Administrarea de acid folic în ultimele luni de sarcină crește riscul de declanșare a alergiilor


    Acidul folic este recomandat femeilor care planuiesc sa ramana insarcinate si celor care se afla in primele luni de sarcina. Suplimentul este demonstrat ca eficient in preventia defectelor de tub neural la bebelusi. Multe femei continua sa ia acid folic toata sarcina, el fiind inclus in multe dintre formulele de vitamine prenatale. Totusi, cercetari recente au demonstrat ca suplimentele de acid folic luate dupa primele 3 luni pot determina aparitia de probleme la bebelusi

iStock-670425684.jpg

Ce se intampla daca iei prea mult acid folic in sarcina?

Cercetari anterioare au demonstrat ca restrictia de crestere intrauterina se asociaza cu o incidenta redusa a alergiilor, inclusiv a astmului si a alergiilor alimentare. Echipa de cercetare a inceput prin a studia 3 grupe de miei: proveniti din oi cu o placenta mica, deci suferind de restrictie de crestere, din oi cu placenta mica, si carora li s-au dat doze mari de acid folic in ultima luna de gestatie, si oi cu placenta normala si dieta normala. Dintre cele 3 grupe, mieii nascuti din sarcini cu restrictie de crestere au avut cel mai mic risc de a dezvolta alergii. Totusi, mieii proveniti din sarcini suplimentate cu acid folic, au pierdut aceasta protectie suplimentara.

Cum se transpune asta in cazul mamelor?

Rezultatele preliminare obtinute pledeaza impotriva administrarii de acid folic pe perioada ultimelor doua trimestre de sarcina. Tubul neural se dezvolta extrem de devreme in sarcina. Folatul are un rol esential in diviziunea celulara, iar nevoia de acid folic este crescuta in perioada in care se produc numeroase diviziuni, cu o viteza mare, cum e in perioada conceptiei si a primelor saptamani de sarcina.

In concluzie, ar trebui sau nu sa iei suplimente de acid folic?

Probabil ca ai auzit termenii de „acid folic” si „folat” folositi ca sinonimi. E important sa stii ca exista, totusi, o diferenta: acidul folic este un compus sintetic, in timp ce folatul este forma naturala a acestei vitamine din grupul B. Folatul este foarte important in perioada de conceptie si in sarcina timpurie, si e cu atat mai important sa il suplimentezi, cu cat organismul uman nu reuseste sa creeze rezerve.

Probabil ca cea mai simpla solutie este sa iei un supliment, dar e bine sa afli daca aceasta este si cea mai potrivita varianta in ceea ce te priveste, mai ales daca faci parte din randul persoanelor cu o mutatie a genei MTHFR.

Este demonstrat ca deficienta de folat are efecte grave asupra bebelusului in plina dezvoltare, dar acidul folic poate uneori sa contribuie la problema de ansamblu.

Prin urmare, cea mai buna metoda de a te asigura ca in corpul tau exista destul folat, e sa ai o dieta variata si bogata in surse naturale: frunze verzi, fructe rosii si portocalii. Pe de alta parte, poti evita produsele imbogatite cu acid folic, cum sunt unele variante de fainuri, caci un consum regulat ar putea insemna ca primesti prea mult acid folic pe parcursul intregii sarcini.

clubulbebelusilor.ro





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


  • Conținut similar

    • Emama
      De Emama
      Честно говоря, ранее я к этим всем «беременным стимуляторам» относилась очень скептически. Думала, что это бесполезная трата денег и времени. Ведь, чтоб забеременеть нужно заниматься другим…У меня сестра пила Миофолик, забеременела и отдала мне. Я конечно была уверенна, что забеременела она благодаря другому процессу, поэтому немного издевалась над ней. И начала пить чисто для себя. Мы с мужем еще даже не планировали детей и тут спустя три месяца приема Миофолик (по 2 саше в день как указано в инструкции) у меня задержка! Тест. Две полоски! Я в шоке, муж счастлив. Теперь смеется сестра, а мы ждем малыша!
    • julia122997
      De julia122997
      Dacă ești predispus maladiei, nu se recomandă să ai acasă un brad natural de Crăciun. Acesta îți poate provoca rinită, tuse, senzație de sufocare, nas înfundat, ochi iritați, lacrimi sau chiar astenie, dureri toracice și tulburări de somn.
      Una dintre principalele cauze ale alergiei este mucegaiul care se află pe ace și în scoarță. Potrivit specialiștilor, pe 23 de tipuri de scoarță și ace ale copacului veșnic verde se găsesc 53 de feluri de ciuperci.
      Celor care sunt alergici li se recomandă să renunțe la brazii naturali. La fel, dacă este posibil, pomul de Crăciun poate fi spălat cu un jet de apă, uscat, iar apoi plasat în încăpere astfel încât persoana afectată de maladie să nu interacționeze direct. Totuși, cea mai eficientă soluție este împodobirea unui brad artificial sau crearea unui brad original din obiectele pe care le aveți la îndemână.
      zugo.md
    • julia122997
      De julia122997
      Exista o infinitate de “vinovati” pentru suferintele tale (asa-numitii alergeni): de la produsele chimice (detergenti, creme, parfumuri, vopsele), par de animale (pisici, caini, hamsteri), metale (nichel, crom, cobalt), materiale textile, precum lana, fibrele sintetice sau latexul, alimente, medicamente, poluarea ambientala… Chiar si soarele, apa sau efortul fizic pot fi factori declansatori!
      Sosirea anotimpului cald e etapa in care debuteaza o serie de alergii specifice: la polen in timpul primaverii; la razele solare, la clorul din piscine, la cremele de protectie sau la intepaturile de insecte in timpul verii. De aceea, e bine sa fii informata si mai ales pregatita, pentru a te bucura fara nici un risc de tot ceea ce te inconjoara.
      Exista o predispozitie genetica la reactiile de tip alergic. Specialistii confirma faptul ca daca unul din parinti este alergic, sansele de a mosteni boala sunt cam de 40%; acest procent urca pana la 75% in cazul in care ambii parinti se confrunta cu aceasta problema.
      La persoanele predispuse genetic pentru boli alergice are loc o stimulare a limfocitelor implicate in sinteza de IgE (anticorpii specifici atopiei – alergiei). Anticorpii se fixeaza pe suprafata unor celule din organism (mastocite si bazofile), iar la un contact cu alergenii, se cupleaza cu acestia intr-un mod specific.
      Efectul? Eliberarea din celule a anumitor substante – dintre care cea mai cunoscuta e histamina – raspunzatoare de manifestarile alergice. Chiar daca nu ai antecedente in familie si nu ai avut niciodata o reactie alergica, si tu poti fi expusa, in orice moment al vietii.
      Ultimele statistici europene arata ca intre 16 si 18% din populatie sufera de o anumita alergie. Afectiunile alergice cele mai comune sunt rinita si conjunctivita – situatii in care stranuti, iti curge nasul, te ustura ochii si lacrimezi. Astmul afecteaza circa 4,9% din populatie; de urticarie sufera cam 3,8%, iar de dermatita, aproximativ 2,6%.
      Doar 1,6% sufera de angioedem – boala in cazul careia se umfla fata, buzele, pleoapele, zona organelor genitale, extremitatile; si uneori, in cazuri severe, chiar limba si glota, producand dificultati serioase de respiratie.
      In ceea ce priveste varsta, alergiile pot sa apara in orice moment al vietii, fiind mai frecvente intre 21 si 30 de ani. Aproximativ 16,3% dintre cei care sufera de o alergie sunt barbati, iar 19,4% sunt femei.

      S-a dovedit ca in tarile occidentale numarul alergicilor este in crestere. Ar putea fi vorba despre o protectie excesiva, de traiul in ambiente supersterile?! Deoarece nu mai este obligat sa ne protejeze, sistemul nostru imunitar se “leneveste” si isi pierde eficacitatea. Apoi, cand se trezeste si se pune din nou in functiune, poate reactiona intr-un mod violent, provocand tocmai o reactie alergica.
      Trebuia sa inveti sa traiestu cu ele, pentru ca n-ai incotro – e unica solutie. Daca suferi de o alergie deja confirmata, trebuie sa fii constienta ca va exista tot timpul in stare latenta in organismul tau.
      De aceea, ar fi bine sa inveti sa o controlezi si sa-i imblanzesti efectele, luand masurile necesare pentru ca reactiile urmatoare sa poata fi tinute sub control, sa nu devina mai grave.
      In plus, trebuie sa respecti urmatoarele recomandari: evita pe cat posibil contactul cu alergenii care ti-au produs reactia, precum si cu aceia despre care ai aflat ca pot da reactii incrucisate cu ei; nu uita de medicamentele antihistaminice, luate dupa sfatul medicului.
      Antihistaminicele de ultima generatie sunt tot mai eficiente si prezinta un mare avantaj fata de cele din prima generatie: li s-au inlaturat efectele secundare nedorite: somnolenta, greata, sedare excesiva.
      In cazul in care suferi de rino-conjunctivita alergica sau astm bronsic alergic si nu esti controlata ca simptomatologie (dupa ce ai respectat tratamentele si ai evitat pe cat posibil contactul cu alergenii “dusmani”), cere acordul unui specialist alergolog in vederea vaccinarii cu extracte alergenice – singura cale cu sperante de vindecare.
      Uneori poti prezenta in decursul vietii mai multe alergii, de mai multe tipuri – fie declansate de acelasi alergen, fie de alergeni diferiti. Acest fapt presupune, in unele cazuri, dificultati in stabilirea diagnosticului si in tratament.
      femeia.ro
    • maria981s
      De maria981s
      Alergiile au simptome deranjante și pot limita serios activitățile în care se poate implica o persoană, precum și gradul de satisfacție în ceea ce privește gustul și aroma alimentelor consumate. Potrivit specialiștilor, există o modalitate simplă pentru a proteja copiii de riscul de alergii și anume includerea unor tipuri variate de alimente în primul lor an de viață. Apariția și exacerbarea simptomelor alergice ar putea fi stopate în acest mod prin creșterea rezistenței organismului. O echipă de cercetători europeni a studiat tipul de alimentație practicat de părinții din Austria, Finlanda, Franța, Germania și Elveția pentru a măsura eficiența unei alimentații diversificate pentru prevenirea astmului, alergiilor alimentare și a rinitei alergice. 

      Acesta este primul studiu care a demonstrat existența unei legături directe dintre expunerea organsimului la diferite tipuri de mâncăruri în primul an de viață și protecția împotriva manifestărilor alergice ulterioare. Se pare că nutriția complexă poate influența decisiv ritmul de dezvoltare al sistemului imunitar al copiilor. Expunerea de timpuriu la o gamă variată de alimente crește șansele ca sistemul imunitar să accepte substanțele prezente în ele fără a declanșa alergii. În acest mod sunt favorizate recunoașterea componentelor specifice de către sistemul imunitar și proliferarea bacteriilor benefice în tractul gastrointestinal. Acest studiu face parte dintr-o inițiativă mai largă de a evalua riscurile prezentate de factorii alimentari și de a preveni în mod eficient alergiile.
      Femeile care au participat la studiu au fost recrutate din cele cinci țări în timp ce erau însărcinate, iar după naștere au ținut un jurnal în care au notat toate alimentele pe care le-au consumat bebelușii lor de la vârsta de 3 luni până la 12 luni. Au fost realizate o serie de chestionare și analize frecvente până când copiii au împlinit vârsta de 6 ani pentru a se putea stabili în mod clar dacă fiecare copil are alergii (clasificate în baza unui diagnostic de la cel puțin un medic specialist).A fost definit și un scor al diversității alimentare în funcție de numărul de alimente diferite care au fost introduse în dieta copilului până la împlinirea vârstei de un an. La acest studiu au participat 856 de copii.

      Rezultatele obținute au demonstrat că un scor mai ridicat al diversității alimentare (mai multe tipuri diferite de alimente în meniul zilnic) este asociat cu un risc mai redus de simptome alergice. S-au identificat și alimente specifice care au redus în mod semnificativ șansa de alergii. Astfel, consumul de produse lactate și de pește în primul an de viață are un efect ridicat de protecție împotriva astmului și alergiilor alimentare. Când copiii au fost testați la vârsta de 6 ani, o dietă mai puțin variată a fost asociată cu o producție mai redusă de proteine care creează celulele responsabile de suprimarea răspunsului negativ al sistemului imunitar la factorii alergeni.
      De asemenea, s-a constatat cât de mult contează vârsta la care sunt introduse diferite alimente în meniul zilnic. Comparând scorul diversității alimentare, atât de la 6 luni, cât și de la un an, cercetătorii au identificat o protecție mai ridicată la vârsta de un an. În concluzie, perioada dintre 6 luni și vârsta de un an este intervalul ideal de introducere a diferitelor alimente pentru a reduce riscul de reacții alergice pe termen lung.
      Gravitatea reacțiilor alergice a fost mai ridicată în cazul copiilor care aveau ambii părinți cu alergii față de copiii ai căror părinți nu sufereau de alergii și tendința spre o dietă deloc variată a fost mult mai ridicată în cazul copiilor care aveau unul sau ambii părinți cu alergii. Acest lucru se poate datora prudenței cauzate de afecțiunile existente ale părinților, dar efectul este de a crește riscul copiilor de a deveni alergici. În prezent se recomandă introducerea alimentelor solide în dieta bebelușilor începând cu vârsta de 4 luni, iar asigurarea unei diversități alimentare în special între 6 luni și un an, poate preveni cu succes apariția simptomelor problematice.
      eva.ro
    • maria981s
      De maria981s
      Anchetele recente privind moartea a doi adolescenți britanici după ce au consumat susan și arahide au subliniat consecințele uneori tragice ale alergiilor comune. În august, o altă fetiță, în vârstă de șase ani din Australia, a murit ca urmare a unei alergii la lapte.
      Creșterea alergiilor în ultimele decenii a fost deosebit de vizibilă în Occident. Alergia alimentară afectează acum aproximativ 7% dintre copiii din Marea Britanie și 9% dintre cei din Australia, de exemplu. În Europa, 2% dintre adulți au alergii alimentare. Reacțiile care amenință viața pot fi determinate chiar de urmele alimentelor declanșatoare, ceea ce înseamnă că pacienții și familiile trăiesc cu teamă și anxietate. Restricțiile dietetice care au ca scop prevenția alergiilor pot deveni o povară pentru viața socială și familială.
      Deși nu se pate încă spune cu siguranță de ce ratele alergiei cresc, cercetătorii din întreaga lume lucrează din greu pentru a găsi modalități de combatere a acestui fenomen.
      Ce cauzează o alergie?

      O alergie este cauzată de faptul că sistemul imunitar combate substanțele din mediul înconjurător pe care ar trebui să le vadă ca inofensive, cunoscute sub numele de alergeni. Aceste substanțe nevinovate altfel devin ținte, ceea ce duce la reacții alergice. Simptomele variază de la roșeața pielii, urticarie și umflături – în cele mai severe cazuri – vărsături, diaree, dificultăți de respirație și șoc anafilactic.
      Unele dintre cele mai comune alimente pentru copiii care provoacă alergii sunt următoarele: laptele, ouăle, arahidele, nucile diverse, susanul, peștele, crustaceele.
      Unde este cel mai probabil să apară alergii alimentare?
      Frecvența alergiilor alimentare a crescut în ultimii 30 de ani, în special în societățile industrializate. Exact cât de mare este creșterea acestora depinde de alimente și de locul în care trăiește pacientul. De exemplu, a existat o creștere de cinci ori a alergiilor de arahide în Marea Britanie între 1995 și 2016. Australia are cea mai mare rată de alergie alimentară confirmată. Un studiu a constatat că 9% dintre australienii de un an au avut o alergie la ouă, în timp ce 3% au fost alergici la arahide. Se crede că alergiile și sensibilitatea crescută la alimente sunt probabil legate de stilurile de viață occidentale. Știm că există rate mai scăzute de alergii în țările în curs de dezvoltare. De asemenea, este mult mai probabil ca alergiile să apară în zonele urbane decât în zonele rurale. Factorii pot include poluarea, modificările dietetice și expunerea mai mică la microbi, care schimbă modul în care reacționează sistemul nostru imunitar.
      Unele explicații posibile

      Nu există o singură explicație pentru motivul pentru care lumea devine din ce în ce mai alergică la alimente, dar știința are câteva teorii. Una este că de vină ar fi igiena îmbunătățită, deoarece copiii nu mai au parte de la fel de mulți anticorpi. Infecțiile parazitare, în special, sunt în mod obișnuit combătute de aceleași mecanisme implicate în combaterea alergiilor. Cu cât mai putini paraziți are de-a face organismul cu atât sistemul imuitar se întoarce împotriva lucrurilor care ar trebui și chiar sunt în mod normal inofensive.
      O altă idee este că vitamina D poate ajuta sistemul nostru imunitar să dezvolte un răspuns sănătos, făcându-ne mai puțin sensibili la alergii. Majoritatea populațiilor din întreaga lume nu primesc suficientă vitamină D din mai multe motive, inclusiv pentru că petrec mai puțin timp la soare.
      tabu.ro
  •