7 motive pentru care ești mereu obosită


    Starea generală de slăbiciune nu are neapărat legătură cu lipsa somnului. În spatele oboselii pot sta cauze diverse, care indică o problemă de sănătate de luat în seamă. Iată câteva din posibilele explicații pentru lipsa de energie pe care o resimți în ultima vreme!

1401815085_1.jpg

1. Disfuncții tiroidiene
Glanda în formă de fluture de la baza gâtului produce hormonii care reglează și, în același tip, influențează metabolismul, nivelul de energie și starea de spirit.

Oboseala se poate instala atât în hipertiroidie (tiroida produce hormoni în exces și organismul epuizează repede rezervele energetice), cât și în hopotiroidie (nu produce suficienți hormoni și organismul epuizează energia într-un ritm mai lent). Tulburările tiroidiene sunt mai frecvente la femei, fiind asociate cu datele genetice și modificările hormonale. Pe lângă lipsa de energie, poți resimți iritabilitate, probleme de somn sau modificări ale greutății. Lăsate netratate, problemele tiroidiene pot duce la depresie.

Ce-i de făcut. O simplă analiză de sânge specifică dezvăluie dacă oboseala ta are legătură cu tiroida.

2. Diabet
Majoritatea celor care suferă de diabet de tip II se plâng de oboseală accentuată. Motivul slăbiciunii accentuate este un nivel prea crescut ori prea scăzut de zahăr în sânge. În ambele cazuri, oboseala este rezultatul dezechilibrului glicemic și al faptului că insulina nu e utilizată de organism în mod eficient (primim energie când insulina transportă glucoza din sânge către celule, care o folosesc drept carburant). Alte simptome asociate, deloc de neglijat, sunt setea extremă, mersul frecvent la toaletă și pierderea în greutate. 

Ce-i de făcut. Trebuie efectuat un test glicemic. Dacă nivelul depășește valorile normale, optează pentru carbohidrații cu eliberare lentă și adaptează tratamentul la alimentația efectivă, numai la recomandarea specialistului.

Screen-Shot-2017-03-21-at-11.23.50.jpg3. Anemie
Deficitul nutritiv este cea mai frecventă cauză a oboselii, afectând una din 20 de femei aflate la postmenopauză, arată statisticile. Nici cele care nu sunt încă la premenopauză nu sunt ocolite de problemă: femeile cu menstre dificile sau cu carențe vitaminoce și minerale, dar și cele însărcinate sunt predispuse des la anemie. Mai degrabă un simptom decât o boală în sine, anemia apare ca urmare a lipsei de fier, acid folic și vitamina B12, care determină modificări în structura globulelor roșii (hemoglobină). Oxigenul este transportat de la plămâni la țesuturi prin organism cu ajutorul acestor globule, dar, când cantitatea este redusă, se instalează anemia, care duce la lipsa oxigenului în organe, deci oboseală extremă.

Ce-i de făcut. Consultă medicul pentru a afla dacă ai deficit de fier sau altă problemă ce afectează hemoglobina. Deseori, tratamentul constă în administrarea de suplimente pe bază de fier și vitamina B.

4. Apnee de somn
Cei care suferă de apnee de somn se opresc din respirat în mod frecvent în timpul somnului între câteva secunde şi un minut sau chiar mai mult. Consecințele: sforăitul intermitent și scăderea nivelului de oxigen. Practic, de fiecare dată când respirația se întrerupe, creierul îți dă un impuls să o reiei. Fiindcă te trezești des în timpul nopții, nu ajungi să ai parte de un somn odihnitor, iar organismul nu are vreme să recupereze. Astfel, deși ai crede că dormi suficient, te trezești stoarsă de energie și nu dai randament pe parcusul zilei. În categoria de risc se află persoanele supraponderale și hipertensive.

Ce-i de făcut. Apneea de somn poate fi diagnosticată cu un aparat special pe care medicul ți-l recomandă să-l porți pe timpul nopții. Ca tratament, cel mai obişnuit este un aparat CPAP (din engleză, „presiune pozitivă continuă în căile aeriene“), o mască din silicon moale, de purtat pe timpul nopții pentru a menţine căile respiratorii deschise și a asigura o respiraţie normală.

5. Anxietate
Ai dormit multe ore în plus? Stările de anxietate provoacă oboseală de intensitate mai mică sau mai mare, care îți afectează ritmul cotidian. Anxietatea presupune un nivel ridicat de alertă în organism: corpul se pregătește de un atac iminent, ceea ce te secătuiește de adrenalină într-un timp relativ scurt și îți induce oboseală extremă. Totodată, stările anxioase mențin mușchii tensionați în permenență, extenuând întreg corpul. La fel cum procedează cu musculatura procedează cu creierul: anxietatea dă naștere unor gânduri stresante, care țin creierul în alertă. Consecința o reprezintă epuizarea și nevoia de a dormi continuu.

Ce-i de făcut. Ai crede că o cafea te ajută, dar s-ar putea ca simptomele să se înrăutățească. E indicat să mergi la un psihoterapeut care să te învețe să controlezi comportamentul anxios. Tot specialistul te ajută să previi oboseala cronică, ce se instalează pe măsură ce anxietatea avansează.

Уставшая женщина.jpg6. Boală celiacă
Oboseala se află printre simptomele acuzate de persoanele cu intoleranță la gluten. Un studiu arată că peste 80% din cei diagnosticați cu boală celiacă se plâng de stări de slăbiciune generală. Alături de oboseală, te poți confrunta cu tulburări de somn, chiar și insomnie, lipsă de concentrare, diaree, anemie, scădere în greutate.

Problema este că oboseala devine în multe cazuri mai invalidantă ca simptomele gastrointestinale cu care este asociată afecțiunea. Nu există remedii minune, dar unele obiceiuri bune pot atenua stările de oboseală. Pentru refacerea forțelor, încearcă să-ți organizezi bine timpul și evită să te epuizezi, trage un pui de somn când simți nevoia, fă mișcare fizică ușoară, mergi la culcare devreme.

Ce-i de făcut. O cercetare recentă arată că suplimentele cu L-carnitină, un aminoacid produs de organism, se dovedesc eficiente: ajută celulele să producă mai multă energie pentru metabolizarea grăsimilor și îmbunătățesc funcția cerebrală, contribuind la reducerea oboselii în cazul pacienților cu boală celiacă. Ia aceste suplimente doar la recomandarea medicului!

7. Lipsa vitaminei D
Intoleranța la lapte, incapacitatea sistemului digestiv de a asimila vitamina D, regimul vegetarian, tulburările renale ce fac dificilă convertirea vitaminei în forma ei activă, excesul ponderal, iată doar câteva dintre cauzele deficitului de vitamina D, o problemă tot mai frecventă în ultimii ani. Oboseala, lipsa de energie, durerile musculare, imunitatea scăzută, oscilațiile de comportament și tulburările de somn se află pe lista simptomelor acestei carențe. Oricare ar fi cauza, lipsa vitaminei D poate duce la sindromul oboselii cronice dacă nu este tratată la timp, cu atât mai mult cu cât deficitul antrenează absorbția ineficientă a calciului și a altor minerale esențiale, factor de risc pentru instalarea unor boli grave.

Ce-i de făcut. Dacă crezi că ai deficit de vitamina D, te poți edifica printr-o analiză de sânge specifică. Valorile optime sunt 50-70 ng/ml. În funcție de rezultat, medicul îți va prescrie doza optimă. Conform ultimelor date, adulților le sunt recomandate 600 UI zilnic, iar vârstnicilor, 800 UI.

femeia.ro





Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat



Vizitator
Adaugi comentarii ca vizitator. Dacă ai un cont, te rog autentifică-te.
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


  • Conținut similar

    • julia122997
      De julia122997
      1.Mănâncă regulat 
      Chiar dacă cei din jur mănâncă în fugă, pe birou sau iau gustări nesănătoase, nu este un motiv să faci la fel. Asigură-te că îți aloci măcar o jumătate de oră pentru pauza de prânz și că mă mănânci măcar un fel de mâncare caldă, fie că ieși la masă cu colegii sau că îți aduci ceva de acasă ce poți încălzi la microunde.
      2. Fă mișcare 
      Statul pe scaun dăunează sănătății așa că profită de orice ocazie pentru a te ridica de la birou și a face mișcare. Du-te și umple-ți sticla cu apă, vorbește față în față cu un coleg în loc să îl suni pe interior, fă o plimbare scurtă în jurul clădirii când ai timp liber. Astfel, nu numai că vă vei arde calorii dar îți vei reîmprospăta mintea și te vei relaxa.
      Un alt truc este parchezi mai departe decât de obicei sau să urci pe scări în loc să iei liftul.
      3. Protejează-ți ochii
      Dacă petreci mult timp la calculator, ochii tăi sunt supra solicitați. Distanța dintre ochi și ecran trebuie să fie de o lungime de braț. Trebuie să fii capabilă să citești ceea ce se află pe ecran de la acea distanță. Dacă nu o poți face, atunci pur și simplu mărește dimensiunea fontului.
      4. Hidratează-te
      Atunci când te afli la birou, este ușor să uiți să bei suficientă apă. Cel mai frecvent motiv pentru care mulți oameni se simt obosiți sau demotivați în jurul orei trei după-amiaza este că sunt deshidratați.
      Ar trebui să bei cel puțin 10 pahare de apă în timpul unei zile, ceea ce înseamnă că mai mult de jumătate din acestea trebuie să fie băute în timpul petrecut la serviciu. Pentru a fi sigură că nu uiți. îți poți seta telefonul să îți amintească la fiecare jumătate de oră. Ia o scurtă pauză, bea apă și apoi întoarce-te la treabă.
      kudika.ro
    • julia122997
      De julia122997
      Comunici cu cei din jur mai ales prin intermediul feței: prin vorbe, priviri, mimică. De aceea, este imposibil să te ascunzi atunci când ai probleme cu dinții. În acest caz, problemele de sănătate se transpun și în probleme estetice. Pentru a nu fi pusă în situația de a te feri să zâmbești, este bine să iei în calcul câteva recomandări pentru a-ți menține dantura sănătoasă și frumoasă. 
      1.Vizitează periodic medicul stomatolog
      Nu trebuie să ajungi la medic doar când durerea de dinți devine insuportabilă sau după ce dantura ta și-a pierdut în totalitate culoarea naturală, pentru că s-ar putea ca atunci să fie prea târziu. O vizită periodică la medicul stomatolog, de exemplu, o dată la șase luni, te poate scuti de complicații ulterioare, deoarece le vei putea preveni. De asemenea, în urma controlului stomatologic, vei afla dacă ai vreo infecție încă nedepistată, vreun început de carie sau orice altă problemă și o vei putea trata la timp, înainte ca situația să se agraveze. Poți profita de această vizită pentru a cere sfaturi și recomandări medicului, întrucât este persoana cea mai în măsură să îți ofere informații sigure pentru sănătatea ta și a danturii tale. Astfel, te vei putea bucura de niște dinți sănătoși, care să te facă să fii mereu cu zâmbetul pe buze. 
      2. Evită anumite alimente și consumă produse la temperatură moderată
      Alimentele care afectează cel mai mult dinții sunt cele acide: dulciuri, citrice, băuturi carbogazoase etc. Acestea, prin descompunere, produc acizi care distrug calciul din smalț și favorizează formarea cariilor. Nici vinul și cafeaua nu trebuie consumate în exces deoarece afectează culoarea dinților. Și deasemenea, nicotina din țigări este una din substanțele cunoscute pentru că duce la îngălbenirea lor, pentru că se depune pe dinți; în plus, poate provoca apariția cariilor, motiv pentru care dantura este afectată și de fumat. Trebuie să ai grijă și la temperatura alimentelor pe care le consumi. De preferat este să nu consumi produse foarte reci sau fierbinți, ci la o temperatură moderată. În caz contrar, extremele afectează smalțul dinților, iar efectul imediat resimțit este durerea. Mai ales persoanele care suferă de sensibilitate dentară simt acest efect, deoarece stratul de smalț care le acoperă dinții nu este suficient de gros pentru a-i proteja. Consumarea alimentelor la o temperatură moderată te va scuti de dureri de dinți și de scăderea rezistenței acestora pe viitor. 
      3. Spală-te pe dinți după fiecare masă și schimbă-ți periodic periuța
      Este destul de greu să te poți spăla pe dinți de fiecare dată după ce mănânci pentru că uneori iei masa în oraș, alteori la serviciu. O idee bună este să ai mereu la tine o periuță de dinți și un tub mic de pastă, dar dacă ți se pare foarte complicat, măcar dimineața și seara este obligatoriu să faci asta, pentru a îndepărta resturile de mâncare care îți vor afecta, în timp, dinții. 
      Asociația Dentară recomandă, în general, înlocuirea periuței de dinți la aproximativ trei-patru luni, atunci când aceasta prezintă semne de uzură. Dar sunt și cazuri când este bine ca periuța să fie schimbată mai repede: dacă, de exemplu, ai fost răcită, pentru că germenii care ți-au provocat îmbolnăvirea vor rămâne pe ea. Înlocuind-o, eviți să continui să te expui acestora și să te îmbolnăvești din nou. De asemenea, periuțele de dinți ale copiilor este bine să fie schimbate mai des decât cele ale adulților, pentru că ei au dinții mai sensibili și mai predispuși la probleme dentare. 
      unica.ro
    • julia122997
      De julia122997
      O cina sanatoasa inseamna o cina care aduna toate vitaminele si mineralele in farfurie, si care nu exagereaza in grasimi, carbohidrati, sare. In plus, cantitatile pe care ni leasezam pe farfurie in prag de seara, inainte de culcare, nu trebuie nici ele neglijate. Carbohidratii si proteinele nu trebuie sa depaseasca insumat 200 de grame. Pe de alta parte, legumele, mai ales daca sunt consumate crude, pot fi servite in orice cantitate. Un exemplu de farfurie ideala pentru cina ar fi: 120 g de carne preparata termic la gratar sau in cuptor, 80 g de carbohidrati - sub forma de orez, cartofi, paste si 200 g de salata sau muraturi sau aceeasi carne alaturi de 200 g de legume preparate termic.
      Desigur ca modul acesta de a servi cina in fiecare seara devine plictisitor, oricat de gustos ar fi totul. Asa ca avem nevoie de un meniu cat mai diversificat. Ideile de mai jos te vor ajuta, nu numai sa diversifici cinele in familie cu preparate noi si sanatoase, ci si sa iti stimulezi propria imaginatie si sa vii chiar tu cu idei noi si gustoase. Iar fiecare dintre aceste idei poate fi pusa in practica si finalizata in mai putin de 30 de minute, daca ai toate ingredientele la indemana si putina iscusinta in bucatarie.
      Briosele si tartele   

      Suna oarecum nepotrivit, nu-i asa? Cum sa servesti briose sau tarte la cina? Poate ca desert. Insa, da, poti face asta, transformand briosele si tartele intr-o cina sanatoasa, aspectuoasa, usor de mancat si de adorat de intreaga familie. Exista multe optiuni de preparare a lor. Ingredientele lor principale sunt faina, oul si lapte sau lapte batut. Practic, acestea ingrediente de baza le poti amesteca cu ingredientele preferate de familie: masline, sunca, bacon, cascaval si tot in ele poti "ascunde" ingrediente mai putin favorite precum broccoli, spanac, dovlecei, conopida.
      Pastele

      Italienii ne-au adus bucuria si diversitatea pastelor. Usor de preparat, ele pot fi asociate cu cele mai diverse sosuri si, este imposibil, sa existe vreo persoana care sa nu le aprecieze. Fierberea unor paste nu necesita mai mult de 10 minute. Un sos mai complicat, precum cel pentru paste carbonarasau bolognese, poate fi preparat in 30-40 de minute. Insa exista retete si mai rapide, care pot oferi pastelor un gust deosebit, precum un sos de smantana cu unt si cascaval afumat, sau un amestec de crema de branza, cu bucati de gorgonzola, cu dovlecei pe gratar sau cu spanac si rosii uscate la soare, daca tineti post.
      Salatele

      Orice nutritionist, daca il intrebi, iti va spune ca cina ideala este reprezentata de salate, care pot fi servite, nu neaparat in modul clasic de frunze verzi si legume crude, ci si ca un amestec de proteine si vitamine si chiar si carbohidrati. Desigur, trebuie sa ne ferim de salatele grele, care implica maioneza, precum salata boeuf, insa putem combina cartofii cu masline, ceapa si carne la gratar intr-o salata orientala reinterpretata, sau paste, cuscus sau orez alaturi de alte ingrediente delicioase. Salatele au si un alt mare avantaj: se prepara foarte repede.
      Pestele 

      Pestele este cu siguranta cea mai sanatoasa si rapida sursa de proteine pentru cina. DE fapt, mai mult, el contine proteine de calitate ridicata si alte nutrimente esentiale, putine grasimi saturate si, cel mai important, acizi grasi Omega 3. De asemenea, pe langa proteine pestele contine seleniu, iod si zinc; seleniul este un antioxidant puternic care apara organismul de toxine (inclusiv de cancer), iodul este esential pentru un metabolism sanatos iar zincul ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva agentilor patogeni (raceala si gripa). Pestele gras (somon, pastrav, macrou, hering si sardine) contine cantitati mari de vitamina A si D. Vitamina A este necesara pentru sanatatea pielii si a ochilor, iar vitamina D pentru a ajuta corpul sa absoarba calciul in procesul de crestere a oaselor. Alege specii care se pragtesc usor, fileurisi evita speciile care sunt bogate in mercur, precum: rechin, peste-spada, macrou, biban dungat, lufar, biban de mare chilian, biban auriu, peste-pion rosu, macrou spaniol din Golful Mexic si stiuca din Marile Lacuri.
      Poti prepara pestele atat la cuptor, cat si pe gratar sau la abur. Practic, in toate cazurile nu iti ia mai mult de 20 de minute sa fie gata. Diferenta de gust este data de mirodeniile pe care le folosesti. La cuptor se asorteaza bine cu praz sau/si usturoi si cu capere si putin ulei de masline. La gratar este bine sa il lasi necondimentat, dar sa il tii in putina zeama de lamaie cu sare inainte de gatire. La abur, aseaza-l langa legumele preferate si lasa-l sa absoarba aroma lor.
      Carnea de pui sau de curcan

      Carnea de pui sau de curcan are un continut scazut de colesterol si se prepara usor si repede. Astfel, acestea doua devin principalele noastre recomandari de carne daca vrei sa prepari o cina rapida. Este bine de stiut ca proteinele care provin din surse animale, precum carnea sunt denumite complete, deoarece contin toti cei 9 aminoacizi esentiali. De asemenea, avem nevoie de aproximativ 1g de proteina pentru fiecare kilogram pe care il cantarim, iar recomandarile specialistilor este ca sursa principala de proteine sa fie carnea, un consum de aproximativ 120 g de carne pe zi fiind ideal. Cele mai rapide modalitati de preparare a carnii de pasare sunt la gratar sau, daca alegi carne tocata, poti face chiftelute, tot pe gratar. Hamburgerii, chiar daca nu suna tocmai sanatos, sunt o optiune grozava daca alegi ingredienete sanatoase: chiftelute de curcan facute pe gratar, salata, legume, un sos usor de smantana, putin bulion, o felie de cascaval si deliciul este gata.
      Fructele de mare

      Fructele de mare constituie o delicatesa plina de nutrimente, si, desi la noi nu le gasim intotdeauna in stare proaspata, chiar si congelate pot sa ofere preparatelor un gust aparte. Sanatoase, cu putine calorii dar cu multe nutrimente, fructele de mare pot fi preparate in cele mai diverse moduri si in cel mai scurt timp. Intra si ele pe lista noastra drept candidate ale unei cine rapide. Fructele de mare sunt bogate in vitamina B12, fier potasiu si magneziu, precum si alte minerale necesare organismului. Contin si acizi grasi omega 3 care sunt considerate grasimi sanatoase. Sunt o sursa ideala de proteine, intaresc sistemul imunitar si sunt ideale pentru sanatatea sistemului nervos. Pentru un plus de savoare, prepara sosuri din humus, teriyaki sau marinara. Stropeste-le cu zeama de lamaie sau condimente cum sunt: marar, chimen, coaja de lamaie, usturoi, turmeric si piper. Pentrupreparare rapida le poti pune pe gratar sau in cuptorul incins, pe hartie de copt si stropite cu putin ulei de masline.
      Ciupercile

      Si ciupercile pot fi preparate rapid, si tot ele sunt si o sursa importanta de proteine. Pot reprezenta atat garnitura unei fripturi cat si un preparat de sine statator. Nutrimentele pe care le contin sunt diferite de cele ale legumelor oferind majoritatea vitaminelor de tip B, in special riboflavina (B2), niacina (B3), acid pantoteic si biotina, dar din pacate dispun de cantitati mici de vitamina A sau C. Ciupercile reprezinta si o sursa de fibre alimentare si potasiu (o singura ciuperca Portabella poate contine mai mult potasiu decat o banana), zinc si seleniu, dar si de vitamina D sau fier, constituind veritabile surse de vitamine si minerale. 100 g de ciuperci contin 0 grasimi, sare in cantitati reduse si intre 35-100 kJ/100 g, in functie de soi. Un aspect interesant este faptul ca au in compozitie aproximativ 90% apa. Rapid ciupercile pot fi gatite sub forma de piure si se asociaza cu cereale sau in combinatie cu morcov, dovlecel, ceapa, rosii, vinete, dar poti fi preparate rapid si pe gratar, fierte si adaugate in salate sau in tocanite.
      Legumele

      Recomandarea general valabila este de a consuma cel putin doua portii de legume zilnic, o portie reprezentand ½ cana de legume crude, gatite sau tocate sau 1 cana de legume cu frunze. Daca vrei o preparare rapida, iti recomandam sa folosesti legumele cu frunze verzi, precum sparanghelul, broccoli, spanac, varza de Burxelles, care se fierb foarte repede. Poti folosi, de asemenea, si alte legume care se prepara repede precum dovlecel, vinete, conopida, ardei gras, anghinare, cartofi. Desigur, exista si optiunea legumelor congelate sau la conserva. cele congelate se prepara ca si cele proaspete, iar cele la conserva, majoritatea poti fi consumate ca atare, dar folosite si in mancare, si au un timp de preparare mai rapid.
      Orezul

      Orezul este un aliment emblematic pentru mai mult de jumatate din populatia globului, reprezentand sursa energetica de origine alimentara predominanta pe planeta. Orezul este in mod uzual spalat inainte de fi gatit pentru a indeparta amidonul in exces; se efectueaza de mai multe ori operatiunea pana cand apa devine clara (se imbunatateste gustul si textura sa). Recomandarea noastra este sa il pui la inmuiat dimineata, pentru ca seara la cina sa reduci timpul lui de preparare. Orezul poate fi gatit prin fierbere sau la abur si absoarbe apa in timpul prepararii (metoda absorbtiei); se recomanda in acest sens sa fie utilizata o cantitate de apa similara volumului de orez. Daca este fiert rapid, se poate utiliza mai multa apa care va fi scursa inainte de a servi (metoda nu este indicata la orezul fortifiat). Exista si aparate speciale de gatit orezul care simplifica operatiunea. Il poti combina si cu alte legume, cu ciuperci sau cu orice tip de carne. Retetele cu orez sunt numeroase si gustoase si, pentru ca in ultima vreme au aparut multe soiuri diferite, care au un timp redus de preparare, chiar si de 10 minute, reprezinta una dintre optiunile ideale pentru o cina rapida.
      Cuscusul

      Nou-intrat in bucataria romaneasca, cuscusul sau couscous, este originar din Tunisia, Algeria, Libia si Egipt. El reprezinta, de fapt, niste granule mici, rotunde, din faina de grau dur, care sunt preparate foarte rapid. Unele produse se prepara in 3-4 minute, turnand apa fierbinte peste el, altele necesita fierbere de aproximativ 10-12 minute. La o cana de cuscus se foloseste o cana de apa. 1 cana reprezinta o portie de cuscus. Oricum ar fi preparat, cuscusul este foarte versatil, pentru ca poate fi folosit ca si garnitura, simplu sau alaturi de legume, poate fi folosit in salate sau, chiar si in prepararea deserturilor.
      Tu ce vei pregati diseara la cina?
      qbebe.ro
    • julia122997
      De julia122997
      Problemele cotidiene ne acaperează zilele și adesea suntem nervoși, irascibili în orice moment și uităm să ne bucurăm de fiecare moment, acest lucru afectându-ne și sănătatea, chiar dacă rareori ne dăm seama de acest lucru.
      Este momentul să faci mici schimbări în viața ta dacă vrei să fii mai sănătoasă și mai fericită și noi îți propunem 5 lucruri pe care le poți încerca.
      1. Ține un jurnal
      Acest lucru te va ajuta mai mult decât îți imaginezi. Încearcă să îți notezi în fiecare dimineață lucrurile pentru care ești recunoscătoare, precum și ce așteptări ai de la ziua respectivă. În felul acesta îți începi programul într-o notă pozitivă și, totodată, poți nota și cele mai importante lucruri pe care le ai de făcut, fiindu-ți mult mai ușor să ai o evidență.
      La finalul zilei verifică câte lucruri ai reușit să faci și încearcă să îți exprimi recunoștința în scris pentru tot ceea ce ai obținut. Deși pare un lucru mic, în timp vei vedea că starea ta de spirit se va îmbunătăți.
      2. Mănâncă liniștită micul dejun
      Ce-ar fi dacă nu ai mai aștepta până la weekend să te bucuri de micul dejun așa cum se cuvine. Pregătește-ți un bol cu cereale și fructe și savurează în liniște aceste momente. Încearcă să nu faci și alte activități în acest timp, adică nu-ți verifica e-mailul, conturile de social media și așa mai departe. Faptul că îți rezervi 15 minute în fiecare dimineață te va ajuta să fii mai relaxată și mai calmă întreaga zi.
      3. Privește lucrurile dintr-un alt unghi
      Ia fiecare problemă ca pe o provocare și nu ca pe o pedeapsă. Bucură-te pur și simplu că te poți trezi dimineața și că mergi la locul de muncă unde vei avea șansa să faci ceea ce îți place. În plus, încearcă să privești totul ca pe o experiență prin care poți învăța mai multe și despre cei din jur.
      4. Mergi la timp la medic
      Da, poate părea un lucru de la sine înțeles, însă de cât timp nu ai mai făcut un control ca la carte, exact atunci când a trebuit? Amintește-ți că sănătatea ta, atât fizică, cât și psihică, este cea mai importantă, deoarece fără aceasta nu poți face nimic din ceea ce îți propui, așadar asigură-te că îți stabilești cu adevărat prioritățile așa cum trebuie.
      5. Meditează
      Oferă-ți timp să stai în liniște absolută și să te gândești la corpul tău. Încearcă să fii recunoscătoare pentru faptul că reușești să faci atât de multe lucruri și gândește-te cât de puternică ești pentru că ai reușit să treci peste o mulțime de momente dificile din viața ta.Poți medita atât dimineața, cât și seara, și chiar și cinci minute îți vor aduce schimbări în atitudine.
      elle.ro
    • julia122997
      De julia122997
      Băuturile şi mâncarea alterate, alături de fructele şi legumele insuficient spălate pot provoca toxiinfecţii alimentare ale căror simptome se fac simţite la câteva ore de la consum, transmite Știri.md. 
      Cele mai periculoase alimente asociate cu apariţia unor afecţiuni digestive, în special pe timpul verii, sunt carnea, mezelurile, ouăle, produsele lactate și bucatele cu risc sporit, care sub influența temperaturilor înalte pot crea un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea microflorei.
      Pentru a evita situaţiile în care, pot fi achiziţionate produse neconforme, care pot pune în pericol sănătatea şi chiar viaţa dvs., ANSA recomandă consumatorilor să fie atenți la câteva aspecte:    
      - Să achiziționeze produse alimentare din locuri autorizate în conformitate cu legislația din domeniu;
      - În cazul constatării unor nereguli să depună reclamațiile respective în conformitate cu legislația în vigoare către Subdiviziunele Teritoriale ANSA. Reclamațiile pot fi înăintate și prin: linia fierbinte ANSA 080080033 sau poșta electronică: info@ansa.gov.md
      - Produsele alimentare, în special cele perisabile, trebuie să fie plasate spre comerț în condiții termice necesare;
      - Totodată, toate produsele alimentare trebuie să fie asigurate cu un marcaj, ce ar aduce la cunoștința consumatorilor despre toate mențiunile prevăzute în legislație. Informaţia de pe etichetă trebuie să cuprindă: denumirea produsului, numele şi adresa producătorului, lista ingredientelor, cantitatea netă sau volumul de produs, data durabilităţii minimale sau data limită de consum, ţara de origine, condiţiile speciale de păstrare şi/sau condiţiile de utilizare, declaraţia nutriţională şi instrucţiuni de utilizare, în cazul în care omiterea lor ar îngreuna utilizarea corectă a produsului alimentar;
      - Integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi a comercializării. Ambalajul trebuie să fie curat, nedeteriorat, să nu prezinte  semne de bombaj;
      - Transportarea produselor alimentare în perioada respectivă trebuie să fie în cel mai scurt timp posibil;
      - După procurare, păstraţi produsele conform indicaţiilor înscrise de producător pe ambalajul produsului.
       Pentru cei ce inițiază de a organiza ceremonii, festivități banchete aducem la cunoștință
      Organizarea și petrecerea festivităților și altor evenimente au dreptul de a o practica numai operatorii din businessul alimentar; Produsele alimentare folosite la prepararea bucatelor, necesită a fi achiziționate, in mod obligatoriu de la agenți economici autorizați, să fie însoțite de certificatele necesare, conform legislației în vigoare,pentru a facilita, în caz de necesitate, trasabilitatea acestor produse, se interzice recepția materiei prime, produselor alimentare din locuri neautorizate (inclusiv celor produse în condiții casnice); Luând în considerație că, în multe cazuri de toxiinfecții alimentare cauza care a adus la deteriorarea bucatelor și producerea toxiinfecțiilor alimentare a fost luarea bucatelor după finisarea ceremoniilor și păstrarea în condiții casnice, cu servirea ulterioară într-o perioadă următoare, ANSA recomandă evitarea acestor practici.
      O atenție ANSA recomandă de a fi acordată organizării unor ieșiri familiare, meselor în aer liber. Produsele alimentare trebuie să fie alese cu mare atenție, fiind excluse produsele gata și ușor perisabile, ce necesită regim termic special pentru păstrare. Totodată, se recomandă folosirea ambalajelor izotermice.
      stiri.md
  •