Alimente care ajută ficatul să elimine toxinele repede


    În prezent, suntem înconjurați de toxine și substanțe chimice din toate părțile, indiferent dacă este vorba despre alimentele pe care le mâncăm sau de aerul pe care îl respirăm.

111(2).jpg

Aceste toxine ne îmbolnăvesc și ne fac susceptibili la durere, inflamație și diferite boli. De aceea este esențial să îți detoxifiezi corpul din exterior, ajutând organele interne să se curețe, să funcționeze optim și să elimine toxinele mai eficient. 

Care sunt alimentele care îți ajută ficatul să elimine toxinele?

Ficatul este organul principal când vine vorba de eliminarea toxinelor din corpul nostru și, prin urmare, este cel mai frecvent atacat de substanțele nocive. Deși ficatul nostru are un sistem propriu de detoxifiere și filtrare, toxinele în exces îl pot supraîncărca, rezultatele fiind reprezentate de diferite afecțiuni. Printre rolurile pe care le îndeplinește ficatul se numără și:

  1. curățarea sângelui;
  2. producția de bilă necesară digestiei grăsimilor;
  3. stocarea vitaminelor și fierului;
  4. convertirea zaharurilor în substanțe utilizabile;
  5. distrugerea celulelor roșii vechi din sânge;
  6. descompunerea hemoglobinei, insulinei și hormonilor.

Acum, dacă te întrebi ce alimente ar trebui să consumi pentru a ajuta ficatul să elimine toxinele repede, ar trebui să știi că ai mai multe opțiuni disponibile. Iată câteva dintre acestea!

Varză

image.png

Este cunoscut faptul că glucozinolații din varză stimulează producția de substanțe care ajută enzimele să elimine toxinele din ficat.

Legume cu frunze verzi

Clorofila din aceste legume este capabilă să absoarbă toxinele din organism și să le elimine.

Curcumă

image.png

Aceasta este o plantă perfectă pentru combatarea inflamației și pentru detoxifierea ficatului când vine vorba de substanțele periculoase.

Spanac

image.png

Această legumă are un conținut bogat de glutation, care este o substanță cunoscută pentru faptul că îmbunătățește funcția enzimelor de curățare din ficat.

Usturoi

Sulful din usturoi va spori funcționarea enzimelor hepatice, iar în acest fel va ajuta la eliminarea tuturor deșeurilor.

Ceai verde

Catechinele sunt antioxidanți puternici din ceaiul verde, care vor îmbunătăți funcționarea ficatului.

Sparanghel

image.png

Această legumă delicioasă este, de asemenea, un diuretic puternic, care este recomandat pentru ficat, dar și pentru rinichi.

Ulei de măsline

image.png

Uleiurile organice presate la rece, nu doar uleiul de măsline, ci și uleiul de cânepă și uleiul de semințe de in, sunt o metodă excelentă pentru a reduce supraaglomerarea ficatului.

Nuci

Nucile au un conținut bogat de glutation, acizi grași omega-3 și aminoacidul arginină, toate aceste substanțe fiind extrem de benefice pentru bunăstarea ficatului.

Rețetă de smoothie pentru detoxifierea ficatului

image.png

Ingrediente:

  • 1 măr fără cotor, feliat
  • 1/2 de lămâie, curățată
  • o felie de ghimbir
  • 1 lingură de semințe de chia
  • 1 cană de varză kale
  • 1 sfeclă mică

Mod de preparare

Adaugă toate ingredientele într-un blender și pasează pentru un minut sau două. Odată ce obții un amestec omogen, transferă conținutul într-un pahar și bea-l imediat. Pentru un efect optim, bea acest smoothie în fiecare zi.

eva.ro





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


  • Conținut similar

    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Dar situația nu este la fel de clară în ceea ce privește alimentele pe care femeile ar trebui să le consume mai des. Dacă te-ai aștepta să fie vorba despre acele superalimente care sunt de obicei în trend, te înșeli. Este vorba despre produse aparent banale, pe care adesea le ignorăm.
      Acestea fac minuni pentru sănătate și ajută la prevenirea și tratarea unor probleme cu care femeile se confruntă frecvent, precum scăderea masei osoase, tulburările hormonale, colesterol ridicat etc.
      Iată ce alimente sănătoase ar trebui să consumi cât mai des:
      Ceapă

      Ceapa este incredibil de sănătoasă. Este bogată în substanțe antiinflamatoare, antibacteriene, în vitaminele B și C și multe altele. Dar sunt benefice în mod deosebit pentru femei pentru că ajută la prevenirea pierderii de masă osoasă, problemă care duce la apariția osteoporozei.
      Fulgi de ardei iute

      În afara faptului că este o sursă bună de vitmina A, ardeiul iute este și un termogenic natural, ceea ce înseamnă că produce căldură în interiorul corpului și stimulează metabolismul. De asemenea, poate scădea apetitul alimentar și împiedică stocarea grăsimilor.
      Sfeclă de frunze

      Cunsocută și ca sfecla elvețiană sau spanac de vară, această plantă cu frunze verzi este excelentă pentru sănătatea femeilor. Este o alternativă mai ieftină la deja celebra kale și conține fitoestrogeni, steroizi din plante care ajută la menținerea echilibrului hormonal. 
      De asemenea, este o sursă bună de fier, calciu, acid folic, vitaminele B, C, E și K.
      Varză de Bruxelles

      Același compus care face ca varza de Bruxelles să aibă un miros specific, numit izotiocianat de alil, face ca celulele precanceroase să se autodistrugă, potrivit unor studii citate de purewow.com. Încearcă să nu fierbi varza de Bruxelles pentru că își pierde proprietățile anticancerigene prin fierbere. Călește-o în tigaie sau prepar-o la cuptor.
      Nuci

      Bogate în proteine, fibre și omega-3, nucile te pot ajuta să scazi nivelul colesterolului "rău" din sânge.În același timp, protejează sănătatea creierului și te ajută să dormi mai bine. Unele studii au arătat că nucile au scăzut riscul de cancer la sân în cazul șoarecilor.
      Stafide

      În afară de fibre, fier și vitamina C, stafidele conțin carbohidrați care îți oferă mai multă energie și în special fitonutrienți care ajută la combaterea bacteriilor ce cauzează apariția cariilor dentare. Sunt o opțiune ideală în locul dulciurilor atunci când îți este poftă de ceva dulce.
      Semințe de dovleac

      La fel ca ciocolata, semințele de dovleac sunt o sursă excelentă de triptofan, un aminoacid care îmbunătățește în mod natural starea de spirit. Consumă semințe de dovleac crude, nesărate, pentru a te bucura de toate beneficiile lor pentru sănătate.
      Vișine

      Vișinele sunt bogate în antioxidanți și previn probleme precum pierderea memoriei, afecțiuni cardiace, colesterol crescut sau diabet. De asemenea, dacă bei suc de vișine înainte de culcare ai putea să dormi mai bine. Consumă vișine în stare proaspătă, sub formă de compot cu un conținut scăzut de zahăr și evită sucurile de vișine din comerț care sunt, de fapt, sucuri cu aromă sintetică de vișine și un conținut de fruct sub 5%.
      Afine

      Afinele sunt recunoscute pentru proprietățile lor antiîmbătrânire, datorate conținutului ridicat de antioxidanți. În același timp scad tensiunea arterială, previn degradarea cognitivă și îmbunătățesc starea de spirit. Poți consuma afine tot anul dacă le alegi pe cele congelate. Păstrează aceleași proprietăți ca și fructele proaspete, dar sunt mai ieftine.
      Ceai verde

      Nu este tocmai un aliment, dar ar trebui să bei mai mult ceai verde în fiecare zi. Este un adevărat ceai miraculos care conține foarte mulți antioxidanți, compuși care îmbunătățesc funcționarea creierului, stimulează rata metabolică și arderea grăsimilor.
      eva.ro
    • julia122997
      De julia122997
      Din nefericire, producția în masă a alimentelor înseamnă că multe dintre acestea sunt lipsite de nutrienți, din cauza utilizării excesive a substanțelor chimice în sol și în timpul producției alimentare. Mai mult decât atât, organismul uman are nevoie uneori de un ajutor suplimentar pentru a elimina resturile toxice care se colectează în corp din alimentele prelucrate și poluarea mediului. Dacă incluzi superalimente în dieta ta, poți ajuta sistemele organismului. Diferite superalimente au diferite funcții. De aceea, este important să variezi. Iată câteva superalimente care îți dau energie și nutrienții de care ai nevoie!
      Ce superalimente care îți dau energie poți include în dieta ta de zi cu zi?
      1. Moringa
      Moringa este o plantă care îți oferă toți aminoacizii esențiali. Aceste substanțe alcătuiesc proteinele de care are nevoie organismul pentru a susține celulele. De exemplu, organismul utilizează aminoacizi pentru a crește celule noi și pentru a le repara pe cele deteriorate.
      2. Chlorella
      Aceasta este o algă verde, bogată în proteine, care ajută corpul să elimine metalele grele. În plus, chlorella are un conținut bogat de grăsimi sănătoase necesare creierului.
      3. Spirulina
      Spirulina este o altă sursă bună de proteine vegetale. Mai mult decât atât, aceasta furnizează calciu și fier pentru multe sisteme ale corpului. Ca urmare, spirulina te poate ajuta să fii mai energic și să te simți mai puternic.
      4. Menta

      Menta este o plantă populară, care dă o aromă deosebită preparatelor și băuturilor. Frunzele de mentă pot ajuta în cazul bolilor digestive, cum ar fi indigestia și crampele stomacale. În plus, menta poate acționa și ca un ajutor pentru somn.
      5. Ceaiul verde matcha
      Este o băutură răcoritoare, cu un conținut bogat de antioxidanți. Aceasta aduce beneficii organismului prin reglarea poftei de mâncare și prin ajutorul dat organismului pentru normalizarea nivelului de hormoni și pentru reducerea stresului. 
      6. Lămâile
      Lămâia este un citric care acționează ca un supresor eficient al apetitului. Consumul de lămâie poate ajuta la alcalinizarea organismului pentru a îmbunătăți pH-ul corpului, proces care este important deoarece cele mai multe alimente prelucrate și gătite prin prăjire fac corpul prea acid.
      7. Sfecla
      Sfecla oferă organismului o doză sănătoasă de acid folic și mangan. Sucul de sfeclă reprezintă o modalitate perfectă de a adăuga acest superaliment în dieta ta. De asemenea, sfecla coaptă oferă multe substanțe nutritive care îmbunătățesc circulația și ameliorează disfuncția vasculară.
      8. Turmericul
      Turmericul este atât de eficient în combatarea inflamației din corp, încât unii medici au început să recomande consumul de turmeric pentru afecțiuni precum artrita. Această rădăcină portocalie este, de asemenea, un antioxidant foarte puternic.
      9. Apa de cocos

      Apa de cocos este o băutură naturală revigorantă, cu un conținut bogat de potasiu. Este atât de benefică pentru organism, încât medicii au folosit apă de cocos în locul plasmei în timpul războiului, atunci când erau rezerve de sânge limitate. 
      10. Ashwagandha sau ginsengul indian
      Aceasta este o altă plantă care ajută organismul să facă față stresului. Este vorba și despre stresul cauzat de toxinele din mediul înconjurător, dar și despre stresul intern care poate duce la anxietate și depresie. Ginsengul indian oferă un amestec benefic de aminoacizi și vitamine.
      11. Iarba de grâu
      Aceasta este atât de bogată în substanțe nutritive, încât un mic pahar cu suc de iarbă de grâu poate înlocui o întreagă farfurie de legume, cu excepția fibrei dietetice. Această plantă are peste 100 de vitamine și de substanțe nutritive unice.
      eva.ro
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Există câteva alimente pe care nu ar trebui niciodată să le încălzeşti la cuptorul cu microunde. Ştii care sunt acestea ?
      Cartofii în coajă

      Cartofii întregi n-ar trebui niciodată puşi în cuptorul cu microunde deoarece pot exploda. De aceea se recomandă să-i găureşti din loc în loc înainte.
      Laptele matern

      Acesta poate deveni mult prea fierbinte şi nu-i va face bine bebeluşului tău din cauza temperaturii ridicate. Breast milk
      Ouăle întregi

      Nu încerca să fierbi ouăle la cuptorul cu microunde- nu vei reuşi. În schimb, există posibilitatea ca acesta să explodeze.
      Pizza

      Nu e un lucru greşit să reîncălzeşti pizza rămasă nemâncată, dar dacă tot vrei să faci acest lucru, încălzeşte-o mai bine în cuptorul aragazului, timp de 10 minute.
      Peştele

      Poţi pune la încălzit peştele în cuptorul cu microunde, dar ia în considerare că mirosul se va împrăştia în întreaga casă şi probabil acesta e ultimul lucru pe care ţi-l doreşti.
      ea.md
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Ce alimente să alegem pentru tenul sensibil

      Acizii graşi precum Omega 3 reprezintă o necesitate în alimentația persoanelor cu tenul sensibil. De exemplu, seminţele de in – bogate în proteine și fibre alimentare, sunt pline de grăsimi Omega 3 ce ajută la estomparea ridurilor fine și la ștergerea petelor de la nivelul tenului.
      O jumătate de linguriță de semințe consumată zilnic, timp de 6 săptămâni, ajută la calmarea iritațiilor, roșeții și inflamațiilor pielii și menține un mai bun nivel de hidratare. Consumați-le în iaurt, în salate sau în cerealele de dimineață, pentru că ajută și la scăderea colesterolului.

      Deliciosul sandwich cu ton are un mic secret: seleniul. Acesta menține elastina, o proteină ce ajută pielea să aibă un aspect ferm și tonifiat. Grăsimile Omega 3 şi niacina sunt importante pentru sistemul cardio-vascular.
      De asemenea, este foarte important să evităm condimentele de tip „foc”, precum piperul, cayenne, curry sau alcool.
      Alimente pentru pielea uscată

      Migdalele sunt foarte bogate în vitamina E (un puternic antioxidant) și protejează deteriorarea pielii cauzată de expunerea UV în exces.
      Uleiul de măsline reduce inflamațiile din celule și articulaţii dacă este consumat măcar în cantitatea minimă de 2 linguriţe pe zi. Acesta hidratează pielea şi este de mare ajutor pentru tenul uscat, descuamat, mai ales dacă este utilizat atât intern, cât şi extern.
      unica.md
    • maria981s
      De maria981s
      Fiecare dintre noi este sensibil la anumite alimente. Deși nu se poate afirma cu certitudine că anumite combinații sunt fatale, cu siguranță ar trebui evitate de persoanele cu stomacul mai sensibil. În unele cazuri este posibil să obții un efect negativ dacă vei consuma împreună alimente sănătoase, dar care au proprietăți opuse sau care încetinesc foarte mult digestia tocmai datorită ordinii în care sunt ingerate.
      Iată ce combinații se consideră că pot declanșa probleme de sănătate:
      1. Laptele și sucul de lămâie

      După anii copilăriei majoritatea adulților vor începe să aibă probleme cu digerarea produselor lactate. Dacă adaugi separat lămâie în lapte vei vedea că fermentează. Acest lucru se întâmplă pentru că proteina din lapte numită cazeină formează un precipitat la contactul cu acidul citric din sucul de lămâie.
      Acest proces de fermentare are loc extrem de lent dacă se adaugă suc de lămâie în laptele rece. Acesta este și motivul pentru care putem consuma alimente precum înghețata cu lămâie sau plăcinta cu această cremă. Dacă laptele fermentează din cauza depozitării inadecvate evită-l cu desăvârșire. De asemenea, dacă sucul de lămâie simplu sau produsele lactate în general îți cauzează probleme digestive nu trebuie să consumi această combinație. Dacă, însă, le poți tolera și laptele este fermentat în cadrul procesului de obținere a brânzei sau iaurtului nu vor apărea probleme semnificative.
      2. Menta și băuturile carbogazoase
      Se pare că amestecarea celor două ingrediente poate crea o doză fatală de cianidă, dar dovezile care sprijină această presupunere nu sunt foarte solide. Probabil ai remarcat că menta și acidul din suc pot crea o reacție chimică puternică, dar nu este vorba despre cianidă. Nimeni nu a decedat în urma consumului de băuturi acidulate și mentă. Pot apărea dureri abdominale, starea de greață sau vomă, balonarea și crampele.
      Deși este un  experiment interesant și în niciun caz nu va fi fatal, disconfortul pe care-l vei resimți va fi greu de ignorat. Mai bine bea separat un ceai de mentă dacă ți-e poftă de gustul ei aromat.3. Fructele cu orice alt aliment
      Ideea de la baza acestui concept este că fructele se digeră foarte repede, în timp ce alte alimente rămân în stomac mai mult timp. În concluzie, dacă fructele se vor combina cu restul mesei vor fermenta în stomac.Se presupune că ar trebui să mănânci fructele simple tot timpul și să lași câteva ore să treacă până la o altă masă, dar nu este decât un mit. Realitatea este că zaharurile sunt digerate mai rapid, dar fibrele din componența fructelor sunt prelucrate mai lent și încetinesc absorbția zahărului în sânge. Deși consumul fructelor alături de alimente va încetini puțin digestia, nu se va opri și nici nu vor exista blocaje intestinale. Mediul acid din stomac face fermentarea foarte puțin probabilă. Nu evita fructele din acest motiv. Pot completa orice masă principală sau gustare, mai ales dacă te simți tentat de prăjituri sau bomboane.

      4. Peștele și produsele lactate
      Multe persoane sunt convinse că dacă vor combina pește și orice produs lactat la aceeași masă ar putea declanșa vitiligo, afecțiune manifestată prin apariția unor părți ale pielii mai deschise la culoare. Vitiligo se manifestă în momentul în care celulele care produc melanină încep să dispară, dar este în strânsă legătură cu o reacție anormală a sistemului imunitar, cu arsurile sau cu factorii genetici. Conexiunea cu mâncarea nu este justificată. Până în prezent nu există dovezi clare care să indice că acest mix de alimente poate declanșa afecțiunea dermatologică. Evită această combinație numai dacă îți cauzează probleme digestive.
      5. Tofu și spanacul
      Avertismentul legat de consumarea tofu și a spanacului împreună se referă la combinarea calciului din brânza de soia cu acidul oxalic din spanac, rezultatul preconizat fiind calculii renali. Dacă ar fi adevărat atunci de ce nu se evită combinarea tuturor alimentelor care au calciu (produse lactate, migdale, broccoli) cu cele care conțin acid oxalic (sfeclă roșie, rubarbă sau andive)? Adevărul este că deși calciul și acidul oxalic se combină, mineralul este esențial pentru eliminarea oxalaților din organism. Nu se vor produce calculi renali, dar dacă ai avut deja pietre la rinichi este posibil ca medicul tău să-ți recomande să mănânci mai puține alimente care conțin acid oxalic.
      Cu toate acestea nu ai de ce să eviți combinația specifică dintre tofu și spanac pentru că doza de calciu va reduce riscul precipitării oxalaților. Suplimentele pe bază de calciu trebuie ocolite pentru că studiile de specialitate au indicat că exacerbează riscul de calculi renali.
      eva.ro
  •