Adevărat sau fals despre ciocolată


    Unii susţin că delicioasa ciocolată e dăunătoare, alţii că-i binefăcătoare. Cui să-i dai crezare? Şi unora, şi altora. Un consum moderat înlătură dilema.

keep-choco.jpg

Mult îndrăgita ciocolată a fost multă vreme (şi este încă) învinovăţită de diverse urmări nedorite. Din fericire, multe mituri au fost demontate. Un consum moderat de ciocolată nu poate fi învinovăţit nici de îngrăşat, nici de apariţia coşurilor, nici de afecţiuni de tot felul puse pe seama ei. În plus, s-ar părea că are şi efecte binefăcătoare. Cu o condiţie însă: nu oricât şi nu oricare.

1 Favorizează apariţia coşurilor

Parţial adevărat. E cel mai răspândit mit despre ciocolată. Când apare în adolescenţă, vina e dată pe pubertate şi jocul hormonal ce-o caracterizează. Nu aceeaşi este cauza în situația celor care se confruntă cu o astfel de neplăcere la vârsta maturităţii! Una dintre ele, asupra căreia ne atrag atenţia nutriţioniştii (în cazul celor dintâi agravează problema, iar în al celorlalţi îi înlesnește apariţia), o constituie alimentele  frecvent consumate, mai exact acelea care măresc nivelul insulinei din sânge, întrucât duc şi la creşterea producţiei de sebum. Printre ele se numără inclusiv ciocolata cu conţinut ridicat de zahăr.

2 Îngraşă

Parţial adevărat. Îngraşă doar dacă nu-ţi poţi stăvili pofta de dulce și te răsfeți frecvent cu ciocolată. Albă sau neagră, 100 g de ciocolată îţi oferă cam 500 de calorii. Un consum moderat însă nu favorizează excesul ponderal şi nici obezitatea. Ci, dimpotrivă, potrivit unor studii, o ciocolată caldă, dar nu prea dulce băută înainte de masă poate domoli pofta de mâncare şi chiar accelera metabolismul. Altfel spus, te poate ajuta să slăbeşti.

3 Sursă de energie

Adevărat. Partea de energie cea mai mare o primim de la alimente. Printre acestea se numără inclusiv îndrăgita ciocolată, care este bogată în grăsimi şi zahăr, principalii furnizori de energie pentru organism. Apoi, magneziul şi potasiul pe care le conţine contribuie la optima funcţionare a muşchilor şi a sistemului nervos. Este și motivul pentru care copiilor le este indicată ciocolata, mai ales celor care fac multă mişcare.

4 Provoacă formarea cariilor

Fals. Dacă e vorba de ciocolata neagră. Doar aceasta, contrar a ce s-a crezut mult timp despre ciocolată, are darul de a preveni formarea cariilor, datorită taninurilor pe care le conţine, ce împiedică înmulţirea bacteriilor din cavitatea bucală. În plus, conţine fluor şi fosfaţi, substanţe care cresc rezistenţa smalţului în faţa agresiunii acizilor.

choco.jpg

5 Bună pentru inimă

Adevărat. Cardiologii sunt de părere că polifenolii pe care îi conţin boabele de cacao au influenţă benefică asupra aparatului cardiovascular. Asta, întrucât s-ar părea că intensifică fluxul sangvin, reducând astfel solicitarea inimii. Sunt şi dintre cei care consideră că influenţă benefică are ciocolata şi asupra sistemului imunitar. Pentru a te bucura de astfel de efecte ale ciocolatei, adică să-ţi protejezi inima de boli, va trebui să dai preferinţă sortimentelor de foarte bună calitate şi s-o consumi în cantităţi mici.

6 Nu are nicio valoare nutritivă

Fals. Pe lângă grăsimi şi zahăr, ciocolata conţine vitaminele A, B1, B2, C, E, precum şi fier, calciu, potasiu şi fosfor. În unele sortimente, cantitatea de vitamine este chiar mai mare decât cea dintr-un măr, un pahar cu iaurt sau o bucată de brânză.

7 Conţine multă cofeină

Fals. O tabletă de ciocolată conţine 30 mg de cofeină, în timp ce o ceaşcă de cafea are 180.  În general, în preparatele pe bază de cacao predomină teobromina, cu o putere de stimulare mult mai redusă decât cofeina.

Neagră, albă sau cu lapte

Au, ce-i drept, cam aceeaşi valoare energetică, dar diferă mult prin grăsimi (cu cât are mai multă cacao, cu atât este mai bogată în grăsimi) şi zahăr. Ce alegi?

Ciocolată neagră. E cea mai bună, adică sănătoasă, mai ales când conţinutul de cacao este de cel puţin 50%. În plus, este bogată în magneziu, un aliat preţios împotriva bolilor de inimă.

Ciocolată cu lapte. Conţine mult mai puţină cacao, deci e mai săracă în grăsimi, dar mult mai mult zahăr, plus lapte praf.

Ciocolată albă. De fapt, nici nu prea e ciocolată, de vreme ce la prepararea ei nu se foloseşte deloc cacao, ingredientul de bază al acestei delicatese, care îi conferă culoarea maronie, ci un amestec de unt de cacao, lapte praf, foarte mult zahăr şi, eventual, un pic de vanilie pentru aromă. Nu uita: este cea mai bogată în grăsimi!

chocolate_box_candies_allsorts_patterns_sweet_44253_2560x1440.jpg

  • Răsfăţ zilnic

Câtă ciocolată poţi mânca? Dacă optezi pentru cea neagră, te poţi răsfăţa în fiecare zi cu câte 2-3 pătrăţele, fără a avea motive de îngrijorare.

  • Şi gustoasă, şi sănătoasă? Da, întotdeauna gustoasă. Când se vorbeşte de beneficiile ciocolatei, se face referire la cea neagră cu minimum 50% cacao.

Indicii că ciocolata este de calitate

  • Se topeşte când o ţii în mână, punctul de topire al untului de cacao fiind mai mic decât temperatura acesteia;
  • Când o rupi, scoate un sunet puternic: cu cât este mai strident, cu atât mai multă cacao are

femeia.ro

 





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


  • Conținut similar

    • julia122997
      De julia122997
      Ingrediente necesare:
      - 120 de grame de ciocolată neagră
      - 20 de grame de unt
      - două ouă
      - 180 de grame de zahăr
      - o linguriţă de esenţă de rom
      - cinci linguriţe de cacao
      - un plic de praf de copt
      Ingrediente necesare pentru decor:
      - 200 de grame de ciocolată neagră
      - 100 ml de smântână dulce
      Mod de preparare:
      Topeşte ciocolata neagră cu untul, după care mixează ouăle cu zahărul până când îşi dublează volumul. Adaugă apoi totul peste amestecul cu ciocolată şi unt şi încorporează esenţa de rom.
      Ulterior, amestecă făina cu praful de cacao şi cu cel de copt şi încorporează treptat în aluat, până la omogenizare.
      Pune cuptorul la preîncălzit, iar apoi tapează tava de brioşe cu forme de hârtie. Umple formele trei sferturi, iar apoi introdu-le în cuptor pentru 20 de minute.
      Dacă vrei să le decorezi, topeşte ciocolata neagră pe bain-marie, adaugă smântâna lichidă pentru frişcă şi ţine la rece mai bine de jumătate de oră. Crema se amestecă cu mixerul.
      După ce scot din cuptor, brioşele se lasă la răcit, iar apoi le poţi decora cu crema delicioasă.
      clickpoftabuna.ro
    • julia122997
      De julia122997
      Ingrediente
      200 g făină 100 g ciocolată neagră 200 g miere 100 ml apă 40 g cacao 150 g zahăr brun 1/2 linguriţă ghimbir 200 g fructe deshidratate 100 g nuci 100 g migdale 1 linguriţă praf de copt 1 linguriţă scorţişoară Mod de preparare
      1 Tai fructele şi le laşi deoparte. Aşezi pe foc mierea cu apa, cu zahărul şi, când zahărul s-a topit, adaugi ciocolata ruptă, amesteci şi când dă în clocot dai vasul deoparte. Încorporezi, pe rând, restul ingredientelor uscate, fructele, nucile, migdalele şi răstorni compoziţia într-o tavă tapetată.
      O nivelezi şi o dai la cuptor, la 150 °C, 30 de minute. O laşi să se răcească şi o bagi la frigider înainte de a o servi.
      clickpoftabuna.ro
    • julia122997
      De julia122997
      Participanţii la cel de-al 25-lea festival al Ciocolatei au urmărit un spectacol de excepţie.

      Printre tinerele manechine care au purtat rochii și accesorii dulci a fost și Miss Franţa, dar şi alte regine ale frumuseţii, care au dansat pe muzica unor cântece tradiționale din principalele țări producătoare de cacao.


      stirileprotv.ro
    • julia122997
      De julia122997
      Ingrediente pentru tort
      3 căni de faina 2 cani de zahar 1 cană de ulei 3 ouă, de mărime medie 1/2 linguriţă sare 1 cană de cacao pudră 3 linguri de praf de copt 2 căni de apă clocotită Prepararea tortului
      Preîncălziţi cuptorul la 200 C.
      Puneţi ingredientele uscate într-un bol. (făina, ciocolata, zahărul, praful de copt şi sarea). Faceţi o gaură în centru şi adăugaţi uleiul şi ouăle. Amestecaţi câte puţin cu o lingură de lemn.
      Într-o tavă, puneţi o hârtie de copt şi turnaţi aluatul de blat.  Băgaţi la cuptor, iar după 45 de minute, testaţi cu o scobitoare pentru a vedea dacă este copt.
      Scoate tortul, umple cu crema de ciocolată pe care o obţii topind o talbletă specială în baie de aburi sau cu lapte, din praf de cremă.
      După preferinţe, decoraţi cu fructe în bucăţi sau întregi sau cu dulceţuri. Puteţi folosi zmeură, caramel, gem de casă sau orice aveţi la îndemână care vă place.
      Poftă bună! 
      clickpoftabuna.ro
    • julia122997
      De julia122997
      Ingrediente
      250 g făină 4 banane bine coapte 200 g unt topit 3 ouă îndulcitor pudră, după gust 1 linguriţă rasă scorţişoară 1 praf de sare  pliculeţ praf de copt ½ păstaie de vanilie 50 g fulgi de ciocolată fără zahăr unt, pentru uns tava Cureţi bananele, una o tai în două pe lung, iar pe celelalte le faci piure. Cerni făina cu praful de copt şi cu sarea.
      Mixezi ouăle cu îndulcitorul şi cu vanilia până obţii o cremă, torni untul în fir subţire, mixând continuu, apoi încorporezi, cu o paletă, făina şi scorţişoara. Adaugi piureul de banane şi omogenizezi.
      Ungi o tavă de chec cu unt, răstorni aluatul, aşezi banana tăiată, presari fulgii de ciocolată şi dai la cuptorul încins 45-55 de minute sau până trece testul cu scobitoarea. 
      clickpoftabuna.ro
  •