Alimente care ajută ficatul să elimine toxinele repede


    În prezent, suntem înconjurați de toxine și substanțe chimice din toate părțile, indiferent dacă este vorba despre alimentele pe care le mâncăm sau de aerul pe care îl respirăm.

anna-pelzer-472429-unsplash.jpg

Aceste toxine ne îmbolnăvesc și ne fac susceptibili la durere, inflamație și diferite boli. De aceea este esențial să îți detoxifiezi corpul din exterior, ajutând organele interne să se curețe, să funcționeze optim și să elimine toxinele mai eficient. 

Care sunt alimentele care îți ajută ficatul să elimine toxinele?

Ficatul este organul principal când vine vorba de eliminarea toxinelor din corpul nostru și, prin urmare, este cel mai frecvent atacat de substanțele nocive. Deși ficatul nostru are un sistem propriu de detoxifiere și filtrare, toxinele în exces îl pot supraîncărca, rezultatele fiind reprezentate de diferite afecțiuni. Printre rolurile pe care le îndeplinește ficatul se numără și:

- curățarea sângelui;

- producția de bilă necesară digestiei grăsimilor;

- stocarea vitaminelor și fierului;

- convertirea zaharurilor în substanțe utilizabile;

- distrugerea celulelor roșii vechi din sânge;

- descompunerea hemoglobinei, insulinei și hormonilor.

Acum, dacă te întrebi ce alimente ar trebui să consumi pentru a ajuta ficatul să elimine toxinele repede, ar trebui să știi că ai mai multe opțiuni disponibile. Iată câteva dintre acestea!

natalie-walters-420837-unsplash.jpg

Varză

Este cunoscut faptul că glucozinolații din varză stimulează producția de substanțe care ajută enzimele să elimine toxinele din ficat.

Legume cu frunze verzi

Clorofila din aceste legume este capabilă să absoarbă toxinele din organism și să le elimine.

Curcumă

Aceasta este o plantă perfectă pentru combatarea inflamației și pentru detoxifierea ficatului când vine vorba de substanțele periculoase.

Spanac

Această legumă are un conținut bogat de glutation, care este o substanță cunoscută pentru faptul că îmbunătățește funcția enzimelor de curățare din ficat.

Usturoi

Sulful din usturoi va spori funcționarea enzimelor hepatice, iar în acest fel va ajuta la eliminarea tuturor deșeurilor.

Ceai verde

Catechinele sunt antioxidanți puternici din ceaiul verde, care vor îmbunătăți funcționarea ficatului.

Sparanghel

Această legumă delicioasă este, de asemenea, un diuretic puternic, care este recomandat pentru ficat, dar și pentru rinichi.

Ulei de măsline

Uleiurile organice presate la rece, nu doar uleiul de măsline, ci și uleiul de cânepă și uleiul de semințe de in, sunt o metodă excelentă pentru a reduce supraaglomerarea ficatului.

Nuci

Nucile au un conținut bogat de glutation, acizi grași omega-3 și aminoacidul arginină, toate aceste substanțe fiind extrem de benefice pentru bunăstarea ficatului.

eva.ro





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


  • Conținut similar

    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      „Canicula este definită drept o creștere a temperaturii zilnice cu peste 10 grade Celsius faţă de temperatura medie a unei zone şi este o cauză importantă de morbiditate şi mortalitate, în special în regiunile cu umiditate crescută. Fiind o consecință a încălzirii globale, acest fenomen reprezintă, totodată, și un stres major pentru organism”, potrivit ANSP, transmite Știri.md.
      „Fiziologic vorbind, corpul uman este alcătuit în proporție de 60% din apă, rezervele principale fiind în sânge, rinichi, mușchi și țesutul de grăsime. În timpul temperaturilor caniculare organismul mobilizează apa din rezerve spre suprafața pielii, eliminând surplusul de căldură din corp prin evaporare. Pentru că este un proces epuizant, care solicită și un aport suficient de apă, este foarte important în această perioadă să ne alimentăm și să ne hidratăm corespunzător”, mai spun specialiștii.
      În acest sens, experții ANSP vin cu un șir de sfaturi pentru cetățeni în această perioadă:
      – Evitați mesele copioase, cu mai multe tipuri de alimente, bogate în grăsimi, amidon și zahăr. Acestea se digeră mai dificil și solicită mai mult efort din partea organismului.
      – În schimb, susțineți organismul în procesul de răcorire consumând mese simple, bogate în fructe și legume proaspete, care sunt bogate în apă. Consumați nu mai puțin de două porții de fructe și trei porții de legume proaspete în zi.
      – Evitați să consumați alcool – acesta deshidratează, mărește tensiunea arterială și împiedică organismul să lupte eficient cu canicula.
      – Limitați consumul băuturilor bogate în cofeină (ceaiul și cafeaua), întrucât acestea deshidratează, și consumați minim 2-2,5 litri de apă pe zi.
      – Fiți atenți la temperatura băuturilor – nu este indicat să consumați băuturi foarte reci. Acestea au un efect de răcorire de scurtă durată, întrucât organismul trebuie să le încălzească până la temperatura sa internă, drept rezultat se generează căldură, iar senzația de răcoare dispare. În plus, aceste băuturi pot cauza apariția unor simptome de răceală.
      – Alegeți cu precauție alimentele de la raft, în special pe cele perisabile, precum ouăle, carnea, peștele, laptele și produsele lactate, maioneza, prăjiturile. Nu le cumpărați din locurile neautorizate sau din stradă. Dacă nu sunt verificate și păstrate corespunzător acestea pot fi sursa unor intoxicații alimentare severe.
      stiri.md
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Un nou studiu a arătat că simptomele COVID-19 pot fi încadrate în şase categorii, transmite Știri.md cu referire la Adevarul.ro.
      Această descoperire poate contribui la identificarea mai rapidă a pacienţilor care riscă să dezvolte forme grave ale bolii, urmând să aibă nevoie, la un moment dat, de ventilator.
      În studiu au fost adunate, într-o primă fază, date de la 1.600 de pacienţi din SUA şi din Marea Britanie, bolnavi cu COVID-19. Aceştia, folosind o aplicaţie numită „Zoe Health app“, şi-au introdus simptomele, sistematic, într-o bază de date, în martie şi în aprilie. Cercetătorii apoi şi-au completat informaţiile cu date primite de la alţi 1.047 de pacienţi din SUA, Marea Britanie şi Suedia, care, de asemenea, şi-au introdus simptomele în baza de date, de-a lungul lunii mai.
      Pornind de aici, studiul a identificat şase mari categorii de simptome:
      *Categoria I (similară cu o răceală, fără febră): dureri de cap, pierderea mirosului, dureri musculare, tuse seacă, dureri în gât, dureri în piept, fără febră *Categoria II (similară cu o răceală, cu febră): dureri de cap, pierderea mirosului, dureri musculare, tuse seacă, dureri în gât, răguşeală, dureri în piept, febră, fără poftă de mâncare *Categoria III (probleme gastrointestinale): dureri de cap, pierderea mirosului, fără poftă de mâncare, diaree, dureri în gât, dureri în piept, fără tuse *Categoria a IV-a (formă severă, primul nivel, cu oboseală): dureri de cap, pierderea mirosului, tuse seacă, febră, răguşeală, dureri în piept, oboseală *Categoria a V-a (formă severă, nivelul doi, cu stare confuză): dureri de cap, pierderea mirosului, fără poftă de mâncare, tuse seacă, febră, răguşeală, dureri în gât, dureri în piept, oboseală, stare confuză, dureri musculare *Categoria a VI-a (formă severă, nivelul trei, probleme abdominale şi respiratorii): dureri de cap, pierderea mirosului, fără poftă de mâncare, tuse seacă, febră, răguşeală, dureri de gât, dureri în piept, oboseală, stare de confuzie, dureri musculare, senzaţie de sufocare, diaree, dureri abdominale Unii pot scăpa ieftin, cu ceva similar cu o răceală
      „Chiar dacă tusea seacă, febra şi pierderea mirosului sunt, de obicei, prezentate ca fiind principalele trei simptome ale COVID-19, datele pe care le-am adunat, prin intermediul aplicaţiei, din partea pacienţilor, ne arată că oamenii pot avea o gamă mult mai variată de simptome, incluzând aici dureri de cap, dureri musculare, oboseală, diaree, stare confuză, pierderea poftei de mâncare, senzaţia de sufocare şi altele“, au notat cercetătorii, printr-o postare pe pagina aplicaţiei.
      „Evoluţia bolii variază, de asemenea, destul de mult de la un om la altul. Ea se poate manifesta ca o simplă răceală, ca o erupţie pe piele şi poate ajunge până la o formă gravă sau fatală a bolii“, au aduăgat cercetătorii.
      Aceştia au prezentat apoi concluziile lor privind categoriile de bolnavi, cu şanse mai mari de a avea nevoie, la un moment dat, de ventilator. Iată ce spun cifrele:
      *Pacienţii cu simptome din categoriile 6 (19,8% dintre ei), 5 (9,9% dintre ei) şi 4 (8,6% dintre ei) au avut cea mai mare nevoie de ventilator.
      *Doar 1,5% dintre pacienţii cu simptome din categoria I, 4,4% dintre pacienţii cu simptome din categoria II şi 3,3% dintre bolnavii din categoria III au ajuns să aibă nevoie, la un moment dat, de suport de oxigen.
      Aceste date au fost prezentate de King College din Londra, ai cărui cercetători, împreună cu oamenii de ştiinţă de la Spitalul din Massachusetts, au analizat datele adunate prin aplicaţia „Zoe Health“.
      „E pentru prima dată când corelăm simptomele cu gravitatea bolii“
      Autorii studiului au sugerat că aceste rezultate pot fi folosite „pentru monitorizarea mai atentă a pacienţilor aflaţi în categoriile de risc. Astfel, ne vom putea pregăti şi resursele medicale din timp, în cazul în care starea acestor pacienţi se va agrava“.
      În continuare, cercetătorii au afirmat că pacienţii care au simptome din categoriile 5 şi 6, la cinci zile după apariţia lor, sunt supuşi unui risc mai mare de internare în spital, unde vor avea nevoie de ventilator. De aceea, monitorizarea lor atentă, prin telefoane primite, zilnic, din partea medicului lor de familie, poate asigura că internarea se face imediat în momentul în care evoluţia bolii impune acest lucru.
      Claire Stevens, unul dintre autorii principali ai studiului şi lector la King College, din Londra, a explicat pentru Yahoo Life: „Acest studiu ne ajută să înţelegem modalităţile diferite în care se prezintă COVID-19. El ne arată simptomele îngrijorătoare ale pacientului, la primele zile după expunerea la noul coronavirus. 
      Mă refer la o stare de confuzie, dureri abdominale şi epuizare fizică. Cel mai important e că, dacă vom începe monitorizarea acestor simptome după primele cinci zile, îi vom putea ajuta mai bine pe cei care riscă să dezvolte forme grave ale bolii şi poate vom reuşi să prevenim apariţia acestei situaţii nedorite“.
      Doctorul Linda Anegawa a completat: „Rezultatele studiului sunt interesante, fiindcă până acum ne concentram mai mult pe caracteristicile pacienţilor, considerând că ele stabilesc cine riscă să aibă forme mai grave ale bolii. Acum e pentru prima dată când văd că simptomele sunt corelate cu gravitatea bolii“.
      Anegawa a continuat: „Chiar dacă e nevoie şi de alte studii, identificarea celor şase categorii de simptome îi poate ajuta de acum încolo pe medici să ştie din timp care sunt pacienţi aflaţi într-o categorie mai mare de risc. Astfel, le vom aloca acestor pacienţi resursele medicale şi o atenţie sporită. Vorbim de o descoperire crucială, fiindcă resursele medicale sunt limitate, iar doctorii sunt depăşiţi, mai ales acum, când numărul cazurilor e în creştere“.
      Anegawa e de părere că studiul le va fi de folos şi bolnavilor, fiindcă ei vor şti în ce categorie intră simptomele lor şi, în funcţie de acest lucru, vor cere ajutor medical din timp, dacă vor vedea că riscă să dezvolte o formă gravă a bolii.
      Bolnavii pot scăpa de starea de anxietate
      Doctorul Matthew Exline, specialist în probleme pulmonare la Wexner Medical Center din Ohio, a oferit o altă perspectivă pentru Yahoo Life.
      „Acest studiu le va fi de folos şi bolnavilor cu forme uşoare ale COVID-19. Foarte mulţi pacienţi, atunci când află că au luat noul coronavirus, sunt loviţi de o stare de anxietate. Aşa cum e cinstit, noi le prezentăm scenariul cel mai grav şi le vorbim despre pericolele existente, dacă vor ajunge să aibă nevoie de ventilator şi alte amănunte de acest gen. 
      Dar dacă aceşti pacienţi, în funcţie de simptomele lor, vor afla din start că au şanse minime să dezvolte forme grave ale bolii, această informaţie îi va scăpa de anxietate. Iar noi, ca medici, le vom putea spune: <<Hei, linişteşte-te! Majoritatea pacienţilor cu simptome similare celor pe care le ai tu nici nu ajung să aibă nevoie de îngrijiri medicale>>. E un detaliu foarte important care poate ajuta mult pacientul“, a declarat doctorul Matthew Exline.
      adevarul.ro
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      O mușcătură de căpușă s-a dovedit a fi extrem de periculoasă pentru o fetiță de 5 ani din statul american Mississippi, transmite Știri.md cu referire la Demamici.ro.
      Micuța Kailyn a rămas paralizată, miercuri dimineață, și nu a mai putut nici măcar vorbi, după ce mama ei a găsit o mușcătură adâncă de căpușă pe scalpul ei, potrivit Daily Mail.
      Jessica Griffin, mama fetei, a observat primele semnale în dimineața zilei de miercuri, atunci când fetița s-a trezit. Kailyn a căzut din picioare când s-a dat de dimineață jos din pat, iar inițial mama a crezut că micuța e pur și simplu somnoroasă.
      În timp ce o pieptăna, și-a dat seama că nu vorbește nici foarte clar și tot atunci a descoperit și o mușcătură de căpușă pe scalpul ei.
      Jessica Griffin s-a prezentat de urgență cu fetița ei la spital, unde medicii au diagnosticat-o cu paralizie temporară, pe partea stângă. Se pare că o astfel de reacție a organismului este cauzată de o neurotoxină găsită în saliva căpușei.
      Medicii au asigurat-o pe mamă că nu mai e niciun pericol, iar căpușa a fost îndepărtată, urmând ca simptomele să dispară în 12-24 de ore.
      Mama fetiței care a fost mușcată de căpușă a plecat acasă cu fetița complet recuperată, însă și-a dorit să-și împărtășească povestea cu mamele de pretutindeni.
      O mușcătură de căpușă poate cauza reacții severe, inclusiv insuficiență respiratorie și, implicit, moarte.
      demamici.ro
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Cu toate eforturile pe care le faci pentru a avea un stil de viata sanatos, sigur sunt momente in care te simti balonata. Iar acest lucru este perfect normal, si tine nu doar de ceea ce mananci, ci si de fluctuatiile hormonale.
      Nimic nu poate strica mai mult un moment perfect decat problemele cu digestia dupa masa. Insa aceste senzatii neplacute pot fi diminuate in doar cateva minute. Ceaiurile au numeroase beneficii asupra sanatatii, asa ca ai foarte multe motive sa le consumi.
      Ceaiuri pe care sa le consumi cand te simti balonata
      Ceai de menta
      Ceaiul de menta este cel mai popular ceai obtinut din plante din intreaga lume. Si sunt foarte multe motive pentru care este apreciat! Menta are proprietati antioxidante si antibacteriene, insa cel mai important beneficiu este acela ca ajuta la digestie. Poti sa consumi ceaiul de menta oricand in timpul anului, insa in mod special dupa o masa grea. Daca te simti balonata dupa ce ai consumat foarte multe alimente, acest ceai te va ajuta sa scapi rapid de disconfort.
      Ceai de turmeric
      Aproape orice problema digestiva poate fi ameliorata cu turmeric. De fapt, aceasta planta are atat de multe beneficii asupra sanatatii organismului, incat era de asteptat sa o mentionam! Turmericul a fost folosit inca din cele mai vechi timpuri, in special in medicina Ayurvedica. Este recomandat in special pentru proprietatile sale antiinflamatorii, insa ajuta si la ameliorarea senzatiei de stomac plin. Daca vrei sa te bucuri de beneficiile ceaiului de turmeric, iti recomand sa il indulcesti cu o lingurita de miere. Ceaiul va fi mai savuros si mai usor de consumat.
      Ceai de fenicul
      Te simti balonata? Ceaiul de fenicul te scapa de disconfort! Are o multime de beneficii asupra sanatatii, deoarece contine o serie de antioxidanti si vitamine (vitamina A, vitamina B si vitamina C). La fel ca menta, feniculul este foarte cunoscut pentru proprietatile sale si consumat deseori de oamenii din intreaga lume. Ajuta la relaxarea muschilor abdominali si reduce senzatia de stomac plin. Consuma-l ori de cate ori ai probleme de digestie si te vei simti mult mai bine.
      Ceai de ginseng
      Ginsengul este cunoscut inca din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile sale miraculoase asupra sanatatii. Este antiinflamator si antibacterian, motiv pentru care este recomandat pentru problemele de digestie. Acest ceai este obtinut din radacina de ginseng si este folosit si pentru a combate oboseala sau semnele imbatranirii. Este o bautura care te incalzeste si iti da o stare de bine, pe langa beneficiile in ceea ce priveste balonarea.
      Nu obisnuiesti sa consumi ceaiuri? Exista cateva metode alternative care te ajuta sa scapi de balonare. Exercitiile de respiratie sau unele pozitii de yoga te ajuta sa scapi rapid de disconfort. Poti, de asemenea, sa excluzi din dieta alimente care contribuie la balonare, cele mai daunatoare dintre ele fiind zaharul si bauturile acidulate.
      andreearaicu.ro
    • LupuCristinna
      De LupuCristinna
      Carnea de pasăre se poate păstra la congelator jumătate de an fără să își modifice calitățile și gustul. Carnea de vită sau cea de porc poate rezista mai mult. Alături de carne, merită să punem la congelator și legume cu textura mai tare precum ardeiul gras, morcovul și țelina date pe răzătoare, sau legume preparate precum vinetele și roșiile coapte pe grătar. Toate acestea pot fi puse în pungi speciale pentru congelator, din care este bine să elimini aerul pentru a ocupa cât mai puțin spațiu. Toate vor fi înghețate la fel, dar când vine vorba de dezghețare, trebuie să cunoști câteva trucuri simple să decongelezi alimentele corect.
      Cum se decongelează corect carnea
      Indicat ar fi să scoți pachetul de carne congelată cu o zi înainte de folosire și să îl lași să se dezghețe în frigider. Astfel, textura cărnii nu va fi alterată de trecerea de la o temperatură foarte scăzută la una mult mai ridicată.
      Dacă ne grăbim să o dezghețăm și folosim cuptorul cu microunde, am observat deja că la pe margini se înmoaie imediat și începe să se coacă, iar în centru este încă un bulgăre de gheață. Cuptorul cu microunde nu este o soluție, dacă vrei o carne gustoasă, care își păstrează aromele și sucul propriu.
      În schimb, ai putea decongela carnea mai repede punând pachetul respectiv între două oale de metal, pe cea de sus umplând-o cu apă clocotită. Căldura se transferă treptat și în mod egal către bucata de carne care se dezgheață uniform.
      Legumele se decongelează sau nu?
      Mai degrabă nu. Dacă ai cumpărat sau ți-ai pus singură la congelator legume pentru ciorbe și mâncăruri, pune-le în oala încălzită direct înghețate. Astfel, nu vei pierde sucurile proprii ale legumelor când se decongelează și își vor păstra textura lor naturală. Dacă le decongelezi înainte de a le pune în tigaie sau în oala de ciorbă nu vei obține decât o formă gelatinoasă, cu un gust incert.
      Și verdețurile pot sta luni de zile congelate
      Dacă vrei mărar aromat în plină iarnă, cel mai bine este să îl pui la congelator vara, după ce ai spălat crenguțele și le-ai lăsat să se usuce câteva ore la umbră. La fel poți proceda cu orice verdeață, cu pătrunjelul, cu leușteanul sau oregano.
      În congelator își păstrează toată aroma, spre deosebire de condimentele uscate. Înainte de a le folosi, nu trebuie să le dezgheți. Poți tăia doar atât cât vrei să folosești la o mâncare și poți păstra restul la rece pentru mai târziu. 
      libertateapentrufemei.ro
  •