastric care sa le proceseze, pot duce la cancer la stomac.
      Cei care se inscriu in grupa sangvina AB ar trebui sa manance putin si des pentru a contracara problemele digestive legate de nivelul scazut al secretiilor gastrice. Potrivit lui D’Adamo, este de asemenea foarte importanta si combinatia de alimente. Mai exact posesorii grupei sangvine AB n-ar trebui sa combine proteinele cu alimente care contin amidon la aceeasi masa.
      Dieta pentru Grupa de sange AB: Cum sa faci fata stresului
      Potrivit lui D’Adamo, posesorii grupei AB au tendinta de a-si interioriza emotiile, in special furia, ceea ce este extrem de rau pentru sanatate. Mult mai rau decat daca iti extereriorizezi sentimentle. Tocmai de aceea, pentru persoanele din grupa AB este recomandat sa faca o combinatie de exercitii fizice de calmare (asemanatoare celor din grupa A), dar si exercitii fizice intense (ca la grupa B). De exemplu, trei zile pe saptamana exercitii aerobice (alergare, mers cu bicicleta) si doua zile de exercitii de calmare (yoga sau tai chi).
      Dieta pentru Grupa de sange AB: Sfaturi pentru persoanele din grupa AB
      Iata cateva recomandari oferite de D’Adamo:
      – evita situatile de maxima solicitare
      – evita ideile fixe, mai ales daca nu ai o influenta asupra lor
      – fa-ti un plan clar pentru a-ti atinge obiectivele anuale, lunare, saptamale, zilnice pentru a evita sa intri in panica
      – fa schimbarile in stilul de viata gradat, pas cu pas, nu dintr-odata
      – fa miscare 45-60 de minute de exercitii aerobice de cel putin doua ori pe saptamana, combinate cu exercitii de stretching, meditatie si yoga.
      – fa-ti un grup de prieteni, vecini sau colegi cu care sa interactionezi cat mai des
      – practica zilnic tehnici de vizualizare
      – petrece si timp singur intr-o activitate, hobby care iti face placere, independent de altii
      – daca ai o slujba sedentara, fa cateva pauze in care sa faci putina miscare.
      Dieta pentru Grupa de sange AB: Exemplu de meniu pentru grupa B
      Mic dejun: apa cu lamaie, un pahar de suc diluat de grapefruit, doua felii de paine Ezekiel, iaurt, tofu, cafea.
      Pranz: 100 g piept de curcan, 2 felii de paine de secara, salata Caesar, 2 prune, ceai de plante.
      Gustare: prajitura cu branza tofu, ceai de plante (este potrivit si ice tea).
      Cina: omleta cu tofu si garnitura de legume, salata de fructe (un pahar de vin rosu este permis).
      sfatulparintilor.ro
       
    • Calandrella
      De Calandrella
      În cazul multora dintre noi, glutenul poate împiedica absorbţia eficientă a substanţelor nutritive şi perturba buna funcţionare a sistemului digestiv. Glutenul produce o inflamaţie gravă a intestinului subţire persoanelor care suferă de boală celiacă și într-o măsură mai mică poate afecta și persoane care nu au boala celiacă. Senzația de balonare, disconfortul abdominal, meteorismul, durerile surde de stomac, problemele de digestie pot fi evitate sau ameliorate renunțând la produsele cu gluten. Este foarte greu să ne ferim de gluten căci se găsește în multe dintre alimentele clasice. Cu toate acestea, cine dorește să aibă o dietă fără gluten poate urma câțiva pași simpli și eficienți dacă este bine informat.
      O dietă fără gluten implică excluderea totală a produselor ce conțin proteina denumită gluten. Dieta fără gluten este dedicată în special pentru tratarea bolii celiace. Boala celiacă mai poartă numele de sprue celiac, enteropatie gluten sensibilă, enteropatia glutenica sau sprue nontropical. 
      Leziunile provocate la nivelul intestinului subțire în cazul celor ce suferă de boala celiacă afectează absorbția normală a nutrienților, în special a grăsimilor, calciului, fierului și folaților (sindrom de malabsorbție). La nivel mondial sunt afectate de boala celiacă sute de milioane de oameni (numai în SUA sunt înregistrate 20 de milioane de persoane cu această boală).

      Dieta fără gluten este un tratament pentru boala celiacă, dar unii adulți și mai ales copii care nu au boală celiacă pot avea totuși simptome atunci când consumă produse cu gluten. Acest lucru se numește sensibilitate non-celiacă la gluten. Persoanele cu această sensibilitate au opţiunea de adopta o dietă fără gluten, în timp ce oamenii cu boală celiacă sunt nevoiți să aibă o alimentaţie cu totul fără gluten pentru a preveni simptomele și complicațiile legate de boala lor.
      Trecerea la o dietă fără gluten este o schimbare majoră a stilului de viață și, ca în cazul oricărui lucru nou, este nevoie de ceva timp până la acomodarea totală. Inițial, veţi simţi că dieta impune pre multe restricţii, mai ales dacă nu aţi avut simptome îngrijorătoare înainte de diagnostic. Vă puteţi concentra pe varietatea mare de produse fără gluten disponibilă pe piaţă, cum ar fi pâinea, biscuiții, grisinele şi pastele din alte cereale decât cele cu gluten. 
      Dacă doriţi să începeţi o dietă fără gluten este recomandat să consultaţi medicul nutriţionist care vă poate răspunde la întrebări şi vă poate sfătui cum să evitaţi glutenul, având o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată.

      Alimentele permise în dieta fără gluten
      Multe dintre alimentele sănătoase şi delicioase sunt în mod natural fără gluten:
      • Boabe de fasole, linte, seminţe şi alune (oleaginoase);
      • Ouă proaspete;
      • Carne proaspătă, peşte şi pasăre ( dar nu gătită sub formă de sniţel, pane sau marinată);
      • Fructe şi legume;
      • Majoritatea produselor lactate.
      Este important să vă asiguraţi că produsele nu au fost procesate industrial sau amestecate cu ingrediente ce conţin gluten, aditivi sau conservanţi.
      Multe dintre alimentele sub formă de boabe sau cele care au amidon în compoziţie pot face parte dintr-o dietă fără gluten. Alimentele din lista de mai jos nu au gluten și sunt foarte sănătoase căci au foarte multe proprietăți nutritive și beneficii:
      • Amarant;
      • Hrișcă;
      • Porumb și mălai;
      • Seminţe de in;
      • Făinuri fără gluten (din orez, soia, porumb, cartof, lupin, fasole);
      • Paste din quinoa, orez, hrișcă, năut, mazăre, linte, fasole.
      • Mei;
      • Quinoa;
      • Orez;
      • Sorg;
      • Soia;
      • Tapioca.

      Alimente interzise în dieta fără gluten
      Evitaţi toate alimentele şi băuturile ce conţin:
      • Orz (malțul, aroma de malț și oțetul din malț sunt, de obicei, realizate din orz);
      • Secară;
      • Triticale (un hibrid de grâu și secară);
      • Grâu. Evitarea grâului poate fi o provocare deoarece produsele din grâu sunt numeroase. Sunt multe tipuri de făină din grâu pe rafturile supermarket-urilor – făină simplă, făină cu brom, făină îmbogăţită, făină cu fosfaţi, făină pentru creştere, etc. Alte produse din grâu ce trebuie evitate sunt: făină din grâu dur, făină graham, griș, făină de alac.
      • Evitaţi orice produs făinos ce nu are menţionat “Fără gluten” pe etichetă.
      Anumite cereale, cum ar fi ovăzul, pot fi contaminate cu grâu în timpul etapelor de producție și procesare industrială. Din acest motiv, medicii şi nutriţioniştii recomandă, în general, evitarea ovăzului, cu excepția cazului în care produsele sunt etichetate ca fiind fără gluten.
      De asemenea, trebuie acordată atenţie sporită produselor care pot conţine gluten în mod indirect sau auxiliar. Aceste produse pot fi:
      • Aditivi alimentari, cum ar fi aroma de malţ, alimente procesate cu amidon şi altele.
      • Medicamente şi vitamine care utilizează glutenul drept liant.
       
      Atenţie la contaminarea cu gluten!
      Contaminarea apare când alimente fără gluten intră în contact cu alimente ce conţin gluten. Acest lucru se poate întâmpla în timpul procesului de producţie, ca de exemplu, atunci când se utilizează aceleaşi utilaje de fabricare pentru o mare varietate de produse alimentare.

       
      Pe etichetele unor produse poate fi trecută sintaxa “poate conţine urme de”, însă înscrierea acestui advertisment este de multe ori opţională. Alimentele pot fi etichetate şi cu menţiunea “Fără gluten”. În cazul în care un produs poartă această menţiune, înseamnă că acesta corespunde normativelor impuse de Institutul Naţional de Sănătate Publică. Condiţia este ca produsul să conţină mai puţin de a 20-a parte dintr-un milion cantitate de gluten. Dacă produsul este etichetat cu menţiunea „Fără grâu”, poate conţine gluten. Recomandarea noastră este să citiţi toată lista de ingrediente pentru siguranţă, iar dacă tot nu sunteţi convinşi, cereţi comerciantului mai multe detalii. Contaminarea poate fi făcută şi acasă. Folosind acelaşi prăjitor de pâine pentru pâinea obişnuită şi pentru pâinea fără gluten reprezintă o sursă de contaminare. Gândiţi-vă la paşii necesari pentru a preveni contaminarea acasă, la şcoală sau la muncă.
      Atenţie și când serviţi masa la restaurant. Întrebaţi chelnerul dacă au preparate culinare fără urmă de gluten, inclusiv dacă sunt gătite separat de cele cu gluten pentru a preveni contaminarea.
      Dacă se consumă neintenţionat un produs ce conține gluten este posibil să apară dureri abdominale și diaree. Unii oameni nu au parte de simptome după ce mănâncă gluten, dar acest lucru nu înseamnă că nu le este afectat intestinul subţire. Chiar și urmele de gluten din alimente pot fi dăunătoare, indiferent de vizibilitatea sau transparenţa semnelor sau simptomelor. Dacă suferiți de boală celiacă şi nu urmaţi o dietă fără gluten, se poate ajunge la complicaţii grave în timp
      prodieta.ro
  •