Alimentaţia sănătoasă presupune o raţie alimentară echilibrată şi completă, care aprovizionează organismul cu elementele necesare în cantităţi suficiente. Aproximativ 80% din alimentaţia sănătoasă o constituie produsele benefice şi 20% – cele nu prea utile (toţi avem slăbiciunile noastre). Alimentaţia sănătoasă se recomandă pentru toată viaţa.
Dieta este o raţie alimentară dezechilibrată şi incompletă, care nu aprovizionează organismul cu elementele necesare în cantităţi suficiente. Dieta este drastică şi fără abateri. Perioada restricţiei depinde de dietă.
Astăzi veţi afla mai multe despre cea mai răspândită şi studiată dietă, dar şi cea mai simplu de urmat – dieta mediteraneană.+
Ea a luat naştere în anul 1960, când oamenii de ştiinţă au constatat că locuitorii din Grecia, Italia şi Spania, care au aceleaşi preferinţe alimentare, sunt mai sănătoşi în comparaţie cu populaţia din alte ţări.
În anul 1993, o serie de organizații au prezentat versiunea clasică a dietei mediteraneene, precum și afișarea grafică a acesteia sub formă de piramidă alimentară. Ulterior, piramida a suferit schimbări şi din anul 2008 este adopată această variantă.
Mecanismul
Dieta mediteraneană este una dintre puținele diete care pot fi practicată toată viața. În esenţă, aceasta constituie o raţie alimentară complexă şi diversă, alcătuită din produse naturale uşor de digerat. Proporţia de grăsimi şi proteine nu este reglementată strict, iar carbohidraţii se permit în prima jumătate a zilei. Principiile sau elementele dietei mediteraneene sunt integrate în toate sistemele de corecție a greutății.
Cerinţe faţă de produse: diversitate, prelucrare industrială minimă, tratament termic minim, produse sezoniere şi locale. Astfel de produse conțin cantitate maximă de microelemente și antioxidanți.
Mecanismul este simplu: te simţi excelent deoarece obţii din produse cea mai mare parte a substanţelor nutritive necesare organismului. Singurul risc este de a face abuz de mâncare:
Exemplu de raţie alimentară
Se pune accentul pe consumul alimentelor vegetale: legume, nuci, leguminoase şi produse din cereale integrale. Desertul zilnic este constituit din fructe, zahărul adesea este înlocuit cu mierea. Grăsimile saturate se consumă cel mult de câteva ori pe săptămână. Se admite substituirea untului şi a grăsimilor de origine animală cu ulei de măsline, iar sarea – cu ierburi şi condimente. Carnea roşie trebuie consumată cel mult de câteva ori pe lună, iar sursa principală de proteine este peştele şi păsările de curte.+
Meniul zilnic include: fructe și legume de diferite culori, verdeață, pâine integrală, paste din cereale integrale, terciuri, leguminoase, nuci, semințe, ulei de măsline.
de 3-5 ori pe săptămână se poate consuma suplimentar: pește, fructe de mare, molişte, carne de pasăre, ouă, brânză, produse lactate.
Cel mult o dată pe săptămână se admit: dulciuri şi carne roşie slabă.
Pentru cine:
Acest tip de alimentaţie este potrivit pentru toţi adepţii stilului sănătos de viaţă și care nu suferă de intoleranță individuală la oricare din produsele recomandate.
Se recomandă în special:
- persoanelor cu risc sporit de boli cardiovasculare sau cu tulburări ale acestui sistem cardiovascular (dieta a devenit populară după ce s-au demonstrat efectele ei asupra sistemului cardiovascular),
- persoanelor obeze, supraponderale, care suferă de sindrom metabolic, hiperglicemie,
- diabet zaharat de tip 2 și cu tulburări ale metabolismului glucidic.
Avantaje
- lipsa regulilor stricte privind caloriile şi raportul de nutrienţi,
- menţinerea în dietă a cărnii, desertului, vinului,
- gust și varietate.
Dezavantaje
- regulile flexibile s-ar putea să nu se potrivească pentru persoanele, obişnuite cu scheme stricte de alimentaţie,
- dieta necesită autocontrol, pentru a nu face abuz,
- insuficienţă de peşte (sau calitatea dubioasă a acestuia) în ţările fără ieşire la mare.
Contraindicaţii
- intoleranța individuală la alimentele propuse,
- necesitatea unei alimentaţii stricte, orientate pe atingerea unor anumite scopuri.
De obicei, la sfârşitul articolelor despre cure de slăbit se menţionează că dieta este o modalitate de scurtă durată pentru a atinge un scop anumit. Însă această regulă nu este valabilă şi în cazul de faţă. Dieta mediteraneană poate servi drept model de alimentaţie de bază, în special dacă ai o sursă de încredere de peşte.
Apropo, exerciţiile fizice regulate la fel sunt unul din principiile-cheie ale dietei mediteraneene.
Comentarii Recomandate
Nu sunt comentarii de afișat